Skip to main content
30 Οκτωβρίου 2006

Eπιστημονικό συνέδριο: «Πηγές Επτανησιακής Φιλολογίας».

ΠΗΓΕΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (1500-1940)

ΑΓΝΩΣΤΑ ΕΡΓΑ ▪ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ▪ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ▪ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΥ

Αργοστόλι, Ληξούρι, Κουρκουμελάτα, 28 – 30 Οκτωβρίου 2006

Επιστημονικό συνέδριο με θέμα «ΠΗΓΕΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ» (άγνωστα έργα, φιλολογικά αρχεία, φιλολογικές αρχειακές συλλογές, χειρόγραφα) πραγματοποιείται στην Κεφαλονιά από 28 μέχρι και 30 Οκτωβρίου 2006. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών και τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του κεφαλονίτη φιλολόγου και νεοελληνιστή Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (1915-2004), στον οποίο αφορά και η πρώτη επίσημη εναρκτήρια συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 28 Οκτωβρίου και ώρα 6 το απόγευμα στην Αίθουσα Διαλέξεων της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου (Ηλία Ζερβού 12). Στην εναρκτήρια συνεδρία επιφανείς πανεπιστημιακοί θα αναφερθούν στο έργο του Γ. Αλισανδράτου και τη συμβολή του στην επιστήμη.

Οι υπόλοιπες συνεδρίες περιλαμβάνουν 52 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις από πανεπιστημιακούς, ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές, που φέρνουν για πρώτη φορά στο φως άγνωστα έργα, αρχεία, αρχειακές συλλογές και χειρόγραφα της Επτανησιακής Φιλολογίας από την Εποχή της Βενετοκρατίας μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκαλύπτοντας ανεξερεύνητες μέχρι σήμερα περιοχές της Επτανησιακής Γραμματείας και αναδεικνύοντας την συμβολή των Επτανήσων στη διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.

Πρόεδροι του συνεδρίου είναι ο Καθηγητής Φιλοσοφίας και Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Δελλής και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Κεφ. Ιστ. Ερευνών κ. Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Αργοστόλι, το Ληξούρι και τα Κουρκουμελάτα, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
• Σάββατο 28 Οκτωβρίου, ώρες 6.00 – 9.30 μ.μ.: Αργοστόλι, Αίθουσα Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης
• Κυριακή 29 Οκτωβρίου: Οι πρωινές συνεδρίες (9.00 – 12.45) θα πραγματοποιηθούν στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, ενώ οι απογευματινές (ώρες 6.15 – 21.30 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο του Ιδρύματος Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή, στα Κουρκουμελάτα Λειβαθούς.
• Δευτέρα 30 Οκτωβρίου: Οι πρωινές συνεδρίες (8.45 – 12.30) θα πραγματοποιηθούν στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, ενώ οι απογευματινές και η καταληκτήρια συνεδρία (ώρες 6.00 – 10.15 μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο Ληξουρίου.

Η παρακολούθηση των εργασιών του συνεδρίου είναι ελεύθερη για όλους τους συμπολίτες μας, που καλούνται να τιμήσουν με την παρουσία τους το Συνέδριο, αλλά και τη μνήμη του διακεκριμένου συμπατριώτη μας Γ. Αλισανδράτου.

Την οργάνωση και πραγματοποίηση του συνεδρίου ενίσχυσαν η σύζυγος του τιμωμένου κ. Τασία Ευθυμιάτου – Αλισανδράτου, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διεύθυνση Μεταπτυχιακών Σπουδών και Έρευνας), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, οι Δήμοι Παλικής και Λειβαθούς, το Ίδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή και το Κληροδότημα Σπυρίδωνος Φ. Αντύπα υπέρ της Κεφαλληνίας.

Παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου:
● Έκθεση αρχειακού και έντυπου φιλολογικού υλικού των Γ.Α.Κ.-Αρχείων Νομού Κεφαλληνίας: Υπεύθυνη: Σταματούλα Ζαπάντη, Διδάκτωρ Ιστορίας, Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ.- Αρχείων Νομού Κεφαλληνίας.
● Έκθεση χειρογράφων και τυπωμένων του τιμώμενου Γιώργου Γ. Αλισανδράτου. Υπεύθυνοι: Ο Διευθυντής της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Ηλίας Τουμασάτος και το προσωπικό.
● Έκθεση φωτογραφίας τοπίων της Παλικής (τόπος καταγωγής του τιμώμενου) από το Σέργιο Ν. Μοσχονά, επί πτυχίω φοιτητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σιένας.
● Έκθεση εκδόσεων της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών. Υπεύθυνες: Ευαγγελία Λυκούδη και Ευαγγελία Ραβάνη, μέλη του Διοικ. Συμβ. της Ε.Κ.Ι.Ε.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΩΡΓΟΥ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΥ

