Skip to main content
9 Νοεμβρίου 2009

Συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού & Τ/σμού στην REAL NEWS

συνέντευξη του κ. Παύλου Γερουλάνου στον Βασίλη Σκουρή

Η αδιαφάνεια έχει ποτίσει τη δημόσια ζωή

Κατά κοινή ομολογία, η κυβέρνηση εμφανίζει καθυστερήσεις στο έργο της. Πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαμόρφωση πολιτικού κέντρου δίπλα στον κ. Γ. Παπανδρέου;
Αυτή η κυβέρνηση σήκωσε αμέσως τα μανίκια. Προτού προλάβω να μπω στο υπουργείο, χτύπησε το τηλέφωνο από το γραφείο του πρωθυπουργού για να πάμε στην Ηλεία. Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία για την επιλογή γενικών γραμματέων με τη συλλογή και την ανάλυση βιογραφικών. Και αμέσως ξεκίνησε σειρά επαφών του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, για να αποκαταστήσει το κύρος της χώρας. Αυτές οι ενέργειες και συνέπεια δείχνουν και αποφασιστικότητα και, βεβαίως, βούληση για ενίσχυση της διαφάνειας. Αλλά να σημειώσω κάτι σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιλογής των γενικών γραμματέων: Πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα από ό,τι το 2004 και χωρίς την ανάλογη διαδικασία. Αλλά κι αν αργήσει λίγο παραπάνω, οι Ελληνες πολίτες θα αισθάνονται τη σιγουριά ότι στη θέση των γενικών γραμματέων πήγαν άξιοι συμπολίτες μας και όχι «κουμπάροι».Πολλοί εκτιμούν ότι λείπει ισχυρή ομάδα επικοινωνίας. Θα ενισχυθεί ο κ. Πεταλωτής;
Ο κ. Πεταλωτής στελεχώνει την ομάδα του και θα έχουμε σύντομα γενικούς γραμματείς Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Είμαι βέβαιος ότι η ομάδα αυτή θα αντεπεξέλθει απόλυτα στο δύσκολο έργο της. Μην περιμένετε, όμως, ότι η σημερινή κυβέρνηση θα επενδύσει, όπως η προηγούμενη, σε έναν πανάκριβο επικοινωνιακό μανδύα, που απέκρυπτε ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, η επικοινωνία θα έχει τη θέση που της αρμόζει. Και αυτή η θέση είναι να προβάλλει υπαρκτό κυβερνητικό έργο, το οποίο μάλιστα θα στηρίζεται στις ιδεολογικές μας αναφορές και στις πολιτικές μας επιλογές για τις οποίες δεσμευτήκαμε.

Με την εκλογή Ξυνίδη, το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» απέστειλε μήνυμα προς τον κ. Παπανδρέου. Τι απαντάτε;
Η πρόταση του προέδρου για τον γραμματέα του Κινήματος ήταν απόλυτα συνεπής με τις πολιτικές προτεραιότητες που έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ. Ο Σωκράτης Ξυνίδης είναι ένας άνθρωπος που λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά στη βάση του ΠΑΣΟΚ, οργάνωσε το κόμμα τοπικά, το άνοιξε σε νέα μέλη, ενθάρρυνε τον διάλογο και χρησιμοποίησε αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες. Είναι ένας άνθρωπος που μπορείνα κρατήσει ενεργή τη βάση με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Η εκλογή του είναι εξαιρετικά θετική για το μέλλον του Κινήματος. Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα της κάλπης, δεν θα ήμουν βιαστικός να βγάλω συμπεράσματα. Είμαι σίγουρος ότι ο Σωκράτης Ξυνίδης χαίρει της εκτίμησης όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το είδα περισσότερο σαν μια έκφραση ανάγκης για συνεχή διάλογο της ηγεσίας με τη βάση και ο Σωκράτης Ξυνίδης είναι ο σωστός άνθρωπος για να το κάνει πράξη.

Εντούτοις, ο κ. Παπανδρέου, κατά πολλούς, συγκροτεί αργά αλλά σταθερά ένα προσωποπαγές κόμμα…
Από την ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχω ακούσει αυτή την ανησυχία να εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικές περιόδους από διαφόρους. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διαψεύσει όλους επανειλημμένα. Ποτέ δεν αντιμετωπίζει στελέχη ή συνεργάτες με προσωποπαγή κριτήρια. Ούτε προσωποποιεί πολιτικές αντιθέσεις. Αντίθετα, έχει μια ιδιαίτερη ικανότητα να συνθέτει απόψεις μέσα από τον διάλογο. Και αυτή η επιλογή για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι στάση ζωής και εδράζεται στις αρχές και τις αξίες που προωθεί χρόνια τώρα.

Πόση περίοδο χάριτος εκτιμάτε ότι θα έχετε ακόμα;
Ποτέ δεν είχαμε περίοδο χάριτος, διότι αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από καχυποψία των πολιτών προς την πολιτική. Από την πρώτη μέρα έπρεπε να αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση σε μια βάση εμπιστοσύνης. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με κάθε πράξη μας: Να χτίσουμε μια σχέση με τους πολίτες που είχαν χρόνια να νιώσουν. Οσο η εμπιστοσύνη αυτή μεγαλώνει τόσο το έργο της κυβέρνησης θα γίνεται πιο ουσιαστικό και οι πολίτες θα γίνονται συμμέτοχοι της προσπάθειάς μας. Με μια τέτοια συμμαχία μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Αλήθεια, θα μείνετε στην πολιτική και μετά τον κ. Γιώργο Παπανδρέου;
Οι Παπανδρέου μένουν καιρό στην πολιτική. Δεν γνωρίζω αν έχω τέτοιες αντοχές. Θα δείξει…

Στην ΕΡΤ τι σχεδιάζετε, κ. υπουργέ; Πώς τη φαντάζεστε;
Ας δούμε τι λέει η ίδια η ΕΡΤ ότι προσπαθεί να κάνει. Λέει ότι συμβάλλει στην ενημέρωση, τη μόρφωση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού. Πράγματι, συμβάλλει και στα τρία, αλλά η συμβολή της είναι ιδιαίτερα ανεπαρκής σε σχέση με το κόστος της στον Έλληνα φορολογούμενο. Αρα, μια πρώτη προτεραιότητα είναι να αυξηθεί η ποιότητα του προϊόντος της ΕΡΤ με καλύτερη διαχείριση των οικονομικών της. Έτσι θα μπουν οι βάσεις για οποιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη. Σύντομα, όμως, η ΕΡΤ θα πρέπει να γίνει ένα αξιόπιστο βήμα διαλόγου και σκέψης για θέματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία, ένας χώρος προβολής και δημιουργίας για τον Έλληνα δημιουργό και ένα μέσο προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ταυτότητας. Έχει το ανθρώπινο δυναμικό και έχει την υποδομή. Χρειάζεται, όμως, διοίκηση που θα εμπνεύσει τον οργανισμό να κάνει πράξη όσα υπόσχεται στον ελληνικό λαό.

Θα αλλάξετε τη διοίκησή της; Και πότε; Με ποια διαδικασία; Και τι μισθοί θα υπάρξουν;
Πιστεύω ότι η διοίκηση της ΕΡΤ δεν αντεπεξήλθε ούτε στον σκοπό της ούτε στο κόστος της. Θα έχω, όμως, περισσότερα να πω όταν αναλάβω και τυπικά τις αρμοδιότητές της και μελετήσω την κατάσταση από κοντά, φθάνοντας και στην τελευταία λεπτομέρεια. Κάθε απόφαση, κάθε αρμοδιότητα, κάθε δαπάνη, θα μπει στο μικροσκόπιο. Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες.

Ο ΟΠΑΠ υπήρξε έως τώρα ο μακρύς βραχίονας της κυβέρνησης για πελατειακή πολιτική. Τι, συγκεκριμένα, θα αλλάξετε;
Οταν αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε, υποσχέθηκε διαφάνεια και αξιοκρατία και εργάζεται για να το κάνει πράξη. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου θα πρέπει να πιάνει τόπο. Η σπατάλη και η αδιαφάνεια έχει «ποτίσει» πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής και αυτό είναι εξοργιστικό. Ακόμη πιο εξοργιστικό, όμως, είναι όταν αυτό συμβαίνει με χρήματα που μπορούν να επενδυθούν και να αποδώσουν πολλαπλά οφέλη. Αυτό συνέβαινε στον ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ μπορεί και οφείλει να συμβάλει στον πολιτισμό και τον αθλητισμό της χώρας με χρηματοδοτήσεις και χορηγίες. Στόχος μας είναι να κάνει ακριβώς αυτό μέσα σε ένα στοχευμένο πλαίσιο, μέσα από μια διαφανή διαδικασία.

Ντόρα ή Σαμαράς; Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος για το ΠΑΣΟΚ;
«Επικίνδυνος», δηλαδή αποτελεσματικός αντίπαλος, δεν μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, αλλά ουσιαστικές ιδέες και πολιτικές, πολιτική δράση που απορρέει από αρχές και αξίες. Αυτό δεν θέλει να το συνειδητοποιήσει ακόμα η Νέα Δημοκρατία. Ο κύριος Σαμαράς, η κυρία Μπακογιάννη και ο κύριος Ψωμιάδης εκπροσωπούν διαφορετικές πολιτικές θέσεις. Αλλά, αντί να εστιάσουν την αντιπαράθεσή τους σε επίπεδο ιδεολογίας και ιδεών, μειώνουν την εσωκομματική διαδικασία σε προσωπική διαμάχη. Ισως φοβούνται τη διάσπαση της παράταξής τους. Αν συνεχίσουν έτσι, όμως, δεν θα αποτελέσει κανένας από τους τρεις κίνδυνο για το ΠΑΣΟΚ. Οποιος κερδίσει, θα πρέπει άμεσα να αναπτύξει πολιτική ατζέντα με αιχμές. Χωρίς αυτή, η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ανακάμψει.

Πιστεύετε ότι, όντως, το ΚΚΕ θα προτιμούσε τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση, παρά εσάς, όπως ισχυρίζονται στελέχη του κόμματός σας;
Η κατά καιρούς στάση του ΚΚΕ πολλές φορές ξαφνιάζει και τον πιο καλόπιστο ακροατή. Αλλες φορές είναι υπέρμετρα συντηρητική. Αλλες φορές ξεφεύγει από τη σφαίρα του εφικτού. Και συχνά αφήνει περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντάει. Δεν ξέρω γιατί επιλέγει αυτή την προσέγγιση, ούτε μπορώ να εικάσω ποιον προτιμά στην κυβέρνηση. Είναι όμως σίγουρο ότι η στρατηγική του προσέγγιση δεν είναι τυχαία. Το σύνθημα «όλοι ίδιοι είναι» αποτελεί μια συνειδητή επιλογή του ΚΚΕ να πλήξει το ΠΑΣΟΚ. Διότι το ΚΚΕ γνωρίζει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και η χρήση του συνθήματος έχει σκοπό να μειώσει το ΠΑΣΟΚ και να ανεβάσει τη Ν.Δ. στα μάτια ενός ακροατηρίου που πιστεύει στο ΚΚΕ.

Πρόσφατα, τιμωρημένη για ντόπινγκ αθλήτρια ορίστηκε λαμπαδηδρόμος στην ολυμπιακή φλόγα. Εκτιμάτε ότι υπάρχει πρόβλημα για την ηγεσία της ΕΟΕ;
Η ΕΟΕ πήρε μια απόφαση με την οποία διαφωνώ. Διαφωνώ, όμως, ακόμη περισσότερο με την υποκρισία που χαρακτηρίζει τη στάση μας σε ό,τι αφορά το ντόπινγκ. Δυστυχώς, το κεντρικό σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι το «ευ αγωνίζεσθαι» αλλά το «citius, altius, fortius» και πρόσφατες προσπάθειες να διευρυνθεί το σκεπτικό τους είναι ενθαρρυντικές, αλλά αναιμικές. Είναι προφανής η ευθύνη που έχει ένας αθλητής, όπως και όσοι συνωθούνται γύρω του για προφανείς σκοπιμότητες. Σας διαβεβαιώ ότι τίποτα απολύτως δεν θα αλλάξει αν κάθε φορά τιμωρούμε τον αθλητή και αγνοούμε την ευθύνη της πολιτείας, των ομοσπονδιών, των διεθνών οργανισμών, των προπονητών. Αυτό λοιπόν θα κάνουμε τώρα, δηλαδή θα αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα.

Ο τουρισμός θα επηρεαστεί και του χρόνου από την κρίση… Τι προγραμματίζετε;
Προφανώς θα επηρεαστεί. Το υπουργείο είναι σε συνεχή επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και τις τράπεζες. Στόχος είναι να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς όμως να διαιωνίσουμε κακές πρακτικές του παρελθόντος. Δυστυχώς, στον ΕΟΤ βρήκαμε μια δύσκολη κατάσταση. Η καμπάνια που θα βγει φέτος στον αέρα δεν προλαβαίνει να αλλάξει αποτελεσματικά. Και, δυστυχώς, θα παραμείνει τουλάχιστον προβληματική, διότι δεν προέρχεται από στρατηγική σκέψη και ανάλυση, δεν χτίζει ταυτότητα, δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες διαφόρων αγορών. Και σαν να μην έφτανε αυτό το πρόβλημα, ακόμη προσπαθούμε να αποτιμήσουμε το εύρος των οφειλών του ΕΟΤ σε ξένα μέσα προβολής. «Τρέξαμε» διαφημίσεις σε τηλεοπτικούς γίγαντες και δεν τους πληρώσαμε. Η αξιοπιστία μας σε αυτά τα μέσα κρέμεται από μία κλωστή.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

8 Δεκεμβρίου 2023

Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Αργοστόλι [08.12.2023]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στην πλατεία Βαλλιάνου και μαζί…
8 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσκληση στο άναμμα Χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία Αγίων Πάντων 10 Δεκεμβρίου

Διαδημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμων Κεφαλονιάς
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι
6 Δεκεμβρίου 2023

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι

Μύρισαν Χριστούγεννα στο κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι. Με υπέροχο χριστουγεννιάτικο στολι…
Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
28 Νοεμβρίου 2023

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας

Στο κρεοπωλείο «Σταθάτου» θα βρείτε στη διάθεση σας φρέσκα λαχανικά, τυριά δίκη τους παραγωγής κ…
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
28 Νοεμβρίου 2023

Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, επισκεφθήκαμε τον φούρνο «Τρίτη Γενιά» να θαυμάσουμε τις εξαιρετικέ…
Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]
25 Νοεμβρίου 2023

Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]

Ο φακός του kefalonitis έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Παρασκευής στη νέα ταβέρνα-μεζεδοπωλ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU