Skip to main content
16 Μαρτίου 2009

Ομιλία του Παναγή Φωκά στην Συνδιάσκεψη Αρχών και Θέσεων της ΟΝΝΕΔ

Θεματική ενότητα: Περιβάλλον, ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές, αξιοποίηση φυσικών πόρων

Φίλες και Φίλοι της μεγάλης δημοκρατικής Οργάνωσης Νέων,

Χαιρετίζω με τη σειρά μου άλλη μία επετειακή γιορτή της ΟΝΝΕΔ, της ισχυρότερης δεξαμενής νεότητας, ελπίδας και δημιουργικότητας που υπηρετεί αξιόπιστα τον τόπο εδώ και 35 χρόνια.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτήν τη μεγάλη συζήτηση για το περιβάλλον και την ενεργειακή πολιτική στη χώρα μας, κυρίως γιατί θεωρώ ότι η συγκεκριμένη θεματολογία αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τον τόπο και την κοινωνία μας. Είναι μάλιστα, ιδιαίτερη χαρά μου που βρισκόμαστε ξανά, όλοι μαζί, εδώ, στο Αγρίνιο αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον της οργάνωσης μας για την επαρχία την οποία και εγώ εκπροσωπώ ως Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Θέλω να συγχαρώ το Προεδρείο μας για τον θεματικό προσανατολισμό αυτού του διαλόγου καθώς τον τελευταίο καιρό, λόγω συγκυριών, η ελληνική κοινωνία έχει αποπροσανατολιστεί αρκετά και έχει απομακρυνθεί από την ανάλυση ζητημάτων που έχουν μεγάλη σημασία για την ποιότητα της ζωής μας και την διασφάλιση της ευημερίας μας. Μπορεί οι προτεραιότητες της επικαιρότητας να μεταβάλλονται εξαιτίας εκτάκτων συνθηκών, αυτό όμως δε σημαίνει ότι νομιμοποιούμαστε να παραγκωνίζουμε τις πραγματικές προτεραιότητες μας, αυτές που απαιτούν την διαρκή μέριμνα της Πολιτείας, όλων των πολιτών και όλων των συλλογικών φορέων.

Από την αρχή της νέας διακυβέρνησης εργαστήκαμε συστηματικά προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και να τακτοποιήσουμε μεγάλες εκκρεμότητες που παραλάβαμε και οι οποίες εξέθεταν τη χώρα διεθνώς.

Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες και στοχευμένες πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος όπως η ανακύκλωση, η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον ολοκληρώνουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας τόσο με το Εθνικό Κτηματολόγιο (μια πονεμένη ιστορία που έχει κοστίσει ακριβά στους Έλληνες εξαιτίας της ανευθυνότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ), όσο και με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια που κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον και αποσαφηνίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές σε γεωγραφικό και παραγωγικό επίπεδο.

Ενισχύουμε θεσμικά και οικονομικά τους Φορείς Διαχείρισης όλων των Προστατευόμενων περιοχών, επεξεργαζόμαστε και ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο διαχείριση υδατικών πόρων.

Παρόλα αυτά τα θετικά και ελπιδοφόρα βήματα, οι ανάγκες του περιβάλλοντος είναι αστείρευτες. Τις αναγνωρίζουμε και έχουμε την τεχνογνωσία και την βούληση να ανταποκριθούμε σε αυτές.
Η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι πλέον από μόνη της το ζητούμενο της κοινωνίας. Εάν δεν συνοδεύεται από βιωσιμότητα και περιβαλλοντική προστασία, τότε υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. Και αυτό το μέλλον είναι υποχρέωσή μας να το διατηρήσουμε με λαμπρές προδιαγραφές.

Ο τομέας του περιβάλλοντος που είναι άρρηκτα συνυφασμένος με κάθε έκφανση της παραγωγικής και οικονομικής ζωής του τόπου, πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους κοινωνικού οφέλους και κοινωνικής υπεραξίας και όχι με όρους κόστους και ανταποδοτικότητας.

