Skip to main content
21 Ιουνίου 2010

Στέλιος Κυριακάτος: «Εάν χάσουμε τα άγρια ζώα & τη φύση χαθήκαμε…»

Αυτό έχει γίνει παγκόσμίως κατανοητό, διΆ αυτό έχει με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του παγκοσμίου έτους για τη Βιοποικιλότητα 2010.Oπου ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου πραγματοποίησε με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΤΕΔΚ-ΚΙ Ημερίδα με θέμα “Κεφαλονιά Ημέρα Περιβάλλοντος και Ετος Βιοποικιλότητας 2010”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιβαλλοντικό κέντρο Αίνου στις 6 Ιουνίου ημέρα Κυριακή και ώρα 10 π.μ., στο κτίριο Μεταξά.

Oπου μιά αξιόλογος κυρία που είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου Γεωργία Καμάρη, καθηγήτρια πανεπιστημίου Πατρών, οργάνωσε την Ημερίδα αυτή όπου με άφησε άφωνο από όσα άκουσα και είδα από τους αξιόλογους παρουσιαστές που πήραν το λόγο να μας διαφωτήσουν το τι συμβαίνει και τι θα δούμε στο εγγύς μέλλον σΆ αυτόν τον πλανήτη που βρισκόμαστε και ζούμε, αλλά και στην Ελλάδα μας γενικότερα.

Σας εκθέτω τους αξιόλογους ομιλητές που πήραν μέρος σΆ αυτή την αξιόλογη Ημερίδα, που θα μείνει σαν μιά ιστορική μέρα.

1) Γεωργία Καμάρη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Παρουσίασε τα αποτελέσματα του βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδος.

2) Δημήτριος Φοίτος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών. Η Βιοποικιλότητα και τα προβλήματα προστασίας της στην Ελλάδα.
3) Αναστασία Δαλάκα, βιολόγος Δρ. Oικολογίας Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Προστατευομένων Περιοχών. Υφιστάμενη κατάσταση και νέες προοπτικές.

4) Βασιλική Καραγιάννη, msc Γεωπόνος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου 1η situ και ex situ διατήρηση των απειλούμενων φυτών του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

5) Νίκη Κατσούνη, msc Πρόεδρος Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης, γραμματέας Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Η Ελιά στην Κεφαλονιά μεταξύ μύθου και ιστορίας.

6) Γεώργιος Μήτσαινας, Δρ. Βιολόγος, διευθυντής/συντονιστής Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Κατάσταση της Βιοποικιλότητας της Ελληνικής πανίδος.

7) Ευαγγελία Αθανασοπούλου, αναπλ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών. Η ζωϊκή ποικιλότητα της Κεφαλονιάς.

8) Θάλεια Λαζαρίδου, Δρ. Βιολογίας Γραφείο Ερευνας και Τεχνολογίας Νομαρχία Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Η θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Κεφαλονιά.

9) Λεονάρδος Τηνιακός, Δρ. Γεωλόγος Υδρογεωλόγος αναπλ. Διευθυντής Δ/νση Υδάτων Περιφέρειας Δ. Ελλάδος, Πάτρα. Αειφορική διαχείριση υδάτινων πόρων στην Κεφαλονιά υπό το πρίσμα των κλιματολογικών διαταραχών.

10) Ιωάννης Ζαφειράτος, Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων μεταλλουργός Υ.Π.Ε.Κ.Α. μέλος Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Αναπτυξιακές δραστηριότητες (εξορυκτικές ενεργειακές και άλλες) και προστασία της Φύσης και της Βιοιποικιλότητας, αλληλεπιδράσεις, επιπτώσεις και μεθοδολογίες πρόληψης και η αντιστροφή τους.

11) Ειπώθηκαν πάρα πολλά. Ηρθαν στο φως πολλά, όπου πρέπει να καταλάβουν τόσοι πολλοί και προπαντός οι άρχοντές μας.

12) Υπάρχουν πολλά προβλήματα, μα κάθε πρόβλημα έχει και τη δική του λύση. Εάν δε δοθούν λύσεις σωστές και σοβαρές, αυτές οι φυσικές ομορφιές που η φύση μας χάρισε με απλοχεριά και προπαντός εδώ στην Κεφαλονιά. Πρέπει να τις προσέξουμε, πρέπει να τις κρατήσουμε ζωντανές γιατί μας προσφέρουν τόσα πολλά που λίγοι μπορούν να το αντιληφθούν και να το καταλάβουν.

13) Ενα παράδειγμα ζωντανό που τόσες φορές το έχω πει είναι του Μεταξά το έργο, που τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της πείνας, έφτιαξε αυτό το κτίριο όπου άρρωστοι και προπαντός αυτοί που έπασχαν από φυματίωση, τους πρόσφεραν αυτό το κτίριο να καθήσουν όπου σε μερικούς μήνες γινόντουσαν καλά και ευχαριστούσα τον Μεταξά για το έργο του, αλλά και τη μητέρα φύση που σε αυτό το σημείο μας προσφέρει κάτι στον ανθρώπινο οργανισμό που μας ανανεώνει, το γνωρίζουν μερικοί; Να το αξιοποιήσουν;

14) Λυπάμαι που αυτό δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί για ενημέρωση των τουριστών, για ανάπτυξη στον τόπο μας, που τόσα πολλά εισπράττουμε από τον κάθε τουρίστα, που λίγοι το καταλαβαίνουν. Και προπαντός τη διαφήμιση.

15) Θα ήθελα να συγχαρώ τους άρχοντές μας και την πρόεδρο του Φορέα Αίνου κ. Γεωργία Καμάρη και την κ. Νίκη Κατσούνη, για ό,τι έχουν προσφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή.

16) Τώρα οι άρχοντές μας πρέπει να δείξουν ανάπτυξη και πολιτισμό αλλά και σεβασμό προς το περιβάλλον που ο Αίνος της Κεφαλονιάς ξεχωρίζει παγκοσμίως.

17) Θα τον επισκεφθούν πάρα πολλοί τουρίστες. Φτιάξτε τους δρόμους είναι ντροπή με την σημερινή τους εμφάνιση, μας μηδενίζουν την αξιοπρέπειά μας.

18) Κάντε σωστές εκτιμήσεις για σωστές θέσεις που μπορούν και τα λεωφορεία να σταθμεύσουν, αλλά και ο κόσμος να καθήσει και να απολαύσει αυτό το φυσικό περιβάλλον για να φύγει ενθουσιασμένος.

19) Φτιάξτε το συντομότερο δυνατό μετά την εκλογή σωστού τμήματος για να καθήσουν οι τουρίστες και οι καλεσμένοι μας σε πέτρινα καθίσματα, πέτρινα τραπεζάκια και πέτρινα μπαρ για να ξεκουραστούν, αλλά και να το απολαύσουν με ασφάλεια και σιγουριά. Και προπαντός η Νεολαία μας, το αύριο αυτής της χώρας.

20) Επιθυμούμε όλοι, σαν έξυπνοι Κεφαλονίτες και Θιακοί, να κρατήσουμε πεντακάθαρα αλλά και καταπράσινα αυτά τα νησιά και προπαντός τις θάλασσές μας γύρω γύρω από το κάθε μας νησί. Θα είναι η μεγαλύτερη ντροπή μας εάν οι θάλασσές μας μολυνθούν. Διότι εάν μολυνθούν, τότε οι συναγωνιστές μας γύρω από τον τουρισμό θα το μεταδώσουν παντού και το αύριο αυτών των νησιών θα μηδενισθεί.

Πότε θα απολαύσουμε να δούμε ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ; Ποιοί είναι οι υπεύθυνοι σε αυτά τα νησιά; Για να τα ξεβρωμίσουν και από άλλες βρωμιές; Αλλά προπαντός να μας προσφέρουν έργα ανάπτυξης με πολιτισμό. Μας έχουν ντροπιάσει, άλλα κράτη που χρόνια βρισκόντουσαν σε νάρκη.

Στέλιος Κυριακάτος

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

18 Ιουλίου 2024
Για μια ακόμα φορά τα Βλαχάτα στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας τα έσπασαν… Από νωρίς ξεκίνησε ν…
17 Ιουλίου 2024
Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο εξαίσιο χώρο του Βοτανικού κήπου. …
16 Ιουλίου 2024
Με μεγάλη μας χαρά για ακόμη μια χρόνια, παρευρεθήκαμε στην έκθεση ζωγραφικής της Μιμίκας Μηλάτο…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU