Skip to main content
Σκύλος και μωρό – Οδηγός για μέλλοντες και νέους γονείς
Σκύλος και μωρό – Οδηγός για μέλλοντες και νέους γονείς
Σκύλος και μωρό – Οδηγός για μέλλοντες και νέους γονείς
Σκύλος και μωρό – Οδηγός για μέλλοντες και νέους γονείς
8 Νοεμβρίου 2019

Σκύλος και μωρό – Οδηγός για μέλλοντες και νέους γονείς

Ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια εκτός από πηγή χαράς, είναι και πηγή μεγάλων αλλαγών, τόσο για εσάς όσο και για τον σκύλο σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσετε να προετοιμάζετε τον σκύλο σας αρκετό καιρό πριν την άφιξη του νέου μέλους της οικογενείας.

Προετοιμάστε τον σκύλο σας για το νέο μωρό

Αλλαγή ρόλων

Θα πρέπει να μειώσετε σταδιακά την προσοχή που δίνετε στον σκύλο σας, ώστε να μην νοιώσει ξαφνικά παραμελημένος μετά την άφιξη του μωρού. Ειδικά εάν μέχρι τώρα ήταν το κέντρο της προσοχής, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην του έρθει απότομα αυτή η έλλειψη προσοχής.

Εκπαίδευση

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, φροντίστε να μάθετε τον σκύλο σας να υπακούει σε μερικές βασικές εντολές. Πολύ χρήσιμες είναι οι εξής:

 • Να κάθεται κάτω.
 • Να αφήνει κάτι που έχει πιάσει.
 • Να απομακρύνεται από εκεί που βρίσκεται.
 • Να υποδέχεται τους άλλους ήρεμα.
 • Να έρχεται όταν τον καλείτε.

Αν ο σκύλος σας να ανεβαίνει στα έπιπλα (π.χ. στο κρεββάτι ή στον καναπέ) και αυτό θέλετε να αλλάξει μετά την άφιξη του μωρού σας, θα πρέπει να του το απαγορεύσετε αρκετά νωρίτερα. Επίσης, θα πρέπει να πάρετε οποιαδήποτε πράγματα του σκύλου πιθανόν υπάρχουν στο δωμάτιο που προορίζεται για το μωρό, και τον πρώτο καιρό μην επιτρέπετε στον σκύλο να μπαίνει μέσα. Κατόπιν, αφήστε τον να μπει για λίγο, να μυρίσει τα πράγματα που θα χρησιμοποιεί το μωρό, και μετά αποφασίστε πότε ήρθε ώρα για να βγει από το δωμάτιο. Επαναλαμβάνοντας συχνά την διαδικασία θα βοηθήσετε τον σκύλο σας να μάθει ότι το δωμάτιο ανήκει σε κάποιον άλλον τον οποίον θα πρέπει να σέβεται.

Τα μωρά δεν ελέγχουν τις κινήσεις τους, γι’ αυτό και κατά τη συναναστροφή τους με τα κατοικίδια ζώα πολύ συχνά τραβάνε την ουρά, το τρίχωμα και τα αυτιά τους. Γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να προετοιμάσετε τον σκύλο σας ώστε να νοιώθει εξοικείωση με τα τραβήγματα, τα τσιμπήματα και τις άγαρμπες κινήσεις και να μην δυσανασχετεί. Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τις συνδέσετε με ευχάριστα πράγματα, όπως οι λιχουδιές.

Τραβήξτε ελαφρά το αυτί του σκύλου σας και μετά  πείτε του με εύθυμο ύφος κάτι του στυλ «Ωπ! Τί ήταν αυτό;» και δώστε του μια λιχουδιά. Κάντε το ίδιο με την ουρά του και το τρίχωμα του, ή τσιμπήστε τον πολύ ελαφρά. Σταδιακά κάντε τις κινήσεις σας πιο έντονες, ώστε να μοιάζουν περισσότερο με τον τρόπο που θα τον πιάνει το μωρό σας.

Νέες μυρωδιές και ήχοι

Εισάγετε διάφορες μωρουδίστικες μυρωδιές και ήχους (π.χ. από βίντεο με μωρά), ώστε να εξοικειωθεί ο σκύλος σας με τα νέα ερεθίσματα, και συνδυάστε τα με επιβράβευση του σκύλου σας, ώστε να κάνει θετικούς συσχετισμούς με ό,τι σχετίζεται με το νέο μωρό. Όσον αφορά τις μυρωδιές, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το σαμπουάν ή τις λοσιόν που σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε στο μωράκι σας. Όσον αφορά τους ήχους, μπορείτε να παίζετε βίντεο με μωρά να κλαίνε, με τον ήχο χαμηλά, και ταυτοχρόνως να δίνετε λιχουδιές στο σκύλο σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε αρκετές φορές την ημέρα, και στα ενδιάμεσα να μην του δίνετε σημασία, ώστε να συνδέσει τους νέους ήχους με μια ευχάριστη εμπειρία

Ωράρια

Όσο πλησιάζει ο καιρός της γέννας, προσπαθήστε να προσαρμόσετε το ωράριο του σκύλου σας στα ωράρια που υπολογίζετε ότι θα έχετε μετά την άφιξη του μωρού σας. Μπορείτε να αρχίσετε να τον ταΐζετε και να τον βγάζετε βόλτα σε λιγότερο καθορισμένες ώρες. Επίσης, αν πιστεύετε ότι τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα δε θα προλαβαίνετε να τον βγάζετε βόλτα και σκέφτεστε να πάρετε κάποιον περιπατητή σκύλων, φροντίστε να έχετε επιλέξει κάποιον αρκετόν καιρό πριν, ώστε να μη σοκαριστεί ο σκύλος σας από την επιπλέον αλλαγή.

Φέρνοντας το μωρό στο σπίτι – Η πρώτη συνάντηση με τον σκύλο σας

Όταν φέρετε το μωράκι σας στο σπίτι από το νοσοκομείο, φροντίστε να μπουν πρώτα όλα τα υπόλοιπα άτομα στο σπίτι ώστε ο σκύλος σας να έχει την ευκαιρία να διοχετεύσει τον αρχικό του ενθουσιασμό που ήρθε κόσμος στο σπίτι. Ιδανικά, φροντίστε να το έχει βγάλει κάποιος πριν βόλτα για αρκετή ώρα ώστε να έχει παίξει και να έχει κουραστεί – αφού επιστρέψει σπίτι περιμένετε να ηρεμήσει και να χαλαρώσει. Όταν έρθει η ώρα να συναντήσει ο σκύλος σας το μωρό σας για πρώτη φορά (αυτό δε χρειάζεται να γίνει αμέσως μόλις φτάσετε), θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που να είναι υπεύθυνος για τον σκύλο σε περίπτωση που οτιδήποτε πάει στραβά. Αν το θεωρείστε απαραίτητο, μπορεί να τον κρατάει με λουρί. Διαλέξετε ένα ήσυχο δωμάτιο και καθήστε με το μωρό στην αγκαλιά σας με απόλυτη ηρεμία. Αφήστε τον σκύλο σας να μυρίσει το μωρό από αρκετή απόσταση. Αν δείτε ότι ο σκύλος σας δείχνει ήρεμος και φιλικός, μπορείτε να τον αφήσετε να πλησιάσει λίγο περισσότερο. Μη φέρετε όμως το μωρό σας πολύ κοντά στον σκύλο – και σε καμμία περίπτωση μην αφήσετε να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο. Σταδιακά ο σκύλος θα μπορεί να πλησιάζει περισσότερο το μωρό – πάντα υπό την επίβλεψή σας. Τον πρώτον καιρό, μέχρι να εξοικειωθεί πλήρως με το μωρό, φροντίστε η προσοχή του να μην επικεντρώνεται στο μωρό, αλλά να υπάρχει και κάποιος τρίτος που θα του αποσπά την προσοχή με χάδια και λιχουδιές.

Η καθημερινή συνύπαρξη του νέου βρέφους με τον σκύλο

Από την πρώτη στιγμή που θα έρθει σε επαφή ο σκύλος σας με το μωρό, θα πρέπει να προσέχετε πολύ για αλλαγές στη συμπεριφορά του, ειδικά για οποιοδήποτε ίχνος επιθετικότητας, ανησυχίας ή ενόχλησης.
Συμπεριφορές όπως το γρύλισμα είναι προειδοποιητικά σημάδια και δεν θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε τιμωρώντας τον σκύλο σας – κάτι τέτοιο μπορεί να τον οδηγήσει στο να συμπεριφερθεί επιθετικά χωρίς αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια. Σε περίπτωση εκδήλωσης τέτοιου είδους συμπεριφορών – ή οποιασδήποτε άλλης συμπεριφοράς σας δημιουργήσει αμφιβολίες, θα πρέπει αμέσως να απευθυνθείτε σε ειδικό εκπαιδευτή σκύλων. Προσπαθήστε να μην παραμελείτε τον σκύλο σας όσο το μωρό είναι ξύπνιο – ιδανικά θα πρέπει να ασχολείστε μαζί του όσο το δυνατόν περισσότερο εκείνες τις ώρες, και λιγότερο όσο το μωράκι σας κοιμάται. Προσπαθήστε να τα βγάζετε βόλτα μαζί, να παίζετε όσο περισσότερο γίνεται και να του δίνετε λιχουδιές – γενικά θα πρέπει ο σκύλος σας να συνδέσει την παρουσία του μωρού σας με όμορφα πράγματα. Γι’ αυτό και όλη του η εκπαίδευση σε σχέση με το μωρό θα πρέπει να είναι θετική και να γίνεται μέσω επιβράβευσης – αποφύγετε να τον μαλώνετε μπροστά στο μωρό. Επίσης, προσπαθήστε να τον επιβραβεύετε όταν συμπεριφέρεται ήρεμα όταν βρίσκεται μαζί με το μωρό. Φροντίστε ο σκύλος να έχει το δικό του χώρο – π.χ. μια μαξιλάρα σε προστατευμένο σημείο, όπου θα μπορεί να ηρεμήσει και να παίξει με τα παιχνίδια του μακριά απ’ το μωρό.

Ποτέ μην αφήσετε το μωρό σας μόνο του με τον σκύλο σας. Όση εμπιστοσύνη κι αν έχετε στον σκύλο σας, δεν μπορείτε να γνωρίζετε πώς θα αντιδράσει στην απρόβλεπτη συμπεριφορά ενός βρέφους ή μικρού παιδιού.

Αν χρειάζεται να αλλάξετε δωμάτιο, π.χ. για να σηκώσετε το τηλέφωνο, πάρτε μαζί σας το μωρό σας, ή τον σκύλο, ή κλείστε την πόρτα όπου βρίσκεται το μωρό ώστε ο σκύλος να μην έχει πρόσβαση σε αυτό.

Μάθετε στο παιδί σας πώς να συμπεριφέρεται στον σκύλο

Όταν πλέον το παιδί μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί να καταλάβει τί του εξηγείτε, θα πρέπει να το μάθετε να σέβεται κι αυτό από την πλευρά του τον σκύλο, να μην του τραβά την ουρά, τα αυτιά, κλπ. ή να τον παιδεύει με οποιονδήποτε τρόπο.

Πηγή: http://www.petandcare.gr/small-add/%cf%83%ce%ba%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%cf%89%cf%81%cf%8c-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af%cf%82/

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Νοεμβρίου 2023

Το Εστιατόριο – Μεζεδοπωλείο Mezzo ανοίγει τις πόρτες του

Το Εστιατόριο – Μεζεδοπωλείο Mezzo ανοίγει τις πόρτες του και σας περιμένει την Παρασκευή 1/12/2…
27 Νοεμβρίου 2023

Yπερίων: Εκδήλωση με θέμα ” Εθελοντισμός και Αναπηρία”

Παρακάτω αναφέρεται αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
27 Νοεμβρίου 2023

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Πρόσκληση προγράμματος ψηφιοποίησης

Το Εφορευτικό Συμβούλιο της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ -ΜΟΥΣΕΙΟY ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ – ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟY έχε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
28 Νοεμβρίου 2023

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας

Στο κρεοπωλείο «Σταθάτου» θα βρείτε στη διάθεση σας φρέσκα λαχανικά, τυριά δίκη τους παραγωγής κ…
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
28 Νοεμβρίου 2023

Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, επισκεφθήκαμε τον φούρνο «Τρίτη Γενιά» να θαυμάσουμε τις εξαιρετικέ…
Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]
25 Νοεμβρίου 2023

Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]

Ο φακός του kefalonitis έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Παρασκευής στη νέα ταβέρνα-μεζεδοπωλ…
Δείτε τη νέα collection κοσμημάτων στο κατάστημα «DMK Professional»
25 Οκτωβρίου 2023

Δείτε τη νέα collection κοσμημάτων στο κατάστημα «DMK Professional»

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από τη νέα col…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU