Σιμωτάτα: Το χωριό του 2010
Σιμωτάτα: Το χωριό του 2010
Σιμωτάτα: Το χωριό του 2010
Σιμωτάτα: Το χωριό του 2010
13 Δεκεμβρίου 2011

Σιμωτάτα: Το χωριό του 2010

Αν υπήρχε βραβείο με τίτλο «Χωριό της χρονιάς» για το 2010, τότε δικαιωματικά αυτό θα έπρεπε να απονεμηθεί στα Σιμωτάτα Εικοσημίας. Μια σειρά από γεγονότα, άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα, κράτησαν το μικρό αυτό χωριό στην επικαιρότητα και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους.

Κάνοντας μια αναδρομή στο 2010, όλοι έχουμε να θυμηθούμε το beach party του πολιτιστικού συλλόγου Σιμωτάτων «O Kόκκινος Bράχος» στην παραλία του Λουρδά, τις καταστροφικές φωτιές του Αυγούστου και τη νεροσυρμή του Οκτωβρίου. Είναι όμως η διοργάνωση μιας από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού και οι θεομηνίες αυτά που κάνουν τα Σιμωτάτα «Χωριό της χρονιάς»; Φυσικά και όχι! Ο δυναμισμός, το ακμαίο ηθικό και η καλή διάθεση των κατοίκων που δεν έχασαν το κουράγιο τους στιγμή παρ’ όλα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, είναι αυτά που κάνουν το χωριό αυτό αξιέπαινο.

O Π.Σ. Σιμωτάτων «Ο Κόκκινος Βράχος» συνέβαλε σημαντικά στην τουριστική προβολή του νησιού μας μέσα από τη διαφημιστική καμπάνια του περιβόητου beach party στου Λουρδά. Ο εθνικής εμβέλειας ραδιοφωνικός σταθμός Love Radio 97,2 και οι παραγωγοί του έκαναν καθημερινά αναφορά στο beach party, την παραλία του Λουρδά και το Δήμο Λειβαθούς. Η διαφήμιση του πάρτυ όμως δε σταμάτησε εκεί. Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αφιέρωσε ένα άρθρο στο πάρτυ και το σύλλογο, το ίδιο έγινε και στις ιστοσελίδεςwww.in.gr, www.exodos.gr, ενώ ακολούθησε και συνέντευξη της προέδρου στην ενημερωτική εκπομπή του Alter «Εδώ και τώρα». Μετά απ’ όλα αυτά, η επιτυχία του πάρτυ ήταν δεδομένη. Το βράδυ της 11ης Αυγούστου βρέθηκαν πάνω από τρεις χιλιάδες άτομα στην παραλία του Λουρδά και διασκέδασαν μέχρι την άλλη μέρα το πρωί. Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια στη νεολαία του χωριού για την επιτυχία ενός τόσο τολμηρού εγχειρήματος!

Δυστυχώς όμως, οι Σιμωτάδες δεν κατάφεραν να χαρούν την επιτυχία του beach party, καθώς το ίδιο κιόλας βράδυ έγινε η πρώτη απόπειρα εμπρησμού στο χωριό. Μερικές μέρες αργότερα, το βράδυ της 17ης Αυγούστου το ορεινό τμήμα του χωριού παραδόθηκε στις φλόγες. Επί 3 εβδομάδες οι κάτοικοι επαγρυπνούσαν με το φόβο μιας νέας φωτιάς. Ευτυχώς όμως δεν ήταν μόνοι σε αυτό. Οι εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας, το πυροσβεστικό του Δήμου Λειβαθούς, η πυροσβεστική, ο Δήμαρχος Λειβαθούς, ο Βουλευτής και η αστυνομία ήταν στο πλευρό των κατοίκων. Υπήρξαν στιγμές απόγνωσης ,απελπισίας και εκνευρισμού από όλες τις πλευρές, όμως οι χωριανοί κατάφεραν να βγουν ακόμα πιο δυνατοί και ενωμένοι από αυτή την κατάσταση.

Ο σύλλογος κάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση και με σχεδόν 100% απαρτία διοργάνωσε περιπολίες. Όλα τα αγροτικά αυτοκίνητα, ψεκαστήρες, ντεπόζιτα και οι νέοι του χωριού, επιστρατεύτηκαν στο πλάι του εθελοντή δασοπυροσβέστη κ.Νίκου Γεωργόπουλου από τα Μουσάτα. Οι κάτοικοι συχνά βρέθηκαν αντιμέτωποι και με τα αρνητικά σχόλια διαφόρων στενόμυαλων και κακοπροαίρετων, που αντί να συνδράμουν στην ευρύτερη προσπάθεια προκειμένου να σωθεί ο Αίνος έστησαν λαϊκά δικαστήρια και blogs αγνοώντας το τι πραγματικά συμβαίνει…

Πριν ακόμη φύγει η μυρωδιά του καμένου και ενώ τα κάψαλα είχαν σβήσει, ο «Κόκκινος Βράχος» έσπευσε να επισημάνει τον κίνδυνο και την άμεση ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα στο χωριό, εν όψη της χειμερινής περιόδου και των βροχών που θα επακολουθούσαν. Η νομαρχία ανταποκρίθηκε με κάποια βασικά έργα. Καθάρισε τα πιο επικίνδυνα ρέματα στο ύψος του κεντρικού και έθεσε σε επιφυλακή ένα σκαπτικό μηχάνημα στο μεγάλο ρέμα του χωριού, το «Μελαγκάδι» ή αλλιώς «Σχισμένο Αυλάκι».

Τα γεγονότα που εξελίχθηκαν όμως ξεπέρασαν τα όρια της φαντασίας όλων μας. «Ξαφνικά ζωντάνεψαν οι αναμνήσεις από τη νεροσυρμή του 1928 που μου είχε εξιστορήσει ο παππούς μου Λύσανδρος Θωμάτος. Δεν πίστευα στα μάτια μου» λέει η κ.Διονυσία Θωμάτου. Πέρα από το «Μελαγκάδι» που ήταν αναμενόμενο λόγω της φωτιάς να κατεβάσει μεγάλη ποσότητα πετρώδους υλικού, έντονη κινητικότητα σημείωσε το ξεχασμένο «Ρέμα της Εκκλησιάς» που βρίσκεται πάνω από την κατοικημένη περιοχή των Σιμωτάτων και εφάπτεται του σημερινού κοιμητηρίου – προσεισμική εκκλησία.

Η αιτία εκδήλωσης του φαινομένου σύμφωνα με τον κ.Παναγή Θωμάτο είναι ο «Πουνέντες»,  ένα ογκώδες σύννεφο που ήρθε από δυτικά και στάθηκε στο «Μέγα Σωρό» (σημείο στην κορυφογραμμή του Αίνου που βρίσκεται ευθεία πάνω από τα Σιμωτάτα). Εκεί δημιουργήθηκε ένα φαινόμενο που στη ντοπιολαλιά μας ονομάζεται «τρόμπα» ή «στύλος», δηλαδή μια κατακλυσμιαία τοπική βροχή που τα νερά της παρασέρνουν με ασύλληπτη ταχύτητα τα πάντα στο πέρασμα τους.

Γύρω στα 10-20 λεπτά από τη στιγμή που άρχισε η κάθοδος του νερού από το βουνό, εκατοντάδες ογκόλιθοι και χιλιάδες τόνοι «μούτελης» (κονιορτοποιημένη πέτρα με νερό) έφτασαν στο χωριό. Η βοή από την «τρόμπα» ανησύχησε τους κατοίκους που βγήκαν όλοι έξω να δουν τι συμβαίνει. Όταν βγήκαν από τα σπίτια τους, αντίκρισαν εικόνες βιβλικής καταστροφής. «Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας! Πήγαμε προς το Μελαγκάδι από τον κεντρικό δρόμο για να δούμε αν είναι όλοι καλά και χωθήκαμε στις λάσπες. Ήταν πολύ επικίνδυνο, αλλά συνεχίσαμε. Στο δρόμο συναντήσαμε άτομα από τον Ελειό που είχαν αποκλειστεί ανάμεσα στις λάσπες με τα αυτοκίνητά τους. Ευτυχώς που το φέρυ από τον Πόρο είχε απαγορευτικό, γιατί τότε οι αποκλεισμένοι θα ήταν περισσότεροι και ίσως να είχαμε και θύματα. Όταν φτάσαμε εκεί η μπουλντόζα της νομαρχίας είχε χωθεί», διηγείται ο δεκαοχτάχρονος Αχιλλέας Θωμάτος από τα Σιμωτάτα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης σκαπτικών μηχανημάτων κ. Ευάγγελος Θωμάτος και ο συνέταιρος του κ.Φώτης Προβολησιάνος ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν να βοηθήσουν το χωριό. Πέρασαν μέσα από όλες τις λάσπες για να φτάσουν τα μηχανήματά τους που ήταν σταθμευμένα στην άλλη άκρη του χωριού και να ξεκινήσουν τον απεγκλωβισμό των χωριανών. Αργότερα έφτασαν στο χωριό και άλλα σκαπτικά μηχανήματα από την ευρύτερη περιοχή, το JCB του Δήμου Λειβαθούς και σύσσωμοι οι τοπικοί άρχοντες του νησιού. Κάτω από τις εντολές της αντινομάρχη μας κ. Ασημίνας Γαβριελάτου ξεκίνησαν οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών και η αντιμετώπιση του φαινομένου. Της αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για τον άψογο συντονισμό της!

Με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και τις δύσκολες μέρες που μας περιμένουν, η επιμονή, το ακμαίο ηθικό και η καλή διάθεση των Σιμωτάδων πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους. Καλά θα ήταν OΛΟΙ να δίνουμε περισσότερη σημασία στα απλά και καθημερινά πράγματά, γιατί αυτά δίνουν νόημα στη ζωή μας. Με αυτή τη στάση ζωής οι Σιμωτάδες παραμένουν αλώβητοι από όλες τις προαναφερθείσες περιπέτειες και με όπλο το χιούμορ τους και το ταμπεραμέντο τους βρίσκουν κουράγιο πριν ακόμη έρθουν τα Χριστούγεννα να κάνουν σχέδια για το επόμενο BEACH PARTY.

ΤΕΛΟΣ…………….!

Επιμέλεια – Παρουσίαση:
Κρήτη Θωμάτου

Πρόσθετο Φωτογραφικό Υλικό:

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τελετή έναρξης 1ου Διεθνούς τουρνουά «Argostoli Greek Para Open 2022» @Αργοστόλι [29.09.2022]
29 Σεπτεμβρίου 2022

Τελετή έναρξης 1ου Διεθνούς τουρνουά «Argostoli Greek Para Open 2022» @Αργοστόλι [29.09.2022]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου η τελετή έναρξης του 1ου Διεθνο…
Έκθεση της Καλλιτέχνιδας κι Εκπαιδευτικού DENIZ SAK
29 Σεπτεμβρίου 2022

Έκθεση της Καλλιτέχνιδας κι Εκπαιδευτικού DENIZ SAK

Έκθεση της Καλλιτέχνιδας κι Εκπαιδευτικού DENIZ SAK.  Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου και ώρα …
Κατάθεση στεφάνων στο Ιταλικό Μνημείο της Μεραρχίας Acqui [27.09.2022]
27 Σεπτεμβρίου 2022

Κατάθεση στεφάνων στο Ιταλικό Μνημείο της Μεραρχίας Acqui [27.09.2022]

Σήμερα το πρωί τέθηκε το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμή των αξιωματικών και στρατιωτών της Ιταλίας …
Έρχεται το 1ο Διεθνές Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΑμεΑ 2022 στο Αργοστόλι
27 Σεπτεμβρίου 2022

Έρχεται το 1ο Διεθνές Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΑμεΑ 2022 στο Αργοστόλι

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 στην πλατεία Παναγή Βαλλιάνου στο Αργοστόλι θα πραγματοπ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!
13 Σεπτεμβρίου 2022

Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!

Οι εγγραφές ξεκίνησαν εδώ στο Αργοστόλι, Μίνωος & Ασκληπιού 7 (Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα), Exc…
Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022
10 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022

Ανακάλυψε τις νέες συλλογές στρωμάτων Candia με έκπτωση έως 40% The I…
Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»
6 Σεπτεμβρίου 2022

Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»

H ομάδα του kefalonitis επισκέφθηκε το κατάστημα «19_61 coffe n’ more » για έναν απογευματινό κ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design