ΣΠΗΛΑΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΣΣΟΥ;
Διαβάζοντας τον τοπικό τύπο (ηλεκτρονικό και μη) με ενδιαφέρον και λίγο δέος παρακολουθώ ότι υπάρχουν κάποια ομολογουμένως τολμηρά και ικανά άτομα ή ομάδες, που ασχολούνται με την εξερεύνηση σπηλαίων. Έχω υπόψη μου στο κάστρο της Ασσου μια είσοδο (τρύπα όχι μεγάλων διαστάσεων) κοντά στην κεντρική πύλη, που αν ρίξει κανείς μια πέτρα ακούγεται κτυπώντας να κατακρημνίζεται στο βάθος.Τα στοιχεία που έχω μαζέψει γι΄αυτή είναι ότι τα παιδιά πριν 70 -80 χρόνια όταν το κάστρο είχε κατοίκους, στοιχημάτιζαν ποιανού η πέτρα που έριχναν μέσα θα ακουστεί περισσότερες φορές και οι πληροφορίες μου λένε ότι το ανώτερο ήταν 7 χτυπήματα. Εγώ σε μικρότερη ηλικία δοκιμάζοντας άκουσα μέχρι 5 χτύπους, με χρονική διάρκεια 6-7 δευτερολέπτων.
Επίσης όταν λειτουργούσαν οι αγροτικές φυλακές γνωρίζω από το μπάρμπα μου που ζούσε στο κάστρο, ότι ένας κατάδικος δέθηκε και προσπάθησε να εισέλθει, αλλά του έσβησε το κερί που κρατούσε και μάλλον φοβήθηκε, ενώ είχε προχωρήσει ελάχιστα. Η είσοδος είναι στην αρχή για λίγο οριζόντια και στρίβει προς τα δεξιά, μη επιτρέποντας να δει κανείς το εσωτερικό. Επειδή είναι πιστεύω ελαφρά χωμένη, δεν μπορώ να έχω άποψη της ευχέρειας εισόδου ατόμου, εκτός από την ιστορία της προσπάθειας του φυλακισμένου, η οποία είναι αληθινή.
Εκτός από το σπηλαιολογικό ενδιαφέρον που μπορεί να έχει, η μορφή που παρουσιάζει είναι έξοδος αποξηραμένης πηγής (κεφαλαριού) και η γεωγραφική της θέση μάλλον το επιβεβαιώνει. Από κάποιους πρόσφατους χάρτες πετρωμάτων της περιοχής που διαθέτω, αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο. Αλλωστε στη βορειότερη άκρη του κάστρου υπάρχει τοπωνύμιο Αγιασμάτι που σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές προέρχεται από τη λέξη Αγίασμα (πηγή), η από την περιοχή Αγιασμάτι νότια της Ασσου της δυτικής Μικράς Ασίας. Δημιουργείται λοιπόν η λογική να υπάρχει εσωτερικά νερό, που αν είναι κατάλληλο και αρκετό, ίσως λύσει αρκετά προβλήματα της περιοχής.
Ίσως, λέω ίσως να παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ήμουν όσο το δυνατόν περισσότερο λεπτομερής για να παρουσιάσω τη δυσκολία εισόδου, μα και τα πρακτικά οφέλη, αν υπάρξουν, από την πιθανή εξερεύνηση του φρεατίου ή μάλλον σπηλαίου, που το βάθος του μπορεί να είναι μεγάλο, ώστε τυχόν ενδιαφερόμενοι να αξιολογήσουν τη δυνατότητα και χρησιμότητα της εξερεύνησης.
Ρόκκος Σπύρος
Υ.Γ. Για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο το (e-mail) μου υπάρχει στο mykefalonia.com