Ο Γιώργος Γερασίμου Αλισανδράτος γεννήθηκε στο Ληξούρι στις 6 Απριλίου 1915. Τα μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου παρακολούθησε στα Ζώλα και στα Λουκεράτα της Πάλης, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του που ήταν και δάσκαλός του. Φοίτησε στο «Ελληνικό Σχολείο» (Σχολαρχείο) και στο (παλαιό) Γυμνάσιο στην παλαιά Πετρίτσειο Σχολή με φιλολόγους τον Σάββα Κατερέλο και τον Γεράσιμο Ευθυμιάτο.

Το 1932 εγγράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ενιαία τότε) από την οποία έλαβε το πτυχίο του το 1937. Από το 1932 ώς τα τέλη της δεκαετίας του Ά70 ο Γιώργος Αλισανδράτος εδίδαξε τα Ελληνικά Γράμματα στην Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση, πρώτα στη Σχολή Μπερζάν «Πρότυπον Λύκειον Αθηνών» και ύστερα στη «Σχολή Μωραΐτη» στο Ψυχικό. Μετά τη συνταξιοδότησή του εργάστηκε στη Σχολή αυτή ως συντονιστής των Φιλολόγων για μερικά χρόνια.

Το 1956 παντρεύτηκε την Αναστασία Ευθυμιάτου, κόρη του γυμνασιάρχη Γεωργίου Χριστοδούλου Ευθυμιάτου, πτυχιούχο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) με επιπλέον σπουδές στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Cours Spécial) και στη Sorboune (Histoire de lΆ Art).

Ο Γιώργος Αλισανδράτος έχει δημοσιεύσει διακόσιες και πλέον επιστημονικές εργασίες από τις οποίες ενδεικτικά μόνον θα αναφέρουμε μερικές. Οι εργασίες αυτές αφορούν σε θέματα:

α) Νεοελληνικής Φιλολογίας, ιδίως Επτανησιακής: «Λασκαράτος και Ροΐδης» (Ν. Εστία 1961), Ανδρέας Λασκαράτος («Ιδού ο Ανθρωπος» Ερμής, 1970), Λορέτζος Μαβίλης («Τα ποιήματα», Αθήνα 1990), «Πώς είδε ο Παλαμάς τους Επτανήσιους ποιητές» περιοδ. «Εκηβόλος», Αθήνα, 1986), «Η μάνα του Χριστού», του Κώστα Βάρναλη, αφιέρωμα στον Roger Milliex, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) Αθήνα, 1990, Σπυρίδων Ζαμπέλιος («Τα Κριτικά Κείμενα», 1999), «Σολωμικά μελετήματα», («Πορεία», Αθήνα, 2004).

β) Σε θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας: «Ο Μανώλης Τριανταφυλλίδης και ο δημοτικισμός του», «Ο Ψυχάρης και το ταξίδι του», «Τα Νεοελληνικά Λεξικά», «Τα δύο Λεξικά του Εμμανουήλ Κριαρά, (Μεσαιωνικό και Νέο Ελληνικό)», «Η Νεοελληνική Κοινή και τα λόγια στοιχεία της», «Η Γραμματική» του Αγαπητού Τσοπανάκη, «Τα γλωσσάρια» του Λασκαράτου, του Μαβίλη, του Θεοτόκη κλπ, «Οι ιδιωματισμοί της Επτανησιακής Γραμματείας» κ.ά.

γ) Σε θέματα Επτανησιακής Ιστορίας: «Ο Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός 1848-1864: Συνοπτικό διάγραμμα», Μελετήματα για τους Ηλία Ζερβό-Ιακωβάτο, Ιωσήφ Μομφεράτο, Κωνσταντίνο Λομβάρδο κ.ά., Ανέκδοτα Γράμματα του Νικολάου Κονεμένου στον Ανδρέα Λασκαράτο, βιβλίο, έκδοση της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών (1996), «Ο Κοσμάς ο Αιτωλός στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο», Κεφαλληνιακά Χρονικά και ανατύπωση σε βιβλίο (1982), «Ο Επίσκοπος Νικόδημος Β΄ Μεταξάς», «Ο βιβλιογράφος Παναγής ιερεύς Φραγκάτος», «Οι πολιτικές σάτιρες στην Κεφαλονιά τον καιρό της Αγγλοκρατίας» κ.ά.

Πρόσφατα, η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών εξέδωσε το ανέκδοτο έργο του «Ο Επτανησιακός Ριζοσπαστισμός» σχέδιο για δοκίμιο πολιτικής ιστορίας (2006). Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια τοπικά και διεθνή. Επίσης εδίδαξε σε σεμινάρια στα Πανεπιστήμια της Ρώμης και Παλέρμου πάνω σε θέματα νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ήταν μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών: Εταιρεία Συγγραφέων, Όμιλος Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού (πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου), Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (της Σχολής Μωραΐτη, ιδρυτικό μέλος), Λαογραφική Εταιρεία, Εταιρεία Συγκριτικής Φιλολογίας, και Γενικής Γραμματολογίας, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», Εταιρεία Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), Κέντρο Μελετών Ιονίου (ιδρυτικό μέλος και πρώην Αντιπρόεδρος), Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών κ.ά.

Διεύθυνε και επιμελήθηκε τους έξι πρώτους τόμους του επιστημονικού περιοδικού «Κεφαλληνιακά Χρονικά» και εξέδωσε τον Β΄ τόμο του Δελτίου (1986) της Ιονίου Ακαδημίας. Το 1994 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (βραβείον της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών) για το σύνολο του έργου του και το 1997 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (ειδικό βραβείο) πάλι για το σύνολο του έργου του. Η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών ετίμησε τον Γιώργο Αλισανδράτο με την αφιέρωση δύο τόμων της Επετηρίδος της «Κεφαλληνιακά Χρονικά». Απέθανε στις 7 Μαρτίου 2004.

Αναλυτικό πρόγραμμα ΣΑΒΒΑΤΟΥ 28/10/2006
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Προεδρείο: Παναγιώτης Μαστροδημήτρης – Νίκος Γ. Μοσχονάς –
Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος

Ώρα 18.00 – 18.30 : ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ (εκ μέρους των Αρχών και των συμμετεχόντων φορέων)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

18.30΄ Κώστας Γεωργουσόπουλος: Γιώργος Γ. Αλισανδράτος: Ο άνθρωπος
– ο εκπαιδευτικός – ο δάσκαλος.
18.45΄ Μιχάλης Μερακλής: Ο Γιώργος Γ. Αλισανδράτος: ο λεπτουργός
της έρευνας.
19.00΄ Αλέξης Δημαράς: Ο Γιώργος Γ. Αλισανδράτος και ο Δημοτικισμός.
19.15΄ Στέλλα Μαραγκουδάκη: Η εκπαιδευτική προσφορά του Γιώργου Γ.
Αλισανδράτου στη Σχολή Μωραΐτη.
19.30΄ Γεωργία Λαδογιάννη: Ο Γιώργος Γ. Αλισανδράτος κριτικός της
λογοτεχνίας
19.45΄ Παναγιώτης Μαστροδημήτρης: Η συμβολή του Γιώργου Γ. Αλι
σανδράτου στην προώθηση των σολωμικών σπουδών.
20.00΄ Συζήτηση – διάλειμμα

2η Συνεδρία
Προεδρείο: Κώστας Γεωργουσόπουλος – Μιχάλης Κατσίγερας

20.15΄ Βάλτερ Πούχνερ: Ένας Κεφαλονίτης στην Κωνσταντινούπολη:
Γλωσσικές σάτιρες σε ανέκδοτα και προσφάτως εκδεδομένα δραματικά κείμενα του 18ου και 19ου αιώνα.
20.30΄ Γεράσιμος Η. Πεντόγαλος: Κεφαλονίτες γιατροί ποιητές (με βάση αρχειακό και άλλο υλικό).
20.45΄ Παναγιώτης Χριστόπουλος: Νέα κείμενα αφορώντα εις την επτανησιακήν και την καθΆ όλου Εθνικήν Γραμματείαν: Καποδίστριας, Σπηλιάδης, Παπαδιαμάντης.
21.00΄ π. Γεώργιος Μεταλληνός: Οι παραδόσεις της Δογματικής του Κων
σταντίνου Τυπάλδου στην Ιόνιο Ακαδημία (χειρόγραφα και περιεχόμενο).
21.15΄ Συζήτηση.
21.30΄ Δείπνο

