Skip to main content
29 Αυγούστου 2007

Σωτήρης Κουρής: Η ώρα της κινητοποίησης των πολιτών

Δεν θέλω με κανένα τρόπο να μειώσω την βιβλική καταστροφή και την ανυπέρβλητη Θλίψη πού ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες στην πατρίδα μας. Ούτε θέλω να υπερασπιστώ το κράτος ή τον κρατικό μηχανισμό για την ανυπέρβλητη αδράνεια του.Απλά θέλω να αναφερθώ στις τελευταίες πυρκαγιές πού συνέβησαν στο νομό μας την Κυριακή προς Δευτέρα 25 προς 26 Αυγ.2007 . Την ίδια ώρα πού ζούσαμε με τρόμο την πύρινη λαίλαπα στην υπόλοιπη Ελλάδα παρουσιάστηκαν 12 εστίες πυρκαγιών στον νομό μας, και έκαψαν 25 συνολικά στρέμματα χάριν στην έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων , και την άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Θέλω να τονίσω ότι στην περίπτωση αυτή λειτούργησε για πρώτη φορά το αίσθημα των εθελοντών πολιτών οι οποίοι υπό την καθοδήγηση των Δήμων ήταν αυτοί πού συμπλήρωσαν με αποτελεσματικό τρόπο την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών.

Πρώτη φορά , ίσως μετά πολλά χρόνια το αίσθημα της ανασφάλειας κινητοποίησε τους πολίτες να συνεργαστούν άμεσα στην πρόληψη των πυρκαγιών στο νομό μας. Οι Δημοτικές Αρχές πρέπει άμεσα να συνεργαστούν με τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται κινητοποίηση ,εκπαίδευση και κίνητρα. Μπράβο, λοιπόν, στους πολίτες πού τολμούν πρώτοι την συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ας επωφεληθεί το κλίμα και ο Δήμος Αργοστολίου και ας αναλάβει πρωτοβουλία για τον καθαρισμό του Αλσους στο Κούταβο. Είμαστε όλοι εθελοντές στην διάθεσή του.

Θέλω όμως να τονίσω και το απύθμενο θράσος των εμπρηστών , οι οποίοι σαφώς αποθρασύνονται από την ολιγωρία της πρόληψης. Πρόκειται για άτομα έξω από τον κοινωνικό ιστό και δεν ανήκουν σαφώς σε καμία επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα.
Το να ενοχοποιούμε συλλύβδην τους κτηνοτρόφους ως εμπρηστές στο νομό μας όχι μόνο δεν είναι δίκαιο αλλά και επικίνδυνο. Κτηνοτροφικές περιοχές και Δήμοι, όπως είναι η Πύλαρος , η ΄Ερισσος , τά Ομαλα, το Πυργί, η Φάλαρι, και άλλες περιοχές αποδεικνύουν περίτρανα ότι παρ’ όλη την αυξημένη κτηνοτροφία στις περιοχές αυτές και δασικός πλούτος υπάρχει και φωτιές δεν έχουμε. Ας ψάξουμε λοιπόν για εμπρηστές και περιθωριακά άτομα και όχι για οικογενειάρχες κτηνοτρόφους οι οποίοι και σέβονται το περιβάλλον και τις περιουσίες τους. Πρέπει αντίθετα να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους , με εξηλεκτρισμό και εξηχρονισμό των εγκαταστάσεων τους , με δεξαμενές νερού , με χορήγηση ζωοτροφών, με ενίσχυση των τιμών των προϊόντων τους , ιδιαίτερα των πυρόπληκτων περιοχών όπως και η πρόσφατη απόφαση του Ν.Σ.

Κανένας από εμάς δεν είναι άμοιρος του προβλήματος των πυρκαγιών , όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και σαν ενεργοί πολίτες αλλά και ως άτομα πού μπορούμε να συμβάλουμε στην πρόληψη και στην καταστολή των πυρκαγιών. Αν όλοι μαζί ασχοληθούμε και πιέσουμε με τον τρόπο μας προς την κατεύθυνση πολιτικών λύσεων , τότε θα έχουμε συμβάλλει και εμείς αποφασιστικά.

Η λύση του Δασικού προβλήματος και η δημιουργία δασολογίου , και ο χωροταξικός σχεδιασμός, είναι ίσως το ποιο ουσιαστικό πρόβλημα του νομού μας. Έχω ήδη τοποθετηθεί στο Ν.Σ. ότι η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος πού θέλει να μας επιβάλλει το Αθηνοκεντρικό κράτος είναι καταστροφική για τον νομό μας. Πρέπει άμεσα η Δασική υπηρεσία να υπαχθεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και να οργανωθεί στα πλαίσια του ελέγχου και της περιφρούρησης των δασικών εκτάσεων και μόνο.

Γενναίες πολιτικές αποφάσεις χρειάζονται σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και μάλιστά χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ατενίσουμε με ελπίδα το μέλλον.

Αργοστόλι 28 Αυγ.2007 Σωτήρης Κουρής

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU