Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.


Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της κόμισσας Μαρίας Ριβαρόλα, το γένος Άννινου Χωραφά.
Η κόμισσα Μαρία Ριβαρόλα , είχε παντρευτεί τον αξιωματικό του Βρετανικού στρατού κόμη Φραγκίσκο Ριβαρόλα, με καταγωγή από την Κορσική και τον ακολούθησε στην Μάλτα. Μετά τον θάνατό του κόμη το 1853, σύμφωνα με πληροφορίες, μετακόμισε στο Παρίσι. Απεβίωσε τον Οκτώβριο του 1867 και την σωρό της, την έφερε η κόρη της, Ιωάννα Ριβαρόλα, από το Παρίσι στο Αργοστόλι, στα μέσα του 1868.
Η κόρη και οι γιοί της, την έθαψαν στο Φουσάτο. Όμως το 1953 , μια μπουλντόζα που μετακινούσε ερείπια , σήκωσε και το μολυβένιο φέρετρο της κόμισσας Μαρίας. Με έκπληξη οι εργάτες είδαν από ένα μικρό γυάλινο άνοιγμα τα ξανθά της μαλλιά και το πρόσωπο που τόσα χρόνια, λόγω απουσίας αέρα, είχε διατηρηθεί. Όμως από άγνοια, έσπασαν το τζαμάκι και το λείψανο της κοντέσας σύντομα διαλύθηκε, μόλις ήρθε σε επαφή με τον αέρα. Το ταφικό της μνημείο σώζεται στην είσοδο του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου στο Αργοστόλι, από όπου είναι και η φωτογραφία.
Και κάποιες πληροφορίες για τον αξιωματικό Ριβαρόλα. Το 1816 με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη, ο κορσικανός Κόμης Φραγκίσκος Ριβαρόλα ήταν διοικητής συντάγματος, και είχε το αξίωμα του γενικού επιθεωρητή της στρατιωτικής Αστυνομίας της Μάλτας, ενώ ήταν και ο στρατιωτικός Διοικητής της Ζακύνθου, όπως βρίσκουμε σε μελέτη του Π. Δραγώνα. Υπήρξε δραστήριος στα υγειονομικά θέματα της εποχής και σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από τον Τσιτσέλη, ήταν για κάποιο χρονικό διάστημα υπεύθυνος για τα Λαζαρέτα των νησιών μας. Πήρε μέτρα και για τον λοιμό στα Κομιτάτα το 1816. Ο στρατηγός Ριβαρόλα έφυγε τον Μάιο 1841 από την Κεφαλονιά με την οικογένειά του για την Μάλτα, όπου απεβίωσε το 1853.
Πληροφορίες – βιβλιογραφία
«Ιστορία της Αγροτικής & Αστικής Ενδυμασίας στην Κεφαλονιά» , έκδοση του Κοργιαλένειου Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου.
« Κεφαλληνιακά Σύμμικτα» τόμος Α’ Ηλία Τσιτσέλη
«Υγειονομικά Μέτρα εις την Ζάκυνθο το 1816» του Π. Δραγώνα
«Εφημερίς των Ηνωμένων Κρατών των Ιονίων Νήσων , αριθμ. 544»
Πηγή : Γράφει ο Ορέστης Καππάτος στην σελίδα Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης στο Facebook.
ΑΡΧΕΙΟ
Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]
«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά
Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό
Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά
Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Π.Σ. Κεφαλονιάς – Ιθάκης «Ιόνιος Πνοή» γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα
Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Αργοστόλι [08.12.2023]
Πρόσκληση στο άναμμα Χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία Αγίων Πάντων 10 Δεκεμβρίου
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
![Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]](/wp-content/themes/yootheme/cache/ad/SS303174-adb4e6d9.jpeg)
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
![Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]](/wp-content/themes/yootheme/cache/95/SS302487-95d385d5.jpeg)