Skip to main content
19 Σεπτεμβρίου 2010

Πραγματοποιήθηκε η 5η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε η 5η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης στην Α.Ε.Ν. Ιονίων Νήσων, παρουσία του Βουλευτή Κεφ/νιας και Ιθάκης κ. Μοσχόπουλου Σπύρου, του Νομάρχη Κεφ/νιας – Ιθάκης κ. Γεωργάτου Διονύσιου, του πρώην βουλευτή Κεφ/νιας – Ιθάκης κ. Παρίση Αλέξανδρου, του πρόεδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Βαλλιανάτου Νικόλαου, του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Κεφ/νιας – Ιθάκης και Δήμαρχου Σάμης κ. Βαλέτα Μανώλη, του Αντιδήμαρχου Δήμου Αργοστολίου κ. Σαμούρη Σπύρου, του εκπρόσωπου του Κ.Κ.Ε. κ. Μαντζουράτου Δημήτρη, των εκπροσώπων του ΛΑΟΣ κ. Ζαχαρού Νικόλαο και Πεφάνη Χαράλαμπο, της εκπροσώπου του Συνασπισμού κα. Σοφία Αράβου Παπαδάτου, του Αστυνομικού Διευθυντή Κεφ/νιας και Ιθάκης κ. Φιλλίπου Παναγίωτη, του Διοικητή της Α.Ε.Ν. Ιονίων Νήσων Αντ/ρχου Λ.Σ. κ. Στουρνάρα Παναγίωτη, του Λιμενάρχη Κεφαλληνίας Πλωτάρχη Λ.Σ. κ. Καλιτσουνάκη Γεώργιου, του Λιμενάρχη Ιθάκης Πλωτάρχη Λ.Σ. κ. Λίβανου Γεώργιου, του προέδρου Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς – Ιθάκης κ. Γρηγορόπουλου Κων/νου και του εκπροσώπου των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων κ. Γόντικα Νικόλαου.Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεφ/νιας – Ιθάκης Φωκάς Διονύσης στην εισήγηση του ανέφερε τα εξής:

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στην 5η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες εσάς, που με την παρουσία σας εδώ αποδεικνύετε ότι η Ένωση μας και ο συνδικαλισμός έχει καταξιωθεί πλέον στην συνείδηση όλων.
Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες
Κυρίες και κύριοι.
Το Λιμενικό Σώμα προασπίζει με όλες του τις δυνάμεις τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας καθημερινά μάχες με υπερβάλλοντα ζήλο, δίνει τον καλύτερό του εαυτό στην έρευνα και διάσωση, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, στον έλεγχο και τη διοίκηση της εμπορικής ναυτιλίας, ώστε η χώρα μας να βρίσκεται πάντα ακλόνητη στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Από συστάσεως του Λιμενικού Σώματος το 1919 μέχρι σήμερα, υπήρξαν πάρα πολύ λίγες μεταβολές και από αυτές ελάχιστες αφορούσαν το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα. Η προσφορά μας στην κοινωνία ήταν πάντα δυσανάλογη της προσφοράς της πολιτείας απέναντί μας.

Τα τελευταία χρόνια οι ανύπαρκτοι πόροι για μέσα, εξοπλισμό, υλικοτεχνική υποδομή, οδήγησαν το Λιμενικό Σώμα σε αμφισβήτηση της υπόστασής, της παραγωγικότητάς και της αποτελεσματικότητάς του.

Μετά απ αυτή την περίοδο που περάσαμε δεν περιμέναμε ότι θα επακολουθήσουν ακόμη χειρότερα μέτρα, μέτρα που αυτή την φορά χτυπάνε την ψυχή του Λ.Σ. που δεν είναι άλλη από το ανθρώπινο δυναμικό του.

Χωρίς να αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες του καθεστώτος της εργασίας μας, ο υψηλός βαθμός επικινδυνότητας, η θνησιμότητα αλλά και η άδικη μισθολογική πολιτική που εφαρμόζονταν στα σώματα ασφαλείας, τα ισοπεδωτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ανέτρεψαν το συνταξιοδοτικό μας σύστημα με μείωση των συντάξεων και επί πλέον έτη εργασίας και συρρίκνωσαν τις αποδοχές μας, υποβαθμίζοντας έτσι το βιοτικό μας επίπεδο κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Για εμάς τα μέτρα αυτά είναι η χαριστική βολή, αφού επί 10ετία και πλέον μένουμε στάσιμοι οικονομικά, κοινωνικά, βιώνοντας την απαξίωση της πολιτείας στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, με μισθούς καθηλωμένους, υπερεργαζόμενοι και υπεραπασχολούμενοι, χωρίς υπερωρίες, εξαιρέσιμα, αργίες για τα οποία εργαζόμαστε χωρίς αμοιβή και υποτυπώδεις αποζημιώσεις για τα νυχτερινά.
Η οικονομική εξαθλίωση που μας έχει επιβληθεί δεν σταματάει στις περικοπές των μισθών, των επιδομάτων, των δώρων,και την αύξηση των τιμών των αγαθών – υπηρεσιών εξαιτίας των έμμεσων φόρων και του πληθωρισμού.

Με τον πενιχρό πλέον μισθό μας πέρα από τα έξοδα που έχει ένας απλός πολίτης, πρέπει να αγοράζουμε τις στολές μας, να καλύπτουμε τα έξοδα αποσπάσεων – μετακινήσεων – μεταθέσεων αφού τα οδοιπορικά θα τα εισπράξουμε μετά από 2 με 3 χρόνια και να πληρώσουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αφού οι ιατροί είναι απλήρωτοι και δεν δέχονται το ασφαλιστικό ταμείο μας.

Πέρα όμως από τα οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν και άλλα που μπορούν να θεωρηθούν πιο σοβαρά αφού έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του προσωπικού στους χώρους εργασίας του.

Το κτίριο που στεγάζεται το Λιμεναρχείο Κεφαλληνίας έχει σοβαρό πρόβλημα στατικής επάρκειας και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί μελέτη αποκατάστασης.

Σύμφωνα με το αριθμ. Πρωτ. 2756/8-12-1999 έγγραφο της Δ/νσης Πολεοδομίας, «το κτίριο παρουσιάζει προβλήματα οξείδωσης του σιδηρού οπλισμού λόγω του έντονου διαβρωτικού περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται και της ανυπαρξίας ουσιαστικής συντήρησης. Εάν το κτίριο δεν επισκευασθεί άμεσα τότε η διάβρωση θα συνεχισθεί επιταχυνόμενη πολλαπλασιάζοντας το πρόβλημα».

Μια υπόθεση που ξεκινάει το 1999 και παρά τις πιέσεις μας για λύση στο πρόβλημα και άμεση επισκευή του κτιρίου ή μεταστέγαση του Λιμεναρχείου σε άλλο κτίριο δεν υπήρξαν αποτελέσματα γιατί πολύ απλά δεν υπήρξε πολιτική βούληση.

Παρόμοιο πρόβλημα έχει και το Υπολιμεναρχείο Ιθάκης.

Το πρακτικό γνωμοδότησης της τοπικής επιτροπής στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών της 18-05-2000 αναφέρει ότι η «διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου το οποίο προφανώς είναι ασυντήρητο για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν παρέχει καμία ασφάλεια για τους εργαζόμενους σε αυτό καθώς και το συναλλασσόμενο κοινό.»

Μετά τα ανωτέρω και παρά το γεγονός ότι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, διαπιστώνεται, ότι το κόστος επισκευής των κτιρίων ή μεταστέγασης των Υπηρεσιών μας είναι πιο υψηλό από το κόστος της ανθρώπινης ζωής.

Η κατάσταση όμως δεν είναι καλύτερη όσο αναφορά τα επιχειρησιακά μας μέσα, αφού όλα τα περιπολικά σκάφη του Λιμεναρχείου Κεφαλονιάς και του Υπολιμεναρχείου Ιθάκης αυτή την στιγμή ακινητούν και αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η δραστική περικοπή των κονδυλίων που αφιερώνονται για το Σώμα, με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων, την αδυναμία προμήθειας ανταλλακτικών και, κατά συνέπεια, την αδυναμία εφαρμογής τακτικού προγράμματος συντηρήσεως.
Στον παράγοντα ανθρώπινο δυναμικό έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Παρά την πρόσφατη ενίσχυση μας με προσωπικό, οι κενές θέσεις στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη δεν καλύφθηκαν. Πιο συγκεκριμένα θα έπρεπε να υπηρετούν σε όλες τις υπηρεσίες 164 άτομα, ενώ υπηρετούν μόνο 93. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα πιο πολύ αφού εκκρεμούν μεταθέσεις βαθμοφόρων δίχως αντικαταστάτες.

Πέρα από τις ελλείψεις, το προσωπικό είναι επιφορτισμένο με καθήκοντα που δεν του ανήκουν, καθήκοντα ξένα προς την αποστολή του Σώματος και την ιδιότητά μας ως Λιμενικών οργάνων και κυρίως εργασία απλήρωτη και καταχρηστική, προς όφελος τρίτων όπως αυτό συμβαίνει με τον ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΗ, το ΝΑΤ, τον ISPS στα λιμάνια κλπ.

Είναι πλέον απαραίτητη η ίδρυση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος ώστε να καθορίζονται επακριβώς οι αρμοδιότητες και η αποστολή του Σώματος που σχετίζονται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των λιμένων, την έρευνα και διάσωση και την διερεύνηση πάσης φύσεως ναυτικών ατυχημάτων, την εφαρμογή της αλιευτικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη,, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και του ενάλιου πλούτου, την πρόληψη και καταστολή τρομοκρατικών ενεργειών την πάταξη εγκληματικών ενεργειών και οικονομικών εγκλημάτων κ.λ.π.

Κυρίες και Κύριοι – Συνάδελφοι Συναδέλφισσες
Τα στελέχη του Λ.Σ. στεκόμαστε υπεύθυνα απέναντι στα προβλήματα, τιμώντας τον κόσμο της ναυτιλίας και το κοινωνικό σύνολο που υπηρετούμε και μας εμπιστεύεται και παρά τις ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό και υποδομές καθώς και ελλιπή χρηματοδότηση καταφέρνουμε και δίνουμε λύσεις.

Όποια αποστολή και αν μας ανέθεσαν την φέραμε σε πέρας με θυσίες και αυταπάρνηση.
Δεν ζητάμε να ακούσουμε μπράβο.
Δεν ζητάμε να ακούσουμε ευχαριστώ.
Δεν μας αξίζει όμως η απαξίωση.

Η πολιτική των περικοπών σε κάθε είδους υπηρεσιακή δαπάνη έχει οδηγήσει τις Υπηρεσίες μας στα πρόθυρα της κατάρρευσης με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών της Χώρας.

Υπηρετούμε με φιλότιμο και αυταπάρνηση για να ανταπεξέλθουμε στην αποστολή μας μετρώντας νεκρούς και τραυματίες. Τα όρια και οι αντοχές μας όμως εξαντλούνται, το ίδιο και οι αντοχές της κοινωνίας ως προς την αποτελεσματικότητά μας, με κίνδυνο να στραφεί εναντίον μας, ενώ οι ευθύνες βαρύνουν άλλους.

Διατρανώσουμε την έντονη ανησυχία μας και την αγανάκτησή μας για την δυσλειτουργία των  Υπηρεσιών μας, αλλά και για να προειδοποιήσουμε όλους ότι ο κίνδυνος μεγαλύτερης επιχειρησιακής απραξίας και οικονομικού μαρασμού μας, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα είναι μη αντιμετωπίσιμος.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Να σταματήσει ο ένστολος να είναι η εύκολη λύση για την κάλυψη των οικονομικών προβλημάτων της χώρας λόγω της φύσης και του αντικειμένου της εργασίας του.
2. Να καλυφθούν τα κονδύλια ώστε να πληρωθούν άμεσα οι γιατροί -φαρμακοποιοί που είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο μας.
3. Να καλυφθούν τα κονδύλια για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των επιχειρησιακών μας μέσων.
4. Να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα των κτιριακών εγκαταστάσεων που στεγάζονται οι Υπηρεσίες μας λαμβάνοντας υπόψη τη σεισμικότητα της περιοχής.
5. Να υπάρξει εξειδίκευση του προσωπικού με ουσιαστική εκπαίδευση και διαρκή μετεκπαίδευση.
6. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των Υπηρεσιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
7. Να έχουμε επιτέλους σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και μέσα.
8. Να αναγνωρισθεί η εργασία μας ως επικίνδυνη και ανθυγιεινή
9. Να θεσμοθετηθεί πραγματική αμοιβή για την πέραν του πενθημέρου εργασία και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας με κλαδική σύμβαση για Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες, υπερωρίες, νυχτερινά.
10. Να θεσμοθετηθεί επίδομα κινήτρου απόδοσης- παραγωγικότητας, ισόποσο με αυτό που χορηγήθηκε σε όλους τους Δημόσιους Υπαλλήλους της Χώρας.

Όλα τα παραπάνω είναι αναγκαία και άμεσης προτεραιότητας θέματα

ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Τελειώνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας προσπαθούμε το Λ.Σ. να δείχνει το καλό του πρόσωπο στην κοινωνία, δεν θα αφήσουμε να φανούν οι τεράστιες αδυναμίες του,γιατί εμείς, το ανθρώπινο δυναμικό του, λειτουργούμε με φιλότιμο, πίστη και διάθεση για προσφορά, υπερβάλλοντας ακόμη και τους ίδιους τους εαυτούς μας.

Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη όποτε μας χρειάζεται ακόμα και όταν με κίνδυνο της ζωής μας επιχειρούμε να τον σώσουμε.. και ας μας μεταχειρίζεται η πολιτεία ως.. απλούς …δημόσιους υπάλληλους…

Σας καλώ όλους σε εγρήγορση, δίπλα μας, κοντά μας, συστρατευόμενοι για την κοινή πολυμέτωπη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ανοιχτά ζητήματα των δομικών και θεσμικών αλλαγών του Σώματος.

ΜΑΖΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

Φωτορεπορτάζ: Σάκης Βούτος
Δημοσιογράφος Ε.Ρ.Τ.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU