Το Ληξούρι γιόρτασε τον πολιούχο του, Άγιο Χαράλαμπον – Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
Το Ληξούρι γιόρτασε τον πολιούχο του, Άγιο Χαράλαμπον – Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
Το Ληξούρι γιόρτασε τον πολιούχο του, Άγιο Χαράλαμπον – Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
Το Ληξούρι γιόρτασε τον πολιούχο του, Άγιο Χαράλαμπον – Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
12 Φεβρουαρίου 2019

Το Ληξούρι γιόρτασε τον πολιούχο του, Άγιο Χαράλαμπον – Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Μεγαλοπρεπέστατη ήταν η ιερή πανήγυρη του Αγίου Χαραλάμπους στο Ληξούρι, στην πόλη, όπου ο ιερομάρτυρας της πίστης του Χριστού, είναι προστάτης. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, αλλά και κάποιες γραπτές ιστορικές αναφορές, ο Άγιος Χαράλαμπος έσωσε την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Παλικής, από τη χολέρα στα 1811 και από τότε καθιερώθηκε ως προστάτης αυτής της περιοχής.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιερής Μητρόπολης Κεφαλληνίας, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού και του εφημέριου, π. Ιωάννη Φραγκισκάτου, τη γιορτή τίμησαν πέρα από τον δικό μας σεβασμιότατον, κον Δημήτριον και οι : σεβασμιότατος Νέας Ιωνίας, κος Γαβριήλ, και ο μητροπολίτης Ανέων, κος Μακάριος.

Όλα ήταν ταχτοποιημένα στο ακέραιο από τους επιτρόπους και τον εφημέριο του ναού, π. Ιωάννη Φραγκισκάτο, αλλά και από τις ενορίτισσες που είχαν μεριμνήσει για την κάθε ανάγκη.

Κατά τον εσπερινό ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ μίλησε στο εκκλησίασμα με λόγο μεστό, θεολογικό που είχε στιβαρότητα, δίνοντας απλόχερα το μήνυμα που παίρνει κανείς από το βίος του Αγίου Χαραλάμπους.

Μετά το πέρας του εορταστικού εσπερινού του Αγίου Χαραλάμπους, οι Σεβασμιότατοι, κάποιοι ιερείς, ψαλτάδες και φίλοι, βρεθήκαμε στην οικία του επιτρόπου του ναού, κου Ιωάννη Λαδά. Ο Ιωάννης μαζί με την οικογένειά του προσφέρει αυτό το ζεύκι, με πολλή αγάπη, χρόνια τώρα, και έτσι ενώνει τόσο όμορφα την επικοινωνία των συμπανηγυριστών παρευρισκομένων με μια ζεστή και οικεία φιλοξενία.

Τα φαγητά και τα άλλα εδέσματα, αλλά και τα γλυκίσματα του τραπεζιού ήταν πλουσιοπάροχα, πολλά και καλομαγειρεμένα, που δεν ήθελες να σηκωθείς από το τραπέζι! Η οικογένεια ήταν επί ποδός, η σύζυγος του Γιάννη Λαδά, η αγαπητή Ντουντούλα, μοναδική στη μαγειρική της, και οι κόρες τους, Αγγελικούλα και Ελένη μετά των συζύγων τους, εξυπηρέτησαν με πλατιά χαμόγελα χαράς και αγάπης όλους τους καθήμενους στο καθιερωμένο ζεύκι που οργανώνουν στο σπίτι τους.

Πολλές ευχαριστίες από καρδιάς στα μέλη της αγαπητής οικογένειας Του Γιάννη Λαδά, να είναι πάντα καλά να υπηρετούν τόσο όμορφα τον Άγιο Χαράλαμπο και το ναό του στην πόλη μας.

Την επίσημη μέρα της εορτής, τα ψαλτικά και η Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκαν με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη. Συλλειτούργησαν οι τρεις μητροπολίτες: Κεφαλληνίας κος Δημήτριος, Νέας Ιωνίας κος Γαβριήλ και Ανέων κος Μακάριος, και μαζί τους τρεις διάκονοι, καθώς και πλήθος ιερέων του νησιού μας.

Στον καλανάρχο διεύθυνε ο αξιόλογος και δυναμικός χοράρχης, ο αγαπητός σε όλους μας, σπουδαίος Ληξουριώτης, Νικόλαος Γερασίμου Βάλσαμος. Τού αξίζουν πολλά μπράβο για την επιμέλεια και τη σοβαρή παρουσία, που πάντα κάνει στο πανηγύρι του Αγίου Χαραλάμπους. Τού αξίζουν πολλά μπράβο, γιατί ξέρει να προβάλλει και να αξιοποιεί σωστά το ψαλτικό του ανθρώπινο δυναμικό, να οργανώνει το σύνολο των φωνών που θα ψάλλουν και το αποτέλεσμα να είναι όπως πάντα, τόσο επιβλητικό και εναρμόνιο, ώστε να έχει μια υπέροχη ταυτότητα.

Τού αξίζουν πολλά μπράβο, γιατί, μαζί του έχει τους παλιούς και αξιόλογους ψαλτάδες του Ληξουρίου, όπως τον Αντώνη Έρτσος και τον Σταύρο Συνοδινό (Χούσο) και άλλους, εκτιμώντας έτσι και την προσφορά τους και την ηλικία τους, που, ακόμη ως παλιοί ψάλτες, έχουν κάτι να σου πουν και να σου διδάξουν. Ανάμεσα στα μέλη του ψαλτικού κόρου, υπήρχαν και δυο φίλοι μουσικοί από το Αργοστόλι, ο μαέστρος Βασίλης Μουντάκης και ο Διονύσης Γασπαρινάτος, πρόσωπα αγαπητά, που με μεράκι και ψυχή συμμετέχουν σε τέτοιες τελετουργικές εορταστικές ακολουθίες. Επίσης, ο Κεφαλονίτης παλιός λυρικός καλλιτέχνης, Λεωνίδας Αντύπας, που με φωνή βαρυτονάλε κρατούσε τα «μπόσικα» των φωνών σταθερά και γιομάτα.

Το Αποστολικό Ανάγνωσμα είπε ο Αντώνης Έρτσος με φωνή γεμάτη συναισθηματικές αποχρώσεις, δίνοντας μια όμορφη νότα στην εκκλησιαστική τελετουργία. Το ψαλτικό κόρο, ήταν δουλεμένο, κι ακολουθούσε τη θαυμαστή ετοιμότητα του μαέστρου του, του Νικόλα Βάλσαμου, με αποτέλεσμα να αποδώσει με σταθερότητα και λαμπρότατα τον κάθε ψαλτικό ήχο της στιγμής. Όλη η ψαλτική παρέα ήταν ένα συμπαγές σύνολο, και ως τέτοιο, χωρίς παραφωνίες , πλημμύριζε αρμονικά το ναό με τα ποικίλα ψαλτικά ακούσματα. Ακούστηκαν τροπάρια και απολυτίκια, με το παλιό νψαλτικό κεφαλληνιακό ύφος, καθώς και ψαλτικά μέρη άλλων συνθετών εκκλησιαστικής μουσικής. Τα υψηλά ανεβάσματα των φωνών και τα μελετημένα κρεσέντα στα ψαλτικά μέρη, δεν ξέφευγαν, απεναντίας ήταν γλυκύτατα και δεμένα ως ένας καλοδουλεμένος ήχος. Δυναμικά ξετυλίχτηκε η ψαλτική στη Δοξολογία, με ισχυρά «μπασίματα» των φωνών και με παλμό, όπου δε, χρειαζόταν ένα ελαφρό βιμπράτο, αυτό= ακούστηκε γλυκύτατα, χωρίς να προξενεί καμιά χαλάρωση, κι έτσι κορυφώθηκε όμορφα και γιομάτα στο σύνολό του το δοξαστικό της εορτής. Μας θύμισε παλιές εποχές, τότε που στα ψαλτικά αναλόγια τηςπόλης μας, ήταν οι Δρακοπουλαίοι, ικανοί ψαλτάδες που άφησαν εποχή.Εν κατακλείδι για την ψαλτική χορωδία που ακούσαμε κατά τα υμνολογικά της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, αξίζουν πολλά μπράβο ακόμη μια φορά στον Νικόλαο Βάλσαμο, γιατί παρόλο που είναι φορτωμένος στις υποχρεώσεις του στην Αθήνα, μέσα σε λίγο χρόνο έρχεται για να υπηρετήσει σωστά, παραδοσιακά και ευλαβικά τον άγιο της πόλης του.

Η λιτανική πομπή συνοδεύτηκε όπως πάντα, με τη Φιλαρμονική Ληξουρίου, η οποία έδωσε τον καλύτερο της ήχο, μέσα σε τάξη και κάτω από τα έμπειρα χέρια του μαέστρου της, του Χαράλαμπου Μακρή.

Η λιτανεία έκανε τρεις στάσεις, η πρώτη στον άγιο Νικόλαο Μηνιατών, με –αιτησιακό- χαρακτήρα, στο κελί του παπα -Μπασιά και στην κεντρική πλατεία, όπου εκεί μίλησαν οι σεβασμιότατοι: Κεφαλληνίας κος Δημήτριος και Ανέων, κος Μακάριος. Ο τελευταίος έδωσε το δίδαγμα που βγαίνει από το Ευαγγέλιο της ημέρας και μίλησε για τον αγώνα του Αγίου Χαραλάμπους, που μέσα από το μαρτύριό του, δεν έχασε την πίστη του, αλλά την εδραίωσε περισσότερο και τη μετέδωσε στον κόσμο, ως Στύλος Ακλόνητος.

Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικοί άρχοντες, ο αντιδήμαρχος Παλικής κος Γιώργος Κατσιβέλης και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δημήτριος Γερ. Μαρκέτος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος του Ληξουρίου, Διονύσιος Τσιγκανός, πολιτευτές και πολιτικά πρόσωπα από άλλα μέρη του νησιού.

Ακολούθησε μετά το πέρας της εορτής και τα θεία τελετουργικά της, τράπεζα εορτής στην Ιερά Μονή Κορωνάτου, προσφορά του Επιτρόπου του ναού , κου Δημητρίου Παριώτη και της οικογένειά του. Ιερωμένοι, ιεροψάλτες και φίλοι παραβρεθήκαμε σε ένα ζεύκι μεσημεριανό, γεμάτο χαρά και επικοινωνία. Είναι μια προσφορά που συνεχίζεται εδώ και 25 χρόνια, με αγάπη και πολλή φροντίδα, από την οικογένεια Παριώτη, δίνοντας τη χαρά στους παρευρισκόμενους στην εορταστική αυτή τράπεζα, να έχουν επιπλέον ένα μοναστηριακό ευλαβικό ζεύκι. Το αποκορύφωμα στην τράπεζα αυτή ήταν ο μοναδικός στη γεύση μπακλαβάς, φτιαγμένος από τα χέρια της κας Σούλας Παριώτη, που τον απολαύσαμε με χαρά όλοι μας. Πολλά μπράβο και έπαινοι σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ναού,(Γιάννη Λαδά, Δημήτρη Παριώτη, Νύση Αντζουλάτο, Σωκράτη Μαρούλη), στις γυναίκες της ενορίας που αμέριστα βοήθησαν, 

ιδιαιτέρως αξίζουν πολλά στον εφημέριο του ναού, του Αγίου Χαραλάμπους Ληξουρίου, π. Ιωάννη Φραγκισκάτο, γιατί πέρα από τα καθήκοντα του επόπτη και τελετάρχη, που αθόρυβα διακονούσε, ήταν ο πρωτεργάτης στην εορτή, για να χαρεί ο άγιος μάρτυρας Χαράλαμπος, ο άγιος της ενορίας του, που τόσα χρόνια τον υπηρετεί με σεβασμό και Ορθόδοξη θρησκευτικότητα. 

Ληξουριώτες και Παληκισιάνοι όπου γης Χρόνια Πολλά και Καλά και του χρόνου με υγεία

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Μαρτίου 2023: Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Ληξούρι
23 Μαρτίου 2023

23 Μαρτίου 2023: Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Ληξούρι

Το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Ληξουρίου, λόγω της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου 1821 σας προσ…
Πανηγύρι Ευαγγελιστρίας στα Φαρακλάτα
22 Μαρτίου 2023

Πανηγύρι Ευαγγελιστρίας στα Φαρακλάτα

Γράφει ο Αποστόλης Χαλικιόπουλος Γιορτάζει ο Ευαγγελισμός, γιορτάζει κι’ η Πατρίδα! Ελά…
Δ. Σάμης: Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού 25ης Μαρτίου
21 Μαρτίου 2023

Δ. Σάμης: Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού 25ης Μαρτίου

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, αλλά και για την αν…
Π.Σ. ΙΟΝΙΟΣ ΠΝΟΗ: Μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
21 Μαρτίου 2023

Π.Σ. ΙΟΝΙΟΣ ΠΝΟΗ: Μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλονιάς-Ιθάκης ΙΟΝΙΟΣ ΠΝΟΗ την Δευτέρα 27 Μαρτίου διοργανώνει την ετή…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βρες ιδιαίτερα φανταχτερά αξεσουάρ στο κατάστημα «DMK Professional»
10 Μαρτίου 2023

Βρες ιδιαίτερα φανταχτερά αξεσουάρ στο κατάστημα «DMK Professional»

Στο κατάστημα DMK Professional θα βρείτε ιδιαίτερα αξεσουάρ για τα μαλλιά και όχι μόνο. Για …
Βρείτε οτιδήποτε χρειάζεστε για την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι»
15 Φεβρουαρίου 2023

Βρείτε οτιδήποτε χρειάζεστε για την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι»

Η προετοιμασία για την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» έχει ήδη ξεκινήσει! …
Σε ερωτική ατμόσφαιρα το ανθοπωλείο Μπενετάτος
14 Φεβρουαρίου 2023

Σε ερωτική ατμόσφαιρα το ανθοπωλείο Μπενετάτος

Τι πιο όμορφο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα για τον α…
Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2023

Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Το ανθοπωλείο Bosonis Art & Flower σας προτείνει ιδεές για εκπλήξεις που θα μείνουν αξέχαστε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design