Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Τουριστική ανάπτυξη και γκολφ στη Κεφαλονιά.
Το άθλημα του γκόλφ είναι σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα, καθώς διαθέτουμε μόνο 6 γήπεδα (Κέρκυρα, Γλυφάδα, Χαλκιδική, Ρόδος, Χερσόνησο Κρήτης και Ελούντα Κρήτης). Οι γειτονικές – τουριστικά ανταγωνιστικές – μεσογειακές χώρες έχουν προχωρήσει σε αυτό το θέμα όπως φαίνεται από τον αριθμό των υφιστάμενων γηπέδων: η Ισπανία διαθέτει 266, η Πορτογαλία 67, η Κύπρος 3 και η Τουρκία 9 (κατασκευάζει κι άλλα 11). Οι καθιερωμένοι μεσογειακοί γκολφικοί προορισμοί έχοντας το πλεονέκτημα του κατάλληλου ήπιου κλίματος, αύξησαν τις αφίξεις τους κατά τους μήνες της χαμηλής σεζόν (άνοιξη και φθινόπωρο).Η ύπαρξη γηπέδων γκολφ προσελκύει τουρισμό υψηλής οικονομικής στάθμης. Μελέτες έχουν δείξει ότι 40% των γκολφέρ παγκοσμίως πραγματοποιούν τουλάχιστον 3 ταξίδια ετησίως προς αναζήτηση νέων προορισμών-γηπέδων. Η μέση διάρκεια ενός ταξιδιού είναι μία εβδομάδα και ο κάθε παίκτης ξοδεύει περίπου 2.600 ¤. Από αυτούς το 10% θα αγοράσει σπίτι κοντά σε κάποιο αγαπημένο γήπεδο δαπανώντας τουλάχιστον 120.000 ¤ ή και παραπάνω ανάλογα την οικονομική τους δυνατότητα.
Βέβαια η εξεύρεση γης και κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες (περιβαλλοντικοί κ.α.). Και φυσικά η ύπαρξη επενδυτών να αναλάβουν το όλο εγχείρημα είναι απαραίτητη.
Στη πατρίδα μας κάποια σχεδιάζονται ενώ άλλα είναι έτοιμα προς υλοποίηση. Στη Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Ολυμπία), στη Κρήτη (Κάβο Σίδερο), καθώς και στη γειτονική Ζάκυνθο (2 γήπεδα), μεταξύ άλλων. Οι επενδύσεις αυτές συνήθως συνοδεύονται από τη κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων – Resorts και κατοικιών προς πώληση-Real Estate Development.
Το γκολφ ποτέ έως τώρα δεν διέγειρε τη φαντασία των Ελλήνων. Στις περισσότερες δυτικές χώρες είναι άθλημα που προσελκύει ελ. επαγγελματίες-γιατρούς, δικηγόρους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον για το παιχνίδι στην Ελλάδα.
Η Κεφαλονιά γίνεται όλο και πιο πολύ δημοφιλής προορισμός για επισκέπτες. Ακούω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για γυρίσματα νέας ταινίας, με θέμα την Οδύσσεια. Οι άνθρωποι του νησιού θέλουν το τουρισμό και το εισόδημα που προσφέρει. Οι βορειοευρωπαίοι –κι όχι μόνο, όλο και αγοράζουν περισσότερα ακίνητα στο νησί. Ο τροχός της ανάπτυξης γυρίζει και ο τόπος προχωράει-είτε όρθια ή και με στραβοπατήματα ενίοτε. Εάν η τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας είναι μονόδρομος, τότε μήπως θέλουμε επισκέπτες υψηλής οικονομικής στάθμης και η δημιουργία γηπέδου(ων) γκολφ συμβάλλει προς αυτή τη κατεύθυνση; Δεν ξέρω αν υπάρχουν προτάσεις-σκέψεις-σχέδια για κάτι τέτοιο από αρμόδιους ή μη. Σε επίπεδο περιφέρειας ίσως είναι πιό σημαντικό το θέμα αυτό γιατί η πράξη έχει αποδείξει ότι η ύπαρξη πολλών κοντινών γηπέδων (π.χ. Ολυμπία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λευκάδα και Κέρκυρα) δημιουργεί έναν πραγματικό γκολφικό προορισμό. Πάντως αν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο στο νησί(ά) είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσουν ακαδημίες γκολφ- ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά που επιθυμούν να γνωρίσουν το ιδιαίτερο αυτό άθλημα.
Μετά τιμής,
Γερ. Λασκαράτος
Γεωπόνος
Πηγή: INV golf