Skip to main content
Νίκος Καμπανός: Κατακτώντας το χώρο της εστίασης
Νίκος Καμπανός: Κατακτώντας το χώρο της εστίασης
Νίκος Καμπανός: Κατακτώντας το χώρο της εστίασης
Νίκος Καμπανός: Κατακτώντας το χώρο της εστίασης
28 Φεβρουαρίου 2010

Νίκος Καμπανός: Κατακτώντας το χώρο της εστίασης

Το επιχειρείν και το ανήσυχο πνεύμα αποτελούν γνώρισμα της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του κεφαλονίτη. Ο κ. Νίκος Καμπανός είναι ένας από τους συμπατριώτες μας που έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει όλα αυτά τα γνωρίσματα, συνδυάζοντάς τα με έντονη κοινωνικότητα και δράση σε πολλά επίπεδα. Ξεκινώντας από το χώρο των τραπεζών, αλλά και ως ενεργό μέλος της αδελφότητας Κεφαλλήνων Πειραιά, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα, επεκτεινόμενος στο χώρο της εστίασης. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, έχει καταφέρει οι επιχειρήσεις του να γίνουν γνωστές και μόνιμα προτεινόμενες από τους ειδικούς μέσα στις καλύτερες του είδους για την ποιότητά τους. Η ταχύτατη επέκταση έχει ως αποτέλεσμα σύντομα να ανοίγει το 5ο εστιατόριό του, πάντα με κάποια πρωτοτυπία που θα κάνει τη διαφορά. Με ιδιαίτερη χαρά μίλησε στο kefalonitis mag για το παρελθόν, το παρόν, αλλά και τα σχέδια του μέλλοντος, δίνοντάς μας παράλληλα κάτι από το μυστικό της επιτυχίας.

Από που κατάγεστε; Μιλήστε μας για τα παιδικά σας χρόνια.

Κατάγομαι από τον Αγριλιά της τότε κοινότητας Τουλιάτων και σημερινού Δήμου Ερίσου. Στην Κεφαλονιά έζησα μέχρι τα 14 μου χρόνια και ήρθα στην Αθήνα όταν έκλεισε το γυμνάσιο στα Μεσοβούνια. Εκεί ολοκλήρωσα την πρώτη τάξη, όμως αναγκαστικά έπρεπε να φύγω εξαιτίας του ότι δεν υπήρχε πλέον κοντά σχολείο.

Οι σπουδές σας σε ποιο τομέα κινούνται;

Στην Αθήνα τελείωσα το Οικονομικό γυμνάσιο Πειραιά και στη συνέχεια σπούδασα ναυτιλιακά.

Μιλήστε μας για τις πρώτες επαγγελματικές σας δραστηριότητες.

Πριν ασχοληθώ με τις σημερινές μου δραστηριότητες δούλεψα για 17 χρόνια στην τράπεζα Εργασίας. Εκεί ανέπτυξα παράλληλα έντονη συνδικαλιστική δράση και διατέλεσα γραμματέας, αλλά και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των υπαλλήλων της τράπεζας.

Πως αποφασίσατε να εγκαταλείψετε την τράπεζα και να ασχοληθείτε με το ελεύθερο επιχειρείν;

Η αφορμή ήταν η σχέση της οικογένειας της γυναίκας μου με την εστίαση και εξαιτίας αυτής της σχέσης ξεκίνησα να απασχολούμαι παράλληλα με τη δουλειά στην τράπεζα. Εκεί άρχισα να μαθαίνω σταδιακά το χώρο. Η πραγματική αιτία ωστόσο, ήταν ο έντονα κοινωνικός χαρακτήρας της δουλειάς αυτής, η αγάπη μου για το φαγητό και η κουλτούρα που αυτό εμπεριέχει. Κάποια στιγμή αποφάσισα να προχωρήσω σε κάτι αποκλειστικά δικό μου και έτσι το 1997 ξεκίνησα με το Μαϊστράλι.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις σας επεκτάθηκαν και σήμερα υπάρχουν 3 διαφορετικά εστιατόρια με ειδικευμένο χαρακτήρα το κάθε ένα. Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε κάτι για το κάθε ένα από αυτά.

Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι με ενδιαφέρει τα εστιατόρια να έχουν ειδίκευση και χαρακτήρα. Έτσι, το κάθε ένα πρέπει να στοχεύει σε ένα σχέδιο και να αποτελεί κάτι διαφορετικό.

Το Μαϊστράλι βρίσκεται στο Λαιμό της Βουλιαγμένης. Ειδικεύεται στον τομέα των θαλασσινών και είναι γνωστό ως ένα πολύ καλό μαγαζί του είδους. Συνδυάζει την ποιότητα με ψάρια από ολόκληρη την Ελλάδα (και από την Κεφαλονιά), με το καλό service και την αισθητική.

Το δεύτερο είναι το Genovese στη Βούλα, ένα αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο με κουζίνα της περιοχής Liguria της Genova. Μιλάμε για φρέσκα ζυμαρικά με όλες τις πρώτες ύλες φτιαγμένες με τον ιταλικό παραδοσιακό τρόπο. Η αισθητική του το καθιστά έναν αρκετά όμορφο χώρο για κάθε εποχή, ενώ δε θα ήταν υπερβολή να το κατατάξουμε στα πιο ατμοσφαιρικά εστιατόρια της Αθήνας.

Τρίτο κατά σειρά δημιουργήθηκε το Oro Toro (χρυσός ταύρος), ένα γνήσιο steak house όπως αυτά που συναντά κανείς στην αμερικάνικη ήπειρο, αλλά και σε όλες τις χώρες που αγαπούν το ποιοτικό κρέας. Πάντα πίστευα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη ενός εξειδικευμένου εστιατορίου κρέατος. Σε μια επίσκεψη στην Αργεντινή κρίναμε ότι μια τέτοια φυσιογνωμία είναι η ιδανικότερη και αποφασίσαμε να στείλουμε κόσμο για να μάθει τα μυστικά της κουζίνας της χώρας από την οποία είναι κυρίως επηρεασμένο. Το κρέας εισάγεται νωπό από την Αργεντινή και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ ο επισκέπτης θα μας βρει στα Βλάχικα της Βάρης, την παραδοσιακή γειτονιά της κρεατοφαγίας. Θεωρούμε ότι το μαγαζί αυτό συγκροτεί μια νέα πρόταση για την ελληνική εστίαση σε συνδυασμό με το στοιχείο της ιδιαίτερης αισθητικής που το χαρακτηρίζει.

Εκτός από τα 3 αυτά καταστήματα, υπάρχει κάτι που να περιμένουμε σύντομα;

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του, ένα δεύτερο Oro Toro ξεκινάει στα Βριλήσσια σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες όμως και μια εντελώς καινούργια πρόταση στην πλατεία της Βούλας είναι έτοιμη να σας υποδεχθεί. Ένα all day στέκι με την ονομασία Grill Dream με παραδοσιακό σουβλάκι και όχι μόνο, υπόσχεται να σας φέρει κάτι αλλιώτικο. Αλλά δεν θα ήθελα να πω περισσότερα και να χαλάσω την έκπληξη, μιας και πολύ σύντομα ατό το μαγαζί θα είναι ανοικτό.

Έχουμε ακούσει για εντυπωσιακά μεγέθη επισκεψιμότητας στα εστιατόρια που διαθέτετε. Μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για το πόσος κόσμος έχει περάσει από αυτά;

Πολύ χοντρικά να πω ότι από τα 3 εστιατόρια έχουμε γύρω στις 150.000 κόσμο το χρόνο.

Κάποιες διακρίσεις που ήρθαν τα τελευταία χρόνια;

Και τα 3 εστιατόρια βρίσκονται μόνιμα μέσα στα προτεινόμενα ως καλύτερα ελληνικά εστιατόρια από τα ειδικευμένα περιοδικά όπως το Αθηνόραμα, το Gourmet της Ελευθεροτυπίας κ.λ.π.

Εγώ ωστόσο θεωρώ ότι η καλύτερη διάκριση είναι η προτίμηση του κοινού και από την άποψη αυτή αποδεχόμαστε το βραβείο αυτό ως το πλέον σημαντικό.

Τα μαγαζιά είναι από τα πιο διάσημα των Αθηνών και φαντάζομαι θα περνούν από αυτά αρκετά σημαντικά πρόσωπα. Πείτε μας μερικά από αυτά.

Έχουμε πελάτες κάθε κοινωνικής θέσης, όμως από πλευράς επωνύμων θα έλεγα ότι μας επισκέπτονται από την ανώτερη πολιτειακή βαθμίδα, μέχρι γνωστά άτομα του πολιτιστικού χώρου. Γενικά δε θα ήθελα να αναφέρω συγκεκριμένα άτομα Έλληνες ή ξένους, καθώς θεωρώ ότι το φαγητό είναι μια στιγμή προσωπική και δε χρειάζεται να διαδίδεται τι τρώει ο κάθε ένας. Παρόλα αυτά θα σας πω ότι ο Ριβάλντο τρελαίνεται για το Picania στο Oro Toro.

Θα μας εκμυστηρευτείτε το μυστικό της επιτυχίας;

Τα συστατικά για την επιτυχία γενικότερα θα έλεγα ότι αποτελούνται από ένα τρίπτυχο και μια βασική αρχή. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείς τους άλλους αφελείς. Στη συνέχεια, η καλή ιδέα, η εργατικότητα που θα την υποστηρίξει και η συνέπεια σε αυτό που κάνουμε αποτελούν τους 3 παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα. Και με τον όρο συνέπεια, που θεωρώ πολύ σημαντική, αναφέρομαι στην αξιοπιστία σε προμηθευτές, υπαλλήλους, πελάτες, οπουδήποτε δηλαδή υπάρχει συναλλαγή. Αν δεν συνδυαστούν όλα τα παραπάνω ο τελικός στόχος δε μπορεί να πετύχει. Φυσικά και η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά από τη στιγμή που δεν την καθορίζουμε, είναι καλύτερα να την αφήσουμε απέξω από αυτή τη συνταγή.

Τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε τους νέους που μπαίνουν στο χώρο;

Να τηρούν πάντα το τρίπτυχο στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω και πάνω από όλα αυτό που κάνουν οπωσδήποτε να τους αρέσει.

Ας πάμε λιγάκι σε ποιο προσωπικό επίπεδο. Μιλήστε μας για τα ενδιαφέροντά σας εκτός δουλειάς.

Μου αρέσουν πάρα πολύ τα ταξίδια. Είμαι ταξιδιώτης και έχω γυρίσει Ασία και Αφρική. Επίσης έχω πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχω μεγάλο πάθος με τη φωτογραφία, φωτογραφίζοντας αλλά και δημοσιεύοντας άρθρα από το Νεπάλ και τα Ιμαλάια. Από τις μεγάλες στιγμές ήταν όταν 3 χρόνια περίπου μετά το θάνατο του Νίκου Καββαδία φωτογράφησα το αρχείο του. Ήταν τότε η περίοδος που παρουσιάστηκε ο Σταυρός του Νότου του Θάνου Μικρούτσικου.

Οι αναμνήσεις από την περίοδο που τρέχαμε για την πρώτη εκτέλεση του Σταυρού του Νότου είναι όμορφες. Μαζί με το Νίκο Σουρή, το Γιάννη Κούτρα και τη Σοφία Βόσσου γυρίσαμε ολόκληρη την Ελλάδα. Εγώ είχα αναλάβει το φωτογραφικό μέρος και με τον Προτζέκτορα μετέφερα τις φωτογραφίες μου στο κοινό. Επισκεφτήκαμε από την Κεφαλονιά μας το Αργοστόλι, την Ιακωβάτειο βιβλιοθήκη στο Ληξούρι, τα Τουλιάτα, αλλά και το Φισκάρδο.

Μεγάλη αγάπη αποτελεί και το τένις, ενώ θεωρώ μεγάλη τιμή μου που κέρδισα τα 2 πρώτα τουρνουά που έγιναν στην Κεφαλονιά (83,84). Στη συνέχεια συμμετείχα στην αγωνιστική ομάδα του Μίλωνα, ενώ σε επίπεδο Βετεράνων αγωνίζομαι ακόμα, όταν έχω ελεύθερο χρόνο.

Και βέβαια διαβάζω ιστορία, αλλά και γράφω ποίηση την οποία κάποια στιγμή θα ήθελα να παρουσιάσω.

Είναι εντυπωσιακά πολλά αυτά που μας αναφέρατε ως ενδιαφέροντα. Αλήθεια όμως, ποιο αποτελεί το όνειρο της ζωής σας;

Ανεξάρτητα από τις σημερινές, αλλά και τις παρελθούσες ασχολίες, πάντα ήθελα να γίνω αρχαιολόγος. Μάλιστα, με ενδιαφέρει πάρα πολύ η περίοδος της Τουρκοκρατίας. Αγοράζω όποιο βιβλίο αυτής της περιόδου βρω, με αποτέλεσμα το σπίτι μου να έχει πλέον γεμίσει από ένα μεγάλο όγκο βιβλίων. Με αυτό τον τομέα συνεχίζω να ασχολούμαι παράλληλα με όλες τις μέχρι τώρα δραστηριότητές μου.

Μιας και είναι πρόσφατες οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Φισκάρδο, πια περιοχή θεωρείτε ως την πιο ενδιαφέρουσα από αυτή την πλευρά στην Κεφαλονιά;

Πέραν του Φισκάρδου θεωρώ ότι υπάρχει γενικά ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή της Ερίσου και κυρίως στην παραλία της Αγίας Ιερουσαλήμ με πράγματα που ελάχιστοι γνωρίζουν. Θεωρώ ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να γίνουν περισσότερο γνωστά. Είναι περιοχή με συγκεκριμένες ιστορικές καταγραφές (πχ Ιωάννα Κομνηνή).

Κάποια περίοδο ασχοληθήκατε και με την αδελφότητα Πειραιά. Τι θυμάστε από αυτή την περίοδο;

Μιας και η συνέντευξη αυτή γίνεται για Κεφαλονίτικο περιοδικό, θυμάμαι ότι κι εγώ είχα αυτή τη διάθεση να εκφραστώ και να συμμετέχω μέσα από έντυπα. Ήμουν ενεργό μέλος της αδελφότητας Πειραιά και μάλιστα εμπνευστής του ονόματος της εφημερίδας της «ο Λόγος». Στα πρώτα τεύχη και για αρκετό χρονικό διάστημα κάθε άρθρο που υπήρχε εκεί πέρναγε από εμένα. Σε συλλόγους έδωσα πολλά από τη ζωή μου.

Επίσης, ως αντιπρόεδρος της αδελφότητας Πειραιά για 6 χρόνια θεωρώ ότι ήμουν ο βασικός εκφραστής της ιδέας «πάμε σπίτι μας» σαν εισηγητής στο ΔΣ. Αποτέλεσε ιστορική στιγμή για την αδελφότητα η απόφαση να φύγουμε από το κτίριο της Νομαρχίας και να εγκατασταθούμε στο δικό μας πλέον μεγάλο κτίριο που βρισκόμαστε μέχρι σήμερα, με την υλοποίηση από το Δ.Σ. του Βαγγέλη Σπαθή.

Άλλη μεγάλη στιγμή ήταν η απόκτηση από την αδελφότητα του αρχείου του μεγάλου φωτογράφου της Αντίστασης Σπύρου Μελεντζή με δικό μου εντοπισμό και εισήγηση στο ΔΣ από φωτογραφίες της Προσεισμικής Κεφαλονιάς. Αυτές είχαν τραβηχθεί με παραγγελία του Ιωάννη Μεταξά το 1939.

Αναφερόμενος στην ποίηση και στο Σταυρό του Νότου, ποιόν θεωρείτε ως το μεγαλύτερο Κεφαλονίτη ποιητή;

Θα έλεγα ότι ο Καββαδίας μου αρέσει πολύ ως ποιητής. Ωστόσο θεωρώ το Μικέλη Άβλιχο ως τον πιο δυναμικό. Το ποίημά του «Χριστούγεννα» το έχω ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα. Και φυσικά ως επακόλουθο της εποχής, ο λόγος του τον οδήγησε στον Αφορισμό. Σπουδαίοι επίσης είναι και οι Μολφέτας και Λασκαράτος.

Για το νησί μας, την Κεφαλονιά, την οποία ελπίζω να προλαβαίνετε να επισκέπτεσθε, τι άποψη έχετε για το χώρο της εστίασης;

Την Κεφαλονιά την αγαπάω πάρα πολύ και για το λόγο αυτό δε θα ήθελα να την βλέπω επιχειρηματικά και να την αποτιμάω σε χρήματα. Η σχέση μου με το νησί είναι αυτή της ιδέας και της αγάπης προς αυτήν, χωρίς λογική και σκοπιμότητα. Για το χώρο της εστίασης θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Ως ένας Κεφαλονίτης της διασποράς, τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει στο νησί;

Η Κεφαλονιά πρέπει να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει το μεγάλο της οπλοστάσιο που είναι το πνεύμα. Πολλά μπορούν να γίνουν σε σχέση με τα ελάχιστα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Τελειώνοντας, μιας και μας αναφέρατε τόσα ενδιαφέροντα, θα ήθελα να ρωτήσω ποιο θεωρείτε το πρότυπο ανθρώπου; Από που πηγάζει αυτό το ενδιαφέρον για όλες αυτές τις ασχολίες σας;

Είναι ιδεολογία μου ότι ο άνθρωπος πρέπει να ασχολείται με πολλά πράγματα. Πιστεύω στον άνθρωπο αναγεννησιακού τύπου και προσπαθώ αυτό να το εφαρμόσω στη ζωή μου. Βέβαια, σίγουρα κάτι θα το κάνεις καλύτερα από τα υπόλοιπα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τον πολύτιμο χρόνο που μας διαθέσατε για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Νομίζω ότι οι απόψεις ενός ανθρώπου έμπειρου και δραστήριου σαν και εσάς που έχει πετύχει αρκετά πράγματα, σίγουρα είναι σημαντικές για εμάς τους νεότερους.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14 Ιουλίου 2024

Το Πανηγύρι του Αγίου Ελευθερίου στον Αίνο [13.07.2024]

Xoρός, φαγητό ποτό και πολλά χαμόγελα ήταν αυτά που αποθανάτισε ο φακός του kefalonitiw στο πανη…
13 Ιουλίου 2024

Εξαιρετικό αφιέρωμα από την Χορωδία & Μαντολινάτα Αργοστολίου για τον Ηλία Ανδριόπουλο [12.07.2024]

Πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ η συναυλία – αφιέρωμα  της χορωδίας & μαντολινατας Αργοστολί…
12 Ιουλίου 2024

Εγκαίνια της Έκθεση Ζωγραφικής μικτής τεχνικής από την Αναστάσια Ντόντη και την Μέμη Παντελιού [12.07.2024]

Πραγματοποιήθηκαν εχθές τα εγκαίνια της έκθεσης  της  Αναστασίας Ντόντη και …
12 Ιουλίου 2024

Βιβλιοπωλείο Φάρος: Παρουσίαση βιβλίου «Αυγή, Το θαμμένο τετράδιο»

Το βιβλιοπωλείο Φάρος και οι εκδόσεις Μίνωας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024

«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι

Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024

Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου

Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει
13 Ιουνίου 2024

Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει

Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζε και ομ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU