Skip to main content
11 Δεκεμβρίου 2007

Παρουσίαση Βιβλίου-Λευκώματος για τους σεισμούς, με το Κοργιαλένειο Ίδρυμα

Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Κοργιαλένειο Ίδρυμα με την υποστήριξη του Δήμου Αργοστολίου το Σαββάτο, 8 Δεκεμβρίου 2007, στις 18:30 στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του εορτασμού για τα 250 χρόνια από την καθιέρωση του Αργοστολίου ως πρωτεύουσα της Κεφαλληνίας.

Η συμμετοχή της αθηναϊκής παροικίας ήταν εκπληκτική. Πολλοί Κεφαλλονίτες κατέκλυσαν το ιστορικό αυτό κτίριο για να τιμήσουν το Αργοστόλι και το Κοργιαλένειο Ίδρυμα και ειδικά, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου που παρουσίασε μια νέα του έκδοση: ένα βιβλίο-λεύκωμα αφιερωμένο στο σεισμό του 1953.

Την εκδήλωσε χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Σπυρίδωνας και ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Γεώργιος Τσιλιμιδός.

Τις δραστηριότητες του Κοργιαλενείου Ιδρύματος και του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, καθώς και το βιβλίο-λεύκωμα παρουσίασαν ο καθηγητής κ. Γ. Μοσχόπουλος, η έφορος του Μουσείου κ. Ν. Κατσούνη και ο Δ/ντής της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου κ. Η. Τουμασάτος. Για τους σεισμούς μίλησε ο συμπατριώτης μας καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Α. Τσελέντης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ο Βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Α. Παρίσης, η Βουλευτής Επικρατείας κ. Λ. Κατσέλη, οι Βουλευτές Β΄Αθηνών κ. κ. Γ. Γιακουμάτος και Π. Ευθυμίου, ο Βουλευτής Πειραιώς κ. Β. Αποστολάτος, ο πρώην Υπουργός κ. Γ. Αρσένης, οι πρώην Βουλευτές Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ.κ. Π. Μπενετάτος και Π. Αλιβιζάτος καθώς και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σ. Βόσδου.

Αργοστόλι, 10 Δεκεμβρίου 2007
Γραφείο Τύπου Δήμου Αργοστολίου

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ
ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Η μεγαλοπρέπεια και το ιστορικό βάρος του χώρου προκαλεί ιδιαίτερα συναισθήματα και κυρίως συγκίνηση και υπερηφάνεια που υποδέχεται η Παλιά Βουλή των Ελλήνων –με ό,τι αυτή σηματοδοτεί- μια εκδήλωση του νησιού μας και ενός εξέχοντος Ιδρύματος του Αργοστολίου, του Κοργιαλενείου Ιδρύματος. Αυτά τα συναισθήματα γίνονται πιο έντονα από τη δική σας εκπληκτική προσέλευση.

Το Αργοστόλι εφέτος γιορτάζει τα 250 χρόνια της καθιέρωσής του ως πρωτεύουσα της Κεφαλληνίας και για αυτήν την επέτειο διεξήχθη πλήθος εκδηλώσεων καλλιτεχνικών, πνευματικών και αθλητικών που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Αργοστολίου –και ορισμένες σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης.

Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις αναδείξαμε γεγονότα και πρόσωπα της ιστορικής διαδρομής μας, τις αξίες και τον πολιτισμό μας, και τιμήσαμε την 250χρονη πορεία μας. Και φυσικά από αυτές τις εκδηλώσεις δεν θα μπορούσε να λείψει και η συμμετοχή του Κοργιαλενείου Ιδρύματος με το οποίο συνδιοργανώνουμε την αποψινή βραδιά.

Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, κιβωτός γνώσης, κιβωτός της ιστορικής παρακαταθήκης της Κεφαλονίτικης και Επτανησιακής διαδρομής και του πολιτισμού μας, είναι εδώ, στο κλεινόν άστυ, στη μητρόπολη της χώρας, για να ξεδιπλώσει στην Κεφαλληνιακή παροικία της Αττικής και στους Αθηναίους φίλους, το έργο του και ειδικά μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες του: το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου που διατηρεί, στεγάζει, συντηρεί και αναπτύσσει. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που από τη γέννηση και μακροχρόνια ανάπτυξη και καθοδήγηση της αξέχαστης Ελένης Κοσμετάτου πέρασε στα άξια χέρια της εκλεκτής κ. Νίκης Κατσούνη.

Ένα μουσείο που χρόνια ξεδιπλώνει πολυποίκιλες πτυχές του πολιτισμού μας. Ενός πολιτισμού ιδιαίτερου και προηγμένου με ποιότητα εξαιρετική. Ενός πολιτισμού προϊόντος της πνευματικότητας της ιδιαίτερης πατρίδας μας και αριστοτεχνικού συνδυασμού της συνάντησης των ρευμάτων της δύσης με την βυζαντινή ορθοδοξία.

Είμαστε εδώ με διαλεκτούς εκπροσώπους του Κοργιαλενείου Ιδρύματος και του Λαογραφικού Μουσείου για να παρουσιάσουμε τη νέα έκδοσή τους. Το νέο βιβλίο-λεύκωμα για ένα γεγονός ορόσημο της νεώτερης ιστορίας μας: το σεισμό του 1953. Το σεισμό που αφάνισε τις δημιουργίες πολλών δεκαετιών, που ισοπέδωσε την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και μάτωσε τις καρδιές μας. Το σεισμό που πλήγωσε τις ψυχές μας, αλλά που δεν τις καθήλωσε. Κι οι ψυχές μας, μετά το πάγωμα του πρώτου καιρού και την αναπόφευκτη οδύνη κι αδυναμία που επιφέρει μια απρόσμενη, τραγική και εκτεταμένη καταστροφή, ξαναέδωσαν το σύνθημα της αναγέννησης και την ώθηση στο νου και στα χέρια των πατεράδων μας για να ξαναρχίσει ένας νέος γενεσιουργός κύκλος που αδιάλειπτα συνεχίζεται και σήμερα.

Ένας κύκλος που οικοδομείται με τις αξίες του παρελθόντος μας, μπολιασμένες με τους δημιουργικούς νεωτερισμούς της σύγχρονης εποχής.

Ο κύκλος αυτός που αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα του νησιού μας, οφείλει πολλά στους ναυτικούς του και στους μετανάστες του εξωτερικού και του εσωτερικού, όπως εσείς.

Γιατί εσείς, με τις άοκνες προσπάθειές σας στηρίξατε οικονομικά και ηθικά τον τόπο μας, κρατήσατε μια Κεφαλονιά γνήσια και αγνή στις συνειδήσεις σας, διαδώσατε την αύρα της όπου ζήσατε και ζείτε και τιμήσατε το όνομά της και τη φήμη της με τις επιτυχίες σας και την καταξίωσή σας.

Το νησί μας είναι εδώ. Το Αργοστόλι είναι εδώ. Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα με τον πολιτισμό μας είναι εδώ για να τιμήσουμε εσάς, για να τιμήσουμε την Κεφαλονιά της εσωτερικής διασποράς με τη μεγάλη αποψινή σας παρουσία για την οποία και σας ευχαριστώ θερμά.

Με την ευκαιρία των ημερών που έρχονται θέλω να σας ευχηθώ ολόψυχα υγεία και κάθε ευτυχία προσωπική και οικογενειακή.

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2007

Γεώργιος Τσιλιμιδός
Δήμαρχος Αργοστολίου

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU