Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Μ. Φόρτες: Το καθηγητικό κατεστημένο και η τρικομματική συμπαιγνία!
Ιδού η Ρόδος…
Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε η Ένωση Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά» και η σχετική απόφαση αναφέρει;
«Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2013, αποφάσισε ότι το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» αποτελεί αποτύπωση πρόχειρου και αντιεπιστημονικού σχεδιασμού ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με τη λογική της ευκαιριακής και ισοπεδωτικής εξοικονόμησης πόρων στη βάση των επιταγών της οικονομικής πολιτικής και των δανειακών συμβάσεων.
Ειδικότερα η Γενική Συνέλευση καταγγέλλει την αδιανόητη και ύπουλη απόπειρα ένταξης του Ιονίου Πανεπιστημίου σ’ ένα πρωτόγνωρο ιδρυματικό μόρφωμα με τα ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος υπό την επωνυμία «Διονύσιος Σολωμός». Τονίζει προς κάθε παράγοντα που στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο απεργάζεται μια τέτοια εξέλιξη ότι αυτή αποτελεί:
1. πρωτοφανή θεσμική εκτροπή πέραν κάθε συνταγματικής νομιμότητας
2. ωμή παραβίαση κάθε έννοιας αυτοτέλειας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων
3. οφθαλμοφανή απόδειξη πελατειακής νοοτροπίας ασύμβατη με τα ακαδημαϊκά δεδομένα.
Η Γενική Συνέλευση εκφράζει παράλληλα την κατηγορηματική της αντίθεση στην ονομασία των σχολών του Ιονίου Πανεπιστημίου που προτείνει το σχέδιο «ΑΘΗ-ΝΑ», επισημαίνοντας ότι αγνοήθηκαν πλήρως οι προτάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων, ενώ η ονοματοδοσία που παραμένει είναι αντίθετη με κάθε έννοια επιστημονικής εγκυρότητας.
Τέλος η Γενική Συνέλευση καλεί το Συμβούλιο και τη Σύγκλητο του Ιονίου Πανεπι-στημίου να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία διαλόγου με όλη την ακαδημαϊκή κοινό-τητα για την πορεία και το μέλλον του Ιονίου Πανεπιστημίου στο εθνικό και διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης
Κώστας Αγγελάκος
Ηλίας Γιαρένης
Ιωάννης Zάννος
Παρατήρηση πρώτη: Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου 2013 και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου …. 3 ημέρες αργότερα στις 8 Μαρτίου στις 15.06 (http://www.ionio.gr/central/gr/announcements/read/3711 ). Αυτές τις στιγμές που όλα έχουν μια εξήγηση είναι αδύνατον να μην υπάρχει σκοπιμότητα στην καθυστερημένη δημοσιοποίηση της απόφασης!
Παρατήρηση δεύτερη: Χθες 8 Μαρτίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος αναφερόμενος στις τρεις προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για το Σχέδιο Αθηνά είπε επί λέξει: «Όσο αφορά τα θέματα των κοινοπραξιών. Είναι μια σημαντική πρόταση, είναι ενδιαφέρουσα όσον αφορά τα πανεπιστήμια με τα τεχνολογικά ιδρύματα. Θέλουμε να την υιοθετήσουμε, εξετάζουμε τα νομικά ζητήματα, διότι υπάρχουν μερικά νομικά ζητήματα. Θα μπορούσε για παράδειγμα, στο Ιόνιο πράγματι ένα πιλοτικό τέτοιο μοντέλο κοινοπραξίας να λειτουργήσει»!!! Είναι αδύνατον των αδυνάτων ο Υπουργός Παιδείας να μην γνώριζε την απόφαση των καθηγητών του Ιονίου Πανεπιστημίου τρεις ημέρες μετά!
Παρατήρηση τρίτη: Οι καθηγητές του Ι.Π. μιλώντας για την ομοσπονδιοποίηση αναφέρονται σε «απόπειρα ένταξης του Ιονίου Πανεπιστημίου σ’ ένα πρωτόγνωρο ιδρυματικό μόρφωμα με τα ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος υπό την επωνυμία «Διονύσιος Σολωμός». Λες και δεν γνωρίζουν πως η πρόταση για ομοσπονδιοποίηση του Ι.Π. δεν αφορά το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (ουδείς το έχει εμπλέξει), αλλά το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, πολύ περισσότερο αφού στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε η ίδια η πρύτανης του Ι. Π. κ. Σαλή – Παπασαλή !
Παρατήρηση τέταρτη: Οι καθηγητές του Ι.Π. αναφερόμενοι στην ομοσπονδιοποίηση εκτός των άλλων μιλάνε για «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή πέραν κάθε συνταγματικής νομιμότητας». Να τα «νομικά ζητήματα» που επικαλέστηκε ο Υπουργός!
Τι σημαίνουν όλα αυτά «τα περίεργα» με την «ξαφνική» απόφαση των καθηγητών του Ι.Π. που για τρεις ημέρες ήταν κρυμμένη;
Η λύση της ομοσπονδιοποίησης είναι μονόδρομος σήμερα για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (όπως εδώ και καιρό έχω προτείνει) και μακροπρόθεσμα για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Και το καθηγητικό κατεστημένο του Ιόνιου Πανεπιστημίου, με πρώτη και καλλίτερη την πρύτανη εδώ και καιρό, προσπαθεί να επιβάλλει εκβιάζοντας αυτά που θέλει.
Το πρόβλημα δεν είναι ούτε νομικό, αλλά ούτε και πανεπιστημιακής αυτοτέλειας, όπως θέλει να το παρουσιάσει το καθηγητικό κατεστημένο Το πρόβλημα είναι πολιτικό (αφού η Κυβέρνηση αποφασίζει), είναι επιστημονικό (αφού δυναμώνει και το Ι.Π. και το ΤΕΙ), είναι κοινωνικό (αφού αφορά το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων και την τύχη τριών νησιών).
Και η Κυβέρνηση είναι τρικομματική! Ο Υπουργός Παιδείας ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, ο Υφυπουργός Παιδείας στη ΔΗΜΑΡ και το Προεδρικό Διάταγμα (αυτό και αν δεν είναι θεσμική εκτροπή) θα υπογραφεί από τους Υπουργούς και του ΠΑΣΟΚ! Τι θέλω να πω; Ότι η πίεση πρέπει να ασκηθεί και στους τρεις (συν)εταίρους! Όποιος πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι μόνο ο Ακριβόπουλος είναι τουλάχιστον αφελής. Η μία και μοναδική λύση της ομοσπονδιοποίησης μπορεί να επιβληθεί κόντρα στα καθηγητικά κατεστημένα, τις εντολές της τρόικας και την τρικομματική συμπαιγνία;
Ιδού η Ρόδος…