Skip to main content
22 Οκτωβρίου 2010

EΛΜΕ-ΚΙ: Εκτιμήσεις από τη δράση & προγραμματισμός για τη συνδικαλιστική χρονιά 2009-2010

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ τη συνδικαλιστική χρονιά 2009-2010 κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή σε βαρβαρότητα «πολεμική» κατάσταση ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και των δικαιωμάτων τους. Ο κλάδος πάλεψε στηρίζοντας τη γραμμή της απειθαρχίας και της ανυπακοής στην πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου, που εφαρμόζεται με τη συναίνεση ΝΔ – ΛΑΟΣ. Κινήθηκε στη γραμμή «λαϊκή υπόθεση η παιδεία» και αυτό φάνηκε καθαρά στον τρόπο που οργανώθηκε η τελευταία μεγάλη κινητοποίηση για την παιδεία στο Νομό. Περάσαμε από τον εκπαιδευτικό συντονισμό με γονείς – μαθητές, στην κοινή δράση με όλους όσους (όπως Εργατικό Κέντρο, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ κ.ο.κ.) έχουν το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία. Ασφαλώς μένουν να γίνουν πολλά για να αποκτήσει η γραμμή αυτή βαθιές ρίζες και ουσιαστικό αντίκρισμα στους εργαζόμενους.
Η ΕΛΜΕ-ΚΙ προσπάθησε να αποκαλύψει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, την ίδια την αντίφαση ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και την ατομική ιδιοποίηση του πλούτου. Αντιστάθηκε στην εκδοχή που προβλήθηκε και από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ανάμεσά τους και την ΟΛΜΕ, ότι το πρόβλημα έγκειται στο «μίγμα» της πολιτικής που εφαρμόζεται, στα «λαμόγια» ή στον τρόπο της διαχείρισης. Συγκρούστηκε με τη «συνυπευθυνότητα» των «θυμάτων» με τους «θύτες». Ανέδειξε τα ουσιαστικά ζητήματα και συνέδεσε κάθε επιμέρους πτυχή με το μνημόνιο των ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ και τη στρατηγική του κεφαλαίου για φθηνότερη εργατική δύναμη που συμπυκνώνεται σε αυτό.

Γι΄ αυτό συστρατεύθηκε με το ΠΑΜΕ στη βάση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεών της.

Τονίζουμε τη σημασία της παρέμβασης της ΕΛΜΕ-ΚΙ στη μετασυνεδριακή ΓΣ της ΟΛΜΕ στην οποία αναλύθηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ρόλου της Ομοσπονδίας. Προσπαθήσαμε να ερμηνεύσουμε το λόγο που από τη μία οι θέσεις της αξιοποιούνται νομοθετικά από το δικομματισμό (βλέπε συγχαρητήρια Υπουργού Παιδείας) και από την άλλη συνεχίζει να υπάρχει το προφίλ της προοδευτικότητας. Εκτιμήσαμε ακόμη ότι η βασική ευθύνη της Ομοσπονδίας έγκειται στο ότι η επίθεση ήταν προβλέψιμη και δεν έγινε – όπως και δε γίνεται – η αναγκαία προσπάθεια άμυνας και οργάνωσης της αντεπίθεσης. Και εννοούμε πλαίσιο, οργανωτική μορφή (κλαδικό συνδικάτο από τα κάτω) και μορφές πάλης που να κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ
Η ΕΛΜΕ-ΚΙ ανέπτυξε πολύμορφες δραστηριότητες, όπως συνεντεύξεις τύπου, παρεμβάσεις σε Δημοτικά – Νομαρχιακά Συμβούλια, εκδηλώσεις, συσκέψεις, ημερίδες, κινητοποιήσεις κ.λ.π. Εστίασε σε διαδικασίες συντονισμού της δράσης κυρίως για τις υποδομές και το μορφωτικό περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ έδωσε τη μάχη μαζί με όλες τις μαχόμενες – ταξικές δυνάμεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Απέκρουσε την αντίληψη του εκπαιδευτικού μικρόκοσμου. Έδωσε παρόν σε όλες τις απεργίες σε ποσοστό που συνολικά κινήθηκε στο 85%, βεβαίως με «ανεβοκατεβάσματα» σε συναδέλφους που «έμπαιναν και έβγαιναν» στο κίνημα και ποσοστά που γενικά σε κάθε κινητοποίηση ήταν γύρω στο 50%. Έδωσε το παρόν στις απεργίες της απειθαρχίας ιδιαίτερα σε εκείνη της 17ης Δεκέμβρη που προκηρύχθηκε όταν ο συμβιβασμένος συνδικαλισμός είχε καλέσει σε σιωπητήριο, χωρίς κεντρική «κάλυψη» και που βοήθησε στο να γίνουν βήματα στη συνειδητοποίηση ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Αντίστοιχα για την 21 Απρίλη.

Ξεκινήσαμε στις 23 Γενάρη με τη συμμετοχή μας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα για αναπληρωτές – ωρομισθίους. Συνεχίσαμε και στις υπόλοιπες απεργίες: 10 και 24 Φλεβάρη, 21 – 22 Απρίλη, 4 – 5 Μάη, 20 Μάη, 23 και 29 Ιούνη, 8 Ιούλη κ.λ.π.. Να σημειωθεί ότι η ΓΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ πήρε την ευθύνη να κινηθεί πέρα από τα προβλεπόμενα από το καταστατικό «όρια», συγκεκριμένα για την κήρυξη χωρίς κάλυψη από την ΟΛΜΕ 24ωρων – 48ωρων απεργιών. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ συμμετείχε σε όλα τα συλλαλητήρια που έγιναν από τις ταξικές δυνάμεις στο Νομό.
Συμπαραστάθηκε στους συναδέλφους των εξεταστικών που ξεκίνησαν τον αγώνα «από τα κάτω» και υπονομεύτηκαν από την ΟΛΜΕ. Η ζωή αναδεικνύει νέες μορφές διεκδίκησης αλλά να μην υπάρχει καμία αυταπάτη ότι χωρίς να «ματώσουμε» θα έχουμε ουσιαστικές καταχτήσεις. Ως αναγκαιότητα προέκυψαν και θα προκύψουν πιο έντονα στο άμεσο μέλλον οι απεργιακές περιφρουρήσεις των σχολείων από την ΕΛΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις.

Η συμμετοχή στην υλοποίηση συλλογικών αποφάσεων δεν στηρίζεται στην ψευδεπίγραφη «ελευθερία επιλογής». Δεν είναι το σωματείο χώρος όπου ο καθένας μπορεί να καταθέτει την πρότασή του σχετικά με τη δράση αλλά που στο τέλος ο καθένας θα έχει το δικαίωμα στην απεργοσπασία. Κι αν χθες υπήρχε η δυνατότητα για μια ελαστικότητα στην εφαρμογή των αποφάσεων δράσης σήμερα πρέπει στην σκληρή γραμμή της πλουτοκρατίας να αντιπαραβάλλουμε τη συνειδητή υλοποίηση των συλλογικών αποφάσεων που υπερασπίζονται το ταξικό μας συμφέρον.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ στήριξε τους συναδέλφους που διώχθηκαν πανελλαδικά για τη συμμετοχή τους στην απεργία της 17ης Δεκέμβρη και απαίτησε στις συνελεύσεις Προέδρων από την ΟΛΜΕ να πάρει θέση. Έδωσε μάχη, στην οποία ανταποκρίθηκαν όλα τα σχολεία του Νομού, για να μην ενταχθούν σχολεία στη διαδικασία της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι Σύλλογοι Διδασκόντων συνεδρίασαν και απέρριψαν το σχετικό «αίτημα» του Υπουργείου. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρξαν και καταγράφηκαν είναι σημαντικό ότι ο κλάδος την κρίσιμη στιγμή επέδειξε αξιοθαύμαστη ενότητα που οδήγησε το ΥΠ είτε σε αποκάλυψη (π.χ. πιλοτικά δημοτικά δια του «εντέλλεσθαι») είτε σε προσωρινή αναδίπλωση.

Πρέπει να εκτιμήσουμε ότι στο αίτημα της απειθαρχίας υπήρξε ευρεία αποδοχή στην άρνηση των υπερωριών και στην άρνηση να αναληφθεί από παλιούς συναδέλφους ο ρόλος του μέντορα. Όμως στο ζήτημα της απειθαρχίας στα τμήματα των 27-28-29-30 μαθητών κυριαρχεί η λογική – στο όνομα της απουσίας χώρων – ότι δε γίνεται διαφορετικά. Υπάρχει βεβαίως μία αντικειμενική διάσταση σε αυτό. Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί ότι η δυναμική του κινήματος – και δεν εννοούμε μόνο των εκπαιδευτικών – είναι εκείνη που καθορίζει το ρεαλιστικό ή μη των αιτημάτων. Σε κάθε περίπτωση η απαράδεκτη κατάσταση στον αριθμό των μαθητών στο Αργοστόλι κυρίως, πρέπει να συνδυαστεί με τα αιτήματα για υποδομές, γεωγραφική κατανομή ή ανακατανομή. Όσο η έκταση της απειθαρχίας στην αστική νομιμότητα διευρύνεται τόσο και σε πρακτικό άμεσο επίπεδο υπάρχει το ενδεχόμενο λύσεων στα ζητήματα αυτά. Εμείς προβάλλουμε το αναγκαίο και όχι το εφικτό.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι στις σημερινές συνθήκες συνυπάρχουν τάσεις ιδιώτευσης – αποστράτευσης μαζί με τάσεις ριζοσπαστικοποίησης. Είμαστε σε σημείο καμπής που είτε θα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά – συνολικά οι εργαζόμενοι – είτε θα υποστούμε στρατηγική ήττα με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η πολιτική – συνδικαλιστική κατεύθυνση της ΕΛΜΕ-ΚΙ διασφάλισε τα απεργιακά ποσοστά, που ήταν από τα υψηλότερα πανελλαδικά. Η επιτυχία κάθε φορά ήταν μια μεγάλη μάχη που δεν είχε κριθεί εκ των προτέρων.

Κρίσιμο ζήτημα είναι το πώς μετριέται η αποτελεσματικότητα του κινήματος. Αν μετριέται με τους όρους του χθες π.χ. με την απόσπαση κάποιου επιδόματος ενισχύεται η απογοήτευση. Πρέπει τα αποτελέσματα να μετριόνται με τους όρους του σήμερα, δηλαδή με τους όρους της συγκρότησης ενός μετώπου ανατροπής του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πολιτικοποίηση των αιτημάτων, κοινωνικές συμμαχίες, συμπόρευση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, ανάδειξη της παιδείας – της υγείας σε λαϊκές υποθέσεις, ενδυνάμωση εσωτερικών χαρακτηριστικών του κινήματος – κυρίως της τόνωσης των Γενικών Συνελεύσεων και των άλλων μαζικών δημοκρατικών διαδικασιών, μορφές πάλης που να συσπειρώνουν και να προωθούν την κοινή δράση κ.ο.κ. Με αυτούς τους όρους το κλαδικό θα εντάσσεται αρμονικά στο γενικό και θα αναδεικνύεται, δεν θα υπονομεύει το κεντρικό διακύβευμα στο σήμερα. Με αυτούς τους όρους θα συγκροτείται ένα κίνημα επικίνδυνο για το σύστημα και γιΆ αυτό αποτελεσματικό για το σήμερα και το αύριο.

Οι αποφάσεις της ΕΛΜΕ-ΚΙ κάλυψαν μία μεγάλη γκάμα θεμάτων. Από τα ζητήματα των υποδομών, της υγείας (Νοσοκομείο – παιδίατρος Ιθάκης) και των τοπικών εκφράσεων του αυταρχισμού της διοίκησης μέχρι την ασυδοσία των ιδιωτών στα αιολικά πάρκα που κατακλύζουν τα νησιά, τον κρατικό προϋπολογισμό, τα εγκλήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ και την αντιϊμπεριαλιστική αλληλεγγύη (Κούβα, Παλαιστίνη κ.λ.π.).

ΚΑΙ ΣΤΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ» ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΔΡΟΜΟΥΣ
Δεν υπήρξε «εκπαιδευτικό» ζήτημα που να μην αναλυθεί και να μην αναχθεί στη γενικότερη πολιτική. Ενδεικτικά: διατυπώσαμε θέσεις για το πόρισμα Μπαμπινιώτη, για το «νέο σχολείο», για τις μεταφορές των μαθητών, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών και ωρομισθίων σε μόνιμη σταθερή δουλειά, για την «αριστεία και την καινοτομία», για το e-school, για τις υποδομές, για τις εκπαιδευτικές άδειες, για τον επαίσχυντο θεσμό της μαθητείας, για τις διαθέσεις συναδέλφων σαν μοχλό ελαστικοποίησης, για τη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ, για τα ΤΑΔ, για την ΠΔΣ, για την «εκπαιδευτική χρήση» των μεταταγμένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.ο.κ.

Αναδείξαμε ότι μέσω της απογραφής προωθείται η εξατομικευμένη σύμβαση εργασίας και στο δημόσιο, η σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα του καθενός και της καθεμίας. Αποκαλύψαμε την πολιτική της ΕΕ για εφαρμογή του ενεργού – πληρωμένου και ανενεργού – απλήρωτου χρόνου στην εκπαίδευση, όπου ο ανενεργός χρόνος υλοποιείται μέσα από το διαρκές stand by των εκπαιδευτικών στο μη διδακτικό χρόνο παραμονής στο σχολείο ή της μετακίνησής τους σε άλλο σχολείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαμε ζητήσει – ανεπιτυχώς – να πάρει θέσει το τελευταίο συνέδριο της ΟΛΜΕ για τις ανατροπές στα εργασιακά που προωθούνται μέσω των διαθέσεων στην πρωτοβάθμια. Η πορεία των πραγμάτων δικαίωσε με τραγικό τρόπο την ΕΛΜΕ-ΚΙ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Οι αποφάσεις αλληλεγγύης σε συναδέλφους και κλάδους εργαζομένων που βρέθηκαν στο στόχαστρο ήταν στην κατεύθυνση «ένας για όλους όλοι για έναν». Συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στους συνάδελφους Μαντζουράτο και Αλεξανδρόπουλο για τη δικαστική δίωξή τους επειδή έσπασαν τον αποκλεισμό της παραλίας του Αθέρα από τον τότε Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Ρουχωτά, που προάσπισε συμφέροντα ιδιωτών. Υπήρξαν αποφάσεις Συλλόγων Διδασκόντων – και πρέπει να υπάρξουν και νέες – για το θέμα το οποίο συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη. Συμπαρασταθήκαμε σε συνάδελφο που «εξοβελίστηκε» με εξολοκλήρου διάθεση σε δημοτικά λόγω της συνδικαλιστικής δράσης του. Αλλά και συμπαρασταθήκαμε στο δήμαρχο της Νίκαιας που συνελήφθη λόγω της υπεράσπισης αθλητικών χώρων στην περιοχή του, σε συνάδελφο από το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου που απολύθηκε λόγω συνδικαλιστικής – πολιτικής δράσης κ.λ.π. Τα κρούσματα αυταρχισμού και περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων πληθαίνουν, κορύφωση δε της τρομοκρατίας αποτέλεσε η δολοφονία – προβοκάτσια στη Marfin που αποδείχθηκε ότι ήταν έγκλημα του κράτους και της εργοδοσίας για να ανακόψει το ογκούμενο κίνημα.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδίκασε το αντιδημοκρατικό «πρόγραμμα Στοκχόλμης» ενάντια στα λαϊκά κινήματα και το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου ενάντια στον «εξτρεμισμό» που θα οδηγήσει ακόμη και σε απαγόρευση της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων και άλλων ριζοσπαστικών κινημάτων.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ίδια η δράση της ΕΛΜΕ-ΚΙ βρέθηκε στο στόχαστρο. Καταδικάσαμε την προσπάθεια διεθνούς διασυρμού της ΕΛΜΕ-ΚΙ και του Προέδρου της από τους σιωνιστές που εξέδωσαν ανακοίνωση και στην αγγλική γλώσσα και ονόμασαν την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη «αντισημιτική» προπαγάνδα. Καταδικάσαμε την αποσιώπηση της ΕΛΜΕ-ΚΙ, που έγινε με ευθύνη της Νομαρχιακής Αρχής, και την προσπάθεια μετατροπή της σε «μαϊντανό» από τους διοργανωτές εκδήλωσης – παρουσίασης έρευνας για τα ναρκωτικά στο Νομό από τον Απόπλου, στη Συνέλευση του οποίου εκπροσωπείται η Ένωσή μας. Καταδικάσαμε την προσπάθεια «έξωσης» του σωματείου από συγκεκριμένα σχολεία, σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης κυβερνητικών και παρα-κυβερνητικών μηχανισμών. Πρέπει να καταδικαστούν οι ύβρεις και ο αντικομμουνισμός που αναπτύχθηκαν τελευταία και μέσα στο ΠΥΣΔΕ. Να γίνει συνείδηση ότι στην κρίση δίπλα και παράλληλα με την αποκάλυψη των δυνάμεων του συστήματος και την διαμόρφωση προϋποθέσεων για μια δυναμική ανάταση του κινήματος ελλοχεύει και ο εκφασισμός. Ας μην προσπερνάμε ανέμελα φαινόμενα που οδηγούν μεθοδικά στο συντριπτικό πλήγμα ενάντια στις ταξικές δυνάμεις.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδίκασε τους εκβιασμούς ωρομισθίων ότι δεν μετρά η απεργία στην προϋπηρεσία και επομένως δεν πρέπει να απεργήσουν. Η στάση αλληλεγγύης της ΕΛΜΕ-ΚΙ στους αγρότες, στους κατατρεγμένους μετανάστες ναυτεργάτες της Μηχανιώνας και στους ναυτεργάτες που με προμετωπίδα τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ αψήφησαν την δικαστική απαγόρευση και αντιστάθηκαν στη στοχοποίηση μέσω των ΜΜΕ και των ιδιοκτητών τους, σημαίνει ότι η ΕΛΜΕ στάθηκε συνεπής στο ταξικό της καθήκον. Ήταν μία από τις πιο κρίσιμες μάχες της περσινής χρονιάς που η επικαιρότητά της ενισχύεται και φέτος βάσει της ενίσχυσης της τρομοκρατικής θωράκισης της ΕΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Καίρια αποδείχθηκε η παρέμβαση της ΕΛΜΕ-ΚΙ για την προάσπιση της ιστορικής μνήμης, προκειμένου να μην κατεδαφιστεί από το Δήμο Αργοστολίου ο τοίχος στο παλιό μουσείο, στον οποίο εκτελέστηκαν την πρωτομαγιά του 1944 πατριώτες – αντιφασίστες – κομμουνιστές.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες τις πολεμικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς της συμμάχους η ΕΛΜΕ-ΚΙ πραγματοποίησε εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα μαζί με το Σύνδεσμο Φιλολόγων για το Ρίτσο, με τη Μαργαρίτα Κουσαθανά για τις εξελίξεις στον κλάδο των φυσικών επιστημών καθώς και για ζητήματα αντιπαράθεσης παιδαγωγικών προσεγγίσεων. Στήριξε οικονομικά την εκδήλωση για την ειδική αγωγή, στο πλαίσιο του «έτους για την ειδική αγωγή» που είχαμε προκηρύξει. Πραγματοποίησε εκδήλωσε για τη Λατινική Αμερική και την Αϊτή – στήριξε την αλληλεγγύη στις χώρες αυτές σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Οι εκδηλώσεις, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο πετυχημένες από άποψη μαζικότητας, είχαν τηλεοπτική κάλυψη και συζητήθηκαν ευρέως από το λαό. Δείχνουν την πρόθεση της ΕΛΜΕ-ΚΙ να στηρίξει τη συνεργασία με επιστημονικούς και μαζικούς φορείς που μπορούν να βοηθήσουν στη διεύρυνση της αντίληψης για τις εξελίξεις παγκόσμια και στην εμβάθυνση της μορφωτικής δουλειάς του συνδικάτου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ
Συνεχίστηκε η δράση μαζί με την πολιτιστική λέσχη του ΠΑΜΕ. Είχαμε την κύρια οικονομική επιβάρυνση για τις κινηματογραφικές προβολές (πνευματικά δικαιώματα) οι οποίες πρόσφεραν και προσφέρουν. Ιδιαίτερα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους που εμπλέκονται με την επιλογή και την προβολή, κάτι που καθιστά δυνατές τις προβολές. Επίσης θετική είναι η αποτίμηση από τη συμμετοχή εκπαιδευτικών στο χορευτικό που δημιουργήθηκε και που λειτούργησε για πρώτη φορά πέρσι. Η προώθηση σχέσεων μεταξύ εργαζομένων, το ανέβασμα του πολιτιστικού επίπεδου και η στήριξη της εναλλακτικής δημιουργίας και του λαϊκού πολιτισμού αποτέλεσαν και πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητες πρώτης γραμμής.

ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΛΜΕ-ΚΙ
Μια μεγάλη επιτυχία του σωματείου είναι ότι απόχτησε ξανά γραφεία, μετά από πολλά χρόνια. Ήταν αποτέλεσμα αγώνων μετά την «έξωσή» μας από το «σπίτι του δασκάλου» λόγω της κατεύθυνσης που είχαμε σαν σωματείο, από το συμβιβασμένο σωματείο της Α΄βάθμιας στο Νομό – το οποίο είχε φθάσει πέρσι να καταγγείλει την ΕΛΜΕ-ΚΙ επειδή διεκδίκησε με κατάληψη στα γραφεία των Διευθύνσεων εκπαίδευσης τα δεδουλευμένα των συναδέλφων. Είναι ζητούμενο ακόμη ο ευπρεπισμός των γραφείων ώστε να μπορούν να υποδέχονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες αλλά και η συγκέντρωση του αρχειακού υλικού.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Φέτος πραγματοποιήσαμε αρκετές έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις. Χωρίς να είμαστε ικανοποιημένοι από την αντιστοιχία της μαζικότητάς τους με την εποχή που διανύουμε και την επίθεση που δεχόμαστε ήταν ένα θετικό βήμα. Διότι, δόθηκε η δυνατότητα να ξεφύγουμε από το «δεδομένο» της πρόσκλησης σε Γενικές Συνελεύσεις και της μη πραγματοποίησής τους. Για να γίνουν χρειάστηκε προσπάθεια σχολείο το σχολείο, κάτι που πρέπει να αποτελέσει παρακαταθήκη εμπειρίας για τη νέα συνδικαλιστική χρονιά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ 2009 – 2010
Η ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι το κεντρικό ζητούμενο στις μέρες μας είναι το πώς οργανώνεται το εκπαιδευτικό κίνημα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Το τι άμεσα μέτρα παίρνονται μαζί με το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα, για να μην πληρώσει την κρίση και το χρέος της πλουτοκρατίας ο λαός. Το βασικό είναι πώς δημιουργούνται προϋποθέσεις μαζικής λαϊκής αντεπίθεσης, με ανασύνταξη του κινήματος, σχέδιο, οργάνωση και προοπτική για μια κοινωνία χωρίς την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων.

Χρειάζεται να εντοπίσουμε μέτρα – στόχους πάλης που θα καλλιεργούν τις αγωνιστικές διαθέσεις και θα διευκολύνουν τη δράση των εκπαιδευτικών σαν μαχόμενο τμήμα του εργαζόμενου λαού. Μέτρα σύγκρουσης και ανυπακοής, για το απότομο ανέβασμα της ταξικής πάλης, για ξεπέρασμα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη μορφή. Αυτό το καθήκον είναι προωθημένο και ανατρεπτικό. Σημαίνει εκπαιδευτικούς ικανούς να μπορούν να δώσουν τη μάχη των ιδεών από τη σκοπιά της κοινωνικής προόδου, που σημαίνει ταυτόχρονα να επιτελέσουν το έργο τους σαν εκπαιδευτικοί. Σημαίνει ξεπέρασμα των αναχωμάτων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Η δύναμη και των εκπαιδευτικών βρίσκεται εδώ: στη γραμμή της σύγκρουσης και της απειθαρχίας.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ απευθύνει προσκλητήριο δράσης. Με όρο και προϋπόθεση πριν απΆ όλα την ενίσχυση των διαδικασιών βάσης, στους συλλόγους και τις Γενικές Συνελεύσεις. Στην επίθεση του κεφαλαίου που μας στέρησε τρεις μισθούς, που πήρε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ενάντια σε κάθε κατάχτηση, να απαντήσουμε ανάλογα. Να απαντήσουμε συνολικά: στο πρόγραμμα σταθερότητας, στο μνημόνιο και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, στα μέτρα και τις αναδιαρθρώσεις στο χώρο της παιδείας.
Θέτουμε ως προσανατολισμό να οργανώσει ο λαός με όρους ταξικής πάλης, με επιτροπές αγώνα, τη «στάση πληρωμών» σε δάνεια, φόρους, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λ.π.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
1. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για την ΕΛΜΕ-ΚΙ ο χώρος των νέων συναδέλφων. Είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να επιμορφωθούν στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, που θα κληθούν να αξιολογηθούν, που θα γίνουν πιλότος των εργασιακών ανατροπών.

2. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ πρέπει να αναπτύξει συντονισμένη δράση με τους συναδέλφους της ιδιωτικής εκπαίδευσης (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία που πιθανά θα εμφανιστούν και στο Νομό κ.λ.π.). Στην πλειονότητά τους σήμερα είναι οι απολυμένοι της δημόσιας εκπαίδευσης αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Πρέπει να γίνουν οι εκπαιδευτικοί κοινωνοί των προβλημάτων και να δημιουργηθούν φύτρα κοινής οργανωτικής έκφρασης. Αυτό σε συνδυασμό με την ένταξη στο σωματείο όλων των εκπαιδευτικών, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και την διαμόρφωση ρεύματος και στην πρωτοβάθμια που θα συγκρούεται με την πολιτική των μονοπωλίων, πρέπει να οδηγήσει σε ενιαίο κλαδικό συνδικάτο. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει αποφασιστική ώθηση στο κίνημα.

3. Σύνδεση του χώρου της Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό με τους συναδέλφους των ΙΕΚ και τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και των ΤΕΙ, στη βάση του αιτήματος για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση για το λαό, κεντρικά σχεδιασμένη, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και μόνιμη σταθερή εργασία στη συνέχεια.
4. Κοινές πρωτοβουλίες με τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και άλλους φορείς (επιστημονικούς, συλλόγους κ.ο.κ.) που βρίσκονται σε αγωνιστική κατεύθυνση, για ανάδειξη της παιδείας σαν λαϊκής υπόθεσης και για άνοιγμα όλης της ατζέντας της αντιπαράθεσης.

Η προώθηση αυτών των προτεραιοτήτων από κοινού θα δώσει εντελώς διαφορετική τροπή στα πράγματα.
Αμεσα να δούμε:
Την παρέμβαση της ΕΛΜΕ-ΚΙ στα προγράμματα επιμόρφωσης των νεοδιόριστων.

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τα εργασιακά – πληρωμές.
Τη στήριξη επιτροπής αναπληρωτών – ωρομισθίων στο πλαίσιο της ΕΛΜΕ-ΚΙ.
Τη διεύρυνση του διεκδικητικού πλαισίου για την Κεφαλονιά και το Θιάκι ώστε να εκφράζονται όλος ο χώρος της εκπαίδευσης, όπως περιγράφηκε προηγούμενα.

Αργοστόλι 19/10/2010

Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

25 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα για ακόμη μια χρονιά το πανηγύρι της Αγίας Άννας στην Λακήθρα με ζωντανή…
24 Ιουλίου 2024
Γιάννης Κότσιρας live στην Κεφαλονιά Κυριακή 4 Αυγούστου 2024 Αύλειος χώρος Ξενία – Αργοστόλι Μα…
23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU