Το χωριό των Προκοπάτων
Το χωριό των Προκοπάτων
Το χωριό των Προκοπάτων
Το χωριό των Προκοπάτων
18 Φεβρουαρίου 2010

Το χωριό των Προκοπάτων

Περιοχή: Πλησίον του Αργοστολίου – Δήμος Αργοστολίου  [χάρτης ]
Μόνιμος πληθυσμός: 45 κάτοικοι (απογραφή 2001) 
Καλοκαιρινός πληθυσμός: κατά μέσο όρο 70 κάτοικοι 

Τοποθεσία
Τα Προκοπάτα βρίσκονται πολύ κοντά στην Πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι και από διοικητικής πλευράς ανήκουν στον ομώνυμο δήμο. Η πρόσβαση σε αυτά από το Αργοστόλι είναι εξαιρετικά εύκολη, καθώς αμέσως μετά το γύρο του Κουτάβου, η διαδρομή συνεχίζεται στην ευθεία. 

Σε 300 μέτρα συναντώντας την «Αγία Βαρβάρα» και αφού περάσει διαδοχικά από 2 γεφυράκια, ο επισκέπτης εισέρχεται στα Προκοπάτα (υπάρχει και η σχετική κατατοπιστική πινακίδα με το όνομα του χωριού). Η θέση του χωριού σήμερα βρίσκεται στην κοιλάδα, ακριβώς κάτω από το μικρό λόφο «Φανερό» στον οποίο ήταν χτισμένο πριν από τους σεισμούς του 1866 και 1953. Από τον λόφο στον οποίο μόνο ερείπια μπορεί σήμερα κάποιος να εντοπίσει, υπάρχει μαγευτική θέα του Αργοστολίου, αλλά και όλων των άλλων γύρω περιοχών, όπως είναι τα Ραζάτα. 

Το μάτι φτάνει μέχρι τον Αίνο και τα χωράφια του Αγίου Γερασίμου, που κάποτε πέρασε κι από δω. Επί του λόφου υπάρχουν 2 καταφύγια τα οποία δημιούργησαν οι Ιταλοί και που η επίσκεψή τους σε επόμενη εξόρμηση θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. 

Επίσης υπάρχουν το παλιό κελί της εκκλησίας και ένα ερειπωμένο σήμερα λιοτρίβι. Το χωριό είναι αρκετά γνωστό στους περισσότερους κατοίκους του Αργοστολίου και για έναν πρακτικό λόγο. Η περιοχή διαθέτει πηγή με πόσιμο νερό, το οποίο με έξοδα του συλλόγου της περιοχής (και όχι του δήμου όπως θα έπρεπε), έρχεται στην επιφάνεια και τροφοδοτεί όλους όσους περιμένουν στην ουρά για να γεμίσουν τα μπιτόνια τους με το πολύτιμο αγαθό. Πρόκειται για ένα μικρό σήμερα χωριό, με απλά στην κατασκευή, μικρά σπιτάκια, που ωστόσο διαθέτουν υπέροχους ανθισμένους κήπους και όμορφες πετρόχτιστες μάντρες. Επίσης, μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετικά γραφικό το γεγονός ότι υπάρχουν μερικά σκιασμένα από τα δέντρα στενά σοκάκια. 

Η απόλυτη ηρεμία επικρατεί και πρακτικά δεν την διακόπτει σχεδόν τίποτα. Σήμερα το χωριό διαθέτει 25 σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία κατοικούνται αποκλειστικά το καλοκαίρι. Οι κάτοικοί του εργάζονται στις γύρω περιοχές, ενώ στο χωριό δεν υπάρχει ούτε παντοπωλείο, καθώς αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη και όλοι κατεβαίνουν σε αυτή για τις όποιες ανάγκες τους. Από τα χαρακτηριστικότερα σημεία του χωριού μπορεί να θεωρηθεί η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και το εκκλησάκι που υπάρχει λίγο πριν την είσοδο του χωριού και που θεωρείται ότι είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ύπαρξή του. 

Ιστορία
Τα Προκοπάτα διαθέτουν πολύ μεγάλη ιστορία σε αντίθεση με το παρόν τους και την παρουσία τους στην σημερινή τάξη πραγμάτων. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα που υπάρχουν στο αρχαιολογικό μουσείο της νήσου, πρέπει να πρόκειται για μια από τις παλαιότερα κατοικημένες περιοχές της Κεφαλονιάς. Ευρήματα μαρτυρούν ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε πολιτισμός και πριν από 4 χιλιετηρίδες. Περί το 1300 υπήρχαν περισσότερα από 300 σπίτια, τα οποία ωστόσο σταδιακά μειώθηκαν για να φτάσουμε στον σημερινό ελάχιστο αριθμό των 25. Οι ντόπιοι κάτοικοι έχουν αρκετές ιστορίες να μας αφηγηθούν, οι περισσότερες από τις οποίες πέρασαν από στόμα σε στόμα. Σύμφωνα με αυτούς, λοιπόν, το πρώτο μεγάλο πλήγμα για την μείωση του πληθυσμού στην περιοχή έγινε την περίοδο των Ενετών. 

Τότε, μια παπαδιά είχε κρύψει έναν ληστή στο σπίτι της, όταν όμως ο παπάς και άλλοι συγχωριανοί το αντιλήφθηκαν αποφάσισαν να τον παραδώσουν στις αρχές που ήταν εγκατεστημένες στην τότε πρωτεύουσα της νήσου, το Κάστρο. Ξεκίνησαν λοιπόν, και έφτασαν Μεγάλη Παρασκευή για τους Ορθόδοξους σε μια εποχή που ήταν στο αποκορύφωμα οι δογματικές αντιθέσεις. Οι καθολικοί Ενετοί τους πίεσαν να φάνε κρέας καθώς οι ίδιοι δεν γιόρταζαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάτι, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε μεταξύ τους κόντρα και πραγματικά να σκοτωθούν μεταξύ τους. Το βουνό στο οποίο έγινε ο αλληλοσπαραγμός ονομάστηκε από τότε Ξεριζωμένο. Στη συνέχεια ξέσπασε και στο ίδιο το χωριό βεντέτα, με επακόλουθο τον αποδεκατισμό του πληθυσμού του. 

Ιστορικά αναφέρεται ότι ο Άγιος Γεράσιμος, όταν ξεκίνησε το κήρυγμά του στην Κεφαλονιά και προτού καταλήξει στα Ομαλά, διέμενε στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το χωριό. Οι ντόπιοι κάτοικοι μας έδειξαν κι ένα σπίτι το οποίο πιθανολογείται ότι ανήκει σε αυτόν. Όμως, φαίνεται ότι οι κάτοικοι της εποχής δεν πίστεψαν σε αυτόν με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί (υπάρχει και η σχετική κατάρα των εφτά οικογενειών) και να μεταβεί στη συνέχεια στα Σπήλια και από εκεί στα Ομαλά και στην τελική τοποθεσία της διαμονής του. Η τύχη του χωριού είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την Αγία Βαρβάρα. 

Κατ’ αρχήν να αναφέρουμε ότι η περιοχή αυτή ονομαζόταν Άγιος Βάρβαρος (και όχι Αγία Βαρβάρα). Περί το 1912 ένα μικρό προσφυγόπουλο έπεσε από αρκετά μεγάλο ύψος στο σημείο που βρίσκεται το σημερινό εκκλησάκι, χωρίς να πάθει την παραμικρή γρατζουνιά. Στη συνέχεια το ίδιο περιέγραψε ότι μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά το κατέβασε ολόκληρη τη διαδρομή και το οδήγησε στο έδαφος με ασφάλεια. 

Από το σημείο αυτό υπήρχε μια μικρή φλόγα η οποία δεν έσβηνε ποτέ και υπήρχε αναμμένη ολοχρονίς και με κάθε καιρό. Λίγα χρόνια μετά, μια ομάδα κατοίκων αποφάσισε να εξερευνήσει το σημείο από το οποίο προερχόταν η φλόγα και να εισέλθει στη σπηλιά με τα κατάλληλα μέσα για να λύσει το μυστήριο. Αμέσως μόλις εισήλθε σε αυτό, μια μεγάλη στιγμιαία λάμψη σκέπασε τα πάντα, αλλά αυτό δεν τους πτόησε και στη συνέχεια βαδίζοντας μέσα στο σπήλαιο ανακάλυψαν μια εικόνα της Αγίας Βαρβάρας. Στην εικόνα αυτή αποδόθηκαν θαυματουργές ιδιότητες, όπως ότι με την είσοδό της στην πόλη του Αργοστολίου σταμάτησε αμέσως μεγάλη επιδημία που είχε εξαπλωθεί και θέριζε δεκάδες άτομα την ημέρα. 

Η εικόνα εξαφανίστηκε (πιθανότατα κλάπηκε) λίγα χρόνια μετά, περί το 1935, αφού είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει και άλλα θαύματα, τα οποία την καθιέρωσαν ως προστάτρια ολόκληρης της πόλης του Αργοστολίου. Κατά την περίοδο του πολέμου ιταλικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και λόγω της εποπτικής θέσης της, δημιούργησαν καταφύγια, τα οποία διατηρούνται σχεδόν άθικτα μέχρι σήμερα. 

Μεγάλο μέρος των στρατευμάτων αυτών εκτελέστηκε από τους γερμανούς σε ένα πεύκο, γνωστό στους κατοίκους. Το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς κατά το σεισμό του 1953, ανοικοδομήθηκε εξ ολοκλήρου από τον μεγάλο του ευεργέτη – εφοπλιστή Παναγή Μαρκεσίνη, ο οποίος μέχρι πρότινος με διαθήκη του πλήρωνε ακόμα και για το αντλιοστάσιο που μετέφερε το νερό στα σπίτια και που παρεχόταν έτσι σε αυτά δωρεάν. 

Η ιστορία δεν έχει τιμήσει αυτή του την προσφορά και το όνομά του παραμένει ξεχασμένο, σε αντίθεση με άλλους σπουδαίους ευεργέτες του νησιού. Οι ντόπιοι όμως σε κάθε τους κουβέντα τον θυμούνται και τον ευχαριστούν για όσα απλόχερα τους προσέφερε. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι όταν τα πλοία του έπιαναν στο λιμάνι, κάτοικος του χωριού έτρεχε να ανεβάσει τη σημαία στον ιστό που κρέμεται στην κορυφή του λόφου για να τα χαιρετήσει και για να τιμήσει έτσι τον ευεργέτη. 

Πρέπει να γνωρίζετε
Στα Προκοπάτα υπάρχει νερό από το καλύτερο σε ποιότητα σε ολόκληρη την Κεφαλονιά. Τα έξοδα για τη συντήρηση της πηγής καλύπτονται από τους ντόπιους μέσω πολιτιστικού συλλόγου. Η ανοικοδόμηση του χωριού μετά τους σεισμούς οφείλεται στην ανιδιοτελή προσφορά του ευεργέτη του Παναγή Μαρκεσίνη.

Οι σημερινοί κάτοικοι θεωρούν ότι η ονομασία του χωριού κάθε άλλο παρά σχέση έχει με την πραγματικότητα, αφού κανένας από τους κατοίκους του δεν έχει «προκόψει», σε αντίθεση με όσους καταγόμενους από αυτό έχουν μεταβεί στο εξωτερικό, όπου και έχουν διακριθεί. Ονόματα που προέρχονται από αυτό το χωριό είναι Παπαδάτος, Μαρκεσίνης και Ζησιμάτος, το οποίο ωστόσο σήμερα έχει εκλείψει.

Πληροφορίες

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τους: Νικόλαο και Μαρίνα Πετεινάτου, Αλέκο Μαρκεσίνη (στο δεξιό άκρο) και Δημήτρη Σιμάτο (ο τελευταίος δεν εμφανίζεται στη φωτογραφία).

 


 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» 10 & 11 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»
9 Ιουνίου 2023

Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» 10 & 11 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»

Το Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Ιουνίου & ώρα 21:30 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕ…
Πρόγραμμα εορτασμού Αγίων Φανέντων στη Σάμη
9 Ιουνίου 2023

Πρόγραμμα εορτασμού Αγίων Φανέντων στη Σάμη

Ο Δήμος Σάμης σας ενημερώνει αναφορικά με το Πρόγραμμα Εορτασμού των ΑγίωνΦανέντων στη Σάμη. …
Ο Άνθρωπος Ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης σε απίθανες περιπέτειες
9 Ιουνίου 2023

Ο Άνθρωπος Ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης σε απίθανες περιπέτειες

Ο Άνθρωπος Ορχήστρα και ο Αλφαβητούλης σε απίθανες περιπέτειες. Τι συμβαίνει όταν ο Λευτέρης …
Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού 10 Ιουνίου
8 Ιουνίου 2023

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού 10 Ιουνίου

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού. Το Τμήμα Κεφαλληνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design