20 Σεπτεμβρίου 2010

Στέλιος Κυριακάτος: «Αν χάσουμε τα άγρια ζώα & τη φύση χαθήκαμε…»

Αυτό έχει γίνει παγκόσμίως κατανοητό, διΆ αυτό έχει με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του παγκοσμίου έτους για τη Βιοποικιλότητα 2010.
Oπου ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου πραγματοποίησε με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΤΕΔΚ-ΚΙ Ημερίδα με θέμα “Κεφαλονιά Ημέρα Περιβάλλοντος και Ετος Βιοποικιλότητας 2010”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιβαλλοντικό κέντρο Αίνου στις 6 Ιουνίου ημέρα Κυριακή και ώρα 10 π.μ., στο κτίριο Μεταξά.

Oπου μιά αξιόλογος κυρία που είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου Γεωργία Καμάρη, καθηγήτρια πανεπιστημίου Πατρών, οργάνωσε την Ημερίδα αυτή όπου με άφησε άφωνο από όσα άκουσα και είδα από τους αξιόλογους παρουσιαστές που πήραν το λόγο να μας διαφωτήσουν το τι συμβαίνει και τι θα δούμε στο εγγύς μέλλον σΆ αυτόν τον πλανήτη που βρισκόμαστε και ζούμε, αλλά και στην Ελλάδα μας γενικότερα.

Σας εκθέτω τους αξιόλογους ομιλητές που πήραν μέρος σΆ αυτή την αξιόλογη Ημερίδα, που θα μείνει σαν μιά ιστορική μέρα.

1) Γεωργία Καμάρη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Παρουσίασε τα αποτελέσματα του βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδος.

2) Δημήτριος Φοίτος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών. Η Βιοποικιλότητα και τα προβλήματα προστασίας της στην Ελλάδα.

3) Αναστασία Δαλάκα, βιολόγος Δρ. Oικολογίας Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Προστατευομένων Περιοχών. Υφιστάμενη κατάσταση και νέες προοπτικές.

4) Βασιλική Καραγιάννη, msc Γεωπόνος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου 1η situ και ex situ διατήρηση των απειλούμενων φυτών του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

5) Νίκη Κατσούνη, msc Πρόεδρος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης, γραμματέας Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Η Ελιά στην Κεφαλονιά μεταξύ μύθου και ιστορίας.

6) Γεώργιος Μήτσαινας, Δρ. Βιολόγος, διευθυντής/συντονιστής Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Κατάσταση της Βιοποικιλότητας της Ελληνικής πανίδος.

7) Ευαγγελία Αθανασοπούλου, αναπλ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών. Η ζωϊκή ποικιλότητα της Κεφαλονιάς.

8) Θάλεια Λαζαρίδου, Δρ. Βιολογίας Γραφείο Ερευνας και Τεχνολογίας Νομαρχία Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Η θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Κεφαλονιά.

9) Λεονάρδος Τηνιακός, Δρ. Γεωλόγος Υδρογεωλόγος αναπλ. Διευθυντής Δ/νση Υδάτων Περιφέρειας Δ. Ελλάδος, Πάτρα. Αειφορική διαχείριση υδάτινων πόρων στην Κεφαλονιά υπό το πρίσμα των κλιματολογικών διαταραχών.
10) Ιωάννης Ζαφειράτος, Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων μεταλλουργός Υ.Π.Ε.Κ.Α. μέλος Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Αναπτυξιακές δραστηριότητες (εξορυκτικές ενεργειακές και άλλες) και προστασία της Φύσης και της Βιοιποικιλότητας, αλληλεπιδράσεις, επιπτώσεις και μεθοδολογίες πρόληψης και η αντιστροφή τους.
11) Ειπώθηκαν πάρα πολλά. Ηρθαν στο φως πολλά, όπου πρέπει να καταλάβουν τόσοι πολλοί και προπαντός οι άρχοντές μας.

12) Υπάρχουν πολλά προβλήματα, μα κάθε πρόβλημα έχει και τη δική του λύση. Εάν δε δοθούν λύσεις σωστές και σοβαρές, αυτές οι φυσικές ομορφιές που η φύση μας χάρισε με απλοχεριά και προπαντός εδώ στην Κεφαλονιά. Πρέπει να τις προσέξουμε, πρέπει να τις κρατήσουμε ζωντανές γιατί μας προσφέρουν τόσα πολλά που λίγοι μπορούν να το αντιληφθούν και να το καταλάβουν.

13) Ενα παράδειγμα ζωντανό που τόσες φορές το έχω πει είναι του Μεταξά το έργο, που τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της πείνας, έφτιαξε αυτό το κτίριο όπου άρρωστοι και προπαντός αυτοί που έπασχαν από φυματίωση, τους πρόσφεραν αυτό το κτίριο να καθήσουν όπου σε μερικούς μήνες γινόντουσαν καλά και ευχαριστούσα τον Μεταξά για το έργο του, αλλά και τη μητέρα φύση που σε αυτό το σημείο μας προσφέρει κάτι στον ανθρώπινο οργανισμό που μας ανανεώνει, το γνωρίζουν μερικοί; Να το αξιοποιήσουν;

14) Λυπάμαι που αυτό δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί για ενημέρωση των τουριστών, για ανάπτυξη στον τόπο μας, που τόσα πολλά εισπράττουμε από τον κάθε τουρίστα, που λίγοι το καταλαβαίνουν. Και προπαντός τη διαφήμιση.

15) Θα ήθελα να συγχαρώ τους άρχοντές μας και την πρόεδρο του Φορέα Αίνου κ. Γεωργία Καμάρη και την κ. Νίκη Κατσούνη, για ό,τι έχουν προσφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή.

16) Τώρα οι άρχοντές μας πρέπει να δείξουν ανάπτυξη και πολιτισμό αλλά και σεβασμό προς το περιβάλλον που ο Αίνος της Κεφαλονιάς ξεχωρίζει παγκοσμίως.

17) Θα τον επισκεφθούν πάρα πολλοί τουρίστες. Φτιάξτε τους δρόμους είναι ντροπή με την σημερινή τους εμφάνιση, μας μηδενίζουν την αξιοπρέπειά μας.

18) Κάντε σωστές εκτιμήσεις για σωστές θέσεις που μπορούν και τα λεωφορεία να σταθμεύσουν, αλλά και ο κόσμος να καθήσει και να απολαύσει αυτό το φυσικό περιβάλλον για να φύγει ενθουσιασμένος.
19) Φτιάξτε το συντομότερο δυνατό μετά την εκλογή σωστού τμήματος για να καθήσουν οι τουρίστες και οι καλεσμένοι μας σε πέτρινα καθίσματα, πέτρινα τραπεζάκια και πέτρινα μπαρ για να ξεκουραστούν, αλλά και να το απολαύσουν με ασφάλεια και σιγουριά. Και προπαντός η Νεολαία μας, το αύριο αυτής της χώρας.

20) Επιθυμούμε όλοι, σαν έξυπνοι Κεφαλονίτες και Θιακοί, να κρατήσουμε πεντακάθαρα αλλά και καταπράσινα αυτά τα νησιά και προπαντός τις θάλασσές μας γύρω γύρω από το κάθε μας νησί. Θα είναι η μεγαλύτερη ντροπή μας εάν οι θάλασσές μας μολυνθούν. Διότι εάν μολυνθούν, τότε οι συναγωνιστές μας γύρω από τον τουρισμό θα το μεταδώσουν παντού και το αύριο αυτών των νησιών θα μηδενισθεί.

Πότε θα απολαύσουμε να δούμε ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ; Ποιοί είναι οι υπεύθυνοι σε αυτά τα νησιά; Για να τα ξεβρωμίσουν και από άλλες βρωμιές; Αλλά προπαντός να μας προσφέρουν έργα ανάπτυξης με πολιτισμό. Μας έχουν ντροπιάσει, άλλα κράτη που χρόνια βρισκόντουσαν σε νάρκη.

Στέλιος Κυριακάτος

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου 1571
6 Οκτωβρίου 2022

Επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου 1571

Με το Π.Δ.:44/2022 «Καθιέρωση της 7ης Οκτωβρίου ως δημοσίας εορτής τοπικής σημασίας για την Περι…
Εγκαίνια καλλιτεχνικής έκθεσης βασισμένα στην θάλασσα και στην Ελληνική μυθολογία
6 Οκτωβρίου 2022

Εγκαίνια καλλιτεχνικής έκθεσης βασισμένα στην θάλασσα και στην Ελληνική μυθολογία

H Ελληνική Μυθολογία, σύμφυτη της Θάλασσας, εμπνέει τους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Σύγχρ…
Εγκαίνια Σχολής Χορού Ελισάβετ Λιβιεράτου
5 Οκτωβρίου 2022

Εγκαίνια Σχολής Χορού Ελισάβετ Λιβιεράτου

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της νέας Σχολής Χορού Ελισάβετ Λιβιεράτου, το Σάβ…
Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Βαρούχα
5 Οκτωβρίου 2022

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Βαρούχα

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ληξουρίου η παρουσίαση τ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!
13 Σεπτεμβρίου 2022

Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!

Οι εγγραφές ξεκίνησαν εδώ στο Αργοστόλι, Μίνωος & Ασκληπιού 7 (Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα), Exc…
Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022
10 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022

Ανακάλυψε τις νέες συλλογές στρωμάτων Candia με έκπτωση έως 40% The I…
Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»
6 Σεπτεμβρίου 2022

Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»

H ομάδα του kefalonitis επισκέφθηκε το κατάστημα «19_61 coffe n’ more » για έναν απογευματινό κ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design