Skip to main content
14 Ιουνίου 2010

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου οργάνωσε, σε συνεργασία με την Νομαρχία και την Τ.Ε.Δ.-Κ.Ι., Ημερίδα στις 6 Ιουνίου 2010, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας 2010. Η Ημερίδα, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου – Κτήριο “Μεταξά” και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αρχών και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Σπύρος Μοσχόπουλος, Βουλευτής Ν. Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Διονύσιος Γεωργάτος, Νομάρχης Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Μάρκος Κοτσιλίνης, Πρόεδρος Τ.Ε.Δ.-Κ.Ι. και Γεώργιος Τσιλιμιδός, Δήμαρχος Αργοστολίου.Τα θέματα τα οποία παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές κάλυπταν ένα μεγάλο φάσμα πάνω στη βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Έγινε εκτενής αναφορά στη βιοποικιλότητα των χερσαίων και θαλάσσιων φυτικών και ζωικών οργανισμών της Ελλάδας και ειδικά της Κεφαλονιάς, στα προβλήματα διαχείρισης και προστασίας αυτής, στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στους υδάτινους πόρους της Κεφαλονιάς, καθώς και στο πως οι αναπτυξιακές δραστηριότητες θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα εξής θέματα:

Η βιοποικιλότητα και τα προβλήματα προστασίας της στην Ελλάδα από τον κ. Δημήτριο Φοίτο, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: Υφιστάμενη κατάσταση και νέες προοπτικές από την κ. Αναστασία Δαλάκα, Βιολόγο, Δρ. Οικολογίας, Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του “Βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας” από την κ. Γεωργία Καμάρη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

In situ και ex situ διατήρηση των απειλουμένων φυτών του Εθνικού Δρυμού Αίνου από την Βασιλική Καραγιάννη, MSc, Γεωπόνο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Η Ελιά στην Κεφαλονιά μεταξύ Μύθου και Ιστορίας από την κ. Νίκη Κατσούνη, MSc, Πρόεδρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης και Γραμματέα του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Κατάσταση της βιοποικιλότητας της ελληνικής πανίδας, από τον κ. Γεώργιο Μήτσαινα, Δρ. Βιολογίας, Διευθυντή/Συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Η ζωική ποικιλότητα της Κεφαλονιάς από την κ. Ευαγγελία Γιαγιά-Αθανασοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Κεφαλονιά από την κ. Θάλεια Λαζαρίδου, Δρ. Βιολογίας, Γραφείο Έρευνας & Τεχνολογίας, Νομαρχία Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Αειφορική διαχείριση υδάτινων πόρων στην Κεφαλονιά, υπό το πρίσμα των κλιματολογικών διαταραχών από τον κ. Λεονάρδο Τηνιακό, Δρ. Γεωλόγο-Υδρογεωλόγο, Αναπλ. Διευθυντή της Δ/νσης Υδάτων Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, Πάτρα.

Αναπτυξιακές Δραστηριότητες (Εξορυκτικές, Ενεργειακές και άλλες) και Προστασία της Φύσης και της Βιοποικιλότητας – Συμβατότητα, αλληλεπιδράσεις, επιπτώσεις και μεθοδολογίες πρόληψης και/ ή αντιστροφής τους από τον κ. Ιωάννη Ζαφειράτος, Δρ. Μηχανικό Μεταλλείων – Μεταλλουργό, Υ.Π.Ε.Κ.Α. και Μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας έγιναν παρεμβάσεις και ακολούθησε συζήτηση, ενώ προσφέρθηκαν αντίγραφα του δίτομου “Βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων φυτών της Ελλάδας” από την κ. Γεωργία Καμάρη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας στους κ.κ. Σπύρο Μοσχόπουλο, Βουλευτή Νομού Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Διονύσιο Γεωργάτο, Νομάρχη Κεφαλονιάς & Ιθάκης, Μάρκο Κοτσιλίνη, Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.-Κ.Ι. και Γεώργιο Τσιλιμιδό, Δήμαρχο Αργοστολίου. Επιπρόσθετα αντίγραφα του δίτομου έργου θα μοιρασθούν σύντομα στις βιβλιοθήκες και στους λοιπούς φορείς του Νομού.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.
του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου
Γεωργία Καμάρη
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

25 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα για ακόμη μια χρονιά το πανηγύρι της Αγίας Άννας στην Λακήθρα με ζωντανή…
24 Ιουλίου 2024
Γιάννης Κότσιρας live στην Κεφαλονιά Κυριακή 4 Αυγούστου 2024 Αύλειος χώρος Ξενία – Αργοστόλι Μα…
23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU