Skip to main content
16 Ιουνίου 2009

Σημαντικά προβλήματα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ιθάκη

«Ο αιώνας μας πρέπει να είναι ο οικολογικός αιώνας και αλίμονο αν δεν είναι. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι ένα γεφύρι ανάμεσα στο σήμερα και στο μέλλον, χτισμένο στην κατάλληλη θέση, με ανθεκτικά υλικά, σε στέρεα βάθρα και…χαίρεται σαν το διαβαίνουν παιδιά. Όσο παραμένει στη θέση του δε θα πάψει να είναι γεφύρι.» (Μαυρέλης Κώστας)Αυτού του είδους την εκπαίδευση υπηρετούν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Μέσω της επιλογής συγκεκριμένων τοποθεσιών, διαφαίνεται η πρόθεση για ισόρροπη, χωροταξική κατανομή των Κέντρων, προκειμένου μαθητές από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά.

Λαμβάνεται επίσης υπόψη η ύπαρξη οικολογικού ενδιαφέροντος των τοπικών κοινωνιών των περιοχών που επιλέχθηκαν. Ένας τέτοιος τόπος είναι και το νησί της Ιθάκης με την πλούσια βιοποικιλότητα του και την πολιτιστική του κληρονομιά.

Στο Κ.Π.Ε. Ιθάκης θα έρχονται οι μαθητές από σχολεία της περιφέρειας του (και όχι μόνο) για να βιώνουν, αναλύουν και κατανοούν τη σχέση τους με το περιβάλλον, την αλληλεξάρτηση των φυσικών φαινομένων και τα αποτελέσματα μιας ανθρώπινης παρέμβασης, τις εναλλακτικές λύσεις σε ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, τις τοπικές συνήθειες κι να αντλούν μέσα απ τη δράση τους, νέες στάσεις και ήθος απέναντι στο περιβάλλον.

Το Κ.Π.Ε. Ιθάκης στοχεύει και στην ενημέρωση, τον προβληματισμό και την ευαισθητοποίηση των κοινωνικών ομάδων με ζητήματα που αφορούν τον τόπο και ειδικότερα την οικονομία της άντλησης φυσικών πόρων, τη διαχείριση του χώρου και την ισορροπία του ανθρώπου με το περιβάλλον που οδηγεί στην αειφόρο ανάπτυξη.

Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο Κέντρο έχουν σχεδιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητικές ομάδες, επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικό υλικό, θεματικά δίκτυα σχολείων, τοπικές και διεθνείς συνεργασίες. Βασικός σκοπός του Κέντρου είναι να στηρίξει το θεσμό της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και την τοπική κοινωνία σε θέματα οικολογικής ισορροπίας, ποιότητας ζωής και αειφόρου ανάπτυξης. Οι μαθητικές ομάδες θα παρακολουθούν προγράμματα μιας έως τεσσάρων ημερών με

θεματολογία:

1) Διατροφή – Υγεία – Περιβάλλον

2) Η Οδύσσεια του Κλίματος

3) Ομηρική Ιθάκη: το Ταξίδι του Οδυσσέα

Έχει ήδη αγοραστεί με την οικονομική ενίσχυση του Δήμου αλλά και τις χορηγίες του Κ.Ο. Εξωγής, Κ.Ο. Σταυρού και Κ.Ο Περαχωρίου, εποπτικό υλικό, υλικό μακέτας και βιβλία αξίας 6,000 Ευρώ με τα οποία θα πλαισιώσει τα προγράμματα του, έχει ολοκληρώσει το στήσιμο Ιστοσελίδας του Κ.Π.Ε. που θα αποτελέσει τρόπο διαφήμισης και πόλο έλξης σχολείων από όλα τα μέρη της Ελλάδας και τέλος έχει ήδη υλοποιήσει πιλοτικά κάποια από τα προγράμματα του με σχολεία που το έχουν επισκεφθεί.

