Skip to main content
9 Σεπτεμβρίου 2010

Eνέργειες & προτάσεις του Φορέα μας Αίνου με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγια

Με αφορμή τα δραματικά γεγονότα της πυρκαγιάς που απείλησε με καταστροφή τον Εθνικό Δρυμό Αίνου στις 17 & 18 Αυγούστου, των ΅αναζωπυρώσεωνΆ που σε σχεδόν καθημερινή βάση καταγράφονταν στην περιοχή για αρκετές ημέρες και μετά τη συζήτηση που έλαβε χώρα στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 06.09.2010 με κύριο θέμα ΅Εθνικός Δρυμός Αίνου: Ασφάλεια και Προστασία του΅, ο Φορέας καταθέτει τα εξής:Το προσωπικό του Φορέα βρέθηκε από την πρώτη σχεδόν στιγμή της μεγάλης φωτιάς της 17ης Αυγούστου στην περιοχή όπου αυτή εκδηλώθηκε. Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής/Συντονιστής του Φορέα κ. Γ. Μήτσαινας, επικοινώνησε άμεσα με την Πυροσβεστική, την Πρόεδρο του Φορέα και τις αρχές, ενώ τα μέλη του Φορέα κ. Β. Καραγιάννη και Δ. Σπανού με το υπηρεσιακό όχημα του Φορέα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή σχεδόν ταυτόχρονα με το πρώτο (και μοναδικό εκείνη τη στιγμή) πυροσβεστικό όχημα. Η φωτιά, μετά από αρχικό διάστημα κατά το οποίο προέλαυνε με μικρό ρυθμό, έφθασε σε χωματόδρομο πάνω από τα Σιμωτάτα και ανέβηκε με ταχύτητα προς τον Αίνο, βοηθούμενη και από τους εντεινόμενους ανέμους.

Την ημέρα εκείνη τα δύο μέλη του προσωπικού του Φορέα παρέμειναν στη φωτιά μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες, βοηθώντας της ομάδες πυρόσβεσης και καθοδηγώντας τες, όποτε απαιτήθηκε, αξιοποιώντας την άριστη γνώση που διαθέτουν για το οδικό δίκτυο και τη γεωμορφολογία του Εθνικού Δρυμού, χάρη στην συνεχή παρουσία και εργασία τους στην περιοχή, κατά τα τελευταία χρόνια. Επίσης, από το ξημέρωμα της επομένης ημέρας, τα δύο μέλη του Φορέα κινήθηκαν τόσο στην περιοχή της πυρκαγιάς, όσο και σε περιπολίες εντός του Δρυμού.

Ο Διευθυντής/Συντονιστής του Φορέα, παρέμεινε στην περιοχή καθΆ όλη τη διάρκεια της νύχτας και συνέδραμε στον συντονισμό της προσπάθειας κατάσβεσης, όντας σε συνεχή επικοινωνία με το υπόλοιπο προσωπικό και την Πρόεδρο του Φορέα, τον Νομάρχη, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τη Διευθύντρια της Δασικής Υπηρεσίας, τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου και τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο κίνδυνος για το Δρυμό τελικά αποσοβήθηκε, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των δυνάμεων κατάσβεσης, στην ύπαρξη του περιφερειακού δρόμου του Δρυμού και στην αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου τη νύχτα.

Σημειώνεται ότι καθΆ όλη τη κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο, ο Φορέας βρίσκεται καθημερινά στο Δρυμό, όπου εργάζεται και περιπολεί, με όσα μέσα διαθέτει (δηλ. δύο μέλη επιστημονικού προσωπικού, μία Ειδικό Δασικής Προστασίας και ένα όχημα).

Με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα γεγονότα αυτά, ο Φορέας προτείνει:

• Να συντομευθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επαναπλήρωση των οχημάτων πυρόσβεσης με νερό. Διαπιστώθηκε ότι σημαντικός, πολύτιμος χρόνος κατά την κατάσβεση, απωλέσθηκε για την επανοτροφοδότηση των οχημάτων.

– Για τον σκοπό αυτό, ο Φορέας θα ζητήσει, κατά την υλοποίηση του νέου Τεχνικού του Δελτίου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί εντός του ΕΣΠΑ, την προμήθεια και τοποθέτηση επιπρόσθετων υδατοδεξαμενών, οι οποίες θα συμπληρώσουν το υπάρχον δίκτυο που χρήζει βελτίωσης.

• Να πραγματοποιείται η τακτική συντήρηση και έλεγχος του υπάρχοντος δασικού οδικού δικτύου και του δικτύου των υδατοδεξαμενών, προκειμένου να διευκολύνεται και να επιταχύνεται η μετακίνηση τον ομάδων εποπτείας-φύλαξης, και να είναι πιο αποτελεσματική η επέμβαση των ομάδων πυρόσβεσης, όταν αυτό απαιτείται.

– Ίσως θα βοηθήσει σημαντικά η διαπλάτυνση, σε μερικές θέσεις, των δασικών δρόμων για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων πυρόσβεσης.

• Να ενισχυθεί σαφώς η επιτήρηση της περιοχής, κυρίως εκεί όπου κατΆ επανάληψη προκύπτουν συμβάντα πυρκαγιάς.
– Εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς της 17ης Αυγούστου, ο Φορέας περιέλαβε σε καθημερινή βάση στις περιπολίες του την ΅επίμαχηΆ περιοχή, στην οποία παραμένει το προσωπικό του κατά τις απογευματινές ώρες. Μέχρι τώρα έχει δώσει έγκαιρη, πρώτη ειδοποίηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για νέες πυρκαγιές, όπως για την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 01.09.2010 το απόγευμα στα Σιμωτάτα.
– Επίσης, ο Φορέας έχει προγραμματίσει: α) την ενίσχυσή του με νέο προσωπικό φύλαξης (τόσο σε ετήσια όσο και σε εποχιακή βάση, κατά την κρίσιμη θερινή περίοδο), αλλά και ενίσχυση των υποδομών φύλαξης (απόκτηση και δεύτερου οχήματος με δυνατότητες εκτός δρόμου κ.λπ.), β) την περίφραξη του Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Προτείνει δε η φύλαξη του Δρυμού, τουλάχιστον κατά την δύσκολη, θερινή περίοδο να ενισχυθεί και από άλλες Υπηρεσίες, καθώς και από εθελοντικές ομάδες.

• Να διασφαλιστεί ότι δεν θα πραγματοποιηθεί βόσκηση εντός των πρόσφατα καμένων εκτάσεων για να αναγεννηθεί η βλάστηση, έτσι ώστε σύντομα να επανέλθει το φυσικό τοπίο-οικοσύστημα στην προηγούμενη κατάστασή του και να αποτραπούν δυσάρεστα γεγονότα, όπως καταστροφικές πλημμύρες σε κατοικημένες περιοχές.
– Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, το χωριό Τζιφάτα (άνωθεν των Λουρδάτων) καταστράφηκε ολοσχερώς από χείμαρρο που ΅κατέβασεΆ το βουνό, εξαιτίας προηγηθείσας πυρκαγιάς.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέδραμαν με αυταπάρνηση και πέρα του καλώς νοούμενου καθήκοντος στην κατάσβεση της φωτιάς (προσωπικό Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσωπικό εναέριων μέσων πυρόσβεσης, Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, εθελοντικές οργανώσεις πυροπροστασίας, τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Αργοστολίου και τους κατοίκους των γύρω περιοχών).

Διαβεβαιώνουμε ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, ο Φορέας κάνει και θα συνεχίσει να κάνει το καλύτερο δυνατό για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Αίνου και είναι ανοικτός σε κάθε συνεργασία που στοχεύει στην προστασία του.

Για το Φορέα
Η Πρόεδρος του Δ.Σ.
Καθηγήτρια Γεωργία Καμάρη

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
22 Ιουλίου 2024
“Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” Διατομική έκθεση Γιάννης Ίσσαρης&…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU