Αρκετοί είναι οι παίκτες που κατάγονται από την Κεφαλονιά και έχουν αγωνιστεί στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού πρωταθλήματος.
Μπορεί η Κεφαλονιά να μην έχει καταφέρει να έχει την συμμετοχή κάποιας από τις ομάδες της , στις επαγγελματικές κατηγορίες ωστόσο κατά καιρούς κάποιοι παίκτες όπου το επώνυμο τους μαρτυρά την Κεφαλονίτικη καταγωγή τους έχουν καταφέρει να αγωνιστεί στην νυν Σούπερ Λιγκ και άλλοτε Α΄Εθνική κατηγορία.
Η «εμπλοκή» του νησιού μας στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας ξεκινά από το …1890 όταν και γεννήθηκε ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργος Καλαφάτης ο οποίος σε ηλικία 18 ετών ίδρυσε το «τριφύλλι». Ο Γιώργος Καλαφάτης γεννήθηκε στα Εξάρχεια ωστόσο η …σκούφια του κρατούσε και από την Κεφαλονιά.
Εκτός από τις αθλητικές δραστηριότητες του σπούδασε γιατρός και ακολούθησε στρατιωτική καριέρα όπου μετείχε και στους Βαλκανικούς αγώνες. Ο Γιώργος Καλαφάτης έφυγε από την ζωή στις 19 Φεβρουαρίου του 1964 όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Για σου Άγγελε Μεσσάρη!
Η μεγαλύτερη ίσως ποδοσφαιρική μορφή που είχε άμεση σχέση με την Κεφαλονιά ήταν ο Άγγελος Μεσσάρης. Ένας ποδοσφαιριστής-θρύλος που γεννήθηκε το 1910 στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής από Κεφαλλονίτες γονείς. Ο Άγγελος Μεσσάρης ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1928 στον ΠΟ Γουδί και το 1930 φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο Κεφαλονίτης άσος λατρεύτηκε όσο λίγοι από τους οπαδούς του «τριφυλλιού» και ήταν μέλος των «πράσινων» στο 8-2 επί του Ολυμπιακού το 1932.
Μάλιστα είναι γνωστό ακόμα και στις μέρες μας το σύνθημα της «πράσινης» εξέδρας όπου επευφημεί τον Άγγελο Μεσσάρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγγελος Μεσσάρης σταμάτησε νωρίς την ποδοσφαιρική του καριέρα προκειμένου να ασχοληθεί με τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο και σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών της εποχής το ελληνικό ποδόσφαιρο έχασε το μεγαλύτερο αστέρι της εποχής.
Στους δύο «αιώνιους» ο Δεπούντης
Ο Σπύρος Δεπούντης γεννήθηκε το 1918 στην Αθήνα έχοντας μακρινές κατάβολές από την Κεφαλονιά. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τους μικρούς του Παναθηναϊκού ωστόσο οι «πράσινοι» τον απέρριψαν και τελικά πήγε στον Ολυμπιακό. Εκεί έκανε μεγάλη καριέρα και μάλιστα φόρεσε δύο φορές την φανέλα με το εθνόσημο.
Ο αναντικατάστατος Βικάτος
Βασικό και αναντικατάστατο μέλος του Παγκορινθιακού ήταν την σεζόν 1959-60 ο Κεφαλονίτης Βικάτος ο οποίος ήταν ένας από τους «εκλεκτούς» της ομάδας της Κορίνθου όπου πήρε μέρος στο πρώτο πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής κατηγορίας. Ο Παγκορινθιανκός ήταν δημιούργημα του τοπικού Ολυμπιακού και του Αχιλλέα και με τον Κεφαλονίτη «βράχο στην άμυνα του έκανε αξιοπρεπή πορεία με μεγάλες νίκες επί αντιπάλων όπως ο Ολυμπιακός (1-0) και τερμάτισε στην 13η θέση της βαθμολογίας. Προπονητής του Παγκορινθιακού εκείνη την σεζόν ήταν ο Γαβρήλος Γαζής.
Ο ηγέτης του Εθνικού
Μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα είναι και ο Κεφαλονίτης στην καταγωγή Ανδρέας Αντωνάτος ο οποίος γεννήθηκε το 1938 στην Πάτρα. Ο εν λόγω μέσος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Παναχαϊκή και το 1964 πήρε μεταγραφή στον Εθνικό όπου έπαιρνε μέρος στο πρωτάθλημα της Α΄Εθνικής Κατηγορίας. Ο Ανδρέας Αντωνάτος αγαπήθηκε όσο λίγοι από την εξέδρα των φίλων του Εθνικού ενώ έγινε και μια φορά διεθνής στον αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με την Αιθιοποϊια το 1964.
«Άσος» ο Παπαφλωράτος
Όλοι οι τερματοφύλακες κουβαλάνε την δική τους «τρέλα» και κατά συνέπεια ένας γκολκίπερ από το νησί δεν θα μπορούσε να μην είναι «άσος». Ο Στέλιος Παπαφλωράτος έκανε μεγάλη καριέρα στον Άρη Θεσσαλονίκηςείχε μακρινή σχέση με την Κεφαλονιά. Γεννήθηκε στην Κρήνη Θεσσαλονίκης το 1954 και υπερασπίστηκε την εστία των «κίτρινων» από το 1970 εώς το 1982. Επιπλέον είχε δύο συμμετοχές με την Εθνική ομάδα.
Ο Γεωργάτος και οι υπόλοιποι…
Κεφαλονίτικης προέλευσης είναι και ο Γρηγόρης Γεωργάτος ο οποίος έκανε μεγάλα καριέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα ξεκίνησε την καριέρα του από την Παναχαϊκή και στην συνέχεια αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ολυμπιακού, της Ίντερ και της ΑΕΚ.
Άλλοι εκπρόσωποι από τα πάτρια εδάφη ήταν οι Γασπαράτος (Αιγάλεω1962-63), Γερολυμάτος (Νίκη Βόλου και Εθνικός 1963-65), Θεοτοκάτος (Προοδευτική 1964-65), Κλαουδάτος (Εθνικός (1967-68), Βαλλινάτος (Ολυμπιακός Βόλου 1969-75), Κοσμάτος (1974-76), Φαμπιάτος (Απόλλων Αθηνών (1982-1991), Βουκελάτος (Κόρινθος, ΠΑΣ Γιάννινα 1985-93), Πετράτος (Πανιώνιος 1986-87) και Λαμπρινάτος (1989-90).
Κείμενα – Παρουσίαση: Άγγελος Σκλαβουνάκης