Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ντιάνα Χαϊκάλη – Χειμαριού: «Ξεπουλιόμαστε» στη Βρετανική αγορά
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Ζοφερές είναι οι προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού, το τρέχον έτος, διότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, το 2009 θα είναι η χειρότερη χρονιά των τελευταίων τριάντα ετών.
Η διεθνής οικονομική κρίση επηρεάζει, ως γνωστόν, ιδιαίτερα τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος θεωρείται η “βαριά” βιομηχανία της χώρας μας, δεδομένου ότι αποτελεί το 18% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, οι δυσμενείς προβλέψεις δε σταματούν στο 2009, αλλά συνεχίζονται και για το 2010, δοθέντος ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, θα υπάρξει μείωση των αφίξεων, της τάξης του 15-20%, για εφέτος, και 3-4% για το 2010, ενώ προβλέπεται μείωση των εσόδων 20%, γεγονός που σημαίνει μείωση του εισοδήματος κατά 2 δισ. ευρώ και, κατ’ επέκταση, 50.000 άνεργους περίπου, οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις.
Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, με φόντο την οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει τις τουριστικές αγορές, η Ζάκυνθος ανεβαίνει το δικό της “Γολγοθά”, εξαιτίας του γεγονότος ότι δε διαθέτει εναλλακτικές λύσεις για την προσέλκυση επισκεπτών από τις συνήθεις αγορές της αλλά και από νέες χώρες, πέρα από τις προσφορές των επιχειρηματιών.
Δυστυχώς, η Ζάκυνθος υστερεί σε σημαντικές υποδομές, οι οποίες, στην παρούσα φάση, θα αποτελούσαν πόλο έλξης τουριστών, ενός άλλου οικονομικού επιπέδου, το εισόδημα των οποίων δεν πλήττεται καίρια από την οικονομική κρίση, όπως των φτωχών τουριστών από την Αγγλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που κατακλύζουν το νησί μας τους θερινούς μήνες.
Και σε αυτό το σημείο, υπεισέρχονται οι ευθύνες των πολιτικών μας ταγών, οι οποίοι δε μερίμνησαν για την κατασκευή δύο έργων, που θα μπορούσαν να τονώσουν την παρουσία του νησιού μας στο τουριστικό γίγνεσθαι της Μεσογείου: Μια σύγχρονη μαρίνα και προβλήτες για την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων.
Σε άλλες περιοχές, στις οποίες προνοούν για το μέλλον, τα έργα αυτά έχουν, ήδη, υλοποιηθεί, πριν από πολλά χρόνια (μαρίνα Λευκάδας και Γουβιών Κέρκυρας, προβλήτες ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων στην Κέρκυρα) ή κατασκευάζονται, όπως ο χώρος πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων της Κεφαλονιάς, ενώ εμείς έχουμε να αντιπαραθέσουμε μια λειψή προβλήτα για βάρκες έξω από το λιμάνι και μία δημοπρατημένη μαρίνα. Αυτά και πολλά μας είναι.
Δε θα μιλήσουμε για τις ευθύνες των διοικούντων αυτόν τον τόπο, διότι είναι πράγματα χιλιοειπωμένα. Απλώς, αναρωτιόμαστε για τις δικές μας ευθύνες, οι οποίες δεν είναι λίγες, διότι επιμένουμε να επενδύουμε σε “κουτσά άλογα”, τα οποία έχουν ζημιώσει τον τόπο μας.
Οι προβλέψεις
Για μια στιγμή, όλοι πίστεψαν ότι θα γίνει το θαύμα και η Ζάκυνθος θα παραμείνει αλώβητη από την κρίση, λες και βρίσκεται σε άλλο πλανήτη. Αυτό συνέβη όταν έγινε γνωστό από τον Κρατικό Αερολιμένα Ζακύνθου ότι υπάρχει μικρή αύξηση στα slots, δηλαδή στις προγραμματισμένες πτήσεις των μεγάλων τουρ οπερέιτορς προς το νησί μας.
Ωστόσο, κανένα μέλος της τουριστικής οικογένειας δε συμμερίζεται την αισιοδοξία κάποιων κρατικών φορέων, διότι, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης, το Μάρτιο θα μπορέσουμε να προβούμε σε εκτιμήσεις, διότι, εκείνη την περίοδο, διαμορφώνεται το πρόγραμμα των εταιρειών.
Ο κ. Φιλιπποπολίτης πρόσθεσε, επίσης, ότι αποτελεί σημαντικό ζήτημα η πληρότητα των πτήσεων, καθώς και οι επικείμενες ακυρώσεις εκ μέρους των μεγάλων τουριστικών πρακτόρων του εξωτερικού, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις πωλήσεις διακοπών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, παραθέτοντας τα κάτωθι στοιχεία:
Αγγλία: -20%
Χώρες Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Τσεχία, Ουγγαρία): -15%
Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία: -25%
Σκανδιναβικές χώρες: -20%
Επιπροσθέτως, ο Γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων ανέφερε ότι τα πακέτα διακοπών που πωλούνται στη Βρετανική αγορά για το νησί μας έχουν ως εξής:
Διακοπές για μία εβδομάδα 160-170 λίρες Αγγλίας, δηλαδή 200 ευρώ, το άτομο. Η τιμή περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια, δωμάτιο διαμονής, προμήθειες και ασφάλειες.
Διαμονή (all inclusive), για μία εβδομάδα, 320 λίρες Αγγλίας, δηλαδή 350 ¤, το άτομο, που περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια, δωμάτιο, φαγητό και ποτά.
Οι πολυτελείς βίλες πωλούνται 600 λίρες Αγγλίας ή 650 ευρώ, για μία εβδομάδα διαμονής, το άτομο και περιλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια και αυτοκίνητο.
Υπάρχει τεράστια οικονομική κρίση και υποτίμηση των νομισμάτων ορισμένων χωρών, όπως της Αγγλίας έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα, αφ’ ενός, η αγορά να κινείται με μεγάλες εκπτώσεις και με πακέτα προσφορών και, αφ’ ετέρου, το κοινό να στρέφεται σε χώρες εκτός ευρώ, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, των οποίων η τουριστική κίνηση παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 25%, 19% και 25%, αντίστοιχα.
Δυστυχώς, η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τον τομέα του τουρισμού. Μένει μόνο στα λόγια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία θα πλήξει αναμφίβολα τον τουρισμό μας.
Ντιάνα Χαϊκάλη – Χειμαριού
Ημέρα τση Ζάκυθος – Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθου
www.imerazante.gr