Skip to main content
10 Απριλίου 2005

Το αλιευτικό καταφύγιο στην παραλία Κλειματσιά

Διάλογος ξεκίνησε στο Ράδιο Λειβαθώ για το θέμα του υπό κατασκευή έργου «αλιευτικού καταφυγίου στην παραλία Κλειματσιά» στα Σπαρτιά., με αφορμή την εκφρασθείσα διαφωνία του κυρίου Δημήτρη Πανά (του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην περιοχή) κατά τη συζήτηση του θέματος στο τοπικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα έγινε συζήτηση στο Ράδιο Λειβαθώ με την συμμετοχή εκπροσώπων των άμεσα συσχετιζόμενων φορέων και ιδιωτών που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις η αντιρρήσεις, και σίγουρα τουλάχιστον αυτών που τις έχουν εκφράσει δημόσια, ανεπίσημα, η επίσημα όπως ο κ. Πανάς.

Τα παραπάνω έγιναν στην καθημερινή εκπομπή του «Λειβαθώ 105.9», «τα χρώματα της Ιριδας», που επιμελείται και συντονίζει η Τζογιάννα Γαλιατσάτου, με συμμετέχοντες και καλεσμένους για την συγκεκριμένη εκπομπή, τον δήμαρχο Λειβαθούς κ. Νίκο Φραντζή, την πρόεδρο του δ.δ. Σπαρτιών κ. Πόπη Νικολετάτου, τον πρόεδρο του αλιευτικού συλλόγου Λειβαθούς κ.Δόριζα, τον κ. Πανά, και τηλεφωνικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, το έργο εγκρίθηκε ομόφωνα από το τοπικό συμβούλιο Σπαρτιών, πριν συζητηθεί στο Δ.Σ.. Λειβαθούς κατά την συνεδρίαση της 3ης Μαρτίου του 2005 όπου και εγκρίθηκε η προμελέτη του έργου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της προέδρου του Δ.Δ. Σπαρτιών κας Νικολετάτου Πόπης, της σχετικής συζήτησης προηγήθηκε συστηματική ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουν την άποψη τους κατά τη διαμόρφωση της τελικής απόφασης.

Ο κύριος Πανάς, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου μεγάλης δυναμικότητας στην περιοχή, παρότι βρισκόταν εκτός Κεφαλονιάς για επαγγελματικούς λόγους, έδωσε γραπτώς διατυπωμένες τις αντιρρήσεις του για την κατασκευή του έργου, στο συμβούλιο του Δ.Δ. κατά τη σχετική συζήτηση.

Ο κύριος Δόριζας , πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Λειβαθούς «ο Δίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το αλιευτικό καταφύγιο θα αναβαθμίσει την περιοχή επειδή θα δώσει την δυνατότητα σε μια νέα κατηγορία τουριστών ιδιοκτητών σκαφών, να παραθερίσουν εκεί με περισσότερη άνεση.

Ενώ βασικός ισχυρισμός του κυρίου Πανά είναι ότι ενδέχεται να υποβαθμιστεί η περιοχή επειδή η αντίστοιχη παραλία είναι βασικός πόλος έλξης για τους παραθεριστές σε συνδυασμό με τη γενικότερη φυσική ομορφιά της περιοχής. Ο κ. Πανάς εξέφρασε τις αντιρρήσεις του ξανά κατά την διάρκεια της εκπομπής συνομιλώντας με τον κ. Φραντζή.

«Απάντηση» επί της ουσίας από το δήμαρχο Λειβαθούς ήταν η διαβεβαίωση ότι το έργο θα γίνει αφενός με προδιαγραφές κατάλληλης περιβαλλοντικής μελέτης, αφετέρου ότι η «παρούσα Δημοτική Αρχή έχει ως άξονα της πολιτικής της τη δημιουργία υποδομών που θα στηρίζουν την δραστηριότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και του πρωτογενούς τομέα όπως είναι η αλιεία. Αφού μάλιστα υπάρχει πραγματική ανάγκη να αναβαθμιστεί η ήδη υπάρχουσα κατάσταση προς όφελος των αλιέων αλλά και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας».

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τα λεγόμενα του προλαλήσαντα κ. Μιχάλη Μεσολωρά (πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Αργοστολίου και κάτοικος Σπαρτιών) ο οποίος κατά την παρέμβασή του στην εκπομπή, δήλωσε συνομιλώντας με τον κ. Πανά, ότι είναι αίτημα τουλάχιστον 30 αλιέων της περιοχής η δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου, για να τους δοθεί η δυνατότητα να δουλέψουν με άνεση στον τόπο τους και με καλύτερες συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί πως δεσμεύτηκε ο ίδιος προσωπικά αλλά και εκ μέρους των υπόλοιπων αλιέων της περιοχής (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) για την αυστηρή τήρηση των κανονισμών της επερχόμενης περιβαλλοντικής μελέτης για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος στο χώρο του αλιευτικού καταφυγίου από ενδεχόμενη ρύπανση.

Η ραδιοφωνική συζήτηση κατέληξε αισίως σε υπόσχεση μεταξύ του κ. Πανά και του κ. Φραντζή για από κοινού επεξεργασία του θέματος, με σκοπό την εξεύρεση πρότασης, που θα οδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την προμελέτη του έργου στην μελέτη διασφαλίζοντας τους κατάλληλους περιβαλλοντικούς όρους.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο τέλος της συζήτησης η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον παραπάνω σκοπό, θα επιχειρηθεί να είναι με τη σύμπραξη όλων των άμεσα ενδιαφερόμενων αλλά και όσων έχουν διαφοροποιηθεί.

Από το Δ.Ρ.Σ. «Λειβαθώ 105,9» / «τα χρώματα της Ιριδας»

Ρεπ.: Τ. Γαλιατσάτου

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

7 Δεκεμβρίου 2023

Ο Δήμος Σάμης ανάβει το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 θα ανάψει το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο του Δήμου Σάμης. Η εκδήλωση…
7 Δεκεμβρίου 2023

Χορευτική παράσταση «FROZEN» από τη σχολή χορού Ελισάβετ Λιβιεράτου

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 20:00 σας προσκαλούν οι μαθητές της σχολής χορού Ελισάβετ Λιβ…
6 Δεκεμβρίου 2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της Κινητής Μονάδας ΚΕΘΕΑ Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Σάμης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση – δράση της Κινητής Μονάδας ΚΕΘΕΑ Ιονίων Νήσων σε συνεργασία…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι
6 Δεκεμβρίου 2023

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι

Μύρισαν Χριστούγεννα στο κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι. Με υπέροχο χριστουγεννιάτικο στολι…
Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
28 Νοεμβρίου 2023

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας

Στο κρεοπωλείο «Σταθάτου» θα βρείτε στη διάθεση σας φρέσκα λαχανικά, τυριά δίκη τους παραγωγής κ…
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
28 Νοεμβρίου 2023

Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, επισκεφθήκαμε τον φούρνο «Τρίτη Γενιά» να θαυμάσουμε τις εξαιρετικέ…
Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]
25 Νοεμβρίου 2023

Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]

Ο φακός του kefalonitis έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Παρασκευής στη νέα ταβέρνα-μεζεδοπωλ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU