Skip to main content
20 Απριλίου 2005

Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφ/νιάς – Ιθάκης ¨Ο Αγιος Μηνάς¨

Υπόμνημα

Προς τον Υπουργό Τουρισμού
κ. Δ. Αβραμόπουλο.

Κύριε Υπουργέ,

Ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζόμενων στον τουρισμό γενικότερα, αποτελεί έναν από τους πιο πολυπληθείς, αλλά και πιο σκληρά και ληστρικά εκμεταλλευόμενους κλάδους στο Νομό.Η γενικότερη οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων, χρόνια τώρα, και ιδιαίτερα μετά τα τελευταία μέτρα, τα γενικότερα διαρθρωτικά προβλήματα του τουρισμού πανελλαδικά, καθώς και η δίψα για περισσότερα κέρδη από τη μεριά των εργοδοτών, έχουν εντείνει, σε σημαντικό βαθμό την εκμετάλλευση του κλάδου, την τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς και έχουν μειώσει δραματικά το εισόδημά του.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Η εποχικότητα του επαγγέλματος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί κυρίως ο μονόπλευρος προσανατολισμός του ξενοδοχειακού κεφαλαίου στον «ποιοτικό τουρισμό», που σημαίνει τον τουρισμό ο οποίος ικανοποιεί την παρασιτική χλιδή των υψηλών εισοδημάτων και που αφήνει περισσότερα κέρδη, και όχι στο λαϊκό τουρισμό που μπορεί να επεκτείνει την τουριστική δραστηριότητα όλο το χρόνο, αφού είναι μαζικός, οικονομικά προσιτός και απαντά στην καθολική ανάγκη των εργαζομένων να κάνουν διακοπές.
2. Η γενικότερη άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνει ο λαός μας (όλοι οι εργαζόμενοι, μαζί και ο δικός μας κλάδος), που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, οι οποίες με πρόφαση την ανταγωνιστικότητα, επιτίθενται με διάφορα πακέτα μέτρων, στους μισθούς, στις συντάξεις, στη Δημόσια Υγεία και Παιδεία, αυξάνοντας με χίλιους δυο τρόπους τη φορολογία για το λαό, την ακρίβεια σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την ενέργεια, καταργώντας τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Παίρνουν δηλαδή όλα τα «μέτρα» ώστε να κάνουν ποιο απρόσιτες, αν όχι αδύνατες, τις διακοπές για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στους λαούς των χωρών της ΕΕ και παγκοσμίως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, σαν αποτέλεσμα της γενικότερης επίθεσης του κεφαλαίου για να καλύψει τη δίψα του για περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζόμενων.
3. Το πρόσχημα και η απάτη του ανταγωνισμού στον τομέα του τουρισμού επιβάλει, εκτός των άλλων, και την άμεση εξάρτηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τους tour operators που έχουν αυξήσει τις πιέσεις για μείωση τιμολογίων μέχρι και 25%, μειώνοντας την απασχόληση, αυξάνοντας την ανεργία και οδηγώντας στη συμπίεση από τους εργοδότες των αμοιβών μας και των δικαιωμάτων μας, προκειμένου να μετακυλήσουν τη ζημία σε εμάς τους εργαζόμενους.
Ακόμη αυτή η εξάρτηση δημιουργεί ανισότητες στην πρόσβαση των ελλήνων τουριστών έναντι των ξένων, αφού οι τιμές που διαμορφώνονται για όλους τους έλληνες, για τις ίδιες υπηρεσίες, είναι διπλάσιες από αυτές των ξένων. Επίσης οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου είναι αποκλεισμένες από το κύκλωμα διακίνησης.
4. Η ανικανοποίητη, σε κάθε περίπτωση, «ανάγκη» των εργοδοτών να διαμορφώνουν κάθε φορά όλο και περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο, καταπατά κάθε εργασιακό και δημοκρατικό μας δικαίωμα, σε αρκετές περιπτώσεις.
Η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι καθεστώς, μαζί με την τρομοκρατία, την καταπάτηση των εργατικών κατακτήσεων και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την πολυμορφία των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το ωρομίσθιο, την έξτρα ημερήσια απασχόληση, την επιμήκυνση του ωράριου. Τελευταία στο Νομό μας εντείνονται τα φαινόμενα απλήρωτης και αναποζημίωτης εργασίας, κατακράτησης ασφαλιστικών εισφορών και ενσήμων από τους εργοδότες, υποχρεωτικά ρεπό όταν δεν έχει δουλειά και υποχρεωτικές υπερωρίες όταν έχει κ.λ.π., ενώ απολύουν όποτε θέλουν, καταστρατηγώντας συμβάσεις – αν υπάρχουν – και σχετικούς Νόμους.
Σε αυτήν την κατάσταση οι εργοδότες εντείνουν τον αυταρχισμό και τις διώξεις. Μέλη του σωματείου μας διώκονται από την εργοδοσία, συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων, και μάλιστα με την κατηγορία της παρενόχλησης της επιχείρησής του από συνδικαλιστές, επειδή κάναμε το αυτονόητο, να συμπαρασταθούμε σε συναδέλφους που απολάμβαναν των παραπάνω «δικαιωμάτων».
5. Το νομοθετικό πλαίσιο, αν και ανεπαρκές και σε αρκετές περιπτώσεις αντεργατικό, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού οι σχετικές υπηρεσίες (Δ/νση Εργασίας, ΙΚΑ κ.λ.π.), έχουν ελάχιστο προσωπικό, ενώ ζητείται κατά καιρούς από τους εργοδότες και δυστυχώς και από άλλους πολιτικούς παράγοντες και φορείς να μην κάνουν έλεγχους.

Κύριε Υπουργέ,
τα παραπάνω ως τα πιο σημαντικά, αφού υπάρχουν και άλλα στοιχεία που για συντομία χρόνου δεν παραθέτουμε, αποδεικνύουν νομίζουμε επαρκώς την αρχική μας εκτίμηση για την άσχημη οικονομική κατάσταση του κλάδου μας και τις άθλιες συνθήκες ζωής και δουλιάς μας.
Πρέπει να γίνει κάποτε πεποίθηση ότι, εκτός από τα κέρδη υπάρχουν και οι εργαζόμενοι, που αυτοί παράγουν τον πλούτο και αυτοί πρέπει να τον απολαμβάνουν. Δεν έχουμε βεβαίως καμία αυταπάτη ότι αυτό δε μπορεί να γίνει ποτέ ή τουλάχιστον εύκολα από την εργοδοσία και τις αντιλαϊκές και αντεργατικές κυβερνήσεις που τη στηρίζουν με αμοιβαίο όφελος.
Ωστόσο, επειδή η κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο δεν πάει άλλο, καλούμε τόσο εσάς όσο και την κυβέρνηση να πάρετε μέτρα για:
• Καθορισμό ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού ξενοδοχείων και καθορισμός καθηκόντων.
• Ένταξη της Κεφαλονιάς στο ΤΑΧΥ.
• Ενίσχυση με προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών (ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας).
• Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
• Ωράριο ανθρώπινο. 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο. Να μην καταργηθεί η Κυριακή αργία.
• Σχολές επιμόρφωσης, ιδιαίτερα για καμαριέρες, σερβιτόρους κ.λ.π.
Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι, ανεξάρτητα από τη δική σας στάση και τη στάση κυβέρνησης και εργοδοσίας, το σωματείο μας, συστρατευόμενο με όλες τις ταξικές δυνάμεις του Νομού και το ΠΑΜΕ, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλλει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αλλά και για την απόκρουση της εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 Δεκεμβρίου 2023

Σεμινάριο ανθοδετικής πραγματοποιήθηκε στο ανθοπωλείο «Bosonis»

Εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο ανθοπωλείο «Bosonis» στο Αργοστόλι από τον Μάριο Βαλ…
1 Δεκεμβρίου 2023

Στα Διβαράτα θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «RUINS» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στο Πολύκεντρο Πυλάρ…
29 Νοεμβρίου 2023

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ»: Σεμινάριο παραδοσιακών χορών

Tην Κυριακή 3 Δεκεμβρίου έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας τον καταξιωμένο χοροδιδ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
28 Νοεμβρίου 2023

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας

Στο κρεοπωλείο «Σταθάτου» θα βρείτε στη διάθεση σας φρέσκα λαχανικά, τυριά δίκη τους παραγωγής κ…
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
28 Νοεμβρίου 2023

Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, επισκεφθήκαμε τον φούρνο «Τρίτη Γενιά» να θαυμάσουμε τις εξαιρετικέ…
Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]
25 Νοεμβρίου 2023

Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]

Ο φακός του kefalonitis έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Παρασκευής στη νέα ταβέρνα-μεζεδοπωλ…
Δείτε τη νέα collection κοσμημάτων στο κατάστημα «DMK Professional»
25 Οκτωβρίου 2023

Δείτε τη νέα collection κοσμημάτων στο κατάστημα «DMK Professional»

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από τη νέα col…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU