Skip to main content
11 Νοεμβρίου 2008

Τα Νέα της Ερίσου – Νοέμβριος 2008

Αγωνία για το Λιμάνι

Στο προηγούμενο Δελτίο μας, σας είχαμε ενημερώσει για την συγκέντρωση στο πρ. Δημοτικό σχολείο, δημοτών που δεν συμφωνούν με την σχεδιαζόμενη κατασκευή τουριστικού καταφυγίου στο λιμάνι του Φισκάρδου, εξ αιτίας του μεγάλου όγκου των έργων που αυτό συνεπάγεται.

Από αυτούς που είχαν την πρωτοβουλία της συγκέντρωσης, λάβαμε ένα κείμενο διαμαρτυρίας, με την παράκληση να το δημοσιεύσουμε

Το κείμενο:

Αξιότιμοι κ.κ. συναρμόδιοι Υπουργοί,

Εμείς που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, εκπρόσωποι φορέων του νησιού της Κεφαλονιάς, πολίτες και κάτοικοι του Δήμου Ερύσσου, επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τις απόψεις μας για την σχεδιαζόμενη κατασκευή τουριστικού καταφυγίου στο λιμάνι Φισκάρδου – Κεφαλονιάς.
Όπως γνωρίζετε, το Φισκάρδο βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Κεφαλονιάς και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών υψηλού εισοδήματος που έρχονται με τα σκάφη τους για να απολαύσουν την μοναδική Φυσική ομορφιά της ακτογραμμής του με τους πολλούς μικρούς κολπίσκοuς, τις κατάφυτες πλαγιές που φτάνουν μέχρι την θάλασσα και τον πεντακάθαρο και καταγάλανο βυθό. Δεν θα παραλείψουμε να σας πούμε ότι μέσα στο λιμάνι εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε εμείς και οι επισκέπτες μας το κολύμπι καθώς και άλλες δραστηριότητες.

Η υπάρχουσα υποδομή για το καταφύγιο των σκαφών είναι ίσως ανεπαρκής και μπορεί να βελτιωθεί με ήπια παρεμβατικά μέτρα όπως πχ η εκβάθυνση του λιμανιού όπου χρειάζεται, η τοποθέτηση σημείων ανεφοδιασμού με νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, η ύπαρξη πυρoσβεστικών σημείων και η τοποθέτηση ασφαλών δεστρών για τα σκάφη. Όμως σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στους κατοίκους από την Δημοτική αρχή της Ερύσσου, προβλέπονται εκτεταμένες επιχωματώσεις του λιμανιού όπου θα κατασκευαστούν κτίρια, όπως γραφεία, αποχωρητήρια, σταθμός καυσίμων, χώρος ανέλκυσης / καθέλκυσης σκαφών και παρόμοια άλλα τέτοια έργα, όπως επίσης προβλέπεται και η κατασκευή προβλητών με οπλισμένο σκυρόδεμα παράλληλα προς την ακτογραμμή που οριοθετεί τις εισόδους του λιμανιού και μέσα στον φυσικό κόλπo / λιμάνι, οι οποίες σύμφωνα με την μελέτη θα δέχονται περίπου 170 σκάφη.

Οι αντιρρήσεις που εκφράζουμε, συνίστανται στο ότι:

1. Θα πρoκληθεί μεγάλη υποβάθμιση του βυθού του κόλπου και της ποιότητας των νερών λόγω της αδυναμίας Φυσικής ανανέωσης με την ανεμπόδιστη κίνησή του.

2. Η επιχωμάτωση στο βόρειο μέρος του κόλπου θα έχει σαν αποτέλεσμα, κατά τους χειμερινούς μήνες το λιμάνι να μην είναι πλέον ασφαλές στους επικρατέστερους νότιους άνεμους και την δημιουργία φαινομένου έντονης ρεστίας, η οποία με τον χρόνο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην υπάρχουσα προβλήτα και στα σπίτια που είναι κτισμένα δίπλα στην θάλασσα .

Ήδη η μικρή παρέμβαση που έγινε στο παρελθόν , έχει αποδείξει πόσο επικίνδυνες είναι τέτοιες παρεμβάσεις για το λιμάνι και την ασφάλειά του.

3. Ο παραδοσιακός οικισμός του Φισκάρδου με το μικρό γραφικό λιμάνι του, που αποτελούν αδιάσπαστο σύνολο, εάν αλλάξει μορφή με τα επιχειρούμενα έργα (για τα οποία θα απαιτηθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν) δεν θα αποτελεί πλέον πόλο έλξης επισκεπτών επιπέδου και θα οδηγηθεί στην υποβάθμιση.

Ως παράδειγμα αναφέρουμε την μαρίνα του Αργοστολίου που κατασκευάστηκε χάριν της «τουριστικής ανάπτυξης», χωρίς σωστό σχεδιασμό και εν τέλει απαξιώθηκε, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον όπως άλλωστε διαπίστωσε και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του (σχετικό άρθρο στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, φ.17/08/08, του Πυθαγόρα Κόσιβα, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού και αντιπροέδρου της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σκαφών Αναψυχής).

Σχετικά με την βιωσιμότητα του έργου θεωρούμε ότι είναι αδύνατη αφού η αιχμή της τουριστικής περιόδου είναι μόλις 20 ημέρες τον Αύγουστο. Πλέον αυτού δεν γνωρίζουμε εάν το έργο είναι εντεταγμένο στο γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό.

Στον αντίποδα της εκτεταμένης και σκληρής παρέμβασης στο λιμάνι , προτείνουμε την απλή εγκατάσταση μίας επιπλέουσας προκατασκευασμένης προβλήτας κατά μήκος της ακτογραμμής, χωρίς άλλη παρέμβαση στον χερσαίο χώρο, την εκβάθυνση όπου χρειάζεται και την τοποθέτηση εγκαταστάσεων νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, πυροσβεστικών μέσων και δεστρών περιμετρικά στο λιμάνι.
Τα υπόλοιπα χερσαία έργα μόνο καταστροφή του περιβάλλοντος προοιωνίζουν.

Εν τέλη κ.κ. Υπουργοί ζητάμε απλά το αυτονόητο . Το Φισκάρδο στο οποίο μεγαλώσαμε και στο οποίο προσέρχονται τόσοι επισκέπτες από πολλά μέρη του κόσμου για να απολαύσουν τις Φυσικές ομορφιές του, θέλουμε να παραμείνει αλώβητο από κάθε είδους κακής εννοούμενης «ανάπτυξης» αφού οποιαδήποτε μη ήπια επέμβαση θα του αλλοιώσει για πάντα την Φυσιογνωμία.

Διατελούμε με τιμή
Το κείμενο, μετά την συλλογή των υπογραφών, θα σταλεί σε Υπουργεία και άλλους φορείς.

Όσοι επιθυμούν να το υπογράψουν ας επικοινωνήσουν με:
Δήμητρα Αντωνάτου τηλ: 6977223716 & 26740-41310
Τούλιο Κοκκόλη τηλ: 6945361617

Σχεδιαζόμενη κατασκευή τουριστικού καταφυγίου στο λιμάνι Φισκάρδου Κεφαλονιάς.

Και ενώ τα κόμματα και οι τοπικές οργανώσεις τους, σιωπούν ( η αντιπολίτευση που πάντα ψάχνει αιτίες για γκρίνια, που είναι; ), οι Οικολόγοι Πράσινοι αντέδρασαν με ανακοίνωση στον Τύπο.

Είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι σήμερα πολίτες μιας περιοχής της Κεφαλονιάς, του Δήμου Ερίσου, αντιδρούν σε σχέδια δήθεν ανάπτυξης στη λεκάνη του λιμανιού του Φισκάρδου με την κατασκευή απαράδεκτων έργων τουριστικού καταφυγίου.

Στην πραγματικότητα ο Δήμος Ερίσου προτείνει έργα μεγέθυνσης μη έχοντα σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναλυτική παράθεση των έργων αλλά και προτάσεις περιέχει αναφορά πολιτών και κατοίκων του Δήμου με ημερομηνία 24 – 9 – 2008.
Ως πολιτικός φορέας τασσόμεθα στο πλευρό των ανωτέρω πολιτών και υιοθετούμε το πνεύμα της αναφοράς τους προς αρμόδια Υπουργεία.
Πιστεύουμε ότι μόνο ορισμένες ελλείψεις στο λιμάνι, όπως μιας επιπλέουσας προβλήτας, αποχωρητηρίων, εγκαταστάσεων νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, πυροσβεστικών μέσων και δεστρών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Με τιμή
Κ. Παπαζαφειράτος
Εκπρόσωπος Οικολόγων – Πράσινων στην Κεφαλονιά

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΡΙΣΣΟΥ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Σεπτεμβρίου 2023

Εναρκτήριο κονσέρτο στο Συμπόσιο και έκθεση με θέμα «Timeless Light» στα Μεταξάτα

Το Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023 , 8.30μ.μ.  &nbsp…
27 Σεπτεμβρίου 2023

Χορωδία & Μαντολινάτα Αργοστολίο: Νέα ημερομηνία για την Συναυλία Αλληλεγγύης

Με πολύ στενοχώρια και λύπη , αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε την ΣΥΝΑΥΛΙΑΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ , που είχαμε ε…
27 Σεπτεμβρίου 2023

Τριήμερη 39η Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι αναλάβαμε την διοργάνωση της 39 ης ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΦ…
25 Σεπτεμβρίου 2023

Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου: Έναρξη Λυκειακής Χρονιάς

Το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου ξεκινά την Λυκειακής Χρονιάς με την συνάντηση όλω…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»
25 Σεπτεμβρίου 2023

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Με μεγάλη μας χαρά επισκεφθήκαμε το κατάστημα Loukoumania που βρίσκεται στο Αργοστόλι και ήρθε η…
Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς
12 Σεπτεμβρίου 2023

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς και να μάθουμε περισσότερες πλη…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
8 Σεπτεμβρίου 2023

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»
6 Σεπτεμβρίου 2023

Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και να θαυμάσουμε τον χώρο όπου…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU