Skip to main content
28 Μαρτίου 2007

2ο Θερινό Πανεπιστήμιο ‘Εκπαίδευση και Αειφορία’ Ιθάκη, Ιούλιος 2007

“Κοινωνικές δεξιότητες στην εκπαίδευση και την εργασία για μια αειφόρο κοινωνία”

Ο εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός A W.I.S.H. – Hellas σε συνεργασία με το Κολέγιο Huxley του Western Washington University (ΗΠΑ), συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την υλοποίηση Θερινών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα με γενικό τίτλο «Εκπαίδευση και Αειφορία». Το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί, τον Ιούλιο 2007, στην Ιθάκη, με θέμα:
Κοινωνικές δεξιότητες στην εκπαίδευση και την εργασία για μια αειφόρο κοινωνία
Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με δεξιότητες! Οι δεξιότητες διδάσκονται! Οι κοινωνικές δεξιότητες στη σύγχρονη εποχή είναι απολύτως απαραίτητες για κάθε άτομο. Στην εκπαίδευση και την κατάρτιση αλλά και σε κάθε εργασιακό χώρο ζητούνται άτομα με πολλές δεξιότητες, όπως επικοινωνίας, ομαδικής εργασίας, αυτοπεποίθησης, κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας, λήψης απόφασης και επίλυσης προβλημάτων κ.λπ. Επίσης οι δεξιότητες αυτές βοηθούν όλους μας στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει τις κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην εργασία του και στη ζωή του! Ανθρωποι με αναπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες διαμορφώνουν μια αειφόρο κοινωνία!
Σε ποιους απευθύνεται
Το 2Ο Θερινό Πανεπιστήμιο «Κοινωνικές δεξιότητες στην εκπαίδευση και την εργασία για μια αειφόρο κοινωνία» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε στελέχη της σχολικής εκπαίδευσης (διευθυντές σχολείων, σχολικούς συμβούλους, υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού), σε εκπαιδευτές της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και γενικότερα σε εκπαιδευτές ενηλίκων, σε εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, σε σπουδαστές καθώς και σε άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται στη σύγχρονη εποχή και να διευρύνουν τους ορίζοντες και τις γνώσεις τους.
Σκοπός
Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στους συμμετέχοντες προκειμένου να καταστούν ικανοί να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις προκλήσεις της νέας εποχής και να διαμορφώνουν μια αειφόρο κοινωνία.
Μέθοδος διδασκαλίας
Εργαστήρια και εργασία σε μικρές ομάδες. Βιωματική και επικοινωνιακή προσέγγιση. Ενεργός εμπλοκή των συμμετεχόντων στην εκπαίδευσή τους με κατάλληλα σχεδιασμένες ασκήσεις και δραστηριότητες, που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν ή να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.
Ημερομηνίες διεξαγωγής και τμήματα
1ο τμήμα: 3-7 Ιουλίου
2ο τμήμα: 4-8 Ιουλίου
3ο τμήμα: 5-9 Ιουλίου
4ο τμήμα: 6-10 Ιουλίου
Η έναρξη των εργασιών κάθε τμήματος γίνεται το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή πριν την έναρξη των μαθημάτων και ώρες 19.00-21.00.
Διδάσκουν
Ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα, την Αμερική και άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών είναι ο βραβευμένος με Pulitzer William (Bill) Dietrich, Huxley University for the Environment, Western Washington University, ο Σπύρος Σιάκκας, σκηνοθέτης, ο Θανάσης Καραλής, λέκτορας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (Πανεπιστήμιο Πατρών), η Παρασκευή Βασάλα, M.Ed. (Εκπαίδευση Ενηλίκων) και Ph.D (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), ο Νίκος Ζαφειράτος, Associate Professor of Planning and Environmental Policy at Huxley College of the Environment, Western Washington University, o Νίκος Κουραμπάς, Lifelong Learning, University of Edinburgh, ο Παύλος Κοκκινάκης, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο Γιάννης Βλάχος, εκπαιδευτικός-υπεύθυνος πολιτιστικών προγραμμάτων, η Cynthia Troiano, Lowell Elementary School Bellingham, η Irena Saniuk, University Wageningen, the Netherlands
Τόπος
Η Ιθάκη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο από τον πολυμήχανο Οδυσσέα. Οι παραλίες της, τα ακρωτήρια και οι κόλποι, τα γραφικά χωριά της, οι λόφοι και τα βουνά της όλα συνδέονται με την Οδύσσεια. Ο επισκέπτης γνωρίζει τις οδυσσειακές τοποθεσίες και περπατά στα μονοπάτια του Οδυσσέα, του Τηλέμαχου, του Εύμαιου. Το νησί έχει πολλά όμορφα τοπία γεμάτα αντιθέσεις, υπέροχους ελαιώνες, παραλίες και γραφικά χωριουδάκια που συναρπάζουν τον επισκέπτη. Πρωτεύουσα είναι το Βαθύ, μία αρχοντική μικρή κωμόπολη με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στο μυχό ενός κόλπου. Ιδανικό μέρος για ένα καλοκαιρινό διάλειμμα από το άγχος και τον θόρυβο της σύγχρονης ζωής. Ιδανικό μέρος για να αρχίσετε τις διακοπές σας! Τα μαθήματα γίνονται στο Βαθύ, στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου, ενός σύγχρονου και φιλόξενου κτιρίου.
Πρόγραμμα Μαθημάτων
Το πρόγραμμα μαθημάτων διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες όπου αναπτύσσονται τα εξής θέματα:
Γιατί τα άτομα πρέπει να έχουν δεξιότητες στη σημερινή εποχή; Ποιες δεξιότητες πρέπει να χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό, ένα σύγχρονο εκπαιδευτή ενηλίκων και γενικότερα το σύγχρονο εργαζόμενο; Πώς οι δεξιότητες βοηθούν στην οικοδόμηση μιας αειφόρου κοινωνίας;
Ανάπτυξη δεξιοτήτων εργασίας σε ομάδα, επικοινωνίας, υποστήριξης διαφορετικής άποψης, έκφρασης διαφωνίας, αυτοπεποίθησης, επίλυσης προβλημάτων και λήψης απόφασης
Ανάπτυξη δεξιοτήτων και συμμετοχικές εκπαιδευτικές τεχνικές (θεατρικό παιχνίδι, επισκέψεις πεδίου κ.λπ.). Θεωρία μετασχηματίζουσας μάθησης.
Η δημοσιογραφική γραφή, το μυθιστόρημα και άλλες μορφές γραπτού λόγου ως μοχλοί ανάπτυξης της δημιουργικής φαντασίας.
Από τον κινηματογράφο στην πολυμορφική εκπαίδευση και κατάρτιση: Ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικότητας με τη χρήση πολυμέσων.

Τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά, αρχίζουν καθημερινά στις 9.30 και θα ολοκληρώνονται στις 13.30. Θα γίνονται στην ελληνική γλώσσα από τους έλληνες εκπαιδευτές και στην αγγλική από τους ξένους. Δυνατότητα μετάφρασης για όσους επιθυμούν. Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν φάκελο με εκπαιδευτικό υλικό.
Προαιρετικά μαθήματα σε μορφή διαλέξεων και συζητήσεων γίνονται τις απογευματινές ώρες 19.00-21.00
Προαιρετικές δραστηριότητες
Συνδυάζοντας την εκπαίδευση με τις διακοπές στην Ιθάκη, οι εκπαιδευόμενοι με την άφιξή τους λαμβάνουν έναν φάκελο με πληροφοριακό υλικό για το νησί της Ιθάκης.
Επίσης όλα τα απογεύματα-βράδια προσφέρονται από το Δήμο της Ιθάκης σε συνεργασία με τους διοργανωτές πολλές δραστηριότητες που αποβλέπουν να γνωρίσουν οι εκπαιδευόμενοι τις ιδιαιτερότητες της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιθάκης.
Στο πλαίσιο αυτό οι εκπαιδευόμενοι έχουν την ευκαιρία:
να παρακολουθήσουν τους τοπικούς χορούς
να γευτούν τα τοπικά φαγητά-γλυκά μαγειρεμένα ειδικά γι΄ αυτούς από τις γυναίκες της Ιθάκης
να δουν πως φτιάχνεται το τοπικό γλυκό «ραβανί»
να συμμετέχουν σε πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια του Οδυσσέα με ειδικό ξεναγό
να περιηγηθούν με λεωφορείο στο νησί της Ιθάκης και να γνωρίσουν τη φύση, τα μνημεία, τα μοναστήρια και τις οδυσσειακές τοποθεσίες
να επισκεφτούν τα δύο αρχαιολογικά και το λαογραφικό-ναυτικό μουσείο του νησιού.
Συμμετοχή
Για την εγγραφή σας, συμπληρώστε την συνημμένη αίτηση και στείλτε την με e-mail στο summer@awish-hellas.org ή με fax στο 2671028436.
Το ποσό συμμετοχής είναι 200 Ευρώ για όσους υποβάλλουν δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15 Μαΐου. Μετά από τις 15 Μαΐου, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, η συμμετοχή είναι 250 Ευρώ.
Η επιβεβαίωση της συμμετοχής σας γίνεται μόνο με την καταβολή του χρηματικού ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό της A W.I.S.H. – Hellas: Eurobank 0026.0204.20.0100710803. Αφού γίνει η κατάθεση του ποσού, θα πρέπει να μας γνωστοποιήσετε τα στοιχεία της κατάθεσης με e-mail ή φαξ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία κατάθεσης του ποσού συμμετοχής.
Βεβαίωση Σπουδών
Στο τέλος του προγράμματος θα χορηγείται επίσημο πιστοποιητικό σπουδών στα ελληνικά και τα αγγλικά από το Huxley University for the Environment, Western Washington University.

2ο ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑ»
«Κοινωνικές δεξιότητες στην εκπαίδευση και την εργασία για μια αειφόρο κοινωνία»
Ιθάκη 3-10 Ιουλίου 2007

Στείλτε την αίτηση συμπληρωμένη με e-mail, στη διεύθυνση:
summer@awish-hellas.org ή με fax στο 26710 28436

Κατεβάστε την αίτηση εδώ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

2 Οκτωβρίου 2023

Oλοκληρώθηκε η τριήμερη Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 39 η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ,χθες 1 Οκτωβρίου 2023 στ…
1 Οκτωβρίου 2023

Τρίτη μέρα της 39ης Χορωδιακής Συνάντησης Κεφαλονιάς @Κέφαλος [01.10.2023]

Μετά τις ιδιαίτερες επιτυχημένες δύο μέρες της ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, σήμερα παρακολο…
1 Οκτωβρίου 2023

Επιμελητήριο Κεφαλληνίας & Ιθάκης: Επιχειρηματικά βραβεία 2023 @Αργοστόλι [30.09.2023]

To Επιμελητήριο Κεφαλληνίας και Ιθάκης το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποίησε εκδήλωση για να απον…
30 Σεπτεμβρίου 2023

Δεύτερη μέρα της 39ης Χορωδιακής Συνάντησης Κεφαλονιάς @Κέφαλος [30.09.2023]

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη Έναρξη της ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, χθες , 29 Σεπτεμβρίο…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»
25 Σεπτεμβρίου 2023

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Με μεγάλη μας χαρά επισκεφθήκαμε το κατάστημα Loukoumania που βρίσκεται στο Αργοστόλι και ήρθε η…
Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς
12 Σεπτεμβρίου 2023

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς και να μάθουμε περισσότερες πλη…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
8 Σεπτεμβρίου 2023

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»
6 Σεπτεμβρίου 2023

Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και να θαυμάσουμε τον χώρο όπου…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU