20 Απριλίου 2005

Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφ/νιάς – Ιθάκης ¨Ο Αγιος Μηνάς¨

Υπόμνημα

Προς τον Υπουργό Τουρισμού
κ. Δ. Αβραμόπουλο.

Κύριε Υπουργέ,

Ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζόμενων στον τουρισμό γενικότερα, αποτελεί έναν από τους πιο πολυπληθείς, αλλά και πιο σκληρά και ληστρικά εκμεταλλευόμενους κλάδους στο Νομό.Η γενικότερη οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων, χρόνια τώρα, και ιδιαίτερα μετά τα τελευταία μέτρα, τα γενικότερα διαρθρωτικά προβλήματα του τουρισμού πανελλαδικά, καθώς και η δίψα για περισσότερα κέρδη από τη μεριά των εργοδοτών, έχουν εντείνει, σε σημαντικό βαθμό την εκμετάλλευση του κλάδου, την τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς και έχουν μειώσει δραματικά το εισόδημά του.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Η εποχικότητα του επαγγέλματος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί κυρίως ο μονόπλευρος προσανατολισμός του ξενοδοχειακού κεφαλαίου στον «ποιοτικό τουρισμό», που σημαίνει τον τουρισμό ο οποίος ικανοποιεί την παρασιτική χλιδή των υψηλών εισοδημάτων και που αφήνει περισσότερα κέρδη, και όχι στο λαϊκό τουρισμό που μπορεί να επεκτείνει την τουριστική δραστηριότητα όλο το χρόνο, αφού είναι μαζικός, οικονομικά προσιτός και απαντά στην καθολική ανάγκη των εργαζομένων να κάνουν διακοπές.
2. Η γενικότερη άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνει ο λαός μας (όλοι οι εργαζόμενοι, μαζί και ο δικός μας κλάδος), που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, οι οποίες με πρόφαση την ανταγωνιστικότητα, επιτίθενται με διάφορα πακέτα μέτρων, στους μισθούς, στις συντάξεις, στη Δημόσια Υγεία και Παιδεία, αυξάνοντας με χίλιους δυο τρόπους τη φορολογία για το λαό, την ακρίβεια σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις μεταφορές, τις επικοινωνίες, την ενέργεια, καταργώντας τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Παίρνουν δηλαδή όλα τα «μέτρα» ώστε να κάνουν ποιο απρόσιτες, αν όχι αδύνατες, τις διακοπές για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στους λαούς των χωρών της ΕΕ και παγκοσμίως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, σαν αποτέλεσμα της γενικότερης επίθεσης του κεφαλαίου για να καλύψει τη δίψα του για περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζόμενων.
3. Το πρόσχημα και η απάτη του ανταγωνισμού στον τομέα του τουρισμού επιβάλει, εκτός των άλλων, και την άμεση εξάρτηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τους tour operators που έχουν αυξήσει τις πιέσεις για μείωση τιμολογίων μέχρι και 25%, μειώνοντας την απασχόληση, αυξάνοντας την ανεργία και οδηγώντας στη συμπίεση από τους εργοδότες των αμοιβών μας και των δικαιωμάτων μας, προκειμένου να μετακυλήσουν τη ζημία σε εμάς τους εργαζόμενους.
Ακόμη αυτή η εξάρτηση δημιουργεί ανισότητες στην πρόσβαση των ελλήνων τουριστών έναντι των ξένων, αφού οι τιμές που διαμορφώνονται για όλους τους έλληνες, για τις ίδιες υπηρεσίες, είναι διπλάσιες από αυτές των ξένων. Επίσης οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου είναι αποκλεισμένες από το κύκλωμα διακίνησης.
4. Η ανικανοποίητη, σε κάθε περίπτωση, «ανάγκη» των εργοδοτών να διαμορφώνουν κάθε φορά όλο και περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο, καταπατά κάθε εργασιακό και δημοκρατικό μας δικαίωμα, σε αρκετές περιπτώσεις.
Η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι καθεστώς, μαζί με την τρομοκρατία, την καταπάτηση των εργατικών κατακτήσεων και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την πολυμορφία των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το ωρομίσθιο, την έξτρα ημερήσια απασχόληση, την επιμήκυνση του ωράριου. Τελευταία στο Νομό μας εντείνονται τα φαινόμενα απλήρωτης και αναποζημίωτης εργασίας, κατακράτησης ασφαλιστικών εισφορών και ενσήμων από τους εργοδότες, υποχρεωτικά ρεπό όταν δεν έχει δουλειά και υποχρεωτικές υπερωρίες όταν έχει κ.λ.π., ενώ απολύουν όποτε θέλουν, καταστρατηγώντας συμβάσεις – αν υπάρχουν – και σχετικούς Νόμους.
Σε αυτήν την κατάσταση οι εργοδότες εντείνουν τον αυταρχισμό και τις διώξεις. Μέλη του σωματείου μας διώκονται από την εργοδοσία, συγκεκριμένα από τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων, και μάλιστα με την κατηγορία της παρενόχλησης της επιχείρησής του από συνδικαλιστές, επειδή κάναμε το αυτονόητο, να συμπαρασταθούμε σε συναδέλφους που απολάμβαναν των παραπάνω «δικαιωμάτων».
5. Το νομοθετικό πλαίσιο, αν και ανεπαρκές και σε αρκετές περιπτώσεις αντεργατικό, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού οι σχετικές υπηρεσίες (Δ/νση Εργασίας, ΙΚΑ κ.λ.π.), έχουν ελάχιστο προσωπικό, ενώ ζητείται κατά καιρούς από τους εργοδότες και δυστυχώς και από άλλους πολιτικούς παράγοντες και φορείς να μην κάνουν έλεγχους.

Κύριε Υπουργέ,
τα παραπάνω ως τα πιο σημαντικά, αφού υπάρχουν και άλλα στοιχεία που για συντομία χρόνου δεν παραθέτουμε, αποδεικνύουν νομίζουμε επαρκώς την αρχική μας εκτίμηση για την άσχημη οικονομική κατάσταση του κλάδου μας και τις άθλιες συνθήκες ζωής και δουλιάς μας.
Πρέπει να γίνει κάποτε πεποίθηση ότι, εκτός από τα κέρδη υπάρχουν και οι εργαζόμενοι, που αυτοί παράγουν τον πλούτο και αυτοί πρέπει να τον απολαμβάνουν. Δεν έχουμε βεβαίως καμία αυταπάτη ότι αυτό δε μπορεί να γίνει ποτέ ή τουλάχιστον εύκολα από την εργοδοσία και τις αντιλαϊκές και αντεργατικές κυβερνήσεις που τη στηρίζουν με αμοιβαίο όφελος.
Ωστόσο, επειδή η κατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο δεν πάει άλλο, καλούμε τόσο εσάς όσο και την κυβέρνηση να πάρετε μέτρα για:
• Καθορισμό ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού ξενοδοχείων και καθορισμός καθηκόντων.
• Ένταξη της Κεφαλονιάς στο ΤΑΧΥ.
• Ενίσχυση με προσωπικό των ελεγκτικών μηχανισμών (ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας).
• Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
• Ωράριο ανθρώπινο. 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο. Να μην καταργηθεί η Κυριακή αργία.
• Σχολές επιμόρφωσης, ιδιαίτερα για καμαριέρες, σερβιτόρους κ.λ.π.
Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι, ανεξάρτητα από τη δική σας στάση και τη στάση κυβέρνησης και εργοδοσίας, το σωματείο μας, συστρατευόμενο με όλες τις ταξικές δυνάμεις του Νομού και το ΠΑΜΕ, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλλει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αλλά και για την απόκρουση της εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δήμος Σάμης: Ολοκλήρωση διαδραστικής παρουσίασης παιδικών βιβλίων
2 Δεκεμβρίου 2022

Δήμος Σάμης: Ολοκλήρωση διαδραστικής παρουσίασης παιδικών βιβλίων

Με επιτυχία διεξάχθηκε η εκδήλωση του Δήμου Σάμης, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, αναφορικά με τη…
K63: Psychedelic party-neon face painting από Δ. Ι. Ε. Κ. Σχολή αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ
2 Δεκεμβρίου 2022

K63: Psychedelic party-neon face painting από Δ. Ι. Ε. Κ. Σχολή αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ

Το πρώτο psychedelic party του χειμώνα στο K63 είναι γεγονός! Neon Face Painting από την ομάδ…
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Ορκωμοσία φοιτητών
1 Δεκεμβρίου 2022

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Ορκωμοσία φοιτητών

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11:00  π.μ. στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ι…
Ένωση Α.μεΑ. “ΥΠΕΡΙΩΝ”: Φιλανθρωπικό Χριστουγεννιάτικο Παζάρι
1 Δεκεμβρίου 2022

Ένωση Α.μεΑ. “ΥΠΕΡΙΩΝ”: Φιλανθρωπικό Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.μεΑ. “ΥΠΕΡΙΩΝ” σας προσκαλεί στο Χριστουγε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το νέο κατάστημα «Four seasons coffee» στο Αργοστόλι
19 Οκτωβρίου 2022

Το νέο κατάστημα «Four seasons coffee» στο Αργοστόλι

Το Four seasons coffee άνοιξε πριν λίγες μέρες σε έναν πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο, στην οδό Γ…
Φθινοπωρινές προσφορές 2022 Candia
12 Οκτωβρίου 2022

Φθινοπωρινές προσφορές 2022 Candia

Αναλυτικά οι προσφορές. Με κάθε αγορά στρώματος από τις συλλογές Inventor & Luxuria…
Με πολύ χαρά και κέφι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Σχολής Χορού «Ελισάβετ Λιβιεράτου» στο Αργοστόλι
8 Οκτωβρίου 2022

Με πολύ χαρά και κέφι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Σχολής Χορού «Ελισάβετ Λιβιεράτου» στο Αργοστόλι

Με ωραία μουσική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ενός νέου χώρου που …
Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design