31 Ιουλίου 2006

Χαιρετισμός του Πέτρου Αλιβιζάτου στο 7ο Συνέδριο Αποδήμων.

Διαβάστε παρακάτω τον χαιρετισμό του κ. Πέτρου Αλιβιζάτου στο 7ο Συνέδριο Αποδήμων Κεφαλονιάς & Ιθάκης:

Αγαπητοί Απόδημοι Συμπατριώτες μας,
Φίλες και φίλοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε και φέτος στην Κεφαλονιά, στην ετήσια συνάντηση θεσμό που αποτελεί πλέον για το Νομό μας το ετήσιο Συνέδριο Απόδημων Κεφαλλήνων και Θιακών.Χαίρομαι που ανάμεσα σας βλέπω και πάλι αγαπημένα πρόσωπα. Φίλες και φίλους από όλες τις γωνιές του πλανήτη, τους οποίους είχα τη χαρά να συναντήσω στο εξωτερικό επισκεπτόμενος τις κοινότητες των Κεφαλλήνων και Θιακών. Και είχα την τιμή να ζήσω από κοντά την εμπειρία τόσο της πατροπαράδοτης φιλοξενίας όσο και να νιώσω την αγάπη που έχετε για την ιδιαίτερη πατρίδα σας.Αυτή η αγάπη είναι που σας φέρνει και φέτος στον τόπο μας.Κυρίες και κύριοι
Έχω τονίσει και σε προηγούμενες συναντήσεις μας ότι ο απόδημος ελληνισμός αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση αλλά και πολλαπλασιαστή ισχύος για την Ελλάδα. Καμία πολιτική δεν μπορεί να διασφαλίσει αναβαθμισμένο διεθνή ρόλο στην πατρίδα μας, αν βασικό συστατικό της δεν αποτελεί η αξιοποίηση των ελλήνων της διασποράς.
Η αξιοποίηση του οικουμενικού ελληνισμού, που αποτελεί μια δεύτερη Ελλάδα, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
Προτεραιότητα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και προτεραιότητα του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Προσβλέπουμε στην θετική σας συμβολή.

Πιστεύουμε στις μεγάλες σας δυνατότητες αλλά και ικανότητες.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα αριθμητικά μικρή. Και δεν έχει την πολυτέλεια να μην αξιοποιεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό της.
Γι αυτό θεωρώ πολύ σημαντική την φετινή μας συνάντηση, αλλά και κάθε ανάλογη με τη σημερινή πρωτοβουλία.

Κυρίες και κύριοι,
Η χρονική συγκυρία κάτω από την οποία διεξάγεται το συνέδριο μας είναι ιδιαίτερα φορτισμένη σε διεθνές επίπεδο. Στην ευρύτερη γειτονιά μας διεξάγονται νέες πολεμικές συγκρούσεις. Χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και αναζητούν καταφύγιο σε ασφαλή μέρη.

Και η Ελλάδα καλείται σε αυτό το δυσμενές κλίμα να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν για μια ακόμη φορά τον αξιόπιστο διαμεσολαβητικό της ρόλο προκειμένου να εκτονωθεί κι αυτή η κρίση.

Αλλωστε, η χώρα μας ακολουθεί με συνέπεια τα τελευταία δυόμισι χρόνια μια εξωτερική πολιτική η οποία προωθεί συστηματικά τη σταθερότητα, την ειρήνη, την ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών και των κρατών.

Είναι μια πολιτική με την οποία η πατρίδα μας έχει πετύχει να ενισχύσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό «γίγνεσθαι» αλλά και να έχει ρόλο και λόγο σεβαστό στο διεθνή περίγυρο.
Είναι μια εξωτερική πολιτική που στηρίζεται στην ουσία και όχι στις εντυπώσεις.
Και υπηρετεί ξεκάθαρους στόχους και επιδιώξεις, οι οποίες είναι:

1. Η προάσπιση και προώθηση των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της χώρας και της διεθνούς της θέσης σε περιβάλλον σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα.

2. Η συμμετοχή μας με ουσιαστικές πρωτοβουλίες στη διαμόρφωση της νέας κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής, η προώθηση της πολιτικής εμβάθυνσης, της ενίσχυσης του πολιτικού οργανισμού της ενωμένης Ευρώπης

3. Η ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων με τους βασικούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας.

4. Παράλληλα, εργαζόμαστε για τη συνεχή και με προσεκτικά βήματα πορεία εξομάλυνσης των σχέσεών μας με την Τουρκία, αξιοποιώντας πλήρως τις πολλές δυνατότητες που μας δίνει το νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

5. Παρέχουμε υποστήριξη και συμβολή σε προσπάθειες που αποσκοπούν σε μια καλά προετοιμασμένη, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, πάντα όμως σε αμοιβαία συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση.

6. Επιδιώκουμε την δραστήρια και πολυδιάστατη Ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια.

7. Ενισχύουμε, ακόμη περισσότερο, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της σύγχρονης οικονομικής διπλωματίας. Στοχεύουμε στο να ανοίξουμε νέους δρόμους και επιλογές για τις ελληνικές επιχειρήσεις και προϊόντα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που παρέχουν οι πολυμερείς συνεργασίες στο σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο.

Για να επιτύχουμε σε αυτές μας τις επιδιώξεις σχεδιάζουμε νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, με στόχο μια Ελλάδα με ισχύ και παρέμβαση. Διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις δράσεις και τα προγράμματα της οικονομικής διπλωματίας, με στόχο να ανοίξουμε αγορές για τα ελληνικά προϊόντα και να στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις στις διεθνείς δραστηριότητες τους.
Ασφαλώς, κρίσιμο στοιχείο για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο αποτελεί η διαμόρφωση ενός αρραγούς εθνικού μετώπου σε όλα τα επίπεδα.

Θεωρούμε ως κυβέρνηση απαραίτητη, γι αυτό άλλωστε και την επιδιώκουμε με κάθε μέσο, την η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας στις βασικές και κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Ασφαλώς δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν διαφωνίες ή αντιρρήσεις για επιμέρους χειρισμούς. Αυτό είναι λογικό. Είναι όμως κρίσιμο να υπάρχει η πεποίθηση σε όλον τον πολιτικό κόσμο, αλλά και στους έλληνες πολίτες ανεξαιρέτως κομματικής τοποθέτησης, ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θυσιάζεται στο γήπεδο των κομματικών αντιπαραθέσεων.

Επίσης θέλω να τονίσω ότι καμία αξία δεν έχει η προσπάθεια που κάνουμε στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, αν δεν συνοδεύεται ταυτόχρονα με μια συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης και αξιοποίησης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Ένα σχέδιο για την αξιοποίηση της στρατηγικής γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας.
Ένα σχέδιο για να γίνει η Ελλάδα μια δυναμική και σύγχρονη οικονομία. Μια ανταγωνιστική οικονομία. Μια οικονομία γνώσης και ποιότητας, καινοτομίας και προόδου.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτο δυναμισμό, με ρυθμούς ανάπτυξης από τους μεγαλύτερους στην Ευρωζώνη. Τα δημόσια οικονομικά εξυγιαίνονται. Η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας βελτιώνεται. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε μια νέα πορεία ανάπτυξης, ότι η χώρα κινείται μπροστά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Οι προσπάθειές μας φέρνουν αποτελέσματα. Αποτελέσματα απτά και μετρήσιμα.

Η ανταγωνιστικότητα ανακάμπτει.
Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται.
Η φορολογία μειώνεται διαρκώς.
Η εξωστρέφεια ενισχύεται.
Η επιχειρηματικότητα ενθαρρύνεται.
Οι συνολικές επενδύσεις αυξάνονται.
Υλοποιούμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που δίνει έμφαση στην Περιφέρεια

Η χώρα μας αποτελεί και πάλι έναν από τους πλέον ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς και ο Τουρισμός αποτελεί μια ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα.Αυτό το νέο κλίμα σας και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται σας καλούμε να εκμεταλλευθείτε.
Η χώρα μας προσφέρεται πλέον για νέες και επικερδείς επενδύσεις.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη αποτελούν ιδανικούς τόπους για να επενδύσετε.Επιθυμούμε την ενεργοποίηση των απόδημων Κεφαλλήνων και Ιθακησίων και σας καλούμε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Πιστεύω ειλικρινά ότι μέσα από την ενεργοποίηση σας τα οφέλη για τα νησιά μας θα είναι σημαντικά. Θέλουμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δικών μας παιδιών.

Όλοι εμείς που έχουμε φιλοδοξίες για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, θέλουμε να σας έχουμε πολύτιμους συμπαραστάτες στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Γιατί ένας τόπος μεγαλουργεί πραγματικά μόνο όταν καταφέρνει να συνδέει αρμονικά σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και τη διασπορά του.

Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να κλείσω το χαιρετισμό μου και να σας ευχαριστήσω για την συλλογική σας προσφορά, οικονομική και ηθική προς τον τόπο μας, που τόσα χρόνια σταθερά παρέχετε.
Σας ευχαριστώ.

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εξαιρετική η έκθεση Παιδικής και Εφηβικής Τέχνης από το Εργαστήρι Τέχνης «Αποτυπώματα» 
29 Ιουνίου 2022

Εξαιρετική η έκθεση Παιδικής και Εφηβικής Τέχνης από το Εργαστήρι Τέχνης «Αποτυπώματα» 

Εντυπωσιακή η Έκθεση παιδικής και Εφηβικής Τέχνης από το Εργαστήρι Τέχνης «Αποτυπώματα»  της Μαρ…
Πρόσκληση κέντρου Κοινότητας Δήμου Σάμης σε ημέρα δράσης «STREETWORK» στο Φισκάρδο
27 Ιουνίου 2022

Πρόσκληση κέντρου Κοινότητας Δήμου Σάμης σε ημέρα δράσης «STREETWORK» στο Φισκάρδο

Αύριο Τρίτη 28.06.2022 και ώρα 10.30 π.μ., το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Σάμης, θα βρίσκεται στ…
Εκδήλωση αφιέρωμα «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ»
27 Ιουνίου 2022

Εκδήλωση αφιέρωμα «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ»

Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 και ώρα 21.00 θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Νάπιερ στο Αργοστόλι, η…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας
21 Ιουνίου 2022

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου Το τετραήμερο Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η μεγαλύτερ…
Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του
20 Ιουνίου 2022

Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του

Η ζωή είναι πιο νόστιμη στη θάλασσα, γι’ αυτό το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι, διευρύνει το ωρά…
Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε
10 Ιουνίου 2022

Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε

Φρέσκο παγωτό μηχανής CARPIGIANI προφέρει πλέον το Artostoli! Αξία ανεκτίμητη όπως αναφέρουν …
Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!
25 Μαΐου 2022

Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!

Αν ψάχνετε για τις πιο ωραίες γλυκές γεύσεις στο Αργοστόλι, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το…
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design