Σπύρος Καγκάδης: Μιλά για όλους και για όλα…
Σπύρος Καγκάδης: Μιλά για όλους και για όλα…
Σπύρος Καγκάδης: Μιλά για όλους και για όλα…
Σπύρος Καγκάδης: Μιλά για όλους και για όλα…
22 Φεβρουαρίου 2010

Σπύρος Καγκάδης: Μιλά για όλους και για όλα…

Ο Σπύρος Καγκάδης είναι ένας από τους πιο δραστήριους αρθογράφους που κινείται σήμερα στο χώρο του διαδίκτυο. Αποτελεί έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους στην Ελλάδα της διαδεδομένης καινούργιας μόδας που υπάρχει στο εξωτερικό των προσωπικών ιστοσελίδων πολιτικού περιεχομένου (Blogs) που βρίσκει παντού κάθε μέρα νέους οπαδούς. Έχει πολλά να πει για την ιστορική 11/9 και τη «νέα τάξη πραγμάτων» στο δικτυακό του τόπο spiroskagadis.com. Γεννήθηκε στην Αυστραλία από Κεφαλονίτες γονείς. Το Δεκέμβριο του 2000 η πιο έγκυρη οικονομική εφημερίδα Επενδυτής τον αποκάλεσε προφητικά «Ο άγγελος του τρόμου.» Μας παραχώρησε την ακόλουθη αποκλειστική συνέντευξη.

Η πρώτη ερώτηση που θέλω να σας απευθύνω είναι αν είστε υπέρ του πολέμου των Αμερικανών στο Ιράκ;

Σας ευχαριστώ για την καίρια ερώτηση σας. Πρέπει να ξεκαθαρίσω από την αρχή κάτι έτσι ώστε να μη υπάρχει καμία απολύτως παρεξήγηση για το θέμα αυτό. Είμαι κατηγορηματικά κατά του πολέμου στο Ιράκ. Όπως είμαι και κατά του ανταρτοπόλεμου που διεξάγουν οι κρυφές δυνάμεις που ακόμα και σήμερα παραμένουν πιστές στον υπόδικο τέως δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν. Για μένα ο πόλεμος έληξε στις 9 Απριλίου 2003 με τη συμμαχική κατάληψη της Βαγδάτης και το συμβολικό γκρέμισμα του αγάλματος του Σαντάμ από τον εξοργισμένο λαό του Ιράκ. Το αίμα όλων μας έχει το ίδιο χρώμα.

Πιστεύετε ότι οι Αμερικανοί καλά έκαναν και ξεκίνησαν το πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Αυτή είναι πολύ μεγάλη ερώτηση. Ούτε ο Μπους δεν θα μπορούσε να σας την απαντήσει με τις σημερινές καταστάσεις καθώς η προφασισμένη αιτία για το πόλεμο στο Ιράκ, οι αναφερόμενες πληροφορίες από την CIA για τη κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής, μηδενίστηκε μετά τη κατάκτηση της χώρας όπου αποδείξεις για την ύπαρξη τέτοιων όπλων δεν βρέθηκαν ποτέ. Βέβαια το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν είχε χρησιμοποιήσει βιοχημικά όπλα κατά των Κούρδων στο μακρινό παρελθόν. Οπότε υπήρχε καπνός. Απλά δεν βρέθηκε η φωτιά.

Για τους Ταλιμπάν τι απαντάτε;

Για τους Ταλιμπάν που ρωτάτε υπήρξε το θέμα της υπόθαλψης του υπαίτιου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11/9 Οσάμα μπιν Λάντεν οπότε δεν τέθηκε ποτέ από κανένα επίσημο κράτος ζήτημα για το αν οι Ταλιμπάν έπρεπε να φύγουν. Ήταν γενικότερο θέμα αρχής. Για μένα οι Ταλιμπάν έπρεπε να είχαν φύγει πολύ πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9 καθώς είχαν δημιουργήσει στη χώρα τους ένα βάρβαρο απολυταρχικό θρησκευτικό κράτος που δεν σεβόντανε τα ανθρώπινα δικαιώματα μελών άλλων θρησκειών και των γυναικών. Κάτι τέτοιο όμως θα αποτελούσε εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλης χώρας. Η Αμερική πλήρωσε με αίμα τη χρεοκοπία της διεθνής διπλωματίας.

Υπάρχουν πολλοί, ακόμα και σοβαροί αναλυτές, που λένε ότι η όλη υπόθεση της 11/9 ήταν από πριν στημένη από τους Αμερικανούς για να ξεκινήσουν το πόλεμο στο Ιράκ, έτσι ώστε να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τα αποθέματα πετρελαίου στο πλανήτη. Εσείς τι γνώμη έχετε;

Αν αυτό ήταν αλήθεια τότε γιατί υπερδιπλασιάστηκαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου από την ημέρα της κατάκτησης του Ιράκ; Λογικά θα γινόντανε το αντίθετο. Οι τιμές του πετρελαίου θα έπεφταν διότι αυτό συμφέρει στη πραγματικότητα τη πετρέλαιοεισαγωγική Αμερική. Πάντως πρέπει να ομολογήσω ότι υπάρχει κάποια βάση στην ουσία της ερώτηση σας όσο κι αν διαφωνώ με τη διατύπωση της. Υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτηματικά στο φάκελο 11/9 που μόνο οι αποστασιοποιημένοι ιστορικοί του μέλλοντος θα μπορέσουν να σας απαντήσουν;

Θέλω να αλλάξουμε θέμα κι να απασχοληθούμε και με τα τοπικά. Τι γνώμη έχετε για την γενικότερη κατάσταση στη Κεφαλονιά;

Κοιτάξετε να δείτε. Ο κόσμος στην Κεφαλονιά έχει προβλήματα. Πολλοί νέοι άνθρωποι σαν κι εσάς δεν βρίσκουν δουλειά στο νησί μας τους χειμερινούς μήνες και αναγκάζονται από τις συνθήκες της ζωής να μεταναστέψουν. Δεν το θέλουμε κι όμως γίνεται. Το καλοκαίρι το νησί μας γεμίζει από νέο κόσμο και ζωή. Το χειμώνα δυστυχώς υπάρχει παντού ερημιά. Είναι πραγματικά λυπητερό.

Με τα πολιτικά θέματα στη Κεφαλονιά τι σχέση έχετε;

Υπήρξα ο Διευθυντής Έκδοσης της μηνιαίας κεφαλλονίτικης εφημερίδας Νέοι Καιροί Πρόννων του επιχειρηματία κ. Βασίλη Καμπίτση. Σήμερα ο Βασίλης Καμπίτσης έχει τοποθετηθεί από το Νομάρχη κ. Διονύση Λευκαδίτη στη θέση του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Δεν έκρυψα ποτέ τις φιλελεύθερες απόψεις μου. Γνωρίζω πολύ καλά τα πολιτικά, κοινωνικά κι άλλα προβλήματα που απασχολούν τη τοπική κοινωνία μας.

Που πιστεύετε ότι πρέπει να ρίξουν το μεγαλύτερο βάρος οι εκλεγμένοι άρχοντες για να αναπτυχθεί ο τόπος;

Εν συντομία στο τουρισμό. Τα πάντα ομοίως στις μεγάλες αλλά και στις μικρές οικονομίες είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Έχουμε βασικά δύο επιλογές για την ανάπτυξη των νησιών μας (Κεφαλονιάς κι Ιθάκης.) Ή ζητάμε να μας έρθουν περισσότερα χρήματα από το κράτος σε εθνικό επίπεδο ή τα φέρνουμε μόνοι μας βελτιώνοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα μας, το τουρισμό. Η πρώτη επιλογή είναι πιο δύσκολη λόγου του ανταγωνισμού άλλων μεγαλύτερων νομαρχιών στο λόμπυ που γίνεται καθημερινά στα υπουργεία της Αθήνας. Η δεύτερη είναι η καλύτερη εξ αιτίας της τεράστιας ανεκμετάλλευτης ομορφιάς του τόπου μας. Είμαστε ο παράδεισος. Απλά δεν μας έχουν ανακαλύψει ακόμα. Από την υγιή ανάπτυξη του τουρισμού μας κερδίζουν στο τέλος όλοι. Πρέπει σε πρώτη φάση να κάνουμε, στο μέτρο που μπορούμε όλοι, αυτό που κάνετε κι εσείς με την πλούσια ιστοσελίδα σας. Να διαφημίσουμε στους ξένους το νησί μας.

Τελειώνοντας για τώρα θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για τη συμμετοχή σας στη ταινία «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι.» Τι ακριβώς κάνατε στη ταινία;

Το ορόσημο έτος 2000 είχα την ανεπανάληπτη χαρά να εργαστώ στη ταινία που έκανε διάσημο το νησί μας σ’ ολόκληρο το κόσμο. Εργάστηκα για τέσσερις μήνες σαν βοηθός παραγωγής κυρίως στα οικονομικά της ταινίας. Έκανα όμως και πολλές άλλες δουλειές καθώς η εργασία μου εκεί απαιτούσε πάρα πολύ τρέξιμο. Συγχρόνως εργαζόμουνα και στην εφημερίδα Νέοι Καιροί για την οποία κατάφερα και απέσπασα σημαντικές πληροφορίες από την αξιολογότατη υπεύθυνη τύπου της ταινίας Sarah Clark τις οποίες μόνο εγώ δημοσίευσα ανάμεσα όλα τα τοπικά και εθνικά μέσα ενημέρωσης καθώς και μια πρωτότυπη αποκλειστική συνέντευξη από το Κεφαλλονίτη πρωταγωνιστή Μιχάλη Γιαννάτο. Για τις ανάγκες του εμπλουτισμού της συνέντευξης που έγινε κατά τη διάρκεια δείπνου στο σπίτι μου στο Πόρο και για να διαφημίσουμε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας αποφασίσαμε μαζί να βγάλουμε και υποβρύχιες φωτογραφίες του ηθοποιού στη κεντρική παραλία του Πόρου. Οπότε δεν έτρεχα μόνο. Κολύμπησα κιόλας για να προβάλω το τόπο μου. Πέρασα ειλικρινά πολύ καλά μ’ όλα αυτά που έγιναν τότε (συνεντεύξεις, δεξιώσεις, κινηματογραφική συμμετοχή στα γυρίσματα της ταινίας, γνωριμίες, προβολή από ΜΜΕ.) Εγώ από τους παραγωγούς της ταινίας άκουσα μόνο τα καλύτερα λόγια.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» 10 & 11 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»
9 Ιουνίου 2023

Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» 10 & 11 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»

Το Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Ιουνίου & ώρα 21:30 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕ…
Πρόγραμμα εορτασμού Αγίων Φανέντων στη Σάμη
9 Ιουνίου 2023

Πρόγραμμα εορτασμού Αγίων Φανέντων στη Σάμη

Ο Δήμος Σάμης σας ενημερώνει αναφορικά με το Πρόγραμμα Εορτασμού των ΑγίωνΦανέντων στη Σάμη. …
Ο Άνθρωπος Ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης σε απίθανες περιπέτειες
9 Ιουνίου 2023

Ο Άνθρωπος Ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης σε απίθανες περιπέτειες

Ο Άνθρωπος Ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης σε απίθανες περιπέτειες. Τι συμβαίνει όταν ο Λευτέρης …
Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού 10 Ιουνίου
8 Ιουνίου 2023

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού 10 Ιουνίου

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού. Το Τμήμα Κεφαλληνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design