Skip to main content
23 Ιουνίου 2006

Συνέντευξη Τύπου Νομάρχη-Λιμενάρχη για τη Ναυτική Εβδομάδα.

Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν την Παρασκευή 23 Ιουνίου στην Αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο Νομάρχης κ. Δ. Λευκαδίτης και ο Λιμενάρχης Πλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ν. Αλεβίζος με θέμα: «Ναυτική Εβδομάδα». Κατά την έναρξη της συνέντευξης ο κ. Νομάρχης μεταξύ άλλων είπε:«Ο εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας έχει καθιερωθεί πάνω από 70 χρόνια και προσλαμβάνει πανηγυρικό χαρακτήρα με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Για πολλούς λόγους σε όλη την Χώρα εορτάζεται η Ναυτική Εβδομάδα και όλοι εμείς με τις δυνάμεις που διαθέτουμε είτε πολιτικοί είτε ναυτικοί, αλλά και ο απλός κόσμος θα πρέπει να στηρίζουμε και να τιμάμε αυτές τις εκδηλώσεις που γίνονται για την ναυτική ζωή.

Αν και το ναυτικό επάγγελμα ιδιαίτερα δύσκολο ακόμα και στη σημερινή εποχή πολλοί νέοι έχουν ακολουθήσει αυτή την οδό και αυτό οφείλεται στην αγάπη που έχουν οι κάτοικοι των νησιών μας για την θάλασσα. Το ναυτικό επάγγελμα είναι πλέον παράδοση για όλους εμάς. Γι αυτό, σε κάθε γωνιά της γης θα βρείτε ένα Κεφαλλονίτη ή Θιακό ναυτικό. Πρωτεργάτες οι ναυτικοί μας, σε κάθε τι καινούργιο έχουν βοηθήσει απεριόριστα την ανάπτυξη του πολεμικού και εμπορικού ναυτικού της χώρας μας.


Θα πρέπει όμως να αναφερθούμε και σε έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους στο νησί μας που ήταν ο καθηγητής και πλοίαρχος Γεράσιμος Μηλιαρέσης ο οποίος δίδασκε στην Βαλλιάνειο Εμποροναυτική Σχολή του Αργοστολίου. Όλοι εμείς οι παλιοί ναυτικοί έχουμε περάσει από τα χέρια του και αυτά που μας δίδαξε τότε τα διδάσκουμε και εμείς στα παιδιά μας σήμερα.

Η μετέπειτα επιλογή του νησιού μας από την πολιτεία για την λειτουργία της Ναυτικής Ακαδημίας Ιόνιων Νήσων στο Αργοστόλι, το 1976, αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη μπορούν και συνεχίζουν να στηρίζουν Σχόλες Εμποροπλοιάρχων όπως γίνεται δεκαετίες τώρα. Σε κάθε οικογένεια του νησιού μας υπάρχει ένας ναυτικός. Σας προσκαλώ όλους λοιπόν να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις που θα γίνουν την εβδομάδα που μας έρχεται».Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Λιμενάρχης κ. Αλεβίζος ο οποίος είπε τα εξής:« Ο θεσμός της Ναυτικής Εβδομάδας ξεκίνησε το 1933 και διοργανώνεται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και πολλούς άλλους φορείς της Δημόσιας και Ναυτικής ζωής.

Η «Ναυτική Εβδομάδα» δεν ανταποκρίνεται σε κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, ούτε αποτελεί μια συνηθισμένη επέτειο. Θα ήταν άλλωστε πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί μια ιστορική πράξη, όσο ηρωική και αν είναι, που να συμπυκνώνει από μόνη της τους μακροχρόνιους και ιδιόμορφους δεσμούς της Ελλάδας με τη θάλασσα. Οι δεσμοί αυτοί δεν αναπτύχθηκαν αποκλειστικά από ηρωικές πράξεις. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως των δεσμών αυτών και το κύριο συστατικό της ιδιομορφίας τους είναι η καθημερινότητας της.
Πέρα από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, πέρα από τους επώνυμους ήρωες, ο Έλληνας ζυμώθηκε με τη θάλασσα καθημερινά, γέμισε με θάλασσα τις οικονομικές του σχέσεις, την πολιτιστική έκφραση, την παράδοση και τη νοοτροπία του, τις μνήμες και τα όνειρα του. Τους δεσμούς αυτούς επιδιώκει η « Ναυτική Εβδομάδα» να υπομνήσει και να τονώσει. Για αυτό και οι εκδηλώσεις της αγκαλιάζουν όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής. Στο επίκεντρο τους βρίσκεται το τμήμα του Ελληνικού λαού και συμβολίζει τη σύζευξη ανθρώπου και θάλασσας, το Ναυτικό μας. Εκεί συνυπάρχουν και οι δύο πόθοι που εναπόθεσε από χιλιετίες τώρα η Ελλάδα στη θάλασσα, η εθνική ασφάλεια και η οικονομική πρόοδος. Παράλληλα διοργανώνονται καλλιτεχνικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ καταβάλλεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια για την ενημέρωση και ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των νέων για τα ναυτικά επαγγέλματα.

Στις φετινές εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας στην Κεφαλονιά που πραγματοποιούνται στο Αργοστόλι, Σάμη, Πόρο, Ληξούρι, Φισκάρδο διοργανώνονται πολιτιστικές – καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ομιλία του κου Τουμαζάτου Ηλία Διευθυντή Κοργιαλενίου Βιβλιοθήκης, βραδιών των Ναυτικών, έκθεση αρχειακού υλικού με θέμα την παρουσία της Κεφαλονιάς στους Θαλάσσιους δρόμους από τον 8ο έως τον 19ο αιώνα, θαλάσσιοι περίπατοι, απόδοση τιμών στα μνημεία Ναυτικών στα Φάρσα και Καραβάδο, χοροί από παραδοσιακά συγκροτήματα, Λύκειο Ελληνίδων, Μπάλλος, συναυλία από το Νότη Χασάπη του συγκροτήματος ΅ΆΞέμπαρκοΆΆ, που πρώτοι μελοποίησαν Καββαδία, Γιορτή Σαρδέλας από αλιείς στο λιμάνι, Βαρκαρόλα, μουσικοχορευτική εκδήλωση από το συγκρότημα του Μάκη Βουτσινά, ιστιοπλοϊκούς – κολυμβητικούς αγώνες, αγώνες επίδειξης δεξιοτεχνίας ταχυπλόων σκαφών, αγώνες πόλο, πολιτιστική εκδήλωση από τους μαθητές ΑΆ και ΒΆ ενιαίων λυκείων και τέλος την τελευταία ημέρα συναυλία του μεγάλου Κεφαλλονίτη μουσικοσυνθέτη Λίνου Κόκκοτου».

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

7 Δεκεμβρίου 2023

Ο Δήμος Σάμης ανάβει το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 θα ανάψει το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Δήμου Σάμης. Η εκδήλωση…
7 Δεκεμβρίου 2023

Χορευτική παράσταση «FROZEN» από τη σχολή χορού Ελισάβετ Λιβιεράτου

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 20:00 σας προσκαλούν οι μαθητές της σχολής χορού Ελισάβετ Λιβ…
6 Δεκεμβρίου 2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Κινητής Μονάδας ΚΕΘΕΑ Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σάμης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση – δράση της Κινητής Μονάδας ΚΕΘΕΑ Ιονίων Νήσων σε συνεργασία…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι
6 Δεκεμβρίου 2023

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι

Μύρισαν Χριστούγεννα στο κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι. Με υπέροχο χριστουγεννιάτικο στολι…
Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
28 Νοεμβρίου 2023

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας

Στο κρεοπωλείο «Σταθάτου» θα βρείτε στη διάθεση σας φρέσκα λαχανικά, τυριά δίκη τους παραγωγής κ…
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
28 Νοεμβρίου 2023

Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, επισκεφθήκαμε τον φούρνο «Τρίτη Γενιά» να θαυμάσουμε τις εξαιρετικέ…
Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]
25 Νοεμβρίου 2023

Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]

Ο φακός του kefalonitis έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Παρασκευής στη νέα ταβέρνα-μεζεδοπωλ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU