Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Τα Νέα της Ερίσου – Νοέμβριος 2008
ΠΕΛΑΓΩΣΑΜΕ Αγία Πελαγία – Φισκάρδο, σημειώσατε Χ
Από τον κ. Δ. Σβορώνο, μελετητή του σχεδιαζόμενου καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Φισκάρδο, λάβαμε με το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο, επιστολή – απάντηση σε παράγραφο άρθρου μας, με την παράκληση να το δημοσιεύσουμε. Αν και το μέγεθος της επιστολής, είναι πολύ μεγάλο, σε σχέση με την εφημεριδούλα μας, το δημοσιεύουμε ευχαρίστως.
Θα μας επιτρέψει όμως, κάποιες μικρές παρατηρήσεις:
Στην μακροσκελέστατη επιστολή του, – τέλος τρίτης σελίδας -, καταγγέλλει ότι υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησής του, με σκοπό να τον καταστρέψει, από ένα και μοναδικό πρόσωπο, άγνωστό του.
Επειδή έχω διαβάσει στο παρελθόν, στον Κεφαλωνίτικο τύπο κάποια σχόλια για το έργο της Αγ. Πελαγίας, χωρίς να έχω αντιληφθεί απάντηση του κ. Σβορώνου, τουλάχιστο στην έκταση που έτυχε το μικρό σχόλιο της εφημεριδούλας μου, δεν νομίζω να του έχει περάσει από το νου, έστω και μία στο εκατομμύριο, η σκέψη ότι το πρόσωπο αυτό, μπορεί να είμαι εγώ! Λες και τον γνώριζα από παλιά! ( τον πρωτοείδα στην συζήτηση – ενημέρωση των Ρισιάνων για το θέμα, της 2 Αυγούστου).
κ. Σβορώνε, δεν μου αρέσει να καταστρέφονται άνθρωποι, αλλά ούτε και ΤΟΠΟΙ.
Στις δύο παρουσιάσεις της μελέτης σας ( 2/8 και 16/11), δεν με πείσατε.
Με το τέλος της πρώτης συνάντησης, έμεινα με την εντύπωση πως θα λαμβάνατε σοβαρά υπ΄όψη τις παρατηρήσεις των κατοίκων ( το πόσο χρήσιμες είναι οι παρατηρήσεις των κατοίκων, για έργα στην περιοχή τους, το παραδέχεστε στην επιστολή σας – 2η παράγραφος της 2ης σελίδας-).
Στην δεύτερη όμως είσαστε απόλυτος. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας είπατε ότι, ή δεχόμαστε τις τσιμεντένιες κατασκευές στο λιμάνι του Φισκάρδου, ή παίρνετε το καπέλο σας και φεύγετε και να βρούμε άλλον. ΔΕΝ μας αφήσατε καμία εναλλακτική διέξοδο παρόλο που προσωπικά αγωνίστηκα πολύ γι αυτό..
Διαβάζοντας προσεκτικά την επιστολή σας, διαπίστωσα πως παραδέχεστε, ότι μερικές φορές είσαστε απόλυτος για λόγους σκοπιμότητας ( πάλι στην ίδια παράγραφο).
Μου ήρθε λοιπόν η σκέψη, μήπως το ίδιο κάνετε και στο θέμα του λιμανιού του Φισκάρδου. Υπερβάλετε δηλαδή.
Πάρτε λοιπόν το καπελάκι σας κ. Σβορώνε., εφόσον επιμένετε στις υπερβολές σας.
Να πάρετε και την αμοιβή για τον κόπο σας, από το υστέρημα του Δήμου βέβαια, γιατί όπως γνωρίζετε περίσσευμα δεν έχει.
Από τις τοποθετήσεις ΟΛΩΝ των κατοίκων που μίλησαν στην θυελλώδη συνεδρίαση τις 16/11, πρέπει να καταλάβατε πως τα τσιμεντένια σχέδιά σας, ΔΕΝ μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά ..
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ
Πολιτικός Μηχανικός
Λιμενολόγος
κ. Διευθυντά,
Στον αρ. Φύλλου 16 της ιστοσελίδας «ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΡΙΣΟΥ» της έγκριτης ηλεκτρονικής εφημερίδας σας, και σχετικά με την πρόταση που έχει κατατεθεί για το λιμάνι του Φισκάρδου, αναγράφεται μεταξύ των άλλων και η εξής φράση:
… Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες φοβούνται πως το Φισκάρδο θα έχει την τύχη της Αγίας Πελαγίας στη Λειβαθώ, το κατασκευασθέν αγκυροβόλιο της οποίας έχει αποτύχει δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο λιμάνι, καθώς ο «σχεδιαστής» είναι ο ίδιος.
Επειδή συμβαίνει ο «σχεδιαστής» – που είναι ο ίδιος – να είναι η αφεντιά μου, θα σας παρακαλούσα να δημοσιεύσετε και την δική μου άποψη επί του προκειμένου, η οποία πιθανολογώ ότι θα μπορούσε να ενδιαφέρει κάποιους από τους αναγνώστες σας.
Κατ΄ αρχήν το ότι έχει αποτύχει το αγκυροβόλιο της Αγ. Πελαγίας αποτελεί ασύστολο ψεύδος. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, και η πραγματικότητα επί του προκειμένου έχει ως εξής (επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω αναγκαστικά και κάποιους τεχνικούς όρους):
Ο λιμενίσκος Αγ. Πελαγίας έχει εγκριθεί ως αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής, έχει χωρητικότητα 70 μικρών τουριστικών σκαφών, και καταλαμβάνει την δυτική πλευρά του ομώνυμου όρμου, αφήνοντας την ανατολική ακτή, αλλά και την αμμουδιά στον μυχό του όρμου ανέπαφη. Ο όρμος αυτός, της Αγ. Πελαγίας είναι προστατευμένος από όλα τα σημεία του ορίζοντα εκτός από ένα καιρό, σπάνιο μεν, αλλά άγριο μερικές φορές κατά τους χειμερινούς μήνες (Οστριο-Γάρμπης). Όταν εκπονούσαμε την σχετική μελέτη είδαμε ότι, λόγω της θέσεως του έργου, είχαμε να κάνουμε με ένα κυματισμό που έρχεται κατ’ ευθείαν από την Αφρική χωρίς άλλη προστατευτική ξηρά ενδιάμεσα.
Είναι ο ίδιος κυματισμός που ακόμα και σήμερα προκαλεί ζημιές στην Μαρίνα της Ζέας στον Πειραιά, παρ’ όλο τον θηριώδη προσήνεμο μώλο που την προστατεύει. Πολλές φορές σε τέτοιες καταστάσεις τοι κύμα προσπίπτει στον μώλο, σηκώνεται ψηλά και όπως το σπρώχνει η θύελλα σκάει στο εσωτερικό μέρος των κρηπιδωμάτων του μώλου, ή και στην λιμενολεκάνη. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν το έργο είναι μικρό, με περιορισμένες διαστάσεις, ακόμα κι αν προστατεύεται από ένα πολύ ψηλό προσήνεμο μώλο, μπορεί το κύμα να σηκωθεί ψηλά και να τα κάνει από μέσα γης μαδιάμ.
Είναι ο ίδιος κυματισμός που επανειλημμένα έχει προκαλέσει ζημιές στον επίσης θηριώδη προσήνεμο μώλο στην Μαρίνα του Φλοίσβου, λίγο παρακάτω στο Παλαιό Φάληρο. Μέχρι σημείου που η εταιρεία που έχει μισθώσει το έργο και το εκμεταλλεύεται (LAMDA TechnOL Flisvos Marina S.A.), σε συνεργασία με τον κύριο του έργου (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα), να υποχρεωθεί πριν δύο περίπου χρόνια να κατασκευάσει, εκτός από την γενικότερη αναβάθμιση της Μαρίνας (όπως είχε συμβατική υποχρέωση), και ένα τεράστιο έργο θωράκισης από αλληλοεμπλεκόμενους τεχνητούς ογκολίθους σκυροδέματος (ακρόποδα), εξωτερικά του υπάρχοντος προσήνεμου μώλου, προϋπολογισμού μελέτης (μόνο για την θωράκιση) 10.099.250,00 ευρώ (ΜΑΡΝΕΤ ΑΤΕ-2003). Τα λέω αυτά από πρώτο χέρι καθώς υπήρξα Τεχνικός Σύμβουλος στα γενικότερα έργα αναβάθμισης της Μαρίνας του Φλοίσβου, από το 2004 μέχρι πρόσφατα που αποπερατώθηκαν.
Στην Μαρίνα του Φλοίσβου ελλιμενίζονται οι ακριβότερες θαλαμηγοί ελληνικής ιδιοκτησίας και από τον καιρό που κατασκευάστηκε (δεκαετία του ’70) μέχρι πρόσφατα λειτούργησε χωρίς την εξωτερική θωράκιση, που με την πάροδο του χρόνου αποδείχτηκε απαραίτητη, με διάφορα προβλήματα κατά καιρούς, χωρίς όμως κανείς να διανοηθεί ποτέ να διατυπώσει την φράση «η Μαρίνα του Φλοίσβου έχει αποτύχει». Απλά ήθελε κάποιες βελτιώσεις και συμπληρώσεις που τελικά έγιναν. Όχι βέβαια πως δεν υπάρχουν και οι περιπτώσεις ολικής αστοχίας τμήματος ενός έργου. Όπως π.χ. οι πλωτοί κυματο- θραύστες στις Φρίκες, στην Ιθάκη.
Για να επανέλθουμε τώρα στην Αγ. Πελαγία, εμείς αντί να σχεδιάσουμε έναν υπερμεγέθη προσήνεμο μώλο με αμφίβολα αποτελέσματα, προτιμήσαμε να εφαρμόσουμε μια άλλη διάταξη, ας πούμε πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, που όμως στο εξωτερικό εφαρμόζεται ευρέως. Συγκεκριμένα διαχωρίσαμε την θωράκιση του προσήνεμου μώλου από το εσωτερικό του κρηπίδωμα, δημιουργώ- ντας ένα διάκενο απόσβεσης του κυματισμού (οι Αγγλοι το αποκαλούν διάκενο παφλασμού – splash), πράγμα που πέτυχε απόλυτα σαν σύστημα αντικυματικής προστασίας, και κράτησε τον προϋπολογισμό του έργου σε χαμηλά επίπεδα. Τέτοια επιτυχία που πολλοί πλέον ζητούν να εφαρμόζεται αυτή η λύση σε νέα έργα, εφ’ όσον βέβαια η μορφολογία του πυθμένα το επιτρέπει.
Ωστόσο την Αύγουστο του 2007, και ενώ ακόμη το έργο ήταν ημιτελές, θεώρησα σκόπιμο να στείλω ένα έγγραφο στον Δήμο Λειβαθούς, λέγοντας ότι υπάρχει θέμα ανάκλασης κυματισμού στο φυσικό βραχώδες πρανές της ανατολικής πλευράς του όρμου, και θα πρέπει το θέμα να αντιμετωπιστεί με κάποια προσθήκη στο έργο (π.χ. μικρή επέκταση κατά 40 μέτρα του εσωτερικού βραχίονα). Πράγματι κατά την διάρκεια του περασμένου χειμώνα είχε παρατηρηθεί ανάκλαση του κυματισμού σε καταστάσεις θύελλας, η οποία προκαλούσε κάποια αναταραχή στην βόρεια περιοχή της λιμενο- λεκάνης, κοντά στον μυχό του όρμου.
Πολλοί από τους ντόπιους απέδωσαν το γεγονός αυτό στο ότι είχαν αφαιρεθεί όλοι οι μεγάλοι βράχοι κατά μήκος της ακτής για την κατασκευή του προσήνεμου μώλου, με αποτέλεσμα να μην αποσβένεται ο κυματισμός στον βαθμό που γινόταν παλαιότερα. Μάλιστα για να εξασφαλίσω την σχετική πίστωση, και σε συνεννόηση με τον Δήμο, παρουσίασα το θέμα δυσμενέστερο από ότι ήταν στην πραγματικότητα, γιατί μόνο αν θέσεις επιτακτικό θέμα ασφάλειας μπορείς να εξασφαλίσεις αύξηση του προϋπολογισμού σε μια τρέχουσα εργολαβία για την οποία η δαπάνη ως γνωστόν «κλειδώνει» με την κατακύρωση της δημοπρασίας του έργου. Και ο σκοπός του εγγράφου ήταν προφανής.
Να κινηθεί δηλαδή ο Δήμος Λειβαθούς, και βασιζόμενος στο έγγραφο αυτό να διεκδικήσει για το έργο κάποια επί πλέον πίστωση. Για την ιστορία ας αναφέρουμε και το γεγονός ότι δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα να πείσουμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχίας Κεφαλληνίας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ότι υπάρχει όντως θέμα επικινδυνότητας ώστε να διαθέσουν κάποιο μικρό επί πλέον συμπληρωματικό ποσόν.
Το έγγραφό μου αυτό προς τον Δήμο Λειβαθούς, που αναφέρεται παραπάνω για ποιόν λόγο συντάχθηκε, έγινε εν συνεχεία αντικείμενο υπεξαίρεσης από κάποιον, ο οποίος απομονώνοντας και μεγιστοποιώντας το υποτιθέμενο πρόβλημα κατασκεύασε ένα συκοφαντικό δημοσίευμα με προφανή κακόβουλο στόχο να απαξιώσει την μελέτη και την όλη εν γένει προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου αυτού, ώστε να προκύπτει το συμπέρασμα ότι το έργο είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο για τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.
Προσωπικά αγνοώ την σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής, ούτε και με ενδιαφέρει άλλωστε. Σίγουρα όμως δεν ήταν ενέργεια καλών προθέσεων ή από ενδιαφέρον για την πρόοδο του έργου, γιατί αν ήταν τέτοια θα έπρεπε ο συντάκτης του δημοσιεύματος να με είχε πάρει τουλάχιστον ένα τηλέφωνο που θα του έλυνε τις περισσότερες από τις απορίες που διατύπωνε στο δημοσίευμά του. Και τούτο γιατί ασχολούμαι με το έργο της Αγ. Πελαγίας από τον καιρό που το οραματίστηκε ο εκλιπών πρόεδρος της τότε Κοινότητος Σβορωνάτων, Διονύσης Νεόφυτος.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα είχα σκοπό να ασχοληθώ με το δημοσίευμα αυτό, αν δεν χρησίμευε στις μέρες μας σαν εφαλτήριο για την περαιτέρω κατασυκοφάντησή μου. Ποτέ δεν μου άρεσε να περιαυτολογώ, όμως υποχρεώνομαι τώρα να πω μερικά πράγματα ως αντίδοτο στην εντεινόμενη πλέον παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης:
1)Είναι αλήθεια ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κονδυλίων που έχει απορροφήσει η Ν.Α. Κεφαλληνίας & Ιθάκης τα τελευταία 15 χρόνια για κατασκευές λιμενικών έργων στον νομό, οφείλονται σε μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το γραφείο μου.
2)Από τις μελέτες αυτές έχω γίνει…πάμπλουτος! Για να πάρει κανείς μια ιδέα περί αυτού αρκεί να ρωτήσει κανείς τον πρώην Δήμαρχο Ελειού-Πρόννων κ. Γεράσιμο Μεταξά, ή τον σημερινό Δήμαρχο κ. Κώστα Ζαπάντη, πόσο ακριβώς στοίχισε η μελέτη του νέου λιμανιού του Πόρου, η οποία σημειωτέον, λόγω του πολύ κακού εδάφους θεμελίωσης, έγινε με σύγχρονη πολύ εξειδικευμένη τεχνολογία (κρηπιδώματα υπό μορφή διαφραγματικού πετάσματος αλληλοτε- μνομένων πασσάλων).
3)Όταν κατά το παρελθόν (1987) εκπονούσα την στατική μελέτη για το εργοστάσιο του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Ρομπόλας στα Ομαλά, εφήρμοζα στην ουσία τον κανονισμό ωπλισμένου σκυροδέματος (ΕΚΩΣ) και τον ελληνικό αντισεισμικό κανονισμό (ΕΑΚ) που ίσχυσαν επισήμως στην Ελλάδα αρκετά χρόνια αργότερα (1998-2000).
4)Μεταξύ των μελετών λιμενικών έργων που έχουν εκπονηθεί από το γραφείο μου συγκαταλέγεται και η Ναυταθλητική Μαρίνα του Φαληρικού Δέλτα (Ολυμπιακό έργο στα πλαίσια της συνολικής ανάπλασης του Φαληρικού μετώπου από το στάδιο ΤΑΕ-ΚΒΟ-ΝΤΟ μέχρι το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας). Στην Μαρίνα αυτή έγινε το καλοκαίρι που μας πέρασε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα των σκαφών leiser.
Και πολλά άλλα…
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι εμπνευστής και ενορχηστρωτής όλης αυτής της προσπάθειας κατασυκοφάντησής μου είναι ένα και μοναδικό πρόσωπο – σε εμένα άγνωστο. Ο συγκεκριμένος στην προσπάθειά του για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, δεν διστάζει να απαξιώσει, να αμαυρώσει και να προσπαθήσει να εξαφανίσει, ακόμη και το πολύ μικρό λιθαράκι που υποτίθεται πως έχω βάλει στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου αυτού. Θα μου πείτε τέτοια φαινόμενα υπήρχαν πάντα στις κοινωνίες, δεν είναι σημερινά. Οι επιπτώσεις τους όμως πολλές φορές κοστίζουν ακριβά.
Όπως τώρα στην συγκεκριμένη περίπτωση του Φισκάρδου, όπου η παραπληροφόρηση – τα πραγματικά κίνητρα της οποίας είναι θέμα προς διερεύνηση – φαίνεται πως έχει καταφέρει να επηρεάσει τμήμα της τοπικής κοινωνίας, διαδίδοντας ψευδείς εντυπώσεις ότι δήθεν με την προτεινόμενη διάταξη των έργων προτείνονται ογκώδεις και τερατώδεις κατασκευές που θα καταστρέψουν την γραφικότητα του οικισμού, που αποτελεί αναπόσπαστο σύνολο με το λιμάνι του, και άλλα πολλά, μέχρι και ότι όλα αυτά αποτελούν προετοιμασία για να παραδοθεί ο οικισμός …στο μεγάλο κεφάλαιο!
Και βέβαια έχουν ξεφυτρώσει πλήθος οι ειδικοί – εκτός αν είναι οι ίδιοι – επί του θέματος.
Προτείνουν λ.χ. εκσκαφές και εκβαθύνσεις της λιμενολεκάνης, όταν τα βάθη είναι μεγάλα και απότομα στο σύνολο σχεδόν του όρμου. Να καταστρέψουμε δηλαδή και ότι έχει απομείνει από το βένθος του πυθμένα.
Προτείνουν πλωτή προβλήτα κατά μήκος της ακτογραμμής, όταν είναι βέβαιο ότι θα ξηλωθεί με το πρώτο «ζόρικο» μπουρίνι. Ακόμα ξύλινες κατασκευές στις οποίες θα δένουν τα υπερπολυτελή γιώτ, και βέβαια όταν φεύγουν θα τις… παίρνουν μαζί τους.
Λένε ότι τα προτεινόμενα έργα θα προκαλέσουν μεγάλη υποβάθμιση του βυθού του κόλπου και της ποιότητας των νερών λόγω της αδυναμίας φυσικής ανανέωσης με την ανεμπόδιστη κίνησή του.
Στην πραγματικότητα μεγάλη υποβάθμιση του βυθού του κόλπου και της ποιότητας των νερών προκαλείται από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με το μπάτε σκύλοι-αλέστε και την αδυναμία περιβαλλο- ντικής αστυνόμευσης, καθώς και με τις άγκυρες των σκαφών που πληγώνουν τον βυθό συνεχώς και οπουδήποτε. Τα προτεινόμενα έργα είναι πλωτά (όπου είναι δυνατόν λόγω κυματικών συνθηκών), ή γεφυρωτά/πασσαλωτά ώστε να μην διαταράσσεται αισθητά η δίαιτα των παρακτίων ρευμάτων.
Ακόμη τα προτεινόμενα από την μελέτη χωροθέτησης που έχει κατατεθεί, μικρά κτίρια στην περιορισμένη χερσαία ζώνη που διαμορφώνεται στο βόρειο τμήμα του όρμου, ενταγμένα αρμονικά στο φυσικό πρανές ώστε να μη κρύβουν από κανένα την θέα, τα βγάζουν άχρηστα και περιττά,… εν ολίγοις εκείνο που στην πραγματικότητα θέλουν είναι τα παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν και να μην αλλάξει απολύτως τίποτα.
Πικρή η αλήθεια, αλλά είναι γεγονός ότι όποιος σοβαρός άνθρωπος έχει χρόνια να πάει στο Φισκάρδο ή πάει για πρώτη φορά μεσοκαλόκαιρο, φεύγει από εκεί με αλγεινή εντύπωση.
Εμείς προτείνουμε σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τον τόπο του να ρίξει μια ματιά, όχι σε ολόκληρη την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει κατατεθεί, αλλά μόνο στο σχέδιο που έχει σαν περιεχόμενο την διάταξη των προτεινομένων έργων (Master Plan), και στο υπόμνημα που εμπεριέχεται σε αυτό. Εκεί υπάρχει συμπυκνωμένη όλη η ουσία, η φιλοσοφία αν θέλετε της προτεινόμενης παρέμβασης, και ας αναρωτηθεί ειλικρινά αν αυτά που αναγράφονται είναι σωστά ή όχι.
Αν υπάρχει πραγματική αγωνία για το λιμάνι του Φισκάρδου, και για ολόκληρο τον οικισμό γενικότερα θα πρέπει να είναι μήπως η μέχρι τώρα αδράνεια διαιωνιστεί, και το Φισκάρδο με την πάροδο του χρόνου βουλιάξει στην ανυποληψία και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Στις μέρες μας υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης όπως το ΕΠΑΝ ΙΙ του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους έργα χωρίς να χρειάζεται κανείς να καταφύγει σε μεγαλοεπενδυτές. Όμως το τραίνο δεν σταματάει για πολύ σε κάθε στάση. Κινείται και φεύγει γοργά, όπως γρήγορα κινείται και ο χρόνος, και η ζωή μας γενικότερα.
Με εξαιρετική τιμή
Ο «σχεδιαστής»
Δ. Σβορώνος
ΠΗΓΗ:ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΡΙΣΟΥ
ΑΡΧΕΙΟ
Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]
«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά
Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό
Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά
Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τριήμερη 39η Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς
ΝΟΑ: «Κολυμβητική Ημερίδα» την Κυριακή 1 Οκτωβρίου
Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου: Κοινή συναυλία με την Φιλαρμονική Δήμου Αλεξανδρουπόλεως
Πρόγραμμα για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
