29 Μαΐου 2007

"Νεφελογραφίες & κιονόκρανα" από τον Κώστα Ευαγγελάτο

Τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, ώρα 20:30, εγκαινιάζεται στην Alex Marathianakis, Down Town ART Gallery Shop, στην οδό Λυκαβηττού 15, στο Κολωνάκι, η ατομική έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο:

«ΝΕΦΕΛΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΟΝΟΚΡΑΝΑ»Πρόκειται για ζωγραφικές συνθέσεις στις οποίες κυριαρχούν οι εναλλασσόμενοι χρωματικοί τόνοι των φυσικών στοιχείων. Με τους τόνους αυτούς, ο καλλιτέχνης δομεί ατέρμονα ουράνια πεδία καθώς και συνθέσεις με συμβολικά κιονόκρανα. Αφετηρία του το μοτίβο των αρχιτεκτονικών ρυθμών (Δωρικός, Ιωνικός και Κορινθιακός). Επίσης επιζωγραφίζει με τεχνική graffiti γεωμετρικές φόρμες και αντικείμενα.

Ο Ιστορικός της Τέχνης, Δρ. Στέλιος Λυδάκης, Δ/ντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών αναφέρει: O ζωγράφος Κώστας Ευαγγελάτος μέσα από το πλατύ φάσμα των αναζητήσεών του στα πλαίσια της Minimal και Conceptual Art βρήκε τον δρόμο του προς μία φυσιοκρατική αντίληψη, που του προσφέρει η αναφορά στον ουρανό, σαν πρωταρχικό εκφραστικό μοτίβο. Διατηρώντας αμείωτη την αφαιρετική του διάθεση καταγράφει φαινόμενα, που διαδραματίζονται σε ολόκληρη την εικονιστική επιφάνεια των έργων του.

Έτσι μεταβάλλονται σε καθρέπτες μίας πραγματικότητας, που εκφράζεται στον ευρύτερο χώρο ή και μέσα του. Γιατί η εικόνα που καταγράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, αν και σχετίζεται με την πραγματικότητα είναι στην ουσία υποκειμενική μετουσίωσή της. Ο ζωγράφος αποκαλύπτει μια οραματική διάσταση του προσωπικού του μύθου. Εγκαταλείποντας τη στενότητα της ύπαρξης, αναζητά το ευρύ, το ατέρμον, το αχανές, όπου η ελευθερία δεν συναντά προσκόμματα και δεν δεσμεύεται από προκαταλήψεις. Από καθαρά εικαστικής πλευράς, ο Κώστας Ευαγγελάτος φαίνεται να κινείται σε ένα φάσμα απόλυτης ωριμότητας και επίγνωσης των εικαστικών δυνατοτήτων.

Ο Ακαδημαϊκός και oμότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Χρύσανθος Χρήστου, επισημαίνει στο προλογικό του κείμενο: Ο Κώστας Ευαγγελάτος με τις νέες σειρές του που έχουν σαν θεματογραφικές αφετηρίες τα Κιονόκρανα και τις Συνθέσεις, άλλοτε με πρόσωπα και άλλοτε με διάφορους άλλους τύπους (σφαίρες, αντικείμενα) διαπιστώνεται εύκολα μια διεύρυνση και ταυτόχρονα μια μεγαλύτερη έμφαση στα υπαινικτικά στοιχεία τα συμβολικά χαρακτηριστικά και τον ρόλο του χρώματος.

Χωρίς να παραγνωρίζεται ο ρόλος του σχεδίου είναι αναμφίβολα η εκφραστική δύναμη του χρώματος που παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο και δίνει τον τόνο. Στα κιονόκρανα συνδυάζονται θαυμάσια κάπως σχηματοποιημένα περιγραφικά και αφηρημένα στοιχεία, με κάθε είδους εκφραστικές προεκτάσεις στη ζωγραφική επιφάνεια. Η καλλιτεχνική δημιουργία του δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διακρίνεται για τον χαρακτήρα των αναζητήσεων και τον πλούτο των συνδυασμών του. Δεν περιορίζεται σε καμιά από τις γνωστές στυλιστικές τάσεις και τις θεματογραφικές περιοχές ενώ διακρίνεται για τις συνεχείς προσωπικές του έρευνες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις διαφαίνεται το καθαρά προσωπικό ποιητικό ιδίωμα που βασίζεται τόσο στην ποιότητα του σχεδίου όσο και στην εσωτερικότητα και την εκφραστική δύναμη του χρώματος. Φαίνεται ότι τον ενδιαφέρει να φτάσει σε σύνολα που προβληματίζουν τον θεατή και που σε καμιά περίπτωση δεν τον αφήνουν αδιάφορο, με την χρήση της ζωγραφικής του γλώσσας και την καθαρά ποιητική πνοή των διατυπώσεών του.

H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 4 Ιουλίου 2007.

Alex Marathianakis Down Town ART Gallery Shop
Τηλ. επικοινωνίας: 210 3640223 – 210 3609982, 6944 587838
www.athensdowntownart.com – e-mail : marathianakis@gmail.com

Βιογραφικό
Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Σπούδασε Nομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (Πανεπι-
στήμιο THE NEW SCHOOL FOR SOCIAL RESEARCH).

Από το 1986 μέχρι το 1993 ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα, ενώ το 1990 ίδρυσε την ομάδα τέχνης του ART STUDIO “EST”. Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με την PERFORMANCE, BODY ART και HAPPENING. Το 2000 γυρίστηκε από τον Αγγλο σκηνοθέτη Γιαν Ράσελ η ταινία «Κώστας Ευαγγελάτος – ο Έλληνας Νάρκισσος», η οποία προβλήθηκε στο CHANNEL 4 της Αγγλίας.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη, Αμστερνταμ, Λευκωσία και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς εικαστικές συναντήσεις στη Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σέρατζ, Γκέτενμποργκ, Σαντιάγκο, Μπουένος Αϊρες, Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες, Ρώμη κ.ά. Έχουν εκδοθεί βιβλία με αισθητικά δοκίμια, ποιήματά του και λιθογραφικά έργα (bodygraphics) κ.ά. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με εικαστικά θέματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος επιστημονικών και καλλιτεχνικών οργανισμών και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Έργα του ανήκουν σε πολλές συλλογές τέχνης, όπως στη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στην Πινακοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, στην «ΤΕΧΝΗ» – Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (συλλογή Κίμων Φράϊερ), στο Φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, στο ΓΕΝ, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος, στην Εταιρεία Κεφ/κων Ιστορικών Ερευνών, στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου, στο Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου, στο Δημαρχείο Αργοστολίου και στο Θέατρο «Κέφαλος», στη Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, στο Κέντρο Δικανικών Μελετών (συλλογή Κώστα Ε. Μπέη), στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας κ.ά.

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

32nd KEFALONIA GYM ESTIVAL «ANNA POLLATOU» @AΡΓΟΣΤΟΛΙ [27.06.2022]
27 Ιουνίου 2022

32nd KEFALONIA GYM ESTIVAL «ANNA POLLATOU» @AΡΓΟΣΤΟΛΙ [27.06.2022]

Με την κεντρική παρουσίαση των ομάδων στο Αργοστόλι ολοκληρώθηκε το 32nd KEFALONIA GYM FESTIVAL …
Στην Αρχαία Ολυμπία παραβρεθηκε ο σύλλογος ΑΟ ΦΩΚΑΤΑ για να τιμήσουν τους ήρωες  στην μάχη εναντίον των Λαλαιων
26 Ιουνίου 2022

Στην Αρχαία Ολυμπία παραβρεθηκε ο σύλλογος ΑΟ ΦΩΚΑΤΑ για να τιμήσουν τους ήρωες στην μάχη εναντίον των Λαλαιων

Μετά τις χθεσινές εκδηλώσεις στο Λαλας σήμερα βρεθήκαμε στο Πουσι Αχλαδινης Αρχαίας Ολυμπίας για…
32nd KEFALONIA GYM FESTIVAL «ANNA POLLATOU» BEACH PARTY @COSTA COSTA [26.06.2022]
26 Ιουνίου 2022

32nd KEFALONIA GYM FESTIVAL «ANNA POLLATOU» BEACH PARTY @COSTA COSTA [26.06.2022]

Beach Party σήμερα διοργανώθηκε για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο 32 nd KEFALONIA GYM FEST…
Πρόγραμμα για την «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022»
26 Ιουνίου 2022

Πρόγραμμα για την «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022»

Έχουμε ήδη γνωστοποιήσει ότι η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα συμμετάσχει στο φετινό πρόγραμμα της «Κ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας
21 Ιουνίου 2022

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου Το τετραήμερο Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η μεγαλύτερ…
Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του
20 Ιουνίου 2022

Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του

Η ζωή είναι πιο νόστιμη στη θάλασσα, γι’ αυτό το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι, διευρύνει το ωρά…
Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε
10 Ιουνίου 2022

Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε

Φρέσκο παγωτό μηχανής CARPIGIANI προφέρει πλέον το Artostoli! Αξία ανεκτίμητη όπως αναφέρουν …
Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!
25 Μαΐου 2022

Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!

Αν ψάχνετε για τις πιο ωραίες γλυκές γεύσεις στο Αργοστόλι, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το…
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design