Skip to main content
31 Οκτωβρίου 2007

Προστασία και ανάδειξη του Ελληνικού και Μεσογειακού Τοπίου

Με τη συμμετοχή αξιόλογων ερευνητών, ειδικών εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα νησιά μας αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από 26 έως 28 Οκτωβρίου 2007, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, το 7ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Προστασία και ανάδειξη του Ελληνικού και Μεσογειακού Τοπίου» που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) και το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΜΧΠΠΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), το Κέντρο Περιφερειών της Μεσογείου για το Περιβάλλον (ΚΕΠΕΜΕΠ-Med Regio), Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΑΤΕΙ Καβάλας το Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Τοπίου(ΠΣΑΤ), το ερευνητικό κέντρο Intelligent Coast κ.α.

Στο Συμπόσιο παραβρέθηκαν ο Νομάρχης κος Δ. Γεωργάτος, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Γ. Τσιλιμιδός, ο Δήμαρχος Σάμης κ. Μ Βαλέτας, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Σ. Κουρής, ο εκπρόσωπος του ΞΕΕ και πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων κ. Σ. Γαλιατσάτος,. Επίσης ο νομίατρος κ. Γ. Κουρής οι καθηγητές κ.κ. Γ. Πεντόγαλος, Π. Πετράτος, και άλλοι αξιόλογοι συμπολίτες μας. Μηνύματα έστειλαν Περιφερειάρχες και Νομάρχες από την Ήπειρο και το Αιγαίο.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, την Παρασκευή 26-10-07 προήδρευσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος του ΙΚΙ κ. Ηλίας Μπεριάτος και ο Γραμματέας του ΙΚΙ κ. Θάνος Κλαουδάτος. Στη συνέχεια έγιναν οι πρώτες εισηγήσεις και ακολούθησε η βράβευση της ζωγράφου και συγγραφέως Ντιάνας Αντωνακάτου για το διαχρονικό της έργο και την εξαιρετική καλλιτεχνική προσφορά της στην ανάδειξη του τοπίου της Κεφαλονιάς και Ιθάκης και της Ελλάδας γενικότερα. Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση που παραχώρησε το ξενοδοχείο ‘Αίνος’.

Την επόμενη ημέρα έγιναν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για το τοπίο με συγκεκριμένα παραδείγματα από την Ελλάδα, το Αιγαίο και το Ιόνιο. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο κάστρο του Αγ. Γεωργίου, όπου οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν από την κα Ιφιγένεια Γεωργοπούλου, προϊσταμένη ΤΑΠΑ –ΥΠΠΟ και ακολούθησε ελαφρύ γεύμα το οποίο προσέφερε ο δήμος Λειβαθούς. Το απόγευμα έγιναν εισηγήσεις για το τοπίο στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου και στην συνέχει ακολούθησαν τα συμπεράσματα. Ειδικό γεγονός αποτέλεσε η σύνταξη και η υπογραφή από τους Συνέδρους ενός κειμένου το οποίο ονομάστηκε η «Διακήρυξη της Κεφαλονιάς για το Τοπίο». Η Διακήρυξη αυτή αφού υπογράφτηκε από πολλούς παραβρισκόμενους, προωθήθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς για τις δικές τους ενέργειες, ενώ αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και παραμένει ανοιχτή προς υπογραφή από κάθε ενδιαφερόμενο. (βλέπε ξεχωριστό κείμενο).

Μετά τη λήξη του συμποσίου όλοι οι συμμετέχοντες παραβρέθηκαν στο δείπνο που προσέφερε το ξενοδοχείο Μεντιτερανέ.

Την Κυριακή 28-10-2007 έγινε επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγ. Γερασίμου, στη Σκάλα και στον Μυκηναϊκό τάφο στα Τζανάτα όπου οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν από το Δήμαρχο Ελειού – Πρόννων κο Γερ. Μεταξά ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα προς όλους τους συνέδρους στον Πόρο. Το απόγευμα επισκέφθηκαν την Σάμη και το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης όπου φιλοξενήθηκαν από τον δήμαρχο Σάμης κο Μαν. Βαλέτα.

Το ΙΚΙ επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους εκείνους που συνέβαλλαν με κάθε τρόπο στην επιτυχή διεξαγωγή του συμποσίου και κυρίως τους εισηγητές και συμμετέχοντες. Ειδικότερα θερμές ευχαριστίες οφείλονται στους χορηγούς και γενικά τους υποστηρικτές του συμποσίου: Το ΞΕΕ, τον Δήμο Ελειού- Πρόνων, τον Δήμο Λειβαθούς, τον Δήμο Σάμης, το ΕΒΕ-ΚΙ το ΚΤΕΛ Κεφαλληνίας, το ξενοδοχείο Μεντιτερανέ, το Ξενοδοχείο Αίνος, τον Αγροτοβιομηχανικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς και το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο για την παραχώρηση της αίθουσας της βιβλιοθήκης καθώς και το προσωπικό της με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Η. Τουμασάτο.

Επίσης το Δ. Συμβούλιο του ΙΚΙ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που κάλυψαν το γεγονός. Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται αφενός στην οργανωτική επιτροπή και αφετέρου στην ομάδα των φοιτητών του ΤΜΧΠΠΑ του Παν. Θεσσαλίας και στους συνεργάτες του ΙΚΙ Θανάση Μοσχόπουλο, Τηλέμαχο και Παναγή Μπεριάτο, Μπούλα Παπαδάτου για την καθοριστική συμβολή τους στην προετοιμασία και την επιτυχή διεξαγωγή του Συμποσίου.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24 Ιουλίου 2024
Γιάννης Κότσιρας live στην Κεφαλονιά Κυριακή 4 Αυγούστου 2024 Αύλειος χώρος Ξενία – Αργοστόλι Μα…
23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU