Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι
Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι
Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι
Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι
24 Οκτωβρίου 2019

Υπέροχα λουλούδια για μπαλκόνι

Το μπαλκόνι αποτελεί τον πιο οικείο εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας και θέλουμε να είναι εξίσου όμορφο και ευχάριστο όπως το εσωτερικό. Άλλωστε το μπαλκόνι είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκουραζόμαστε, να χαλαρώνουμε και να προσκαλούμε τους φίλους και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μία εξαιρετική επιλογή για τη διακόσμηση του μπαλκονιού μας είναι τα λουλούδια που φυτεύουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες για να γεμίσουμε τον χώρο με χρώμα, άρωμα και να απολαύσουμε μοναδικές στιγμές ευεξίας. Έχουμε πολλές επιλογές για λουλούδια που αναπτύσσονται σε γλάστρα στο μπαλκόνι και αρκεί να επιλέξουμε τα κατάλληλα ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο δικό μας.

Θέλουμε λουλούδια για μπαλκόνι με ήλιο; Μπαλκόνι χωρίς ήλιο; Τι προσανατολισμό έχει; Επιλέγουμε λουλούδια που ταιριάζουν στον χώρο μας για να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και συνυπολογίζουμε τις ανάγκες σε φροντίδα που έχει κάθε λουλούδι, ώστε να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία.

Ποια λουλούδια είναι κατάλληλα για μπαλκόνι που δεν έχει πολύ ήλιο;

Κατάλληλα λουλούδια για σκιερό ή ημισκερό μπαλκόνι, δηλαδή κυρίως για το βορινό και το ανατολικό είναι τα οξύφιλα φυτά όπως η καμέλια, η γαρδένια, η ορτανσία, το ροδόδεντρο, η αζαλέα και η βιγόνια. Αν επιλέγουμε ένα τέτοιο εντυπωσιακό λουλούδι, φροντίζουμε να το προφυλάξουμε από τους έντονους βοριάδες και τη δυνατη παγωνιά του χειμώνα. Άλλοι καλλωπιστικοί ανθοφόροι θάμνοι που μπορούμε να φυτέψουμε είναι η βίγκα, το γεράνι και τα δημφιλή ξαδερφάκια του, το μαστιχάκι και το πελαργόνι. Σε μπαλκόνι που δεν έχει πολύ ήλιο μπορούμενα φυτέψουμε και αρκετά αναρριχώμενα φυτά που αναπτύσσονται σε πέργκολα, όπως το ανθεκτικό ρυγχόσπερμο, το μυρωδάτο αγιόκλημα, το φούλι, το κίτρινο γιασεμί που ανθίζει μέσα στο χειμώνα, καθώς και η στεφανωτή με τα λευκά αρωματικά άνθη.

 Ποια λουλούδια είναι κατάλληλα για μπαλκόνι με ήλιο;

Σε μπαλκόνι με ήλιο, δηλαδή κυρίως μπαλκόνια με νότιο και δυτικό προσανατολισμό, σε χαμηλές γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπορούμε να φυτέψουμε ετήσια λουλούδια όπως ο κατιφές, οι πανσέδες, η πετούνια. Ένα μπαλκόνι με ήλιο μας δίνει την ευκαιρία να επιλέξουμε υπέροχα λουλούδια για κρεμαστά καλάθια και να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Τέτοια φυτά είναι η πορτουλάκα, η σερφίνια, και η καλιμπραχόη. Από πολυετείς ανθοφόρους θάμνους, μπορούμε να φυτέψουμε ιβίσκο και πικροδάφνη και να απολαμβάνουμε λουλούδια για πολλά χρόνια, ενώ αν θέλουμε να δώσουμε πιο εξωτικό τόνο στο μπαλκόνι μας μπορούμε να φυτεψουμε την στερλίτσια και την ελικόνια. Εξαιρετικές επιλογές για να αναρριχηθούν σε ηλιόλουστο μπαλκόνι, αποτελούν το κλασικό χιώτικο γιασεμί, το πλουμπάγκο με τα μπλε λουλούδια του και η παραδοσιακή βουκαμβίλια με τα έντονα χρώματα και την μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας.

Τι γλάστρες επιλέγουμε για τα λουλούδια στο μπαλκόνι;

Βήμα πρώτο, επιλέγουμε την κατάλληλη γλάστρα για κάθε λουλούδι ανάλογα το μέγεθος του και την σταδιακή ανάπτυξη που θα έχει. Χρειαζόμαντε μικρότερες γλαστρες για τα ετήσια ανθοφόρα φυτά και μεγαλύτερες για τα θαμνώδη και τα αναρριχώμενα καλλωπιστικά φυτά. Φροντίζουμε οι γλάστρες μας να διαθέτουν τρύπες στη βάση τους, προκειμένου να φεύγει το νερό. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τον κίνδυνο να σαπίσουν οι ρίζες ή να πέσουν τα φύλλα και τα λουλούδια λόγω υπερβολικής υγρασίας. Χρησιμοποιούμε πάντα υψηλής ποιότητας φυτόχωμα, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και στη βάση τους τοποθετούμε μία λεπτή στρώση χαλικιού ή βότσαλου για καλύτερη στράγγιση του νερού.

Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα τα λουλούδια στο μπαλκόνι;

Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή, καθώς ανάλογα τα λουλούδια που θα επιλέξουμε υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες σε πότισμα κατά τη διάρκεια του χρόνου. Ως γενικό κανόνα, σε μπαλκόνια με σκια ποτίζουμε 1-2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και περίπου 2-3 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Για μπαλκόνι με ήλιο, ποτίζουμε οπωσδήποτε 2 φορές τη βδομάδα και κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Τους καλοκαιρινούς μήνες, σε συνθήκες καύσωνα, τα φυτά μας ίσως χρειαστούν και καθημερινό πότισμα για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό πότισμα αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκαλεί πτώση των λουλουδιών από τα φυτά. Η καλύτερη ώρα της μέρας για να ποτίσουμε τα καλλωπιστικά φυτά είναι το πρωί για την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να ποτίζουμε και το βραδάκι.

Τι λίπασμα χρησιμοποιούμε για να απολαύσουμε περισσότερα λουλούδια στο μπαλκόνι;

Τα φυτά που δίνουν πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα φωσφόρου, καλίου και μαγνησίου. Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση αζώτου καθώς μπορεί να προκαλέσει πτώση των φύλλων και των λουλουδιών. Χρησιμοποιούμε υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα που έχουν καλύτερη απόρρόφηση από τα φυτά. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας 2 φορές το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας την περίοδο του Αυγούστου που έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και στρεσάρονται τα φυτα. Η συμπληρωματική λίπανση στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου με σίδηρο και ιδιαίτερα σε μορφή χηλικού σιδήρου βοηθάει στο πρασίνισμα και στη ζωντάνια των φυτών μας.

Πώς προστατεύουμε τα λουλούδια στο μπαλκόνι από έντομα και ασθένειες;

Προστατεύουμε τα λουλούδια που έχουμε φυτέψει στο μπαλκόνι από διάφορα έντομα όπως αλευρώδημελίγκραβρωμούσακοκκοειδή και βαμβακάδα. Ψεκάζουμε προληπτικά κάθε 2 βδομάδες το φύλλωμα των φυτών με αυτοσχέδια σπιτική συνταγή διαλύοντας 1 κουταλιά της σουπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινοπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Εναλλακτικά, προμηθευόμαστε οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου ή φυσικής πυρεθρίνης από γεωπονικά καταστήματα.

Κι ένα μυστικό για τα λουλούδια στο μπαλκόνι

Για να τα τονώσουμε τα φυτά μας και να εξασφαλίσουμε μία δεύτερη περίοδο ανθοφορίας τους φθινοπωρινούς μήνες αφαιρούμε τα ξεραμένα και υπερώριμα άνθη στα τέλη του καλοκαιριού. Με αυτό τον τρόπο θα απολαύσουμε περισσότερα λουλούδια στο μπαλκόνι μας.

Πηγή: https://www.mistikakipou.gr/louloudia-gia-mpalkoni/

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην Αρχαία Ολυμπία παραβρεθηκε ο σύλλογος ΑΟ ΦΩΚΑΤΑ για να τιμήσουν τους ήρωες  στην μάχη εναντίον των Λαλαιων
26 Ιουνίου 2022

Στην Αρχαία Ολυμπία παραβρεθηκε ο σύλλογος ΑΟ ΦΩΚΑΤΑ για να τιμήσουν τους ήρωες στην μάχη εναντίον των Λαλαιων

Μετά τις χθεσινές εκδηλώσεις στο Λαλας σήμερα βρεθήκαμε στο Πουσι Αχλαδινης Αρχαίας Ολυμπίας για…
32nd KEFALONIA GYM FESTIVAL «ANNA POLLATOU» BEACH PARTY @COSTA COSTA [26.06.2022]
26 Ιουνίου 2022

32nd KEFALONIA GYM FESTIVAL «ANNA POLLATOU» BEACH PARTY @COSTA COSTA [26.06.2022]

Beach Party σήμερα διοργανώθηκε για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο 32 nd KEFALONIA GYM FEST…
Πρόγραμμα για την «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022»
26 Ιουνίου 2022

Πρόγραμμα για την «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022»

Έχουμε ήδη γνωστοποιήσει ότι η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα συμμετάσχει στο φετινό πρόγραμμα της «Κ…
Παρουσίαση 32ου Kefalonia Gym Festival «ANNA POLLATOU» @ Φραγκάτα [25.06.2022]
26 Ιουνίου 2022

Παρουσίαση 32ου Kefalonia Gym Festival «ANNA POLLATOU» @ Φραγκάτα [25.06.2022]

Στα Φραγκάτα πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη παρουσίαση του 32ου Gym Festival Anna Pollatou, μ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας
21 Ιουνίου 2022

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου Το τετραήμερο Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η μεγαλύτερ…
Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του
20 Ιουνίου 2022

Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του

Η ζωή είναι πιο νόστιμη στη θάλασσα, γι’ αυτό το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι, διευρύνει το ωρά…
Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε
10 Ιουνίου 2022

Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε

Φρέσκο παγωτό μηχανής CARPIGIANI προφέρει πλέον το Artostoli! Αξία ανεκτίμητη όπως αναφέρουν …
Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!
25 Μαΐου 2022

Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!

Αν ψάχνετε για τις πιο ωραίες γλυκές γεύσεις στο Αργοστόλι, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το…
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design