28 Μαΐου 2010

Οδοντριατικός Σύλλογος: Πρόταση για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση

Πιστεύουμε ότι το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής χρόνιας κρίσης της ελληνικής πολιτείας και των θεσμικών οργάνων που την απαρτίζουν, η οποία κρίση διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και ανατροφοδοτείται από μια ανάλογη εγκατεστημένη στην κοινωνία αυτή σφαλερή νοοτροπία.Θεωρούμε ότι το υγειές μοντέλο διακυβέρνησης μιας χώρας είναι η σαφής γνώση των οικονομικών δυνατοτήτων της, η εξασφάλιση πλεονάσματος και η δίκαιη διανομή του πλεονάσματος αυτού στους πολίτες, με ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία των αδυνάτων. Αντί αυτού, καθώς φαίνεται από το αποτέλεσμα δεκαετιών διακυβέρνησης της χώρας, προέκυψε παθογένεια που μπορεί να σχετίζεται:

α) Με την ολιγωρία ή την ανεπάρκεια ή την ιδιοτέλεια των ανθρώπων που άσκησαν εξουσία, που δεν λογάριασαν την καταστροφική πορεία της πατρίδας και δεν δυσκολεύτηκαν να παραδώσουν την πατρίδα μικρότερη από ό,τι την παρέλαβαν.

β) Με το θεσμικό πλαίσιο, που εν πολλοίς αφήνει τους υπουργούς και τους βουλευτές στο απυρόβλητο της ποινικής διαδικασίας.

γ) Με την ανευθυνότητα των Ελλήνων πολιτών, που αποδέχονται χωρίς διαμαρτυρία το εγκατεστημένο μοντέλο διακυβέρνησης, που ενίοτε το χρησιμοποιούν για την διευκόλυνση σε προσωπικό επίπεδο και που δεν είναι όσο πρέπει συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την Πατρίδα.

Αυτά έχοντας υπόψη μας, διαβλέποντας την πιθανή εξαθλίωση μερίδας της κοινωνίας μας, υπολογίζοντας την αποτυχία των προβλέψεων και των σχεδιασμών των αρμοδίων επί των οικονομικών ζητημάτων φορέων της χώρας , προτείνουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης τα εξής κατά σειράν μέτρα:

1) Αμεση αλλαγή των νόμων για την βουλευτική ασυλία και την ευθύνη υπουργών. Κανένας δεν πρέπει να διώκεται για τις απόψεις του, αλλά και κανείς δεν μπορεί να παρανομεί. Η ιδιότητα του υπουργού δεν θα πρέπει να θεωρείται αξίωμα αλλά διακόνημα. Αξιόπιστο σύστημα «πόθεν έσχες» και σύστημα «αντικειμενικών κριτηρίων» να προσδιορίζουν εάν ένας υπουργός πλούτησε αθέμιτα κατά την διάρκεια της δημόσιας θητείας του. Δυσμενής πορεία των δημοσιονομικών ζητημάτων να έχει σαφείς επιπτώσεις στην περιουσία των δημόσιων προσώπων που τα διαχειρίστηκαν και να μην παραγράφεται ποτέ, ακόμη και μετά τον φυσικό θάνατο των υπευθύνων (να επηρεάζει τους κληρονόμους τους και την πατριωτική τους τιμή).

2) Να ελεγχθούν άμεσα όσοι υπηρέτησαν σε υψηλές θέσεις της πολιτείας ή του συνδικαλιστικού κινήματος τα τελευταία 30 χρόνια. Να γίνει σαφής έλεγχος περιουσιακών στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορικές αξίες των ακινήτων τους, και να υπάρξουν απαιτήσεις της πολιτείας κατΆ αυτών, εφόσον προκύψουν στοιχεία.

3) Να αποσυρθούν από την πολιτική ζωή, όσο υψηλή θέση κι αν κατέχουν, πρόσωπα που με ενέργειές τους ή με δηλώσεις τους συνέβαλαν στη δυσμενή πορεία της χώρας. Δηλώσεις του τύπου «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» ή «φταίμε όλοι μας» ή «το πήραμε το μήνυμα», πρέπει επιτέλους να έχουν περαιτέρω επιπτώσεις, εφόσον προβάλλονται δημοσίως, για να είναι πειστική η μεταμέλεια την οποία υπονοούν.

4) Να εξασφαλισθούν έσοδα από τους χώρους στους οποίους είναι κοινώς γνωστό ότι υπάρχει συσσώρευση πλούτου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προς την πατρίδα συνεισφορά. Ο αντικειμενικός έλεγχος και η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα εντοπίσουν τις περιπτώσεις αυτές. Ο τομέας αυτός θα πρέπει να αποδώσει τα μέγιστα στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της εθνικής οικονομίας.

5) Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση και την φυσική προστασία των αδυνάτων, ώστε να μην διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός και να εξασφαλισθεί για όλους η φυσική επιβίωση. Τα πρόσθετα οικονομικά κυβερνητικά μέτρα δεν πρέπει να είναι μόνον εισπρακτικά αλλά να χαρακτηρίζονται από επιείκεια και ρεαλισμό και να συνεκτιμούν τις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε πολίτη. Στους μικρομεσαίους επαγγελματίες θα πρέπει να δοθούν ευκολίες και κίνητρα ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει μια ελπιδοφόρα προοπτική ανάκαμψης.

6) Θα πρέπει να ζητηθεί από την διασπορά, από φιλέλληνες, από ευεργέτες και από την Εκκλησία μια γενναία συμμετοχή στην αντιμετώπιση της εθνικής αυτής κρίσης. Κάτι τέτοιο θα είναι απολύτως εφικτό και αποδοτικό, εφόσον όλα τα προηγούμενα που αναφέραμε θα έχουν δρομολογηθεί σε βαθμό που η πολιτική ηγεσία να μπορεί να πείθει τουλάχιστον για το ανιδιοτελές της προσπάθειάς της.

Πιστεύουμε ότι με αυτά τα μέτρα, που παραπάνω αναφέρουμε, όχι μόνον η κρίση της οικονομίας θα μπορούσε να ξεπεραστεί πολύ συντομότερα από ό,τι προβλέπουν οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, αλλά και ότι θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί η Πατρίδα στο διεθνές πεδίον, ώστε να μην αποτελεί χώρο επιρροής ξένων συμφερόντων, που μπορεί να επενδύουν ακριβώς στην οικονομική εξαθλίωση και την ρήξη της κοινωνικής συνοχής.

(Το παραπάνω κείμενο έγινε ομόφωνα δεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας, που βρισκόταν σε πλήρη απαρτία κατά την συνεδρίαση της 26ης Μαΐου 2010, και δημοσιεύεται ως ψήφισμα. Η σύνθεση του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας έχει ως εξής: πρόεδρος Σπυρίδων Κομποθέκρας-Κότσορος, αντιπρόεδρος Γεράσιμος Χιόνης, γραμματέας Διονύσιος Γαρμπής, ταμίας Νικόλαος Τσιμάρας, μέλος Ευτυχία Τζαννετάτου. Αντιπρόσωπος του Συλλόγου στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ο Βίκτωρ Ρουχωτάς).

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Βαρούχα
5 Οκτωβρίου 2022

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Βαρούχα

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ληξουρίου η παρουσίαση τ…
1ο Kefalonia Digital Nomads Workshop
4 Οκτωβρίου 2022

1ο Kefalonia Digital Nomads Workshop

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 19:00, στο Αμφιθέατρο «Γεράσιμος Αρσένης» του Τμήματος Ψηφιακών Μέ…
Ολοκλήρωση του Διεθνούς Τουρνουά Αντισφαίρισης Ατόμων με Αναπηρία
4 Οκτωβρίου 2022

Ολοκλήρωση του Διεθνούς Τουρνουά Αντισφαίρισης Ατόμων με Αναπηρία

«Σταύρος Τραυλός: Οι αστείρευτες δυνάμεις και το μεγαλείο ψυχής αυτών των παιδιών αποτελεί παράδ…
1η Διεθνής Διοργάνωση ΑμεΑ επιτραπέζιας αντισφαίρισης  «ITTF Fa20 Greek Para Open 2022» @ Αργοστόλι [30.09-02.10.2022]
3 Οκτωβρίου 2022

1η Διεθνής Διοργάνωση ΑμεΑ επιτραπέζιας αντισφαίρισης  «ITTF Fa20 Greek Para Open 2022» @ Αργοστόλι [30.09-02.10.2022]

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Διεθνής Διοργάνωση ΑμεΑ επιτραπέζιας αντισφαίρισης  «I…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!
13 Σεπτεμβρίου 2022

Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!

Οι εγγραφές ξεκίνησαν εδώ στο Αργοστόλι, Μίνωος & Ασκληπιού 7 (Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα), Exc…
Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022
10 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022

Ανακάλυψε τις νέες συλλογές στρωμάτων Candia με έκπτωση έως 40% The I…
Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»
6 Σεπτεμβρίου 2022

Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»

H ομάδα του kefalonitis επισκέφθηκε το κατάστημα «19_61 coffe n’ more » για έναν απογευματινό κ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design