Από την έναρξη λειτουργίας του Κ.Π.Ε. αντιμετωπίζουμε τα ακόλουθα προβλήματα:

Για να λειτουργήσει ένα Κ.Π.Ε. χρειάζεται την ΥΑ ίδρυσης του και μια σύμβαση που αφορά το κτίριο στέγασης του. Η σύμβαση είναι για 15/ετή παραχώρηση του κτιρίου, συγκεκραμένα το Δημοτικό Ξενώνα «ΟΔΥΣΣΕΑ», για χρήση Κ.Π.Ε. και υπογράφεται από το Δήμο και το ΥΠΕΠΘ. Η σύμβαση που αφορά το Δήμο της Ιθάκης έχει σταλεί στο ΥΠΕΠΘ από το Σεπτέμβριο του 2008 αλλά δεν έχει ακόμα υπογραφεί από τον Υπουργό παρά τις διαρκείς πιέσεις μας. Χωρίς την υπογεγραμμένη σύμβαση δεν μπορεί το Κ.Π.Ε. να γίνει νομικό πρόσωπο με ΑΦΜ και άρα να συστήσει Διαχειριστική Επιτροπή για να διαχειρίζεται οικονομικά κονδύλια. Αποκλειόμενοι από κάθε δυνατή χρηματοδότηση αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι να στηθεί και να λειτουργήσει ένα νεοσύστατο Κ.Π.Ε. και μάλιστα προβληματικής Περιφέρειας.

Τέλος ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως Κ.Π.Ε. Ιθάκης είναι η καθυστέρηση διεκπεραίωσης των έργων ανακατασκευής του Δημοτικού Ξενώνα «Οδυσσέας» που έχει οριστεί ως κτίριο στέγασης του Κ.Π.Ε. Η ανακατασκευή, συντήρηση και κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του κτιρίου του Κ.Π.Ε. υπόκεινται στην αρμοδιότητα του Δήμου και των Τεχνικών Υπηρεσιών του. Ωστόσο λόγω δυσκινησίας του Δήμου και των φορέων του, υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση εργασιών και κατ’ επέκταση παράδοσης της κτιριακής υποδομής με αποτέλεσμα να καθυστερεί και το σημαντικό παιδαγωγικό έργο του Κ.Π.Ε. Ιθάκης και να αναγκάζονται 4 εκπαιδευτικοί να «στοιβάζονται» σε μια μικρή αίθουσα παραχωρημένη από το Δημοτικό Σχολείο.

Ο λόγος συντάσσουμε και υπογράφουμε αυτό το κείμενο ενημέρωσης-διαμαρτυρίας είναι για να γνωστοποιήσουμε στην κοινωνία της Ιθάκης την αναγκαιότητα στήριξης αυτού του Κέντρου και να ζητήσουμε τη συνδρομή του ως μοχλό πίεσης προς του τοπικούς άρχοντες οι οποίοι δείχνουν να αδιαφορούν για την δημιουργία και λειτουργία του.

ΜΙΝΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΑΝΟΣ

www.ithacanews.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

8 Δεκεμβρίου 2023

Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Αργοστόλι [08.12.2023]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στην πλατεία Βαλλιάνου και μαζί…
8 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσκληση στο άναμμα Χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία Αγίων Πάντων 10 Δεκεμβρίου

Διαδημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμων Κεφαλονιάς
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι
6 Δεκεμβρίου 2023

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι

Μύρισαν Χριστούγεννα στο κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι. Με υπέροχο χριστουγεννιάτικο στολι…
Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
28 Νοεμβρίου 2023

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας

Στο κρεοπωλείο «Σταθάτου» θα βρείτε στη διάθεση σας φρέσκα λαχανικά, τυριά δίκη τους παραγωγής κ…
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
28 Νοεμβρίου 2023

Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, επισκεφθήκαμε τον φούρνο «Τρίτη Γενιά» να θαυμάσουμε τις εξαιρετικέ…
Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]
25 Νοεμβρίου 2023

Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]

Ο φακός του kefalonitis έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Παρασκευής στη νέα ταβέρνα-μεζεδοπωλ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU