Νέα δεδομένα και για την πανίδα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ήλθαν στο φως από τα ερευνητικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Η έρευνα της επιστημονική ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελούμενη από τους αναπληρωτές καθηγητές κ.κ. Χονδρόπουλο Βασίλειο και Γιαγιά Ευαγγελία, Βιολόγους – Ζωολόγους, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Γεώργιο Τρυφωνόπουλο και Γεώργιο Μήτσαινα στα πλαίσια του προγράμματος ” …Προστασία Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη”, που χρηματοδοτήθηκε κατά ένα μέρος από το Υ.ΠΕ.ΧΩ. Δ.Ε. ολοκλήρωσε την καταγραφή των πανιδικών δεδομένων από τις βιβλιογραφικές πηγές και κατά τις επανειλημμένες επισκέψεις της στα δύο νησιά κατέγραψε τρία taxa αμφιβίων δεκατρία taxa ερπετών και 19 taxa θηλαστικών.
Πολύ σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι από τη σύγκριση των βιβλιογραφικών δεδομένων με αυτά, που προέκυψαν στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος, αναφέρθηκαν τρία νέα είδη θηλαστικών. Συγκεκριμένα για την Κεφαλονιά ένα εντομοφάγο η Talpa stankovici ( ασπάλακας) και ένα χειρόπτερο o Miniopterus schreibersii ( πτερυγιονυχτερίδα), ενώ για τη νήσο Ιθάκη αναφέρθηκε για πρώτη φορά ως νέo είδος ο ασβός ( Meles meles). Σημειώνουμε ότι η έρευνα σχετικά με τις νυχτερίδες έχει πολύ μεγάλη σημασία για την υγεία του όλου οικοσυστήματος, επειδή τα νυκτόβια αυτά θηλαστικά αποτελούν δείκτη, δηλ. η παρουσία των πληθυσμών τους δείχνει υγιές οικοσύστημα , ενώ η απουσία ή η ελάττωση των πληθυσμών τους το αντίθετο και πρέπει να μας ανησυχεί.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης ολοκλήρωσε το δεύτερο κύκλο του ερευνητικού προγράμματος ” Τα έντομα της Κεφαλονιάς και Ιθάκης” με τη βιολόγο – εντομολόγο κ. Κέλη Παπαπαύλου. Η κ. Παπαπαύλου, συνεργάτιδα και προσκεκλημένη του Μουσείου Φ.Ι.Κ.Ι. πραγματοποίησε επανειλημμένες επισκέψεις στο νησί μας σε διάφορες εποχές του έτους συλλέγοντας υλικό σχετικά με την εντομοπανίδα, κυρίως λεπιδόπτερα ( πεταλούδες), κολεόπτερα (σκαθάρια) και οδοντόγναθα (λιβελλούλες). Η έρευνα έχει αποδώσει πλούσιο και μέχρι στιγμής άγνωστο υλικό, το οποίο δεν είχε καταγραφεί και για το οποίο θα γίνει επίσημη ανακοίνωση στους επιστημονικούς κύκλους με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Παράλληλα συνεργάστηκε με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οργάνωσαν το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Μαθαίνω για τα έντομα”, όπου η κ. Παπαπαύλου έφερε σε επαφή για πρώτη φορά τα παιδιά με τον κόσμο των εντόμων και τη σημασία τους για την ισορροπία του περιβάλλοντος.
Εκτός των ανωτέρω από τις 4 έως τις 13 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος του Μουσείου κ. Νίκη Κατσούνη παρακoλούθησε στο Βελιγράδι το 11ο επιστημονικό συνέδριο της διεθνούς ένωσης Βοτανικών OPTIMA, της οποίας είναι τακτικό μέλος. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις για την Κεφαλονιά και προβολή του νησιού. Παράλληλα επισκέφθηκε στο Βελιγράδι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και είχε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνεργασία με τον Πρόεδρο του Μουσείο και καθηγητή του Παν/μίου Δρα Vojislav Vasic .
Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.