9 Απριλίου 2010

Μια γιορτή του αθλητισμού, του πολιτισμού και βέβαια του μπάσκετ της Κεφαλονιάς

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του αναμνηστικού λευκώματος της 27χρονης ιστορίας του Κεφαλονίτικου μπάσκετ ήταν μεγαλειώδης και αντάξια της σπουδαίας προσπάθειας που κάνει εδώ και χρόνια ο Αθλητικός Σύλλογος Κεφαλονιά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Βουλευτής κ. Σπύρος Μοσχόπουλος, ο Νομάρχη κ. Διονύσης Γεωργάτος, ο Αντινομάρχης κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Γιώργος Τσιλιμιδός, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΙ και Δήμαρχος Πυλάρου κ Μάρκος Κοτσιλίνης, ο Προέδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αργοστολίου κ. Μάκης Βαλλιανάτος, o πρώην Υφυπουργός κ. Αλέκος Καλαφάτης, ο πρώην Βουλευτής κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλληνίας κ. Παναγιώτης Φιλίππου, οι αντιδήμαρχοι Aργοστολίου κ.κ. Δ. Ανδρεάτος, Σ. Σαμούρης, Π. Κοψαχείλης, Αλ. Κουνάδης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Αργοστολίου κ. Σάββας Σαββαόγλου, ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, η πρόεδρος Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά κ. Νοεφύτου άνθρωποι που έγραψαν την ιστορία του Κεφαλονίτικου μπάσκετ αλλά και πλήθος συμπολιτών μας που ξέρουν να επιβραβεύουν τέτοιες κινήσεις.


Το λεύκωμα παρουσίασε ο εμπνευστής και επιμελητής της έκδοσης κ. Θανάσης Μουίκης, ενώ στο πάνελ βρέθηκαν μαζί του ο συγγραφέας του λευκώματος δημοσιογράφος Γιώργος Χαλαβαζής, οι μεγάλες δόξες του Κεφαλονίτικου μπάσκετ Κώστας Κορρές και Αλέξης Παπαδάτος, ο πρώην παίκτης και νυν προπονητής Λεωνίδας Παπαδάτος, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Κεφαλληνιακού Αθλητικού Ομίλου κ. Τάκης Πετράτος.Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σάκης Βούτος, ενώ για τον προπονητή Πάνο Ματιάτο, ο οποίος απουσίαζε σε προγραμματισμένο ταξίδι, χαιρετισμό απηύθυνε η κόρη του Σοφία Ματιάτου.

Η Υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρέδωσε τιμητική πλακέτα στους μεγάλους υποστηρικτές του αθλήματος Στέφανο και Εβίτα Βεργωτή, την οποία παρέλαβε η κόρη τους Εβίνα Βεργωτή.


Το «παρών» στην παρουσίαση έδωσαν επίσης o ιδρυτής της πρώτης ομάδας μπάσκετ της Κεφαλονιάς κ. Σπύρος Πανταζόπουλος, ο πρώτος πρόεδρος κ. Νίκος Μελισσαράτος ο πρώην παίκτης του Κ.Α.Ο. από τον Πύργο Ηλείας κ. Σάκης Διαμαντόπουλος, ο προπονητής που ανέβασε τον Α.Σ.Κ. στη ΓΆ Εθνική κ. Γιώργος Σκροπολίθας, καθώς και ο παλιός γυμναστής κ. Δημήτρης Καραγεώργος. Ο κ. Καραγεώργος ήταν γυμναστής στο “Αρένων” σε μία από τις πρώτες πολύ καλές χρονιές του Κεφαλονίτικου Γυμνασιακού μπάσκετ τη δεκαετία του Ά60, μαζί με τον κ. Πανταζόπουλο που ήταν γυμναστής τότε στο “Οικονομικό”. Ήταν την εποχή εκείνη που για πρώτη φορά ξεκίνησε το εκάστοτε γυμνάσιο – πρωταθλητής Κεφαλονιάς – να βγαίνει εκτός νησιού για να παίξει με τα αντίστοιχα γυμνάσια – πρωταθλητές της περιφέρειας.

Το δ.σ. του Αθλητικού Συλλόγου Κεφαλονιά με πρόεδρο τον Θανάση Αυγερινό, ο εμπνευστής και επιμελητής του λευκώματος γενικός αρχηγός του Α.Σ.Κ. Θανάσης Μουίκης και ο συγγραφέας και ερευνητής του λευκώματος Γιώργος Χαλαβαζής, θέλουν να ευχαριστήσουν όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή του Α.Σ.Κ. και στάθηκαν δίπλα στην προσπάθεια καταγραφής της 27χρονης ιστορίας του Κεφαλονίτικου μπάσκετ.


Το ιστορικό αναμνηστικό λεύκωμα θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, ενώ παραγγελίες μπορούν να γίνουν και μέσα από την ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε www.kefaloniabasketball.gr και παρουσιάζει αποσπάσματά του, αλλά και φωτογραφίες από την παρουσίασή του.


Συνεντεύξεις στο τέλος για την ΕΤ-1 πήρε ο Κεφαλλονίτης δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος που ήταν στην Κεφαλονιά και παραβρέθηκε στην παρουσίαση.

Αποσπάσματα δηλώσεων κατά τη διάρκεια της παρουσίασης:

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Υπουργός Υγείας): «Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ για πολλούς λόγους. Πρώτα απΆ όλα χαίρομαι για τη φύση της εκδήλωσης γιατί η Κεφαλονιά έχει μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό και τον ομαδικό και τον ατομικό. Χαίρομαι να βρίσκομαι εδώ με φίλους από τα παλιά και ιδιαίτερα με τον Θανάση Μουίκη με τον οποίο είμαστε φίλοι από τα παιδικά μου χρόνια. Η Κεφαλονιά έχει πάρα πολλά ζητήματα να αναδείξει, αλλά σε τομείς κοινωνικούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς, ξέρουμε ότι πάντα μας κάνει υπερήφανους. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε κοντά σας σε όλες τις προσπάθειές σας».

Σπύρος Μοσχόπουλος (Βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης): «Είναι μια διαφορετική εκδήλωση που δεν την έχουμε συνηθίσει από ομάδες που δρουν στην Κεφαλονιά ή από ομάδες που δρουν στο πανελλήνιο. Είναι μία εκδήλωση που είναι προς μίμηση για όλους τους συλλόγους και γιΆ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια».

Διονύσης Γεωργάτος (Νομάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης): «Το να αποτυπώνεις σε ένα βιβλίο, ένα κομμάτι της ιστορίας σου είναι μια σημαντική υπόθεση, το να αποτυπώνεις την ιστορία του αθλητισμού είναι ακόμα πιο σημαντική. Καλές επιτυχίες και για το μέλλον».


Μάρκος Κοτσιλίνης (Πρόεδρος ΤΕΔΚΙ και Δήμαρχος Πυλάρου): «Είναι μία γιορτή του αθλητισμού με πρωταγωνιστή τον Αθλητικό Σύλλογο Κεφαλονιά, ο οποίος με την πρωτοβουλία που πήρε τον καταξιώνει και σαν σύλλογο και ανοίγει έναν δρόμο για όλους μας. Το λεύκωμα ανασύρει μνήμες και δίνει το παράδειγμα στους επόμενους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό».

Γιώργος Τσιλιμιδός (Δήμαρχος Αργοστολίου): «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, γιατί αισθάνομαι μέλος αυτής της οικογένειας του μπάσκετ μιας και το έχω υπηρετήσει από διάφορες θέσεις και σε διάφορες χρονικές περιόδους και έχω ακόμα στη μύτη μου την οσμή του ιδρώτα που χύναμε στα γήπεδα και τις αγωνίες μας σαν παράγοντες του Κεφαλληνιακού και ως μέλη διαφόρων επιτροπών προσπαθούσαμε να στηρίξουμε το άθλημα αυτό. Στο λεύκωμα καταγράφεται η 27χρονη αγωνιστική παρουσία του αθλήματος και δεν είναι μια στεγνή αθλητική ιστορία, αλλά ένα μέρος της κοινωνικής ιστορίας του τόπου μας.

Βγάλαμε αθλητές σπουδαίους όπως ήταν ο Κώστας Κορρές, ο Αλέξης Παπαδάτος, ο Λεωνίδας Παπαδάτος, βγάλαμε σπουδαία παιδιά που έκαναν καριέρα σε αυτό το άθλημα. Είμαι χαρούμενος που πλέον υπάρχει κάτι που θα αποτυπώνει τη διαδρομή του μπάσκετ στην Κεφαλονιά και ελπίζω η συνέχεια να είναι εξίσου γόνιμη».

Γεράσιμος Βαλιαννάτος (Πρόεδρος Α.Ο.Δ.Α.): «Παρακολουθώ από πολύ κοντά τις προσπάθειες του μπάσκετ. Να χαιρετίσω αυτή την προσπάθεια και να σας πω ότι εμείς σαν δήμος με τις εγκαταστάσεις που έχουμε και με τα πενιχρά μέσα που έχουμε, θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να βοηθήσουμε και να προωθήσουμε τις προσπάθειες που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι του μπάσκετ».

Θανάσης Μουίκης (Εμπνευστής και επιμελητής του λευκώματος): «Το αναμνηστικό ιστορικό λεύκωμα, μία ακόμα καινοτόμα ιδέα για το νησί μας, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την ΚΙΒΩΤΟ του Κεφαλονίτικου μπάσκετ, που θα διαφυλάξει και θα διδάξει όλα όσα έγιναν στο παρελθόν και όποια πιθανόν θα πρέπει να αποφευχθούν στο μέλλον.

Το ιστορικό αυτό λεύκωμα καλύπτοντας το άθλημα σε ολόκληρο το νησί, δεν αναφέρεται μόνο στην σπουδαία δουλειά των σωματίων του Αργοστολίου, αλλά και στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο Ληξούρι με την ομάδα του Ν.Ε.Ο.Λ., την προσπάθεια του Δήμου Σάμης με τον Α.Ο. Σάμης , καθώς επίσης και τον Δήμο Πυλάρου με τις εκεί Ακαδημίες».

Γιώργος Χαλαβαζής (Συγγραφέας και ερευνητής του λευκώματος): « Είναι σαν να ταξίδεψα και εγώ πίσω στο χρόνο και να… κρυφοκοίταζα τα όσα συνέβησαν στο νησί της Κεφαλονιάς στο χώρο του μπάσκετ. Στο διάστημα της έρευνας γνώρισα υπέροχους ανθρώπους, οι οποίοι απλόχερα μου άνοιξαν την καρδιά τους.

Γνώρισα ανθρώπους που υπηρέτησαν με ανιδιοτέλεια, ρομαντισμό και αφοσίωση το άθλημα. Και θέλω να τους ευχαριστήσω διότι στάθηκαν γενναιόδωροι στο μοίρασμα των πολύτιμων εμπειριών τους».

Κώστας Κορρές (Παλαίμαχος μπασκετμπολίστας): «Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Όλοι οι άνθρωποι που είναι στο βιβλίο μέσα στάθηκαν σε ένα πράγμα, στο να προσπαθήσουν να αναπτύξουν ένα άθλημα. Οι εντυπώσεις μου από τα τέσσερα χρόνια που ήμουν εδώ και βοήθησα αυτή την προσπάθεια είναι μοναδικές και σίγουρα αξέχαστες. Αξίζει κάθε ένας από εμάς να έχει αυτό το λεύκωμα σπίτι του, για να μπορεί να του θυμίζει αυτές τις αξέχαστες στιγμές».

Αλέξης Παπαδάτος (Παλαίμαχος μπασκετμπολίστας): «Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ γιΆαυτή την πολύ σημαντική και ουσιαστική προσπάθεια που έχει γίνει από την πλευρά του Α.Σ.Κ και από τη μεριά του Θανάση Μουίκη, γιατί πραγματικά όσοι πάρουν το βιβλίο στα χέρια τους και το διαβάσουν, ακόμα και αν δεν έχουν καμία σχέση με την Κεφαλονιά, μπορούν να καταλάβουν τι έχει γίνει στο χώρο του μπάσκετ στο νησί. Πιστεύω το μέλλον θα είναι ανάλογο με ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και θεωρώ ότι θα υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες κινήσεις και από την πλευρά του Α.Σ.Κ. και από την πλευρά του Θανάση Μουίκη».

Τάκης Πετράτος (Πρώην πρόεδρος Κεφαλληνιακού): «Ήμουν πρόεδρος για επτά χρόνια στον Κ.Α.Ο. χύσαμε δάκρυα, είχαμε όμως και πάρα πολλές χαρές, όλα αυτά αποτυπώνονται στο βιβλίο που είχε την πρωτοβουλία ο Θανάσης Μουίκης μαζί με τον Γιώργο Χαλαβαζή να το εκδώσουν. Θέλω να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια που γίνεται όπως παλιά και με τον δήμαρχο Γιώργο Τσιλιμιδό και με τον Σπύρο Πανταζόπουλο τον οποίο ευχαριστώ πάρα πολύ για ό,τι είχε κάνει για μένα, με βοήθησε επίσης ο Πάνος Ματιάτος. Εύχομαι να συνεχίσει το άθλημα να εξυπηρετεί τα παιδιά».

Λεωνίδας Παπαδάτος (Παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και προπονητής Α.Σ.Κ.): «Το βιβλίο παρουσιάζει με τρόπο απλό και απέριττο, αλλά και ταυτόχρονα πολύ ουσιαστικό τα γεγονότα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στην Κεφαλονιά. Είναι ένα βιβλίο που έχει θετική ενέργεια και διαβάζεται ευχάριστα. Συνήθως τα πολύ μεγάλα και σπουδαία πράγματα την ώρα που γίνονται δεν τα εκτιμάμε και δεν τους δίνουμε τη αξία που τους αρμόζει. Συνήθως όταν περνάνε τα χρόνια τότε αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τι ακριβώς έχει γίνει. Πιστεύω αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει όλους εμάς που τα ζήσαμε, να μπορέσουμε να τα εκτιμήσουμε και να τα αντιληφθούμε στο βαθμό που πρέπει και ακόμα περισσότερο στους νέους θα δώσει την ευκαιρία και να μάθουν την αλήθεια, αλλά και να οραματιστούν και να κάνουν κάτι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που έγινε».

Πάνος Ματιάτος (Παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και προπονητής Α.Σ.Κ.):
«Η ιστορία σε όλα τα επίπεδα πρέπει να καταγράφεται, να διαβάζεται, να γίνεται γνωστή. Εδώ μιλάμε για την ιστορία ενός αθλήματος στο νησί μας, ενός λαοφιλούς αθλήματος που στο διάβα του χρόνου εντάχθηκαν και υπηρέτησαν πολλοί άνθρωποι, είτε νεολαίοι σαν αθλητές, είτε μεγαλύτεροι σαν παράγοντες και προπονητές.


Το εγχείρημα για μια τέτοια καταγραφή δεν ήταν εύκολο. Ήθελε την αγάπη και το μεράκι, συστατικά που έχουν όσοι ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό όπως το μπάσκετ στην Κεφαλονιά. Ειλικρινά θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές του ιστορικού βιβλίου-λευκώματος και ειδικά τον εμπνευστή της ιδέας τον Θανάση Μουίκη».

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Π.Σ «Το Ριφόρτσο» – Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου [04.06.2023]
4 Ιουνίου 2023

Π.Σ «Το Ριφόρτσο» – Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου [04.06.2023]

Ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης σε συνεργασ…
Εκδήλωση: «Σχεδιάζουμε το Αργοστόλι μας» @Κέφαλος [03.06.2023]
4 Ιουνίου 2023

Εκδήλωση: «Σχεδιάζουμε το Αργοστόλι μας» @Κέφαλος [03.06.2023]

Η Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά νησί για όλους» και η Τοπική Κίνηση Πολιτών «Φάρος» συνδιοργάνωσα…
Στην τελική ευθεία για το 33d Kefalonia Gym Festival «Αnna Pollatou»
2 Ιουνίου 2023

Στην τελική ευθεία για το 33d Kefalonia Gym Festival «Αnna Pollatou»

Oι ετοιμασίες για το 33d Kefalonia Gym Festival «ANNA POLLATOU» βρίσκονται στην τελική ευθεία. Π…
Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023
1 Ιουνίου 2023

Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης σε συνεργασ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design