
ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ – ΠΑΥΛΟΣ-ΜΑΡΙΝΟΣ ΔΕΛΛΑΔΕΤΣΙΜΑΣ
Από τις εκδόσεις «Κριτική» κυκλοφόρησε το βιβλίο «Σεισμοί και οικιστική ανάπτυξη» που επιμελήθηκαν οι κεφαλονίτες: Ηλίας Μπεριάτος καθηγητής χωροταξίας στη σχολή χωροταξίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Παύλος-Μαρίνος Δελλαδέτσιμας αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή γεωγραφίας του Χαροκόπειου πανεπιστημίου, οι οποίοι, εκτός από την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου παρουσιάζουν και ειδικό άρθρο (σελ. 39-80) αναφερόμενο στην ανασυγκρότηση των νησιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης από τους σεισμούς του 1953. Ο συλλογικός αυτός τόμος αποτελεί μια απόπειρα σύνθεσης διεπιστημονικού και διατομεακού χαρακτήρα, ως συμβολή στον αναδυόμενο προβληματισμό και τη συζήτηση για θέματα αποκατάστασης και ανοικοδόμησης μετά από σεισμούς. Περιλαμβάνει ένα φάσμα παραδειγμάτων από περιπτώσεις μεγάλων πόλεων και αγροτικών οικισμών, ορεινών και νησιωτικών περιοχών, που έχουν πληγεί από σεισμικά φαινόμενα διαφορετικού μεγέθους και έντασης.
Ο τόμος χωρίζεται σε δύο μέρη-ενότητες:
Η πρώτη αφορά δεκαπέντε περιπτώσεις από τη μεταπολεμική ελληνική εμπειρία (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Βόλος, Σαντορίνη, Aγιος Ευστράτιος, Θεσσαλονίκη, Αλκυονίδες, Καλαμάτα, Γρεβενά, Κοζάνη, Αίγιο, Κόνιτσα, Αθήνα, Κύθηρα) και η δεύτερη δύο παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία (Umbria, Kobe). Από το σύνολο των παρουσιαζόμενων παραδειγμάτων προβάλλει αναμφίβολα η γνώση που αποκτήθηκε στα διάφορα πεδία της αντισεισμικής πολιτικής (έκτακτη ανάγκη, αποκατάσταση, ανασυγκρότηση). Παράλληλα, όμως, είναι εμφανής και η εν γένει ανεπάρκεια του συστήματος να αφομοιώσει μεθοδικά τις μεμονωμένες εμπειρίες, μετουσιώνοντας τις σε ολιστικότερες πρακτικές αποκατάστασης.
Το βιβλίο απευθύνεται στους φοιτητές προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων των σχολών Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομίας, Χωροταξίας, Γεωγραφίας, Περιβάλλοντος, Κοινωνιολογίας, Πολιτικής και Διοικητικής επιστήμης και άλλων συναφών θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
Περισσότερες πληροφορίες (περιεχόμενα κλπ) στην ιστοσελίδα www.kritiki.gr