Skip to main content
22 Ιανουαρίου 2005

Συνασπισμός: Παρέμβαση για τον αμίαντο και για την ελαιοπαραγωγή

Η εκτεταμένη χρήση αμίαντου στο νομό μας αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων .Η χρήση του εντοπίζεται κυρίως στην κατασκευή δικτύου ύδρευσης στην πλειοψηφία των δήμων του νομού μας, στην κατασκευή στεγών σε μετασεισμικές κατασκευές και σε καπνοδόχους κεντρικής θέρμανσης σε σύγχρονες κατασκευές.
Αμιαντοσωληνες αποτελούν το 100% του παλαιού δικτύου ύδρευσης του δήμου ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ;το 50% του δήμου ΑΡΓΟΣΤΟΛIOΥ και ένα σημαντικό ποσοστό των δήμων ΕΛΕΙΟΥ –ΠΡΟΝΝΩΝ, ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ
και ΠΥΛΑΡΕΩΝ, ένα ελάχιστο ποσοστό στον δήμο ΕΡΤΣΣΟΥ απαλλαγμένοι από αμιαντοσωληνες είναι οι δήμοι ΙΘΑΚΗΣ και ΣΑΜΗΣ.Για την κατασκευή στεγών έχουν χρησιμοποιηθεί αμιαντοφυλλα κυρίως σε μετασεισμικές κατασκευές στους δήμους ΑΡΓΟΣΤΟΛIΟΥ (παλιά εργατικά και δημοσιοϋπαλληλικά).Στο δήμο ΣΑΜΗΣ στην κοινότητα
ΟΜΑΛΩΝ σε συγκροτήματα κατοικιών. Στον υπόλοιπο νομό συναντιόνται στέγες σποραδικά στα λεγόμενα «λυόμενα» και σε μικρές κατασκευές κυρίως αποθήκες. Ένας άλλος τομέας που έχει χρησιμοποιηθεί αμιαντοτσιμεντο είναι τα ντεπόζιτα νερού ,η κατασκευή καμινάδων και εξαερισμών μέχρι πρότινος.
Η χωρά μας είναι υποχρεωμένη να απαγορεύσει την παραγωγή και την χρήση του αμίαντου από την 1-1-2005.
Εκτός από την καταγγελία για την παρουσία αμίαντου σε κάποια σχολεία δεν έχει γίνει καμία ενεργεία από μέρους της πολιτείας για την συντονισμένη απομάκρυνση του αμίαντου από το περιβάλλον μας, την προστασία των ανθρώπων που εργάζονται για αυτό και την συλλογή του σε ασφαλή χώρο.
Επειδή θεωρούμε ότι η προστασία της δημοσίας υγείας είναι πρώτιστο καθήκον και λόγω της ιδιαιτερότητας του νόμου^ μας θα πρέπει να προχωρήσουμε στις παρακάτω ενέργειες.
1. .Να επιταχυνθεί η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και με κρατικές επιχορηγήσεις εκτός από την ένταξη στα προγράμματα της Ε.Ε. (3o ΚΠΣ , 3o ΠΕΠ).
2.Η Ν.Α. να αναλάβει την καταγραφή ,την επίσπευση της διαδικασίας αλλαγής των στεγών και την επιδότηση της.
3.Με συντονισμό των δήμων της Ν.Α. και της διαδημοτικής να ελεγχθεί η συγκέντρωση και η μεταφορά σε ασφαλές μέρος του αμίαντου που συλλέγεται.
4.Να γίνει ενημέρωση των πολιτών .να εκπαιδευτούν και να προστατευτούν οι εμπλεκόμενοι στις εργασίες απομάκρυνσης του αμίαντου.
5.Να σταματήσει η χρήση και η εμπορία του αμίαντου στο νομό μας.

Για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής

Η Ν.Ε. εκφράζει την ανησυχία της για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια στο νομό μας. Οι συνέπειες είναι μεγάλες και επεκτείνονται σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της προοπτικής του πρωτογενούς τομέα . Ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής με πρώτες εκτιμήσεις μεγαλύτερο του 60% της παραγωγής καταστράφηκε μονό από την προσβολή του Δάκου, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια μιας σημαντικής ποσότητας ελαιολάδου και εισοδήματος στην δοκιμαζόμενη από την κρίση στον τουρισμό οικονομία του νόμου μας ,την απώλεια επιδοτήσεων ,την απώλεια εσόδων από την εισφορά δακοκτονιας για το δημόσιο, την ανάγκη διάθεσης μιας σημαντικής Οικονομικής δαπάνης για αγορά ελαιολάδου από τους καταναλωτές του νόμου μας. Απαξιώνεται η ελαιοκαλιεργεια με αποτέλεσμα να οδηγείται ένα σημαντικό κομμάτι γης στην εγκατάλειψη και στην υλοτόμηση, εδραιώνεται η αντίληψη ότι η μοναδική πρόσοδος από την γη είναι η πώληση της σε οικόπεδα στους αλλοδαπούς. Υπάρχει κίνδυνος να προταχθεί πάλι η αντιμετώπιση με αεροψεκασμους που εγκυμονεί τεραστίους κίνδυνους για την δημοσία υγεία και την οικολογική ισορροπία , είναι ανεφάρμοστη λόγω της σύνδεσης των επιδοτήσεων του λαδιού με την φιλική προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή συμπεριφορά των αγροτών που προβλέπει η νέα ΚΑΠ. Το σημαντικό ποσόν των 300.000 Ε περίπου που διατίθεται κάθε χρόνο για δακοκτονια σπαταλείται και δεν προσφέρει τίποτε στην καταπολέμηση της ασθενείας, γιατί ο τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι αποτελεσματικός και ο έλεγχος εφαρμογής αδύνατος. Η αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης της ελαιοπαραγωγής στον νομό μας δεν επιδέχεται καθυστέρηση, εμείς προτείνουμε τα παρακάτω.

1. .Να εφαρμοσθεί η βιολογική αντιμετώπιση της ασθενείας (π.χ. χρήση ειδικών παγίδων η μεθόδων που έχουν εφαρμοσθεί σε βιοκαλλιεργειες ελιάς στην άλλη Ελλάδα) που είναι δυνατή λόγω της φυσικής διαμόρφωσης των νησιών μας και θα μας απαλλάξει από την χρήση επικίνδυνων χημικών εντομοκτόνων.
2.Να αξιοποιηθεί το Τ.Ε.Ι. βιολογικής γεωργίας δίνοντας επιστημονική βοήθεια και να του αποδοθεί ένα μέρος του ποσού της δακοκτονιας, ανοίγοντας τον δρόμο για την σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την παραγωγική για το καλό του τόπου.

3.Η Ν. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ που διαχειρίζεται την δακοπροστασια και την κρατική δαπάνη για αυτήν να επιδιώξει την αξιοποίηση του ΤΕΙ ,την συνεργασία με τους Δήμους και τους συνεταιρισμούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τον σχεδιασμό της καλύτερης και σε μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ από τους παραγωγούς. την ανάπτυξη της παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου στο νομό μας.

4.Το ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ να αυξήσει την δαπάνη για δακοπροστασια για το νομό μας και να επανδρώσει τις υπηρεσίες με προσωπικό και να μην καταφεύγει στις αναποτελεσματικές λύσεις των
εκτάκτων.

5.Να εφαρμοσθεί ο ετήσιος απολογισμός για την πορεία της ελαιοκαλλιεργειας και της προστασίας της παραγωγής από τους υπευθύνους φορείς που θα οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα και
προγραμματισμό για το μέλλον .

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 Δεκεμβρίου 2023

Σεμινάριο ανθοδετικής πραγματοποιήθηκε στο ανθοπωλείο «Bosonis»

Εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο ανθοπωλείο «Bosonis» στο Αργοστόλι από τον Μάριο Βαλ…
1 Δεκεμβρίου 2023

Στα Διβαράτα θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «RUINS» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στο Πολύκεντρο Πυλάρ…
29 Νοεμβρίου 2023

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ»: Σεμινάριο παραδοσιακών χορών

Tην Κυριακή 3 Δεκεμβρίου έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας τον καταξιωμένο χοροδιδ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
28 Νοεμβρίου 2023

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας

Στο κρεοπωλείο «Σταθάτου» θα βρείτε στη διάθεση σας φρέσκα λαχανικά, τυριά δίκη τους παραγωγής κ…
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
28 Νοεμβρίου 2023

Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, επισκεφθήκαμε τον φούρνο «Τρίτη Γενιά» να θαυμάσουμε τις εξαιρετικέ…
Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]
25 Νοεμβρίου 2023

Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]

Ο φακός του kefalonitis έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Παρασκευής στη νέα ταβέρνα-μεζεδοπωλ…
Δείτε τη νέα collection κοσμημάτων στο κατάστημα «DMK Professional»
25 Οκτωβρίου 2023

Δείτε τη νέα collection κοσμημάτων στο κατάστημα «DMK Professional»

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από τη νέα col…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU