28 Δεκεμβρίου 2007

Νέα βιβλία για την Κεφαλονιά κυκλοφόρησαν αυτό το μήνα

Αγαπητοί φίλοι σας ανακοινώνουμε ότι τον τελευταίο μήνα κυκλοφόρησαν τα παρακάτω βιβλία για την Κεφαλονιά:Αργοστόλι Σεισμοί 1953 το τέλος και η αρχή μιας πόλης
Μαραβέγια Κατερίνα
Κοργιαλένειο Μουσείο
50,00

Οταν έγινε ο σεισμός του ’53, ο παππούς μου έχασε μέχρι και τα παπούτσια του. Γι’ αυτό έχω μάθει να Θεωρώ (κάθε μέρα) ευλογία το ότι εγώ έχω παπούτσια και φοράω. Η μάνα μου έζησε 15 χρόνια σε μία παράγκα από πισσόχαρτο στην ερημιά μέχρι να πάει σε κανονικό σπίτι. Μου λέει πως ήταν τα καλύτερά της χρόνια, και δεν αμφιμβάλλω.
Οι ιστορίες που ακούμε από παιδιά για όλους τους σεισμούς μας έχουνε μάθει ότι τίποτα δεν είναι δικό μας.
Ολα μπορεί να ταπάρει το στοχειό. Ολα μπορούμε να τα χάσουμε. Πρέπει να ξέρουμε ότι κάθε στιγμή πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα χάσουμει όλα.
Και να τα χτίσουμε από την αρχή. Και καλύτερα.

Από το ιστολόγιο (blog) ενός Κεφαλονιτή την επομένη του σεισμού της 25-3- 2007

Οδυσσέας Λυόμενος, Η Αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης.
Bittlestone Robert μτφ Τουμαζάτος Ηλίας
ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ
47,00

Πού βρίσκεται η Ιθάκη, που περιγράφεται με τόση λεπτομέρεια στην Οδύσσεια του Ομήρου;
Το μυστήριο έχει προκαλέσει σύγχυση στους μελετητές για πάνω από δύο χιλιετίες, ιδιαίτερα επειδή οι περιγραφές του Ομήρου εμφανίζουν μικρή ομοιότητα με το σημερινό νησί που ονομάζεται Ιθάκη. Το βιβλίο αυτό, με πλούσια εικονογράφηση, μας αφηγείται μια παράξενη ιστορία: πώς η πίστη του συγγραφέα ότι “Ο Ομηρος έλεγε την αλήθεια” πυροδότησε την ανακάλυψη μιας εντελώς νέας τοποθεσίας για το βασίλειο του Οδυσσέα. Μια σειρά από φιλολογικά, αρχαιολογικά και γεωλογικά στοιχεία εξετάζονται προσεκτικά καθώς αναζητείται η λύση ενός μυστηρίου που έχει προβληματίσει τους μελετητές για πάνω από δύο χιλιετίες. Μπορούμε πλέον να εντοπίσουμε πραγματικές τοποθεσίες που ταιριάζουν απόλυτα με το ανάγλυφο που περιγράφεται στο έπος – ακόμη και το χώρο όπου βρισκόταν το ίδιο το ανάκτορο του Οδυσσέα. Οι σελίδες της Οδύσσειας ζωντανεύουν, καθώς παρακολουθούμε τα γεγονότα της σ’ ένα φυσικό τοπίο που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας με υπέροχες έγχρωμες φωτογραφίες και τρισδιάστατες δορυφορικές εικόνες. Πάνω από έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη της Τροίας από τον Σλίμαν, το βιβλίο αυτό αποτελεί τομή, που επιφέρει επαναστατική μεταβολή στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον Ομηρο, και τους πολιτιστικούς μας προγόνους, στην Ελλάδα της εποχής του χαλκού.

Από τον Πόντο στην Κεφαλονιά
Πετρίδου – Καππάτου Σοφία
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
18,00

‘Εστω και κάπως αργά η υπόσχεση τηρήθηκε.
Η ζωή του πατέρα μου, συνυφασμένη με τις μεγάλες και καθοριστικές για την Ελλάδα στιγμές, που ξεκιναει στον μακρινό Πόντο με σταθμούς τον ξεριζωμό, την απώλεια, το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου, το Ζάππειο Αμερικανικό Ορφανοτροφείο, την Ουγγρική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Αλβανικό Μέτωπο, τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, και καταλήγει στην Κεφαλονιά, έγινε βιβλίο και δείχνει πόσο σημαντική μπορεί να είναι η ζωή ενός “ασήμαντου” ανθρώπου.

Μαρίνος Αντύπας – Η φιλοσοφία της πολιτικής δράσης
Κουγιανός Διονύσιος
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ
14,00

Ο Μαρίνος Αντύπας γεννήθηκε στα Φερεντινάτα του Δήμου Πυλάρου Κεφαλλονιάς το 1872, δολοφονήθηκε το 1907 και τάφηκε στο Λασποχώρι σημερινό Ομόλιο του Δήμου Ευρυμενών Λάρισας.
Για τα εκατό (100) χρόνια από το θάνατό του ο Διον. Κ. Κουγιανός Πολιτικός Μηχανικός εξέδωσε το βιβλίο “ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ”, “Η φιλοσοφία της πολιτικής του δράσης” 100 χρόνια από τη δολοφονία του, 1907-2007.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται, στο πρώτο κεφάλαιο, οι φιλοσοφικές θεωρίες που επικρατούσαν κατά την περίοδο που έζησε ο Μαρίνος Αντύπας και από ποιες αρχές και αλήθειες επιρρεάστηκε. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι κύριοι σταθμοί της ζωής του Μαρίνου Αντύπα. Περιέχει ακόμη δύο παραρτήματα. Στο πρώτο παρουσιάζονται άρθρα του Μαρ. Αντύπα στην εφημερίδα “ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ” που εξέδιδε στο Αργοστόλι, από τα οποία προκύπτει γνήσια και αυθεντική η ιδεολογία του. Στο δεύτερο παράρτημα άρθρα που έχουν γραφεί για τον Μαρ. Αντύπα. Περιέχει ακόμη στοιχεία που αποδεικνύουν τη γενική αναγνώριση και επικαιρότητα του Μαρ. Αντύπα και φωτογραφίες που είχαν διαφυλάξει απλοί άνθρωποι και φιλοτέχνησαν καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από το βίο και τη δράση του.
Ο Μαρ. Αντύπας αγωνίστηκε για την απελευθέρωση των αγροτών του Θεσσαλικού Κάμπου. Ο αγώνας του προκάλεσε την εχθρότητα των μεγάλων γαιοκτημόνων της περιοχής και τη δολοφονία του.
Με τις αρχές του και τον αγώνα του έγινε πρόδρομος της εξεγέρσεως στο Κιλελέρ το 1910 και προκάλεσε τη λύση, στο καυτό, αγροτικό πρόβλημα πετυχαίνοντας τη διανομή των τσιφλικιών στους κολλίγους και τους αγρότες έναντι αποζημιώσεως.
Οι αντίπαλοί του νόμισαν πώς με το θάνατό του θα εμπόδιζαν την εξάπλωση των ιδεών του. ‘Ομως πέτυχαν το αντίθετο. Ο σπόρος που έσπειρε και πότισε με το εύφορο και τίμιο αίμα του βλάστησε μέγας.

Το Ιόνιο πέλαγος – Χαρτογραφία και Ιστορία
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
45,00

Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης παλαιών χαρτών του Ιονίου πελάγους, που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Εϋνάρδου (5 Δεκεμβρίου 2007 έως 4 Μαΐου 2008).
Η χαρτογραφική παραγωγή που παρουσιάζεται εδώ, και η οποία χρονολογείται από τον 16ο μέχρι και τον 18ο αιώνα, αναφέρεται στην ανατολική πλευρά αυτού του θαλάσσιου χώρου, δηλαδή κυρίως στο (σημερινό) ελληνικό τμήμα του, με τα νησιά και τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας, που αρχίζει νότια από το Στενό του Ότραντο και καταλήγει στο Λιβυκό πέλαγος.
Ήδη από την Αρχαιότητα το Ιόνιο ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου. Αργότερα, ήταν το μοναδικό πέρασμα της Βενετίας προς τη Μεσόγειο και αυτό που αναμφίβολα της επέτρεψε να αναπτύξει τη θαλασσοκρατορία της. Οι κτήσεις της Βενετίας στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και σε άλλα σημεία της ανατολικής Μεσογείου της επέβαλαν να διατηρεί μια ισχυρή ναυτική δύναμη στο Ιόνιο. Φυσικό ήταν το Ιόνιο και τα νησιά του να γίνουν το πεδίο αντιπαράθεσης Βενετών και Οθωμανών και η στρατηγική σημασία του χώρου να οδηγήσει σε πολιορκίες, μάχες και ναυμαχίες. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και οι συρράξεις (κυρίως ναυμαχίες) που διεξήχθησαν σε αυτή την περιοχή, καθώς και ο κίνδυνος της προέλασης των Οθωμανών προς δυσμάς, είχαν τεράστια σημασία για τον κόσμο της Δύσης και εξηγούν τη μεγάλη παραγωγή χαρτών της εποχής.
Η ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), που αποτελεί και μία από τις ενότητες της έκθεσης, φωτίζεται και από ένα κείμενο του Βενετοκρητικού ευγενούς και λογίου Ανδρέα Κορνάρου (1545-1615), το οποίο παρουσιάζει ο Στέφανος Κακλαμάνης.
Στον τόμο φιλοξενούνται επίσης μια μελέτη του Ν. Ε. Καραπιδάκη για τις πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές πτυχές της Βενετοκρατίας στα Επτάνησα, ένα ιστοριογραφικό σχόλιο του Δ. Αρβανιτάκη για τους μηχανισμούς βίωσης και πρόσληψης της Βενετοκρατίας και μια εργασία της Α. Κραντονέλλη για την πειρατία και το κούρσος στο Ιόνιο.

Νομίσματα και μετάλλια της Επτανήσου πολιτείας
Λάμπρου Παύλος
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΟΤΗ ΚΑΡΑΒΙΑ
7,32

[…]
ΚΛΕΟΣ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΙΠΕΥ
ΘΕΟΔΩΡΕ ΟΥΣΑΚΟΦ
ΔΕΞΕ ΔΩΡΟΝ ΔΕΙΓΜΑ
ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ ΗΜΟΝ
ΑΩ (1800)

Διά το μετάλλιον τούτο δεν εχαράχθησαν σφραγίδες επί χάλυβος, αλλά κατεσκευάσθη τούτο εκ δύο ελασμάτων τορευτών. Ο δε κατασκευάσας αυτό ήτο Ιθακήσιός τις χρυσοχόος, ονομαζόμενος Τσανέτος Αρσένης ή Λυσιδίκας. Εν τη εμή συλλογή έχω έκτυπό τι του πρωτοτύπου εκ μολύβδου.

Καταλαβόντων δε των Ρώσων και Τούρκων τα νήσους των πραγμάτων αποκαταστηθέντων καθιδρύθη προσωρινή κυβέρνησις ης πρόεδρος ωρίσθη ο Αγγελος Όριος. Εξελέχθη δε και δωδεκαμελής πρεσβεία όπως ενεργήση και διαπραγματευθή περί των συμφερόντων της πολιτείας παρά ταις αυλαίς της Πετρουπόλεως και Κωνσταντινουπόλεως. […]

(από τις σελίδες 7-8 του βιβλίου)

Παραδοσιακά χοροτράγουδα Κεφαλονιάς
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ – ΦΙΛΗΜΟΝΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΡΟΥ
12,00

Το παρόν cd περιλαμβάνει παραδοσιακά χοροτράγουδα της Κεφαλονιάς και πιο συγκεκριμένα τα:
Μπάλος
Διαβαράτικος
Μέρμηγκας
Ρόιδο
Μανέτας
Από λαγκάδι σε λαγκάδι
Κουτσό
Μπαρμπουνάκι
Σταυρωτός Πυλάρου
Μικρή χωριατοπούλα

Ιόνιο
Καρατζάς Διονύσης Α.
ΤΟΠΙΟ
35,00

Ένας φωτογράφος κι ένας ποιητής, ο Δημήτρης Ταλιάνης κι ο Διονύσης Καρατζάς, περιηγήθηκαν το Ιόνιο και αποτύπωσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε φωτογραφίες και σε λέξεις. Κυνήγησαν ανατολές, στήνοντας του ήλιου καρτέρι στα βουνά και στο πέλαγος. Ανεβοκατέβηκαν φέριμποτ και αυτοκίνητα, έτρεξαν, αλλά και παραφύλαξαν, να συλλάβουν το ιόνιο φως σε ζωντανά νερά που αντανακλούν ελευθερίες, σε βράχους που δοκιμάζουν τους ανέμους και σε γειτονιές που ξέρουν από χρώματα κι από παραμύθια. Πάλεψαν με σκιές και με σιωπές. Και πρόλαβαν τη δύση την ώρα της προσευχής και της υπόσχεσης.

Συνέδριο για τα γράμματα, την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής Πρόννων
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΙΟΥ – ΠΡΟΝΝΩΝ
30,00

Ο παρών τόμος περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

Ο χορός του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Αγία Ειρήνη Κεφαλληνίας, της κας Θεοδ. Ζαφειράτου,
Η διαθήκη του Ιερόθεου Αλιβιζάτου (1628), του κ. Ηλ. Τουμαζάτου,
Λαϊκό στιχούργημα για τους σεισμούς του 1912, του Πρ. Γ. Αντζουλάτου,
Ο ηγούμενος της μονής Ατρου Κλήμης Φωκάς, του Πρ. Ι. Μεσολωρά,
Παυλίνα Πετροβάτου και Πέλλη Κεφαλά – Καρακατσάνη, της κ. Ανδρεάς Τραυλού – Μεσσάρη,
Το σπήλαιο Δράκαινα Πόρου Κεφαλληνίας κατά τη νεολιθική εποχή, της κ. Γ. Στρατούλη,
Γεράσιμος Αμπάτης. Ενας λυρικός ποιητής σε μια ταραγμένη εποχή, της κ. Δ. Κυπριώτου,
Η Β/θμια εκπαίδευση στην περιοχή Ελειού – Πρόννων (1891 έως και σήμερα) της κ. Αικ. Μιχαλιτσιάνου,
Νοτάριοι Ελειού – Πρόννων, του κ. Δ. Γαρμπή
Του Δράκοντα το μνήμα. Λαογραφικά στοιχεία από το χωριό Αργίνια, της κ. Ν. Λάσκαρη – Μπάλλα,
Η περιοχή των Πρόννων και η Ανατολική ακτή της Κεφαλονιάς πριν από την ιστορία, του κ. Ι. Μόσχου,
Το Βυζαντινόν Ηράκλειον (Αράκλι) Πρόννων. Η μαρτυρία της μνημειακής ζωγραφικής, της κ. Τ. Ρηγάκου,
Ο θολωτός τάφος Τζαννάτων Πόρου Κεφαλληνίας και οι θολωτοί τάφοι της ηπειρωτικής Ελλάδας, του κ. Λ. Κολώνα,
Η λατρεία των Νυμφών στο σπήλαιο Δράκαινα του Πόρου Κεφαλληνίας, της κ Ε. Χατζιώτη,,
Από τον Ηρακλή στον Δράκοντα Αράκλι και Στενό Πόρου, του κ. Π. Πετράτου,
Πρόννοι και Ομηρική τοπογραφία, της κ Η.Μεταξά,
Λαογραφικά της περιοχής Πρόννων, του κ. Α. Γεωργάτου,
Στοιχεία ιστορίας της περιοχής των Πρόννων από τον Τύπο. Η περίπτωση της εξέγερσης της Σκάλας (1849), από τους κ.κ Γ. Μοσχόπουλο – Χρ. Χαρμπίλια,
Γρηγόριος Ζαπάντης Νοδάρος (+1849). Παραγγελίες από την αγχόνη, της κ. Στ. Ζαπάντη,
Η απήχηση των γεγονότων της Σκάλας του 1849 στον Αθηναϊκό τύπο, της κ. Α. Γιαννάτου,
Πληθυσμιακά και Δημογραφικά Χωριού Αφραγιά και περιοχής Κορώνων. Δύο χαρακτηριστικά comparti του 1856, του κ. Α.Δεμπόνου,
Νεότερα στοιχεία για τον Ιωάννη-Απόστολο Φωκά Βαλεριάνο της κ. Λειβαδά – Ντούκα,
Η Κεφαλονίτικη εκδοχή του τραγουδιού της μάνας φόνισσας (Πρόννων) από τον κ. Γ. Γαλανό,
Τα παιδικά συσσίτια στα χωριά Ελειού και Πρόννων κατά την περίοδο της Κατοχής, από τον κ. Γ. Μπάλλα,
Σκέψεις για την Ιστορία, από τον κ. Α.Ι.Δ. Μεταξά

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρόσκληση σε Τουρνουά Ποδοσφαίρου στο Στάδιο Αγίου Αντώνη για την παγκόσμια ημέρα ναρκωτικών
24 Ιουνίου 2022

Πρόσκληση σε Τουρνουά Ποδοσφαίρου στο Στάδιο Αγίου Αντώνη για την παγκόσμια ημέρα ναρκωτικών

Τουρνουά Ποδοσφαίρου στο Δημ. Στάδιο Αγίου Αντώνη «Α.Ο. Παλληξουριακός» την Κυριακή 26 Ιουνίου. …
Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη στα Φωκάτα [23.06.2022]
24 Ιουνίου 2022

Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη στα Φωκάτα [23.06.2022]

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση με κέφι και χορό πραγματοποιήθηκε εχθές στα Φωκάτα από τον Πολιτιστικό …
Ο “ΠΙΝΟΚΙΟ” στην Κεφαλονιά  
24 Ιουνίου 2022

Ο “ΠΙΝΟΚΙΟ” στην Κεφαλονιά  

ΠΙΝΟΚΙΟ Παιδική Σκηνή Γιαννη Χριστοπουλου  Ο αγαπημένος ήρωας παιδιών και μεγάλων «ζωντανε…
Τελετή έναρξης 32ου Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU @ Αργοστόλι [23.06.2022]
24 Ιουνίου 2022

Τελετή έναρξης 32ου Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU @ Αργοστόλι [23.06.2022]

Στο Αργοστόλι πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή έναρξης του 32ου Gym Festival Anna Pollatou με πο…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας
21 Ιουνίου 2022

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου Το τετραήμερο Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η μεγαλύτερ…
Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του
20 Ιουνίου 2022

Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του

Η ζωή είναι πιο νόστιμη στη θάλασσα, γι’ αυτό το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι, διευρύνει το ωρά…
Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε
10 Ιουνίου 2022

Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε

Φρέσκο παγωτό μηχανής CARPIGIANI προφέρει πλέον το Artostoli! Αξία ανεκτίμητη όπως αναφέρουν …
Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!
25 Μαΐου 2022

Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!

Αν ψάχνετε για τις πιο ωραίες γλυκές γεύσεις στο Αργοστόλι, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το…
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design