Skip to main content
28 Μαΐου 2010

Οδοντριατικός Σύλλογος: Πρόταση για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση

Πιστεύουμε ότι το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής χρόνιας κρίσης της ελληνικής πολιτείας και των θεσμικών οργάνων που την απαρτίζουν, η οποία κρίση διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και ανατροφοδοτείται από μια ανάλογη εγκατεστημένη στην κοινωνία αυτή σφαλερή νοοτροπία.Θεωρούμε ότι το υγειές μοντέλο διακυβέρνησης μιας χώρας είναι η σαφής γνώση των οικονομικών δυνατοτήτων της, η εξασφάλιση πλεονάσματος και η δίκαιη διανομή του πλεονάσματος αυτού στους πολίτες, με ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία των αδυνάτων. Αντί αυτού, καθώς φαίνεται από το αποτέλεσμα δεκαετιών διακυβέρνησης της χώρας, προέκυψε παθογένεια που μπορεί να σχετίζεται:

α) Με την ολιγωρία ή την ανεπάρκεια ή την ιδιοτέλεια των ανθρώπων που άσκησαν εξουσία, που δεν λογάριασαν την καταστροφική πορεία της πατρίδας και δεν δυσκολεύτηκαν να παραδώσουν την πατρίδα μικρότερη από ό,τι την παρέλαβαν.

β) Με το θεσμικό πλαίσιο, που εν πολλοίς αφήνει τους υπουργούς και τους βουλευτές στο απυρόβλητο της ποινικής διαδικασίας.

γ) Με την ανευθυνότητα των Ελλήνων πολιτών, που αποδέχονται χωρίς διαμαρτυρία το εγκατεστημένο μοντέλο διακυβέρνησης, που ενίοτε το χρησιμοποιούν για την διευκόλυνση σε προσωπικό επίπεδο και που δεν είναι όσο πρέπει συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς την Πατρίδα.

Αυτά έχοντας υπόψη μας, διαβλέποντας την πιθανή εξαθλίωση μερίδας της κοινωνίας μας, υπολογίζοντας την αποτυχία των προβλέψεων και των σχεδιασμών των αρμοδίων επί των οικονομικών ζητημάτων φορέων της χώρας , προτείνουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης τα εξής κατά σειράν μέτρα:

1) Αμεση αλλαγή των νόμων για την βουλευτική ασυλία και την ευθύνη υπουργών. Κανένας δεν πρέπει να διώκεται για τις απόψεις του, αλλά και κανείς δεν μπορεί να παρανομεί. Η ιδιότητα του υπουργού δεν θα πρέπει να θεωρείται αξίωμα αλλά διακόνημα. Αξιόπιστο σύστημα «πόθεν έσχες» και σύστημα «αντικειμενικών κριτηρίων» να προσδιορίζουν εάν ένας υπουργός πλούτησε αθέμιτα κατά την διάρκεια της δημόσιας θητείας του. Δυσμενής πορεία των δημοσιονομικών ζητημάτων να έχει σαφείς επιπτώσεις στην περιουσία των δημόσιων προσώπων που τα διαχειρίστηκαν και να μην παραγράφεται ποτέ, ακόμη και μετά τον φυσικό θάνατο των υπευθύνων (να επηρεάζει τους κληρονόμους τους και την πατριωτική τους τιμή).

2) Να ελεγχθούν άμεσα όσοι υπηρέτησαν σε υψηλές θέσεις της πολιτείας ή του συνδικαλιστικού κινήματος τα τελευταία 30 χρόνια. Να γίνει σαφής έλεγχος περιουσιακών στοιχείων, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπορικές αξίες των ακινήτων τους, και να υπάρξουν απαιτήσεις της πολιτείας κατΆ αυτών, εφόσον προκύψουν στοιχεία.

3) Να αποσυρθούν από την πολιτική ζωή, όσο υψηλή θέση κι αν κατέχουν, πρόσωπα που με ενέργειές τους ή με δηλώσεις τους συνέβαλαν στη δυσμενή πορεία της χώρας. Δηλώσεις του τύπου «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» ή «φταίμε όλοι μας» ή «το πήραμε το μήνυμα», πρέπει επιτέλους να έχουν περαιτέρω επιπτώσεις, εφόσον προβάλλονται δημοσίως, για να είναι πειστική η μεταμέλεια την οποία υπονοούν.

4) Να εξασφαλισθούν έσοδα από τους χώρους στους οποίους είναι κοινώς γνωστό ότι υπάρχει συσσώρευση πλούτου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προς την πατρίδα συνεισφορά. Ο αντικειμενικός έλεγχος και η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα εντοπίσουν τις περιπτώσεις αυτές. Ο τομέας αυτός θα πρέπει να αποδώσει τα μέγιστα στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της εθνικής οικονομίας.

5) Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση και την φυσική προστασία των αδυνάτων, ώστε να μην διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός και να εξασφαλισθεί για όλους η φυσική επιβίωση. Τα πρόσθετα οικονομικά κυβερνητικά μέτρα δεν πρέπει να είναι μόνον εισπρακτικά αλλά να χαρακτηρίζονται από επιείκεια και ρεαλισμό και να συνεκτιμούν τις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε πολίτη. Στους μικρομεσαίους επαγγελματίες θα πρέπει να δοθούν ευκολίες και κίνητρα ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει μια ελπιδοφόρα προοπτική ανάκαμψης.

6) Θα πρέπει να ζητηθεί από την διασπορά, από φιλέλληνες, από ευεργέτες και από την Εκκλησία μια γενναία συμμετοχή στην αντιμετώπιση της εθνικής αυτής κρίσης. Κάτι τέτοιο θα είναι απολύτως εφικτό και αποδοτικό, εφόσον όλα τα προηγούμενα που αναφέραμε θα έχουν δρομολογηθεί σε βαθμό που η πολιτική ηγεσία να μπορεί να πείθει τουλάχιστον για το ανιδιοτελές της προσπάθειάς της.

Πιστεύουμε ότι με αυτά τα μέτρα, που παραπάνω αναφέρουμε, όχι μόνον η κρίση της οικονομίας θα μπορούσε να ξεπεραστεί πολύ συντομότερα από ό,τι προβλέπουν οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, αλλά και ότι θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί η Πατρίδα στο διεθνές πεδίον, ώστε να μην αποτελεί χώρο επιρροής ξένων συμφερόντων, που μπορεί να επενδύουν ακριβώς στην οικονομική εξαθλίωση και την ρήξη της κοινωνικής συνοχής.

(Το παραπάνω κείμενο έγινε ομόφωνα δεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας, που βρισκόταν σε πλήρη απαρτία κατά την συνεδρίαση της 26ης Μαΐου 2010, και δημοσιεύεται ως ψήφισμα. Η σύνθεση του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας έχει ως εξής: πρόεδρος Σπυρίδων Κομποθέκρας-Κότσορος, αντιπρόεδρος Γεράσιμος Χιόνης, γραμματέας Διονύσιος Γαρμπής, ταμίας Νικόλαος Τσιμάρας, μέλος Ευτυχία Τζαννετάτου. Αντιπρόσωπος του Συλλόγου στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ο Βίκτωρ Ρουχωτάς).

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15 Ιουλίου 2024
“Ο χρόνος έκρινε, ποιος έμεινε, ποιος έφυγε, ποιος έζησε τη μουσική, ποιος έδωσε ψυχή και ποι…
15 Ιουλίου 2024
Είναι η ψυχοθεραπεία ένα μοντέρνος τρόπος αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων ή μήπως όχι; …
15 Ιουλίου 2024
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024, ο Δήμος Αργοστολίου σε συνεργασία με το Γ…
15 Ιουλίου 2024
Κυριακή 14 ΙΟΥΛΙΟΥ • ΛΕΙΒΑΘΩ, ΣΒΟΡΩΝΑΤΑ, ώρα: 21:00, στο Πολιτιστικό κέντρο, πρώη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει
13 Ιουνίου 2024
Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζε και ομ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU