Skip to main content
11 Δεκεμβρίου 2009

Συντονιστικό Φορέων για την Εκπαίδευση: Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο…

Το Συντονιστικό Φορέων για την Εκπαίδευση χαιρετίζει το μαζικό – μαχητικό – περιφρουρημένο παγκεφαλληνιακό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκέμβρη στο Αργοστόλι. Μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι βρέθηκαν δίπλα – δίπλα στον αγώνα για το δικαίωμα στη μόρφωση, για σύγχρονες ασφαλείς – επαρκείς – αποκλειστικά δημόσιες υποδομές. Ιδιαίτερα οι μαθητές ξεπέρασαν τα πολλαπλά εμπόδια που οι μηχανισμοί της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής είχαν στήσει προκειμένου να υποβαθμιστεί η κινητοποίηση και να αλλοιωθεί ο προσανατολισμός της.

Μέσα από τις τοποθετήσεις της ΕΛΜΕ, των Συλλόγων Γονέων, του Εργατικού Κέντρου και των Μαθητικών Συμβουλίων αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα και απαιτήθηκε μια παιδεία των λαϊκών αναγκών.

Τα συνθήματα της πορείας δυναμικά αποτύπωσαν την συνειδητοποίηση ότι για να υλοποιηθεί το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους τους μαθητές, πρέπει να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία και να χτυπηθεί η πολιτική που εξυπηρετεί τα ταξικά της συμφέροντα.
Αντιπροσωπεία του Συντονιστικού έθεσε τα θέματα των υποδομών και της αντιμετώπισης των προβλημάτων στις μεταφορές των μαθητών στη Νομαρχιακή Αρχή και συγκεκριμένα στην Αντινομάρχη κυρία Γαβριελάτου και στον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Βαλλιανάτο.

Ειδικότερα τέθηκαν επί τάπητος:

1.τα νέα σχολικά συγκροτήματα στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι, στην Πάστρα, στα Μεσοβούνια, η νέα πτέρυγα στο Θιάκι, καθώς και τα κτιριακά μιας σειράς δημοτικών σχολείων.

Για όλα αυτά καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν αναλήφθηκε ούτε έγινε καμία αναφορά σε υπάρχουσες δεσμεύσεις της Νομαρχιακής Αρχής που δεν υλοποιήθηκαν (π.χ. συστηματικός ανά δίμηνο έλεγχος της πορείας των έργων με συμμετοχή όλων των φορέων).

Όλες οι καθυστερήσεις ερμηνεύθηκαν σαν προβλήματα γραφειοκρατίας, δηλαδή έγινε προσπάθεια συγκάλυψης τόσο των ευθυνών των εκάστοτε κυβερνήσεων όσο και των προτεραιοτήτων της Νομαρχιακής Αρχής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυρία Αντινομάρχης ανέφερε ότι τουλάχιστον οι δύο τελευταίες τάξεις στο Αργοστόλι δεν πρόκειται να δουν το νέο σχολικό συγκρότημα. Επανέλαβε δε αυτούσιες τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Νομάρχης κ. Γεωργάτος πριν ένα χρόνο (στις 15/10/2008), ότι «εντός ολίγων ημερών μας παραδίδονται οι γεωλογικές μελέτες»!!! Για τα άλλα σχολικά συγκροτήματα δεν τοποθετήθηκε με εξαίρεση τη δέσμευση για κάποιες εργασίες στο Πετρίτσειο Ληξουρίου. Είναι ενδεικτικό ότι αναγνώρισε και η ίδια πως η κατάσταση στο 1ο Δημοτικό Αργοστολίου είναι ίδια με εκείνη που γνώρισε σαν μαθήτρια.

2.απαιτήθηκε έγγραφο υγιεινής και καταλληλότητας των κοντέινερς.
Σε αυτό δεν δόθηκε απάντηση. Όμως υπήρξε υπαναχώρηση σε σχέση με τη δέσμευση της Νομαρχιακής Αρχής για αντικατάσταση των κοντέινερς με βαρέως τύπου κατασκευές. Ενδεικτικά: στο Αργοστόλι αναφορά έγινε μόνο για επέκταση ενός εργαστηρίου στο 2ο Λύκειο, που σημαίνει ότι θα υπάρξει αντικατάσταση μόνο του ενός κοντέινερ εφόσον σε αυτά δεν επιτρέπεται προσθήκη, ενώ ανέφερε ότι οι διώροφες βαρέως τύπου στην Πάστρα θα τοποθετηθούν εφόσον γίνουν γεωτρήσεις (και άρα το έργο δεν θα έχει άμεσο χαρακτήρα). Έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και με ευθύνη της ΝΑ στο όνομα του επείγοντος και στο όνομα ότι τα κοντέινερ ήρθαν για να μη χάσουν οι μαθητές ούτε μια ώρα μάθημα!!!
3.αντισεισμικοί έλεγχοι

Δεν υπήρξε τοποθέτηση στο αίτημα για ουσιαστικούς ελέγχους με λήψη δοκιμίων. Αντίθετα έγινε προσπάθεια να «περάσει» ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο αφού οι μηχανικοί γνωρίζουν τι συμβαίνει στο κάθε κτίριο ακόμη και με οπτικό έλεγχο. Μάλιστα ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ουσιαστικά, επέρριψε ευθύνες για την κατεδάφιση του 2ου Λυκείου στους φορείς της εκπαίδευσης (!!!), όσο βέβαια κι αν γρήγορα αναγκάστηκε να το «γυρίσει».

4.μεταφορές

Αναγνωρίστηκε το δίκαιο των αιτημάτων π.χ. για την κατάργηση του δρομολογίου στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, χωρίς όμως να κατατεθεί συγκεκριμένη λύση για το ζήτημα αυτό αλλά και συνολικότερα.

5.για το σταμάτημα των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όσον αφορά τις κατασκευές των σχολείων

Έγινε από την κ. Αντινομάρχη κυριολεκτικά «σεμινάριο» υπέρ των ΣΔΙΤ. Ακυρώνοντας ακόμη και αυτές τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής Νομαρχιακής Αρχής, τις οποίες χειρίστηκε απλώς σαν σημείο αναφοράς («και εγώ διαφωνώ με τις ΣΔΙΤ»), είπε προς τους μαθητές που έθεσαν το θέμα:

«Μη φοβάστε δεν θα πληρώνετε εσείς το νοίκι»,
«ο ιδιώτης μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα σε σχέση με το κράτος»
«θα μάθετε διαφορετικά γράμματα επειδή το σχολείο θα έχει γίνει με ΣΔΙΤ;» κ.ο.κ.

Τα «επιχειρήματα» αυτά επικύρωσε και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν είχατε αφήσει να γίνει στο Αργοστόλι το σχολείο με ΣΔΙΤ τώρα θα είχε τελειώσει»!!! Δεν απάντησαν όμως γιατί, αφού όπως ισχυρίζονται έχουν έτσι τα πράγματα, δεν έχει τελειώσει το νέο σχολικό συγκρότημα της Πάστρας που είναι ενταγμένο στις ΣΔΙΤ ήδη από το πεντάχρονο 2003-2008!!! Στο ζήτημα αυτό δήλωσαν άγνοια…

Το Συντονιστικό καταγγέλλει την απόλυτη ταύτιση της Νομαρχιακής Αρχής με την πολιτική επιλογή του δικομματισμού και της ΕΕ για είσοδο των ιδιωτών στην κατασκευή των σχολείων, την απόκρυψη των κινδύνων για την ασφάλεια αφού ο ιδιώτης έχει απΆ το Νόμο το δικαίωμα να παρακάμπτει τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών, τον τριπλασιασμό των δαπανών για τις οικοδομές αυτού του τύπου.

Αν ο ΟΣΚ σχετικά με το νοίκι δηλώσει «αδυναμία πληρωμής» μπορεί να μας πει η ΝΑ που θα μετακυλιστεί το κόστος; Δεν γνωρίζουν ότι στο σχολείο της αποκέντρωσης και των διαφοροποιημένων προγραμμάτων οι ιδιώτες – σπόνσορες επιβάλλουν τα δικά τους μαθήματα – διαφημίσεις – χειραγωγήσεις αποβλακώνοντας τους μαθητές; Αγνοούν τη διεθνή εμπειρία;

Το Συντονιστικό θεωρεί ότι δεν πέρασαν οι προσπάθειες από την πλευρά των εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αρχής να καλλιεργηθεί η αντίληψη του «κομματικοποιημένου» απέναντι σε όσους αγωνίζονται, να μετατραπεί σε ένα είδος προσωπικής αντιπαράθεσης η πολιτική διαφωνία για την προτεραιότητα που πρέπει να έχει η εκπαίδευση και για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχει η εκπαιδευτική πολιτική. Τακτικές τέτοιες απέναντι σε φορείς γνωστούς στην τοπική κοινωνία είναι απαράδεκτες. Η αποχώρηση του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου δείχνει αδυναμία απάντησης επί της ουσίας.
Το Συντονιστικό καλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο να συνεδριάσει για τα θέματα της παιδείας και τη Νομαρχιακή Αρχή να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της για χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Το Συντονιστικό τονίζει πως ο αγώνας συνεχίζεται. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ κατέθεσε πρόταση στη Γραμματεία του Συντονιστικού για συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην ΑΠΕΡΓΙΑ της 17ης Δεκέμβρη με το ταξικό εργατικό κίνημα και στην συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Η Γραμματεία του Συντονιστικού καλεί του Συλλόγους Γονέων και τις Μαθητικές Κοινότητες, μέσα από τις δικές τους συλλογικές διαδικασίες να εξετάσουν την πρόταση αυτή.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ

Αργοστόλι 10/12/2009

Η Γραμματεία
του Συντονιστικού
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

2 Οκτωβρίου 2023

Oλοκληρώθηκε η τριήμερη Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 39 η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ,χθες 1 Οκτωβρίου 2023 στ…
1 Οκτωβρίου 2023

Τρίτη μέρα της 39ης Χορωδιακής Συνάντησης Κεφαλονιάς @Κέφαλος [01.10.2023]

Μετά τις ιδιαίτερες επιτυχημένες δύο μέρες της ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, σήμερα παρακολο…
1 Οκτωβρίου 2023

Επιμελητήριο Κεφαλληνίας & Ιθάκης: Επιχειρηματικά βραβεία 2023 @Αργοστόλι [30.09.2023]

To Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποίησε εκδήλωση για να απον…
30 Σεπτεμβρίου 2023

Δεύτερη μέρα της 39ης Χορωδιακής Συνάντησης Κεφαλονιάς @Κέφαλος [30.09.2023]

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη Έναρξη της ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, χθες , 29 Σεπτεμβρίο…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»
25 Σεπτεμβρίου 2023

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Με μεγάλη μας χαρά επισκεφθήκαμε το κατάστημα Loukoumania που βρίσκεται στο Αργοστόλι και ήρθε η…
Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς
12 Σεπτεμβρίου 2023

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς και να μάθουμε περισσότερες πλη…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
8 Σεπτεμβρίου 2023

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»
6 Σεπτεμβρίου 2023

Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και να θαυμάσουμε τον χώρο όπου…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU