Skip to main content
16 Νοεμβρίου 2004

Συνέντευξη του Γιάννη Κωνσταντάτου στην Κεφαλονίτικη Ώρα

«Αγαπώ τη Κεφαλονιά όπως αγαπώ την οικογένεια μου»

Η εφημερίδα μας φιλοξενεί σε αυτό το τεύχος το πρόεδρο του συλλόγου Κεφαλονιτών Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, τον άνθρωπο που εξέδωσε για πρώτη φορά τη Κεφαλονίτκη Ώρα. Στα τέλη του 1998 ο Γιάννης Κωνσταντάτος, Γραμματέας τότε του συλλόγου μας, εισηγήθηκε στο ΔΣ την έκδοση ενός πολιτιστικού εντύπου που θα αποτελούσε το συνδετικό κρίκο όλων των κεφαλονιτών της περιοχής μας.

Την ονόμασε Κεφαλονίτικη Ώρα γιατί πίστεψε ότι είχε έρθει η ώρα του κεφαλλονίτη να αναδείξει τη πολιτιστική του κληρονομιά στο πολιτιστικό μωσαϊκό της περιοχής μας. Και δικαιώθηκε πλήρως ως πρώτος εκδότης της τότε γιατί στις σελίδες αυτής της εφημερίδας φιλοξενήθηκαν δεκάδες επώνυμοι και μη κεφαλλονίτες, διαβάσαμε καταπληκτικά άρθρα για τη παράδοση και το τόπο μας και ήρθαμε πιο κοντά ως άνθρωποι και συμπατριώτες. Γιατί ο κεφαλλονίτης όπου και να βρεθεί τον συνοδεύει πάντα η αγάπη για το τόπο του και η αλληλεγγύη για το συμπατριώτη.
Πρόεδρος σήμερα του Συλλόγου ο Γιάννης Κωνσταντάτος καμαρώνει δίκαια για το γεγονός ότι ο μικρός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1996 αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς συλλόγους της Αργυρούπολης και της Νότιας Αθήνας. Ένας σύλλογος που γεμίζει ασφυκτικά το Μίκης Θεοδώρακης (αίθουσα 600 θέσεων) στις εκδηλώσεις του για τις οποίες έχουν όλοι να πουν τα καλύτερα λόγια. Ευτύχησε να δει το σύλλογο μας από τα πρώτα βήματα του αφού ήταν από τα πρώτα μέλη του. Σε μια πορεία δύσκολη, με μηδαμινή κρατική και δημοτική στήριξη ο σύλλογος αναπτύχθηκε και παρουσίασε μια πλούσια δράση. Επίτευγμα σημαντικό αν αναλογιστεί κάποιος την εποχή που ζούμε και την αποξένωση που βιώνουμε ως άτομα στη κοινωνία μας.

΄΄Αγαπώ τη Κεφαλονιά όπως αγαπώ την οικογένεια μου΄΄ δηλώνει ο πρόεδρος στην εφημερίδα μας σε μια πολύ συναισθηματική του συνέντευξη.

Ερ. Πρόεδρε πως αισθάνεσαι που για πρώτη φορά δίνεις συνέντευξη στο έντυπο που θα μπορούσε να ονομαστεί και ΄΄πνευματικό σου παιδί΄΄

Απ. Αισθάνομαι πολύ συγκινημένος και το καταθέτω ειλικρινά μέσα από τη καρδιά μου. Ποτέ δε φαντάστηκα ότι μια μέρα θα έδινα ως Πρόεδρος του συλλόγου συνέντευξη στην εφημερίδα που εξέδωσα το 1998 μαζί με τα υπόλοιπα τότε μέλη του ΔΣ. Αυτό το εφημεριδάκι το αγαπάω πράγματι σα παιδί μου γιατί ξέρω πολύ καλά τις δυσκολίες που είχαμε το πρώτο καιρό της έκδοσης του. Αρκεί να σας πω ότι το τυπώναμε στη Γερανίου, σε ένα μικρό δρομάκι πίσω από την Ομόνοια. Εκεί είχα βρει το φθηνότερο τυπογραφείο αλλά ήταν απίστευτη η ταλαιπωρίας μας να φτάσουμε ως εκεί δεδομένου ότι δε μπορούσες να πάρεις το αυτοκίνητό σου και κουβαλάγαμε τις εφημερίδες στα χέρια μέχρι την Ακαδημίας πολλές φορές. Για το κόστος της εφημερίδας και τα χρήματα ας μη το συζητήσουμε γιατί ποτέ δεν περίσσευαν στο σύλλογο μας και συνεπώς τη πληρώναμε από τη τσέπη μας. Αλλά το κάναμε με αγάπη και καμάρι. Και νομίζω ότι η προσπάθεια μας δικαίωσε αφού έφερε το κόσμο πιο κοντά στο σύλλογο. Σήμερα που έχετε αναλάβει εσείς τη προσπάθεια αυτή αισθάνομαι διπλά περήφανος που ο αγώνας αυτός συνεχίζεται. Βάλαμε τις βάσεις και εσείς οικοδομείται το μέλλον του συλλόγου μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπεις τη συνέχεια των προσπαθειών σου από ανθρώπους που έχουν το ίδιο μεράκι με σένα για το τόπο τους.