Οι στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για την ενεργειακή δικτύωση της χώρας στην μεταφορά ενέργειας, έχουν αναμφισβήτητα θετικά και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τη χώρα μας. Χτίζουμε την ανάπτυξή μας πάνω σε θεμελιώδεις άξονες ενεργειακής πολιτικής που μπορούν να συνοψισθούν σε τρία βασικά σημεία:

Την αναγωγή της Ελλάδας σε διεθνές κομβικό ενεργειακό κέντρο,
Την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς
Tην προώθηση των μορφών ενέργειας που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Αυτό το τρίπτυχο της εθνικής μας ενεργειακής στρατηγικής ισχυροποιεί τη θέση της χώρας μας στη διεθνή σκακιέρα, ωφελεί οικονομικά την ελληνική κοινωνία τόσο με την δημιουργία θέσεων εργασίας όσο και με την ανταποδοτικότητα των μεταφερόμενων ενεργειακών υλών, δίνει πνοή στην ελληνική περιφέρεια, βελτιώνει την διαπραγματευτική δύναμη της χώρας στα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα, προωθεί την ανταγωνιστικότητα της ενεργειακής παραγωγής προς όφελος των καταναλωτών.

Παράλληλα με την εξάπλωση των ανανεώσιμων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας, μέσα σε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο, ξεκάθαρο και προοδευτικό, προσδοκούμε να μειώσουμε την εξάρτηση της χώρας μας από τη συμβατική ενέργεια, αξιοποιώντας τα φυσικά πλεονεκτήματα του ευλογημένου τόπου που ζούμε.

Φίλες και Φίλοι,

Η πορεία προς την βιώσιμη ανάπτυξη είναι μονόδρομος και την ακολουθούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως και πολλά ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου. Η μετάβαση από το ενεργειακό τοπίο του χθες στο καθαρό ενεργειακό τοπίο του αύριο, απαιτεί πολύ δουλειά και έξυπνη στρατηγική. Τη δουλειά δεν τη φοβηθήκαμε ποτέ και η οξυδέρκεια είναι έμφυτο χαρακτηριστικό του λαού μας. Συνεχίζουμε λοιπόν απρόσκοπτα για την δυνατή Ελλάδα, την καθαρή Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας και της ευημερίας.

Κλείνοντας, επιτρέψατε μου να ξεφύγω λίγο από το θέμα της σημερινής μας συνάντησης. Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να ευχηθώ στην ΔΑΠ – ΝΔΦΚ καλή επιτυχία στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές.
Πάντα πρώτη και ισχυρή !!!

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Σεπτεμβρίου 2023

Εναρκτήριο κονσέρτο στο Συμπόσιο και έκθεση με θέμα «Timeless Light» στα Μεταξάτα

Το Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023 , 8.30μ.μ.  &nbsp…
27 Σεπτεμβρίου 2023

Χορωδία & Μαντολινάτα Αργοστολίο: Νέα ημερομηνία για την Συναυλία Αλληλεγγύης

Με πολύ στενοχώρια και λύπη , αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε την ΣΥΝΑΥΛΙΑΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ , που είχαμε ε…
27 Σεπτεμβρίου 2023

Τριήμερη 39η Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι αναλάβαμε την διοργάνωση της 39 ης ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΦ…
25 Σεπτεμβρίου 2023

Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου: Έναρξη Λυκειακής Χρονιάς

Το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου ξεκινά την Λυκειακής Χρονιάς με την συνάντηση όλω…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»
25 Σεπτεμβρίου 2023

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Με μεγάλη μας χαρά επισκεφθήκαμε το κατάστημα Loukoumania που βρίσκεται στο Αργοστόλι και ήρθε η…
Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς
12 Σεπτεμβρίου 2023

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς και να μάθουμε περισσότερες πλη…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
8 Σεπτεμβρίου 2023

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»
6 Σεπτεμβρίου 2023

Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και να θαυμάσουμε τον χώρο όπου…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU