AΦΙΕΡΩΜΑ στον Νικολάκη Κουρούκλη
AΦΙΕΡΩΜΑ στον Νικολάκη Κουρούκλη
AΦΙΕΡΩΜΑ στον Νικολάκη Κουρούκλη
AΦΙΕΡΩΜΑ στον Νικολάκη Κουρούκλη
21 Ιουλίου 2015

AΦΙΕΡΩΜΑ στον Νικολάκη Κουρούκλη

Κουρούκλης Σπυρίδων Νικόλαος

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Γεννήθηκε το 1900 στο Ληξούρι και ήταν γιος του επιχειρηματία Σπυρίδωνα Κουρούκλη1. Μαθήτευσε στη Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας με τον Ευάγγελο Σκλαβούνο, φλάουτο αλλά ποτέ δεν ακολούθησε το Μουσικό Σώμα στις εκδηλώσεις του. Επιπλέον ήταν αυτοδίδακτος κιθαρίστας, καταφέρνοντας να γίνει αξιόλογος πάνω σε αυτό το έγχορδο όργανο και μάλιστα να συνοδεύει σε πολλές περιπτώσεις καλλιτέχνες, που έρχονταν στις θερινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Ληξουρίου 2 Ο Νικόλαος Κουρούκλης πιστοποίησε τις μουσικές του γνώσεις στο Ελληνικό

Ωδείο αποκτώντας Πτυχίο Ωδικής, Αρμονίας με άριστα, με καλλιτεχνικούς διευθυντές τον Αντίοχο Ευαγγελάτο και τον Μάριο Βάρβογλη το Σεπτέμβριο του 1962.

Από το 1924 σχημάτισε κατά διαστήματα έως το 1970 χορωδιακά συγκροτήματα. Ο Νικόλαος Κουρούκλης συνέχισε δυναμικά την προσφορά του Νικολάου Τσιλίφη με τον Μουσικό Όμιλο Ληξουρίου «Η Φρέγια» το 1932 στη διάσωση και προβολή του κανταδόρικου τραγουδιού της Κεφαλονιάς.

Τα μέλη της πρώτης Χορωδίας που δημιούργησε γύρω στα 1924-25 ήταν παλιοί τραγουδιστές από τις διαλυμένες λόγω θανάτου των μαέστρων τους χορωδίες του Τζώρτζη Δελλαπόρτα και του Γεράσιμου Μηνιάτη.

Ο Κουρούκλης αξιοποίησε το υπέροχο δυναμικό των παλιών Ληξουριωτών κανταδόρων και αριετταδόρων και το οργάνωσε σε αξιόλογο χορωδιακό σύνολο με τους : Γεράσιμο Κεφαλά (Τσάφος), Γιωργομπάμπη Κούρτελη, Αλέκο Καμινάρη, Κωνσταντή Μοσχονά (Κατσιπάνη), Δημήτρη Μιχάλη, Σπύρο Φιοραβάντε, Ανδρέα Γιουλάτο (Λιοπύρης), Χαράλαμπο Ματαράγκα και Μικέλη Ψαρρό.

Το 1950 περίπου δημιούργησε το «Καλλιτεχνικό Συγκρότημα» του Μουσικοεκδρομικού Ομίλου Ληξουρίου4, δηλαδή μια Χορωδία που αργότερα το 1965 απετέλεσε τη βάση για την οργανωμένη από το Δήμο Ληξουρίου «Δημοτική Χορωδία Λαϊκού Τραγουδιού5».

Η «Δημοτική Χορωδία»6 του Ληξουρίου που στήθηκε με την οικονομική στήριξη του μεγάλου ευεργέτη Ευαγγέλου Μπασιά, τραγουδούσε άσματα Κεφαλλήνων δημιουργών, ιδίως του Τζώρτζη Δελλαπόρτα, άσματα άλλων Επτανησίων μουσικών, καθώς και συνθετών της παλιάς Αθήνας. Η Ληξουριώτικη Χορωδία περιόδευσε σε επτανησιακές πόλεις, όπως στη Ζάκυνθο 1952, στη Λευκάδα αλλά και στο Μεσολόγγι, πόλη που διαβιούν πολλοί Κεφαλλονίτες. Επίσης, ο Κουρούκλης  Νικόλαος σχημάτισε για λίγο χρονικό διάστημα Χορωδία και στο Αργοστόλι που έδωσε αξιόλογες εμφανίσεις στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Επιβάλλεται η ονομαστική αναφορά7 των μελών της Ληξουριώτικης Χορωδίας του Νικολάκη Κουρούκλη, που και σε αυτούς οφείλουμε τη συνέχεια της γνήσιας παλιάς ληξουριώτικης μουσικής παράδοσης. Τενόροι: Αθανάσιος Σταθάτος, Διονύσης Φαβατάς, Ηλίας Γ. Μηνιάτη (κουρέας), Σταύρος Συνοδινός, Διονύσης Αραβαντινός -Ρουσέλος, Γεράσιμος Μεσσάρης Σεκόντοι: Κωνσταντίνος Μονοκρούσος, Σπύρος Έρτσος, Γ. Παγουλάτος, Ανδρέας Καζάκης, Σπύρος Αλεξανδρόπουλος (Καραπατάλης), Κωνσταντής Μοσχονάς (Κατσιπάνης), Γεράσιμος Σαβράμης, Γιάννης Δελλαπόρτας (Κάτσαρης), Ανδρέας και Βαγγέλης Καμήλος, Γιώργος Βεντούρας, Σπύρος Σκλάβος, Νικόλας Σαβράμης, Πυλαρινός Γεράσιμος (μουσικός), Χαράλαμπος Αντωνέλλος Βαρύτονοι: Σπύρος Καμήλος, Φανούρης Μηνιάτης, Γεράσιμος Δαμουλιάνος (Στραβοδαμουλιάνος), Σπύρος Ραυτόπουλος (κουρέας), Γεράσιμος Βασιλάτος (κουρέας), Αλέκος Καμηνάρης, Νικόλαος Ραυτόπουλος, Νικόλαος Πιτσινής, Μπάσοι: Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, Σπύρος Αραβαντινός- Ρουσέλος (Παπόρος), Ηλίας Δημοσθένη Μηνιάτης, Δημήτριος Δρακόπουλος (Μαέστρος της Φιλαρμονικής Ληξουρίου), Νικόλαος Σφαέλος (εξαίρετος μουσικός), Ευθύμιος Μοσχόπουλος (δάσκαλος), Στον Νικόλαο Κουρούκλη χρωστάμε τη διάσωση και εναρμόνιση κάποιων ασμάτων του σπουδαίου τροβαδούρου των Επτανήσων, Ληξουριώτη Γεωργίου (Τζώρτζη) Δελλαπόρτα.

Το «Καλλιτεχνικό Συγκρότημα» του Μουσικοεκδρομικού Ομίλου Ληξουρίου, προσκάλεσε στις Εορτές Εξόδου της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου για πολλά χρόνια δήμαρχός της, Κεφαλονίτης στην καταγωγή, Χρήστος Ευαγγελάτος, του είχε δοθεί η ευκαιρία να την εκτιμήσει κατά την περίοδο που ήταν Υπουργός Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Ιονίων Νήσων. Ο Ευαγγελάτος εκτιμώντας απεριόριστα την προσφορά του Νικ. Κουρούκλη του πρότεινε να συμμετάσχει με το χορωδιακό σχήμα του, τραγουδώντας τα δυο υπέροχα άσματα της «Αναπαράστασης της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Χρήστου Καψάλη» τα : «Καψάλης» και «Το Μεσολόγγι- Η νυξ της Εξόδου». Ο Κουρούκλης εναρμόνισε τα δυο αυτά άσματα8 και το 1954 συμμετείχε με πολλή επιτυχία με τη Χορωδία του στις Εορτές του Μεσολογγίου. Η τιμητική παρουσία και συμμετοχή της Ληξουριώτικης Χορωδίας του Κουρούκλη στο Μεσολόγγι σφραγίστηκε με μια επιτυχημένη επιπλέον καλλιτεχνική εμφάνιση , όπου τραγουδήθηκαν άσματα αμιγώς ληξουριώτικα, αλλά και κεφαλλονίτικα που ενθουσίασαν τους Κεφαλονίτες της Ιερής Πόλης.

Ο Νικολάκης Κουρούκλης με τη δράση του μέσα από τα χορωδιακά σχήματα που υπηρέτησε, στάθηκε αρωγός και στυλοβάτης της Κεφαλονίτικης μουσικής παράδοσης, καταγράφοντας και εκτελώντας τα άγνωστα και ξεχασμένα άσματα της Κεφαλονιάς.

Παράλληλα, στις χορωδίες του είχε περάσει την εκκλησιαστική κεφαλληνιακή τετραφωνία με το ευρωπαϊκό σύστημα γραφής και πολλές φορές κόσμησε εκκλησιαστικές τελετές και λειτουργίες.

Εγκωμιαστικά σχόλια και κριτική βρίσκουμε στον τοπικό τύπο για τις εμφανίσεις της χορωδία που πάντα ο ίδιος διεύθυνε με την κιθάρα του και τη μουσική οξύνοια που τον κατείχε.

Δίδαξε μουσική στο Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου σχηματίζοντας μαθητική χορωδία. Επίσης από το 1954 έως το 1965 υπηρέτησε στη Βαλλιάνειο Επαγγελματική Σχολή Ληξουρίου ως μουσικοδιδάσκαλος, όπου συγκρότησε χορωδία και η οποία συνέπραττε στα θεατρικά δρώμενα της Σχολής10.

Ο Νικόλαος Κουρούκλης μας άφησε μια πληθώρα τραγουδιστών που έως και σήμερα στην Κεφαλονιά μας συνεχίζουν να διατηρούν μέσα σε νεότερα χορωδιακά σχήματα την μουσικής ταυτότητα. Έφυγε από τη ζωή το 1983 ικανοποιημένος ότι πρόσφερε στην τέχνη που αγαπούσε και έμαθε από παιδί.

Υποσημειώσεις

Ο Σπύρος Κουρούκλης είχε τη μεγάλη Οινοποιία με την Επωνυμία «Ερμής», η οποία εμπορευόταν το κεφαλονίτικο κρασί και σε άλλα νησιά της Επτανήσου. 2 Πληροφορίες για τη ζωή του δόθηκαν από τη σύζυγό του Σοφία Κουρούκλη. 3 Παύλου Γ. Δελαπόρτα, Το Ληξούρι, Αθήνα 1973, σ. 8. 4 Ονομαστή έμεινε η συναυλία Καλλιτεχνικού Συγκροτήματος υπό τη διεύθυνση του Ν. Κουρούκλη, στις 17-8-1952, ημέρα Κυριακή στο Μέγαρο «Μαρκάτο» Ληξουρίου, όπου ερμηνεύτηκε αξιόλογο μουσικό υλικό από το κεφαλονίτικο, ελληνικό και ευρωπαϊκό ρεπερτόριο, με τις αποδόσεις των καλλιτεχνών εξαιρετικές. 5ΦΕΚ 89/22 Μαΐου 1965, τ. 1Ο Β. Δ. υπ αριθ.370 «Περί συστάσεως εν τω Δήμω Ληξουρίου ιδίου νομικού προσώπου υπό την ονομασία «Δημοτική Χορωδία Λαϊκού Τραγουδιού» 6 Βλ. εφ. Το Μέλλον, φ.13, 2-7-1964, σ.4. 7 Ο αναφερόμενος ονομαστικός κατάλογος των μελών της Ληξουριώτικης Χορωδίας του Νικολάκη Κουρούκλη, προέρχεται από το αρχείο του μαέστρου και από τα Πρακτικά της χορωδίας, και είναι ενσωματωμένα τα τακτικά αλλά και τα μαθητευόμενα τότε μέλη του χορωδιακού σχήματος. 8 Μουσικό Αρχείο Γερασίμου Σωτ. Γαλανού.

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εξαιρετική η ετήσια εκδήλωση «Πανσέληνος στον κήπο» του Κώστα Ευαγγελάτου[13.08.2022]
14 Αυγούστου 2022

Εξαιρετική η ετήσια εκδήλωση «Πανσέληνος στον κήπο» του Κώστα Ευαγγελάτου[13.08.2022]

Για άλλη μια χρονιά μαζί με την πανσέληνο του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση «Πανσ…
Καλοκαιρινή συναυλία της ανδρικής & παιδικής χορωδίας Δήμου Αργοστολίου [13.08.2022]
14 Αυγούστου 2022

Καλοκαιρινή συναυλία της ανδρικής & παιδικής χορωδίας Δήμου Αργοστολίου [13.08.2022]

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή συναυλία της ανδρικής & παιδικής χορωδί…
Εξήντα ένα χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου
13 Αυγούστου 2022

Εξήντα ένα χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου

Τείχος ύψους 2 μέτρων, που χώριζε το Βερολίνο σε Ανατολικό και Δυτικό. Χτίστηκε το 1961 από τους…
Παρουσίαση βιβλίου «Λύκος για πάντα» Αμφιθέατρο «Γεράσιμος Σκλάβος» [12.08.2022]
13 Αυγούστου 2022

Παρουσίαση βιβλίου «Λύκος για πάντα» Αμφιθέατρο «Γεράσιμος Σκλάβος» [12.08.2022]

Πραγματοποιήθηκε χθες 12 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο «Γεράσιμος Σκλάβος» η παρουσίαση βιβλίου «Λύκο…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δείτε τον ανανεωμένο χώρο του «Carpos quality and taste»
11 Αυγούστου 2022

Δείτε τον ανανεωμένο χώρο του «Carpos quality and taste»

Το κατάστημα «Carpos quality and taste» ανανέωσε το χώρο του κάνοντάς τον ακόμα πιο φρέσκο και «…
Η νέα καφετέρια «19_61 coffe n’ more » με τη μαγευτική θέα
2 Αυγούστου 2022

Η νέα καφετέρια «19_61 coffe n’ more » με τη μαγευτική θέα

Ένας διαφορετικός χώρος ετοιμάστηκε για να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη περιοχή και όχι μόνο….Σ…
Νέα boutique με ρούχα Αttrattivo & Αle τώρα στο Ξι!
20 Ιουλίου 2022

Νέα boutique με ρούχα Αttrattivo & Αle τώρα στο Ξι!

Στην boutique που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Cephalonia Palace, στο Ξι, Ληξούρι, θα βρείτε όλα τα…
«Kefalonia Morfeas Massage» Εξαιρετικός προορισμός χαλάρωσης και ευεξίας
12 Ιουλίου 2022

«Kefalonia Morfeas Massage» Εξαιρετικός προορισμός χαλάρωσης και ευεξίας

Το κατάστημα «Kefalonia Morfeas Massage»  βρίσκεται στο κέντρο του Λιθοστρώτου και παρέχει μοναδ…
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design