28 Φεβρουαρίου 2011

Το Πανηγύρι της Παναγίας των Βλαχερνών στα Αννινάτα

Στις 2 Ιουλίου γιορτάζει η Εκκλησία μας την «Κατάθεση της Εσθήτας» (φόρεμα) της Παναγίας μας, στις Βλαχέρνες της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το συναξάρι, δύο αδέλφια πατρίκιοι των χρόνων του Λέοντα του Α΄,
5ος αιώνας, πήγαν στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα. Περνώντας από τη Γαλιλαία, βρήκαν στο σπίτι μιας Εβραίας να φυλάσσεται μια εσθής (φόρεμα), που κατά την παράδοση ανήκε στην Παναγία. Οι δύο βυζαντινοί άρχοντες έκλεψαν την Εσθήτα και την έφεραν στην Κωνσταντινούπολη, στο προάστιο των Βλαχερνών, και δεν φανέρωσαν σε κανέναν για το πολύτιμο και ιερό κειμήλιο τους. Σύμφωνα με την παράδοση, με κάποιο θαύμα παρουσιάστηκε το γεγονός αυτό «της Τιμίας Εσθής», κι ο αυτοκράτορας έκτισε μεγαλόπρεπο ναό. Πρόκειται για τον φημισμένο ναό «των Βλαχερνών».

Η γιορτή που γινόταν εκεί τα βυζαντινά χρόνια ήταν από τις μεγαλοπρεπέστερες του Βυζαντίου, σχεδόν πολιουχική, που δημιούργησε πολλές αντίστοιχες γιορτές σε τόπους που είχαν και ακολούθησαν από παλιά μια βυζαντινή παράδοση.

Στην Κεφαλονιά ναοί των Βλαχερνών ήταν στην αρχαία και μετέπειτα βυζαντινή Πάλη, περιοχή Ληξουρίου, στο νησάκι Δίας, στο Ρίφι και στα Αννινάτα. Η παλιά εικόνα από το ναό των Βλαχερνών της Πάλης βρίσκεται σήμερα στο μοναστήρι του Κορωνάτου, όπου τελείται αγρυπνία με την παρουσία πολύ κόσμου.

Φέτος βρέθηκα στο πανηγύρι της Παναγίας των Βλαχερνών στα Αννινάτα, περιοχή Πρόννων Κεφαλλονιάς. Τα Αννινάτα ήταν ένα μικρό χωριό στην περιοχή των Πρόννων, σκαρφαλωμένο σε πλαγιά βουνού, το οποίο καταστράφηκε με το σεισμό του 1953. Οι κάτοικοι του μετά την καταστροφή που υπέστη, εγκατέλειψαν το χώρο αυτόν και εγκαταστάθηκαν σε άλλα μέρη της περιοχής, προσιτά για τη ζωή τους.

Παρόλο που δεν οικοδόμησαν τα σπίτια τους, φρόντισαν να ξανακτίσουν στο ίδιο μέρος  την  εκκλησία της Παναγίας και κάθε χρόνο να τής κάνουν το γιορτάσι της.

Χωμάτινος ο δρόμος που οδηγεί στην εκκλησία της Παναγίας των Αννινάτων, μα καθώς φτάσαμε με την παρέα μου, αντικρίσαμε  αρκετά αυτοκίνητα, πράγμα που έδειχνε πως οι Αννινάδες τιμούν την γιορτή του χωριού τους.

Μας χαροποίησε η παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας, κ. κ.  Σπυρίδωνα, και  πραγματικά μας ξάφνιασε, λόγω που σε τούτη την απόμακρη εκκλησία  που βρίσκεται σε τόπο ερημικό δεν φανταζόμαστε  ότι θα την επισκεπτόταν ο μητροπολίτη μας.
Από ότι μάθαμε μάλιστα είχε να έλθει μητροπολίτης στον ναό αυτόν πάνω από 70 χρόνια. 

Συλλειτουργοί  του σεβασμιώτατου ήταν :ο πανοσιολογιότατος ιεροκήρυκας π. Φώτιος Γαβριελάτος, ο πανοσιολογιότατος π. Δανιήλ Ζωγράφος, οι ιερείς π. Σπύρος Τζαμαρίας και  π, Πέτρος Ανδρεάτος καθώς και οι διάκονοι Νικόλαος Σωτήρας και Ξενοφώντας Ζαρκάδας. Στο ψαλτήρι ήταν  ο Αργύρης Βανδώρος και δίπλα του κάποιο γεροντάκι, που έψαλλε γλυκόφωνα.

Η θεία λειτουργία της ιεράς πανήγυρης πραγματοποιήθηκε ευλαβέστατα μέσα στην απλότητα του χώρου. Οι επίτροποι φρόντιζαν την κάθε στιγμή. Σε όλους μας έλειψε η παρουσία του  μακαρίτη παλιού ψάλτη και επιτρόπου, του Γεράσιμου Σιμωτά, ανθρώπου που διοργάνωνε και μεριμνούσε, πέρα από την ψαλτική του και ότι ήταν αναγκαίο σε πανηγυρικές εκδηλώσεις του τόπου του.

Κατά την απόλυση της  Θείας Λειτουργίας της εορτής, ο πανοσιολογιότατος ιεροκήρυκας π..Φώτιος Γαβριελάτος, μίλησε για τη σημασία  της εορτής καθώς και για το μήνυμα του Ευαγγελίου της. Αναφέρθηκε επίσης, για το πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του Σεβασμιωτάτου σε εκείνο το μέρος, έπειτα από 70χρόνια, καθώς και για τους κατοίκους του χωριού που παρόλο που μετοίκισαν στην κωμόπολη του Πόρου, δεν ξέχασαν να φτιάξουν την εκκλησιά τους.

Είναι γνωστό ότι η παρουσία του πανοσιολογιότατου π. Δανιήλ Ζωγράφου στην ευρύτερη περιοχή του Πόρου, εδώ και λίγα χρόνια, χάραξε μια νέα πορεία στις ψυχές και στις δράσεις πολλών πιστών. Η εκκλησία της Παναγίας των Αννινάτων   φτιαγμένη  μετά το σεισμό είχε υποστεί τη φθορά του χρόνου.  Τον τελευταίο χρόνο ο π, Δανιήλ κατάφερα μέσα από χορηγίες και τη βοήθεια των επιτρόπων,  να την ανακαινίσει, εσωτερικά και εξωτερικά  σε μεγάλο βαθμό. Με πολλή υπομονή συνεχίζει τις προσπάθειές του και πάνω από όλα καταφέρνει να κερδίζει τη εμπιστοσύνη  των ενοριτών του, δείχνοντας πάντα τις αγαθές και καλές προθέσεις του, στον Θεό και σε αυτούς.

Ακολούθησε  εορταστικό τραπέζι στον Πόρο, στην ταβέρνα «της Νίκης», το οποίο προσέφεραν οι επίτροποι του ναού.

Αυτό το πανηγύρι μας έδωσε χαρά με την απλότητα και τη ζεστασιά των διοργανωτών του. Συνδύασε υπέροχα το θρησκευτικό και κοσμικό μέρος, και παρηγόρησε την ψυχή μας, πώς ό,τι και να περάσει ο λαός μας, δεν ξεχνά τους αγίους του και ιδίως την Παναγιά μας. Να είμαστε καλά και του χρόνου να βρεθούμε όλοι μας εκεί για  να συνεορτάσουμε την Κυρά του Κόσμου.

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» 10 & 11 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»
9 Ιουνίου 2023

Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» 10 & 11 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»

Το Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Ιουνίου & ώρα 21:30 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕ…
Πρόγραμμα εορτασμού Αγίων Φανέντων στη Σάμη
9 Ιουνίου 2023

Πρόγραμμα εορτασμού Αγίων Φανέντων στη Σάμη

Ο Δήμος Σάμης σας ενημερώνει αναφορικά με το Πρόγραμμα Εορτασμού των ΑγίωνΦανέντων στη Σάμη. …
Ο Άνθρωπος Ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης σε απίθανες περιπέτειες
9 Ιουνίου 2023

Ο Άνθρωπος Ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης σε απίθανες περιπέτειες

Ο Άνθρωπος Ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης σε απίθανες περιπέτειες. Τι συμβαίνει όταν ο Λευτέρης …
Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού 10 Ιουνίου
8 Ιουνίου 2023

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού 10 Ιουνίου

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού. Το Τμήμα Κεφαλληνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι  [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design