Ερ. Στη πρόσφατη εκδήλωση του συλλόγου που τιμήθηκαν οι ιδρυτές και οι παλιοί Πρόεδροι τους ακούσαμε να μιλούν με κολακευτικά λόγια για σένα. Ήσουν η ψυχή του συλλόγου ως γραμματέας δήλωσαν όλα αυτά τα χρόνια και τον οδήγησες ακόμα ψηλότερα ως Πρόεδρος τα τελευταία δύο. Ο μαέστρος Διονύσης Αποστολάτος στην ομιλία του σε χαρακτήρισε προσωπικό του φίλο. Δήλωσε επίσης ότι ανήκεις σε αυτούς που κρατούν ακόμα τις Θερμοπύλες του πολιτισμού μας. Λόγια πραγματικά ζεστά για ένα τόσο νέο άνθρωπο. Ποια είναι η άποψη σου

Απ. Κοιτάχτε με τα παλιά μέλη των Διοικητικών μας Συμβουλίων περάσαμε πολλά. Μαζί τους έζησα και διδάχτηκα πράγματα που αποτελούν μαθήματα ζωής για μένα. Όλοι τους υπήρξαν ανιδιοτελείς εργάτες αυτού του συλλόγου. Προσπάθησαν για το καλύτερο με ότι μέσον διέθεταν και αφού το επαναλάβω για μια ακόμα φορά δίχως να θέλω να γίνομαι κουραστικός την επίσημη βοήθεια του κράτους ή του δήμου. Από τη πρώτη στιγμή λοιπόν που ανέλαβα τη Προεδρία θεώρησα χρέος και σκοπό μου να τους τιμήσω ως ελάχιστο φόρο αναγνώρισης της προσφοράς τους. Δε γνωρίζω αν ήμουν η ψυχή αλλά ίσως επειδή ήμουν ο νεότερος υπήρξα περισσότερο παθιασμένος με κάθε εκδήλωση που κάναμε. Είναι στο χαρακτήρα μου να παθιάζομαι με ότι καταπιάνομαι στη ζωή μου άλλωστε. Πάντα ήθελα το καλύτερο γι αυτό το σύλλογο και κυρίως να φεύγει ο κόσμος ευχαριστημένος από τις εκδηλώσεις μας. Και νομίζω ότι όλοι μαζί το πετύχαμε. Ο Μαέστρος όμως με συγκίνησε πολύ. Όταν ένας Διονύσης Αποστολάτος που έχει αναδείξει 5000 μαθητές, ορισμένοι εκ των οποίων είναι σήμερα κορυφαίοι τραγουδιστές και μουσικοί και έχει γράψει χρυσές σελίδες στο πολιτισμό μας, όταν ένας άνθρωπος στην ηλικία του με αποκαλεί προσωπικό του φίλο τότε νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά. Έχω μιλήσει πολύ μαζί του και μοιραζόμαστε τους ίδιος προβληματισμούς για τη πολιτιστική ταυτότητα σήμερα της Ελλάδας. Μας ενώνει ο αγώνας που κάνουμε για να διατηρηθεί ζωντανή η Κεφαλληνιακή παράδοση, Δε σας κρύβω βέβαια ότι αιφνιδιάστηκα όταν από τη σκηνή στο τέλος της εκδήλωσης με τον αυθορμητισμό που τον διακρίνει δήλωσε ότι θα είναι πάντα δίπλα μου. Να τον έχει ο Θεός καλά γιατί έχει βοηθήσει πολλά νέα παιδιά και είναι πάντα κοντά στο σύλλογο μας ανιδιοτελώς. Του χρωστάω πολλά.

Ερ. Τα τελευταία δύο χρόνια ο σύλλογος πραγματοποίησε εκδηλώσεις που σχολιάστηκαν ακόμα και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τα καλύτερα λόγια. Ο κόσμος γέμισε την αίθουσα πολύ νωρίτερα από την έναρξη ενώ πολλοί αναζητούσαν μάταια θέση ελέυθερη. Παράλληλα έχετε γράψει πολλά νέα μέλη και παρατηρείται μια άνθιση του συλλόγου. Είσαι ευχαριστημένος από τη πορεία μέχρι σήμερα;

Απ. Ευχαριστημένος μπορείς να είσαι κάτω από τις συνθήκες που παλεύεις με ότι καταπιάνεσαι στη ζωή σου. Αν σκεφτείτε ότι δεν έχουμε από πουθενά βοήθεια, ο δήμος δεν μας δίνει τη παραμικρή ενίσχυση οικονομικά και παλεύουμε όλοι στο συμβούλιο να βρούμε χρήματα για τις εκδηλώσεις αλλά και τις λειτουργικές μας ανάγκες τότε νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι στεκόμαστε αξιοπρεπώς. Δε ξέρω όμως πόσο θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η πολιτεία αδιαφορεί και οι σύλλογοι κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο. Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί όταν θα τα παρατήσουνε και οι τελευταίοι ρομαντικοί. Οι άνθρωποι των λαογραφικών συλλόγων δηλαδή που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανή τη φλόγα της πατρίδας τους .Τις παραδόσεις και τα έθιμα μας όλα όσα δηλαδή σκιαγραφούν τη ταυτότητα του έλληνα . Η εγκατάλειψη είναι πρωτοφανής σε βαθμό που να μην αντέχουμε άλλο. Είμαστε μόνοι μας και αυτό μας πονάει. Αν είχαμε μια μικρή βοήθεια θα κάναμε θαύματα στους συλλόγους Και όμως περιοριζόμαστε στα τυπικά. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον κάτι θα αλλάξει στο μέλλον.

Ερ. Πριν από ένα χρόνο πρωτοστάτησες ενάντια στην αξίωση της Δημοτικής Αρχής της Αργυρούπολη να πληρώνει ο σύλλογος ενοίκιο στο Πολιτιστικό κέντρο όταν θέλει να κάνει την εκδήλωση του. Με όλους τους συλλόγους της πόλης καταθέσατε τη διαμαρτυρία σου και ήσουν αυτός που τη διάβασες στο Δημοτικό Συμβούλιο ως εκπρόσωπος όλων των συλλόγων Δικαιωθήκατε τελικά στον αγώνα σας.

Απ. Το μέτρο ισχύει δυστυχώς ακόμα. Και λέω μέτρο γιατί μόνο μια συντηρητική και οπισθοδρομική αντίληψη θα επέβαλλε στους συλλόγους χαράτσι για να μπουν στο σπίτι τους. Σαν να λέμε ότι οι τοπικές ομάδες που παίζουν μπάλα στο γήπεδο της πόλης θα έπρεπε να πληρώνουν το δήμο για να μπουν μέσα και να αθληθούν τα παιδιά μας. Απαράδεκτα πράγματα που τα κατήγγειλα επώνυμα πρώτος. Οφείλω όμως να πω ότι κάπου έχουν αναθεωρήσει τη πολιτική τους και ίσως βλέπουν το άδικο που υφίστανται όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης. Είναι δύο χρόνια στη δημοτική αρχή και δεν μας έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ. Απλά έχουν εισάγει τη πολιτική της συνδιοργάνωσης που είναι αποδεκτή εκ μέρους μας καλοπροαίρετα αλλά αναρωτιέμαι αν αυτό ονομάζεται πολιτική για το πολιτισμό! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Πρόεδρο της Πολιτιστικής Επιτροπής το κύριο Κανελλίδη και τα υπόλοιπα μέλη της για τη βοήθεια και τη κατανόηση που δείχνουν. Η συνδιοργάνωση είναι μια λύση αλλά ο πολιτισμός έχει πολλά επίπεδα για να αναπτυχθεί μια γόνιμη συνεργασία ανάμεσα στο σύλλογο και τη δημοτική αρχή με στόχο τη προαγωγή του πολιτισμού μας. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό ίσως γιατί έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση ιδεολογικά για το ρόλο του πολιτισμού σε μια πόλη αλλά και τη τοπική αυτοδιοίκηση ως αρωγό στις προσπάθειες των συλλόγων. Απλά έχουμε διαφορετικές απόψεις.

Ερ. Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση μας θέλω να μας μιλήσεις λίγο για τα σχέδια σου για το σύλλογο αλλά και πως αντιλαμβάνεσαι τη λέξη Κεφαλονιά

Απ. Τα σχέδια είναι πολλά αλλά τα μέσα για να τα υλοποιήσουμε ελάχιστα. Ένα όνειρο που είχαμε και το καθιερώσαμε ως γεγονός πλέον είναι η τριήμερες εκδηλώσεις για τον Αγιο Γεράσιμο. Στόχος μου είναι επίσης να εκδώσουμε ένα βιβλίο με τις περίφημες κεφαλλονίτικες ιστορίες που αποτελούν μνημείο πολιτισμού και λαογραφικής παράδοσης. Έχω πολλά στο μυαλό μου αλλά καλύτερα να βλέπουμε μέχρι εκεί που φτάνει ο ίσκιος μας γιατί σας είπα ήδη ότι παλεύουμε μόνοι μας.
Γι α τη λέξη Κεφαλονιά όμως τι μπορώ να πω. Δεν είναι μια απλή έννοια για μένα αφού συνδέεται με τόσες ξεχωριστές στιγμές και καταστάσεις στη ζωή μου. Την αγαπάω όπως αγαπάω την οικογένεια μου. Από μωρό περνάω τα καλοκαίρια μου στη πατρίδα και όσο τη γνωρίζω τόσο την ερωτεύομαι. Για μένα η Κεφαλονιά είναι το μοναστήρι του Αγίου και η ευλογία του, το χωριό του παππού και οι ρίζες μας που ξεκινούν από εκεί, οι παρέες και οι χωριανοί με τη ζεστή τους καλημέρα, οι καντάδες και τα πανηγύρια μας, η κουρλαμάδα αν θέλεις που κουβαλάμε οι κεφαλονίτες και μας κάνει ξεχωριστούς σε όλο το κόσμο. Για μένα η Κεφαλονιά είναι το σημείο αναφοράς μου. Τίποτα άλλο δε με εκφράζει περισσότερο όσο η καταγωγή μου. Και δε σας κρύβω ότι ανάμεσα στους συμπατριώτες μου αισθάνομαι πάντα πολύ άνετα γιατί μας διακρίνει μια υπέροχη αύρα. Αν είσαι Κεφαλλονίτης μόνο μπορείς να αισθανθείς την αξία και την ιδιαιτερότητα της καταγωγής σου.

Ποιός είναι ο Γιάννης Κωνσταντάτος
Γεννήθηκε το 1976 και κατάγεται από το χωρίο Διγαλέτο, της περιοχής Πυργί της Κεφαλονιάς. Το 1993 υπήρξε δευτεραθλητής Ελλάδας με την ομάδα κολύμβησης της Γλυφάδας στα 4χ200 μ. ελεύθερο στη κατηγορία Νέων. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε), Πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ έχει κάνε και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση ΜΜΕ. Από τα πρώτα μέλη του συλλόγου έχει διατελέσει Γραμματέας του για 6 χρόνια και από το 2002 είναι Πρόεδρος του.
Στο βιογραφικό του βλέπουμε επίσης ότι έχει εργαστεί ως στέλεχος σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες, επιστημονικός σύμβουλος σε Υπουργεία στο τομέα της επικοινωνίας, επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Αργυρούπολης καθώς και σε Ξένους Μορφωτικούς Οργανισμούς και Βιομηχανίες όπου έχει καταλάβει σημαντικές διοικητικές θέσεις και την εκπόνηση επιστημονικών μελετών που του ανέθεσαν. Σήμερα είναι επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας σε Ευρωπαϊκή πολυεθνική εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψηφιακής Τεχνολογίας και των Τηλεοπτικών Μεταδόσεων. Παράλληλα είναι εκδότης του πρώτου σε κυκλοφορία τοπικού περιοδικού Παράθυρο στο Μέλλον και αρθρογράφος σε έντυπα ευρείας κυκλοφορίας.

Αναδημοσίευση από την Κεφαλονίτικη ‘Ωρα

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

28 Σεπτεμβρίου 2023

Τριήμερη 39η Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς

 ΤΡΙΗΜΕΡΡΗ 39Η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι αναλάβαμε τ…
28 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΟΑ: «Κολυμβητική Ημερίδα» την Κυριακή 1 Οκτωβρίου

Ο Ναυτικός Όμιλος Αργοστολίου σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την  Κολυμβητική Ημε…
28 Σεπτεμβρίου 2023

Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου: Κοινή συναυλία με την Φιλαρμονική Δήμου Αλεξανδρουπόλεως

Ο Δήμος Αλεξανδρουπόλεως, επέλεξε να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη – επιμορφωτική εκδρομή για του…
28 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόγραμμα για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών

Σύμφωνα με το Π.Δ.:1/2007 καθιερώθηκε η 30η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετώ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»
25 Σεπτεμβρίου 2023

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Με μεγάλη μας χαρά επισκεφθήκαμε το κατάστημα Loukoumania που βρίσκεται στο Αργοστόλι και ήρθε η…
Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς
12 Σεπτεμβρίου 2023

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς και να μάθουμε περισσότερες πλη…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
8 Σεπτεμβρίου 2023

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»
6 Σεπτεμβρίου 2023

Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και να θαυμάσουμε τον χώρο όπου…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU