ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΤΗΤΑ στο Ιόνιο: η ενότητα μέσα από την εξάπλωση και η διάσπαση μέσα από την «ενότητα»
Ο κ. εκπρόσωπος της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ του Ιονίου Πανεπιστημίου της Κέρκυρας (το οποίο ως γνωστόν ετεροπεριορίστηκε μέχρι το 2004 γεωγραφικά στην Κέρκυρα ενώ από τότε μέχρι σήμερα αυτοπεριορίζεται παντοιοτρόπως πάλι στην Κέρκυρα, παρά την περι του αντιθέτου εξαγγελία του πολιτικού ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1982) αποφάσισε (βλ. ανάρτηση στην ιστοσελίδα του πρ. υπουργού κ. Δένδια, http://www.nikosdendias.gr/forum.php?id=25) να ανακοινώσει την πολιτική θέση της στο επαναφερθέν ζήτημα της συνεχιζόμενης μη εξάπλωσης του Πανεπιστημίου στην υπόλοιπη Επτάνησο (σε αντίθεση με ότι σκοπίμως και εξΆ αρχής και επιτυχημένα έπραξε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) επαναφέροντας -και περιστρεφόμενη γύρω από- το ψευδεπίγραφο ιδεολόγημα πως «η διασπορά του Ιονίου Πανεπιστημίου απειλεί την ενότητα του».Εφθασε μάλιστα στο σημείο να επικρίνει αβίαστα τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό του κ. Γ. Αρσένη για την ίδρυση ΤΕΙ ανεπτυγμένων ανά την επικράτεια, ή να χαρακτηρίζει τον προβληματισθέντα επί του θέματος κ. Μαχειμάρη ως «τον άνθρωπο που η Κέρκυρα ατύχησε να έχει Νομάρχη» και άλλα βαρύγδουπα όπως «καθώς θεωρούμε πλέον τον κ. Μαχειμάρη αφερέγγυο, επικίνδυνο και κατώτερο των περιστάσεων για ένα ζήτημα που είναι ζωής και θανάτου (!) για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, καλούμε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας να επαναφέρει άμεσα στην τάξη τον Νομάρχη και να αφαιρέσει από τον τελευταίο τον χειρισμό ενός τόσο σημαντικού θέματος, ενώ καλούμε την Σύγκλητο και τους προέδρους των Τμημάτων να τοποθετηθούν με σαφήνεια απέναντι στο ζήτημα, διατρανώνοντας την βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας να διατηρηθεί ο ενιαίος ΠΑΝ-επιστημιακός της χαρακτήρας».
Επειδή ή χρονική επιβίωση του δημοσιεύματος αυτού δείχνει ότι η θέση αυτή δεν μετεβλήθη από τότε μέχρι σήμερα, και επειδή εις πείσμα όσων δηλώνει ο κ. εκπρόσωπος της φοιτητικής αυτής παρατάξεως ήτοι «πρέπει να επαναλαμβάνουμε ότι δεν βλέπουμε καμιά σύνδεση ανάμεσα στις έννοιες Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Ιόνιο Πανεπιστήμιο», οι έννοιες Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Ιόνιο Πανεπιστήμιο συνδέονται με την ίδια ακριβώς λεκτική σοφιστεία που ο ίδιος χρησιμοποίησε («η διασπορά απειλεί (πάντα) την ενότητα» …ιδίως όταν πρόκειται για πανεπιστήμιο), καλό θα ήταν η ΔΑΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου να στοχαστεί επί των ακολούθων ερωτημάτων ώστε να διερευνήσει και να μας διαφωτίσει, λόγω συμπτωματικής γεωγραφικής γειτνίασης και με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κερκύρας και με την Περιφέρεια Κερκύρας και υπολοίπων Νήσων:
1)Εάν επέδρασε ποτέ (πόσες φορές και πώς) το Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας ή τα μέλη ΔΕΠ κεχωρισμένα, στον στρατηγικό σχεδιασμό των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και, αντίστροφα, εάν η τελευταία παρενέβη ποτέ πολιτικά στις κυβερνήσεις για την προώθηση επιδιώξεων του Πανεπιστημίου συμπεριλαμβανομένης και της γνωστικής του διεύρυνσης με νέα αντικείμενα προκειμένου να «υπηρετήσει» τους σκοπούς της και τις «χαραγμένες» της πολιτικές.
2)μήπως και η δραστηριότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στα υπόλοιπα Επτάνησα τείνει βαθμιαία να καταστεί συμβολική αντί ουσιαστική και περιοριζόμενη στα απολύτως απαραίτητα, επειδή η ενασχόλησή της με αυτά έπληξε την «ενότητά» της;
3)Επίσης, μήπως η εν τοις πράγμασι μηδενική έως ανύπαρκτη συνεκτικότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ως λειτουργικής διοικητικής και αναπτυξιακής αλλά και πολιτισμικής οντότητας οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την απευκταία πολυδιάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δηλαδή την απώλεια της πολύτιμης «ενότητας» της εξΆ αιτίας της άχαρης και απρόθυμης προσπάθειας να καταπιάνεται -αναγκαστικά κατά καιρούς- με τα λεγόμενα «αλλότρια» (δηλαδή μη κερκυραικά) θέματα;
Ν. Σολωμός
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος
Πάλλη, Κεφαλληνίας