Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΤΕΙ Ιονίων Νήσων: μια μεγάλη ευκαιρία
Τα προηγούμενα χρόνια, η ίδρυση των δύο τμημάτων ΤΕΙ στο νομό μας αποτέλεσε μια εξέλιξη που αγκαλιάστηκε θερμά από την τοπική μας κοινωνία και έδωσε αισιοδοξία για την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη στον τόπο μας αλλά και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως κατά το χειμώνα που δεν υπάρχει τουρισμός. Τα τμήματα αυτά αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στη λειτουργία τους, ως προς τις υποδομές, τα συγγράμματα, τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών, το εκπαιδευτικό προσωπικό.Η πρόσφατη ίδρυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων συνιστά αναμφισβήτητα μια ιστορική ευκαιρία για το νομό μας. Έχοντας την έδρα και την πλειοψηφία των τμημάτων στον τόπο μας, μπορούμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μας δίνει η εξέλιξη αυτή. Ο νομός μας, που δυστυχώς μέχρι σήμερα περιορίστηκε στον τουρισμό ως μονοκαλλιέργεια, μπορεί πλέον να αποτελέσει όαση δημιουργίας, πολιτισμού, επιστημονικής προόδου. Ολόκληρη η τοπική μας κοινωνία οφείλει να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της αυτή τη μεγάλη πρόκληση-στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τους φοιτητές του ΤΕΙ και τις οικογένειές τους, τους καλύτερους πρεσβευτές του νομού μας. Το ΤΕΙ είναι ένα από τα βασικά όπλα που έχουμε και στη διαδικασία αναβάθμισης της τουριστικής μας στρατηγικής. Μας δίνει μια αναπτυξιακή ώθηση που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη.
Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων μειώνει κάπως την αρχική ικανοποίησή μας. Το γεγονός ότι είχε επιλεγεί από 8 μόνο φοιτητές αποδεικνύει ότι ο κόσμος δεν ήξερε την ύπαρξή του, δεν είχε γίνει η πρέπουσα προετοιμασία. Η αναπόφευκτη αναστολή, για ένα έτος, της λειτουργίας του, δίνει το χρόνο ώστε να διαφημιστεί αυτό το τμήμα κατάλληλα και ίσως να υπάρξει μια ελαφρά τροποποίηση στο αντικείμενο σπουδών του, με σκοπό να γίνει πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό.
Για να μπορέσει όμως ο νομός μας να ρίξει το βάρος του στη στήριξη του ΤΕΙ και στη χάραξη μιας νέας τουριστικής στρατηγικής για το μέλλον, πρέπει να λήξει και το θέμα της Γέφυρας Δεβοσσέτου, που απορροφά τη φαιά ουσία των ιθυνόντων και των πολιτών. Χρειάζεται γρήγορα να βγουν τα αποτελέσματα των ερευνών. Αφού αυτά βγουν, να κλείσει η Γέφυρα για να ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες συντήρησης, ενίσχυσης, ανάδειξής της. Ταυτόχρονα, με δημοκρατικές διαδικασίες να ληφθεί η απόφαση για τη μελλοντική χρήση της, ώστε οι εργασίες αποκατάστασης να έχουν την ανάλογη ένταση και έκταση. Μόνο αν το θέμα αυτό προχωρήσει με πολιτισμένο και κυρίως δημοκρατικό τρόπο, θα μπορέσει να εκτονωθεί η ένταση και οι θεσμικοί παράγοντες και η τοπική μας κοινωνία να αντιμετωπίσουν και τα άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η ίδρυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα την Κεφαλονιά, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τον άλλο πάγιο στόχο μας, που είναι η ίδρυση και τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου στο νομό μας. Δεν νοείται “Ιόνιο” Πανεπιστήμιο που όλα τα τμήματά του να βρίσκονται σε ένα νησί. Όπως και το ΤΕΙ θα έχει τμήματα και στα άλλα νησιά, το ίδιο πρέπει να γίνει και με το Πανεπιστήμιο. Ο στόχος αυτός δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Στην πορεία στήριξης και στεριώματος του ΤΕΙ, οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες και η διοίκηση του ιδρύματος οφείλουν να έχουν μια απόλυτα διεκδικητική στάση απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας. Το γεγονός ότι το ΤΕΙ θα βρίσκεται στο όμορφο νησί μας, δεν σημαίνει ότι όλα τα άλλα θα γίνουν από μόνα τους. Χρειάζεται αέναη προσπάθεια ώστε να έχει και υψηλού επιπέδου διδακτικό προσωπικό, ποιοτικές βιβλιοθήκες και εργαστήρια, σύγχρονες εγκαταστάσεις, δυνατότητες σίτισης και στέγασης των φοιτητών, υψηλό επίπεδο σπουδών.
(Από την εφημερίδα “Λόγος Κεφαλλήνων και Ιθακησίων”)