2 Σεπτεμβρίου 2004

Πολιτισμική αναζήτηση και εκδηλώσεις απογοήτευσης

Εδώ και 2 μέρες, ημερολογιακά τουλάχιστον, το καλοκαίρι αποτελεί παρελθόν. Και τώρα κάποιοι θα ξεκινήσουν πρόχειρους απολογισμούς για το τι έγινε αυτό το καλοκαίρι. Τα καταστήματα θα υπολογίσουν έσοδα και θα τα αντισταθμίσουν με τις προσδοκίες που υπήρχαν αυτό το καλοκαίρι, αν και από πολύ νωρίς αρκετοί μιλούσαν για μια κακή τουριστική χρονιά. Εμείς όμως εδώ δεν θα κάνουμε απολογισμό της οικονομικής κατάστασης, αλλά μια μικρή ανασκόπηση του τι είδαμε από πλευράς πολιτισμού και εκδηλώσεων.

Από την αναγγελία των προγραμμάτων πολιτιστικών εκδηλώσεων άρχισαν φέτος να υπάρχουν αρκετά έντονοι προβληματισμοί ότι τίποτα το ιδιαίτερο δεν θα δούμε αυτό το καλοκαίρι. Δήμοι όπως της Λειβαθούς και της Σάμης απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την πολιτισμική ανάπτυξη. Χωρίς να σημαίνει ότι το αποτέλεσμα ήταν τέλειο, φαίνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να δώσουν μια ώθηση και να παρουσιάσουν μια κινητικότητα, προς όφελος φυσικά των δημοτών τους.
Αντίθετα, οι δύο μεγάλοι δήμοι της πόλης, Αργοστόλι και Ληξούρι μάλλον απογοήτευσαν με όσα οι υπεύθυνοι ετοίμασαν για αυτό που ονομάστηκε πολιτιστικό καλοκαίρι 2004. Ξεκινώντας από το Ληξούρι, η εμφάνιση μερικών καλών μπαντών στα μέσα Ιουλίου σε ένα μίνι φεστιβάλ, αποτέλεσε μια καλή παρουσία, αλλά ελάχιστη σε σχέση με όσα η πόλη εκφράζει ως πολιτισμός. Για ακόμα μια φορά η άψογη, οφείλουμε να ομολογήσουμε, μπάντα της πόλης δεν αξιοποιήθηκε για να δώσει των ρυθμό των εκδηλώσεων, αν και όταν χρειάστηκε έκανε όπως πάντα άριστες εμφανίσεις. Ενώ οι συναυλίες με το ακριβό εισιτήριο περισσότερο ικανοποίησαν τα ταμεία του δήμου παρά το κοινό. Βέβαια ακόμα και η υλοποίησή τους είναι κάτι που δεν πρέπει να αμεληθεί.
Εκεί που επικράτησε πραγματική απογοήτευση ήταν στον δήμο Αργοστολίου, που από ότι φαίνεται έχει πάψει να αποτελεί και την πολιτισμική πρωτεύουσα της νήσου. Τα προσχήματα προσπάθησαν να σώσουν οι αδελφοί Καραβιώτη που πάμπολλες φορές ξεσήκωσαν το πλήθος, είτε με εμφανίσεις μόνοι τους στο Λιθόστρωτο, είτε μαζί με τις χορωδίες του Λουκάτου και του Γεωργακάτου. Το ιδιαίτερο κέφι που φέτος διακατείχε τον Σπύρο και την παρέα του μας έκανε να ελπίζουμε ότι η παράδοση θα διατηρηθεί και δεν θα σβήσει στον βωμό του αποκλειστικά προσωπικού οφέλους.
Μια και μοναδική συναυλία στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού, ενώ το χορωδιακό φεστιβάλ με ελάχιστες συμμετοχές έγινε στο κλειστό θέατρο, έναν χώρο εντελώς ακατάλληλο για κάθε εκδήλωση μέσα στο καλοκαίρι. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το σπουδαίο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ προς τιμήν του Νίκου Καββαδία που κάποιοι κατάργησαν τόσο απερίσκεπτα. Το επίπεδο ήταν υψηλό, με ξακουστές Ιταλικές και όχι μόνο χορωδίες, αλλά και την ανταλλαγή προσκλήσεων για ταξίδια στο εξωτερικό, που αποτελούσαν υψηλό κίνητρο για τα τοπικά συγκροτήματα και οδηγούσαν σε αγώνα για βελτίωση.
Μια μικρή εμφάνιση έκανε και η γυναικεία χορωδία στην πλατεία Καμπάνας, ενώ η πλέον ενθαρρυντική ήταν η εμφάνιση της Φιλαρμονικής σχολής μετά από 3 χρόνια ξανά στην κεντρική πλατεία. Φαίνεται ότι επιτέλους υπάρχει διάθεση για κάτι καλό, αφού πολλά νέα παιδιά έδωσαν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα με αρκετά δύσκολα κομμάτια, αλλά και με συστηματικές διαδικασίες εκμάθησης των μουσικών οργάνων. Και η πρωτοβουλία τους να παίξουν στο Λιθόστρωτο κατά τις μέρες την Ολυμπιάδας ήταν σπουδαία, με την καταπληκτική λύρα της σχολής που χρόνια είχαμε να ακούσουμε.
Η μεγάλη απογοήτευση και το πλήγμα σε όλα αυτά ήταν την ημέρα της αφής της Ολυμπιακής φλόγας. Η απαράδεκτη εμφάνιση της δημοτικής μπάντας παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των παιδιών, απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν τραβάει και χρειάζονται αλλαγές ριζικές στο σχήμα. Ελπίζουμε να μην ακούστηκε και παραέξω αυτό που όσοι ήμασταν παρόντες νιώσαμε. Πολλές ιδέες που κατά καιρούς ακούσαμε και μας άρεσαν δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν, αφού προέρχονταν από την ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν στηρίχτηκαν.
Σαν συμπέρασμα, ο απολογισμός δεν μπορεί να μας γεμίζει με αισιοδοξία. Βέβαια υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην κοινωνία μας να λυθούν με πλέον επιτακτικό χαρακτήρα, ωστόσο και η πολιτισμική άνθηση και διατήρηση είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί πιο σοβαρά, όχι μόνο από τους ειδικούς, αλλά από όλους μας. Με μουσικές σχολές επιπέδου και έμφαση στα παραδοσιακά. Σίγουρα αυθεντικά άτομα που ενδιαφέρονται υπάρχουν και δουλεύουν για αυτό το σκοπό. Όμως χρειάζονται την συμπαράσταση και την συμμετοχή όλων μας. Ας διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, γιατί Κεφαλονιά σημαίνει πολιτισμός και χωρίς αυτόν το νησί είναι καταδικασμένο στην μιζέρια και τον μαρασμό.

Υ.Γ: Το θέμα αυτό είναι αρκετά ευρύ και φυσικά αυτά που αναφέρθηκαν είναι ελάχιστα σε σχέση με την τεράστια διάσταση που έχει. Αμεσα θα επανέλθουμε σε αυτό και με νέα στοιχεία, ενώ τα σχόλια όλων εσάς και οι απόψεις σας είναι απαραίτητες προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση επί του αντικειμένου.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δήμος Σάμης: Ολοκλήρωση διαδραστικής παρουσίασης παιδικών βιβλίων
2 Δεκεμβρίου 2022

Δήμος Σάμης: Ολοκλήρωση διαδραστικής παρουσίασης παιδικών βιβλίων

Με επιτυχία διεξάχθηκε η εκδήλωση του Δήμου Σάμης, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, αναφορικά με τη…
K63: Psychedelic party-neon face painting από Δ. Ι. Ε. Κ. Σχολή αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ
2 Δεκεμβρίου 2022

K63: Psychedelic party-neon face painting από Δ. Ι. Ε. Κ. Σχολή αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ

Το πρώτο psychedelic party του χειμώνα στο K63 είναι γεγονός! Neon Face Painting από την ομάδ…
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Ορκωμοσία φοιτητών
1 Δεκεμβρίου 2022

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Ορκωμοσία φοιτητών

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11:00  π.μ. στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ι…
Ένωση Α.μεΑ. “ΥΠΕΡΙΩΝ”: Φιλανθρωπικό Χριστουγεννιάτικο Παζάρι
1 Δεκεμβρίου 2022

Ένωση Α.μεΑ. “ΥΠΕΡΙΩΝ”: Φιλανθρωπικό Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.μεΑ. “ΥΠΕΡΙΩΝ” σας προσκαλεί στο Χριστουγε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το νέο κατάστημα «Four seasons coffee» στο Αργοστόλι
19 Οκτωβρίου 2022

Το νέο κατάστημα «Four seasons coffee» στο Αργοστόλι

Το Four seasons coffee άνοιξε πριν λίγες μέρες σε έναν πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο, στην οδό Γ…
Φθινοπωρινές προσφορές 2022 Candia
12 Οκτωβρίου 2022

Φθινοπωρινές προσφορές 2022 Candia

Αναλυτικά οι προσφορές. Με κάθε αγορά στρώματος από τις συλλογές Inventor & Luxuria…
Με πολύ χαρά και κέφι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Σχολής Χορού «Ελισάβετ Λιβιεράτου» στο Αργοστόλι
8 Οκτωβρίου 2022

Με πολύ χαρά και κέφι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Σχολής Χορού «Ελισάβετ Λιβιεράτου» στο Αργοστόλι

Με ωραία μουσική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ενός νέου χώρου που …
Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design