Αναλυτικό πρόγραμμα ΚΥΡΙΑΚΗΣ 29/10/2006
ΠΡΩΙΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ: ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

3η Συνεδρία

Προεδρείο: Αθανάσιος Φωτόπουλος – Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

09.00΄ Θεοδώρα Ζαφειράτου: Στιχουργήματα πολιτικού περιεχομένου αναφερόμενα στους αδελφούς Τυπάλδους-Ιακωβάτους Γεώργιο, Χαράλαμπο και Νικόλαο από το οικογενειακό τους αρχείο.
09.15΄ Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού: Αρχείο Αναστασίου Σκιαδαρέση: Από τη διαχρονία του κλασικού στη συγχρονία του ευρωπαϊκού πνεύματος. Τα σημαινόμενα της επτανησιακής λογιοσύνης.
09.30΄ Διονύσης Φλεμοτόμος: «Ευρισκόμενος εις το άσυλον των ανιάτων»: Ανέκδοτες επιστολές του Ανδρέα Βιαγκίνη στον Σπύρο Μαρίνο-Μισοπούλη.
09.45΄ Διονύσης Μουσμούτης: Οι κρίσεις του Γρηγορίου Ξενόπουλου στον Σταθάτειο Δραματικό Διαγωνισμό (1930-1931) με βάση ανέκδοτο αρχειακό υλικό.
10.00΄ Συζήτηση – διάλειμμα.

4η Συνεδρία
Προεδρείο: Ερατοσθένης Καψωμένος – Διονύσιος Σέρρας

10.15΄ Κατερίνα Σούλα: Η συγκρότηση του επιστημονικού λόγου του Βικεντίου Δαμοδού στο χειρόγραφο έργο του Φυσιολογία Αιτιολογική.
10.30΄ Χρυσούλα Καραντζή-Ανδρειωμένου: Χαρακτηριστικά των επτανησιακών ιδιωμάτων (με βάση αρχειακό υλικό του Ι.Λ.Ν.Ε.).
10.45΄ Κωνσταντίνος Πανίτσας: Μια άγνωστη μορφή του χειρογράφου του ποιήματος του Βαλαωρίτη του αφιερωμένου στον ανδριάντα του Πατριάρχη Γρηγορίου.
11.00΄ Θεοδόσης Πυλαρινός: Τα βιβλία των Πρακτικών της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας (1840-1920).
11.15΄ Συζήτηση – διάλειμμα.
5η Συνεδρία

Προεδρείο: Γιώργος Ανδρειωμένος – Θεοδόσης Πυλαρινός

11.30΄ Παναγής Αλιπράντης: Ο Εγελιανός φιλόσοφος Ιωάννης Μενάγιας: συμπληρωματικά στοιχεία για τη ζωή και το έργο του.
11.45΄ Ιωάννης Δημητρακόπουλος: Η ανώνυμη «Μεταφυσική Πραγματεία» κατά τον χειρόγραφο κώδικα αρ. 1 του Αρχείου των Τυπάλδων-Ιακωβάτων.
12.00΄ Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη: Ανέκδοτη αλληλογραφία Πέτρου Βράιλα Αρμένη και Γλάδστωνα.
12.15΄ Κωνσταντίνος Τσικνάκης: Μια συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, το 1911, για το έργο του Ηλία Α. Τσιτσέλη.
12.30΄ Αθανάσιος Φωτόπουλος: Στιχουργικές και νομοκανονικές ενασχολήσεις του Κωνσταντίνου Τυπάλδου Ιακωβάτου
12.45΄ Συζήτηση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ:

ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΑΤΑ, ΠΝΕΥΜ. ΚΕΝΤΡΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΗΣ ΒΕΡΓΩΤΗ

6η Συνεδρία
Προεδρείο: Ιωάννης Δελλής – Αλέξης Δημαράς

18.15΄ Προσφώνηση υποδοχής των συνέδρων από τον Δήμαρχο Λειβαθούς κ. Νικόλαο Φραντζή.
18.30΄ Γεώργιος Ανδρειωμένος: Προς μια ηλεκτρονική έκδοση των ευρισκομένων του Ανδρέα Κάλβου (με βάση αρχειακές πηγές).
18.45΄ Γιάννης Δάλλας: Οι Ωδές του Ανδρέα Κάλβου και το Μεσολόγγι.
19.00΄ Σταματούλα Ζαπάντη: Αντωνίου Μηλιρέση, ιατροφιλοσόφου, ανέκδοτα κείμενα.
19.15΄ Ιωάννης Δελλής: Η «Λογική» υπό Ν. Χορτάκη κατά τον χειρόγραφο κώδικα αρ. 20 του Αρχείου των Τυπάλδων-Ιακωβάτων. Βασικές αρχές – επιδράσεις.
19.30΄ Δώρα Μαρκάτου: Αθησαύριστα ποιήματα του ζωγράφου Γεωργίου Αβλιχου.
19.45΄ Συζήτηση – διάλειμμα.

7η Συνεδρία
Προεδρείο: Μιχάλης Μερακλής – Βάλτερ Πούχνερ

20.00΄ Βαρβάρα Γεωργοπούλου: Ο Νέρων, μια ιστορική τραγωδία του Νικολάου Λιβαδά.
20.15΄ Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος, Χρήστος Χαρμπίλας: Φιλολογικά κατάλοιπα του Ανδρέα Λασκαράτου και για τον Ανδρέα Λασκαράτο στο Αρχείο του απογόνου του Ντίνου Λασκαράτου (στη Ρέα Αττικής) και ένα θεατρικό του Γεράσιμου Λασκαράτου.
20.30΄ Μιχάλης Κατσίγερας: Ένα αδημοσίευτο θεατρικό έργο του Ιωάννη Μεταξά.
20.45΄ Διονύσης Σέρρας: Τρία ανέκδοτα ραδιοθεατρικά έργα του Διονύση Ρώμα.
21.00΄ Γιώργος Π. Πεφάνης: Δύο άγνωστα έργα του Ηλία Βουτιερίδη: Τα ρόδα της αγάπης, Ύστερα απΆ την γκρίνια.
21.15΄ Συζήτηση.
21.30΄ Δείπνο.

Αναλυτικό πρόγραμμα ΔΕΥΤΕΡΑΣ 30/10/2006
ΠΡΩΙΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ: ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

8η Συνεδρία

Προεδρείο: Ντιάνα Αντωνακάτου – Δαυίδ Αντωνίου

08.45΄ Ειρήνη Τρίκη: «Αστυκή (sic) κατήχησις των πολιτών της Κερκύρας». Ένα χειρόγραφο από το αρχείο των Τυπάλδων-Ιακωβάτων στο Λήξούρι.
09.00΄ π. Παναγιώτης Καποδίστριας: Ανέκδοτη αλληλογραφία Hubert Pernot και Λεωνίδα Χ. Ζώη.
09.15΄ Νικόλαος Μπούκας: Παλαιογραφική προσέγγιση και παρουσίαση των αποκειμένων χειρογράφων στη Βιβλιοθήκη του Σωφρονείου Πτωχοκομείου Πυλάρου.
09.30΄ Ευαγγελία Καλεράντε: Σχέδιο ενιαίας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της αστικής μεταρρύθμισης. Η έκθεση του επιθεωρητή Ι. Πανταζίδη για την κατάσταση των Γυμνασίων της Κεφαλονιάς (1896).
09.45΄ Συζήτηση – διάλειμμα.
9η Συνεδρία
Προεδρείο: Ευθύμιος Σουλογιάννης – Νίκιας Λούντζης

10.00΄ Έλσα Ανδριανού: Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας του Γρηγορίου Ξενόπουλου: Η πρώτη γραφή.
10.15΄ Ηλίας Τουμασάτος: Το άγνωστο δραματικό έργο του τέως διευθυντή της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Γερασίμου Χ. Μοσχόπουλου από το αρχείο του Κοργιαλενείου Ιδρύματος.
10.30΄ Κώστας Καρδάμης: Επτανησιακή μουσική φιλολογία: η περίπτωση του Μουσικού Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας.
10.45΄ Πέτρος Πετράτος: Τα κατάλοιπα του φιλολόγου και μελετητή-συγγραφέα Ευαγγέλου Σπ. Τσιμαράτου.
11.00΄ Συζήτηση – διάλειμμα.
10η Συνεδρία
Προεδρείο: Γεώργιος Λεοντσίνης – Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος

11.15΄ π. Ιωάννης Μεσολωράς: Ανέκδοτη «συνδιαταχθείσα ευτάκτως και συνοπτικώς» θεία λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου υπό Μητροπολίτου Φιλαδελφείας (εν Βενετία) Κεφαλλήνος Μελετίου Τυπάλδου (από το Αρχείο των Τυπάλδων-Ιακωβάτων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου).
11.30΄ Γεράσιμος Γαλανός: Αγνωστη ποιητική συλλογή του Θέμου Αμούργη.
11.45΄ Νίκος Μαραγκάκης: Αγνωστα στιχουργήματα αναφερόμενα στους ριζοσπάστες από την αρχειακή συλλογή του ριζοσπάστη Γεράσιμου Λιβαδά.
12.00΄ Διονύσιος Γαρμπής: Επτά ποιήματα του Ανδρέα Θ. Αβλιχου, (τα δύο αναφερόμενα σε ιατρούς), από χειρόγραφα αποκείμενα στο Αρχείο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου.
12.15΄ Νίκος Κουρκουμέλης: Το Αρχείο του Αντώνη Τραυλαντώνη της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.
12.30΄ Συζήτηση.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ: ΛΗΞΟΥΡΙ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

11η Συνεδρία
Προεδρείο: Γιάννης Δάλλας – Θωμάς Παπαδόπουλος

18.00΄ Προσφώνηση των συνέδρων από το Δήμαρχο Παλικής Βασίλη Ρουχωτά.
18.15΄ Ντιάνα Αντωνακάτου: Ο ανέκδοτος έντεχνος λόγος του φιλολόγου Γεράσιμου Π. Αντωνακάτου-Λιβιεράτου (1889-1961). Στιχουργήματα, πεζά, μεταφράσεις.
18.30΄ Δαυίδ Αντωνίου: «Τυπικόν της Ελληνικής Γραμματικής υπό Πέτρου Λιπούα, εν Κερκύρα 1858. Εν τη τυπογραφία της Κυβερνήσεως». Η περιπέτεια ενός βιβλίου ανάμεσα στους φορείς εξουσίας του Ιονίου Κράτους (με βάση ανέκδοτο υλικό).
18.45΄ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης: Μια ανέκδοτη συλλογή ποιημάτων του Κεφαλονίτη ιστοριοδίφη Ηλία Α. Τσιτσέλη (19ος-20ο; αι.).
19.00΄ Αννα Κατσιγιάννη: Ο λόγιος Κερκυραίος μεταφραστής Ανδρέας Θεοτόκης. Παρουσίαση αρχειακού υλικού.
19.15΄ Συζήτηση – διάλειμμα.

12η Συνεδρία
Προεδρείο: π. Γεώργιος Μεταλληνός – Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη

19.30΄ Θωμάς Παπαδόπουλος: Καθολικοί στην Κεφαλονιά τον 17 ο αιώνα.
19.45΄ Αγγελο-Διονύσης Δεμπόνος: Φιλολογική προσέγγιση στον κώδικα «Η ακολουθία και βίος του εν Αγίοις Πατρός ημών ιερομάρτυρος και ισαποστόλου Αγίου Κοσμά» [Γραφή Ανδρέα Μοσχόπουλου (1849)].
20.00΄ Ευθύμιος Σουλογιάννης: Κεφαλονίτες, Ζακυνθινοί και Ιθακήσιοι στη Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, 20ος αι. (από ανέκδοτες και εκδεδομένες πηγές).
20.15΄ Νίκιας Λούντζης: Το ημερολόγιο του Αντωνίου Μελισσηνού, του Κεφαλλήνος.
20.30΄ π. Γεώργιος Αντζουλάτος: Τα μυθεύματα περί του Ιούδα σε άγνωστο κεφαλληνιακό χειρόγραφο.
20.45΄ Συζήτηση – διάλειμμα

13η Συνεδρία (καταληκτήρια)
Προεδρείο: Παναγιώτης Χριστόπουλος – Δώρα Μαρκάτου

21.00΄ Ερατοσθένης Καψωμένος, [Παναγιώτα Γκότση, Ακης Μάντζιος, Χρήστος Πένητας]: Το ποιητικό εργαστήρι του Σολωμού. [Ο Σολωμός σε CD-ROM με χρήση πολυμέσων].
21.15΄ Γεράσιμος Μπάλλας: Ένα ποίημα του Vicenzo Nannucci για τον άγνωστο γιο του Δημητρίου Κοργιαλένια Δημοσθένη, αδελφό της Πηνελόπης, συζύγου του Ανδρέα Λασκαράτου.
21.30΄ Γιάννης Ρηγόπουλος: Νικολάου Βισκόντη, Ανέκδοτος χειρόγραφος κώδικας του 1820 από τη Ζάκυνθο.
21.45΄ Συζήτηση.
22.00΄ Ο καθηγητής Μιχάλης Μερακλής αξιολογεί το περιεχόμενο του Συνεδρίου και κλείνει το Συνέδριο.
22.15΄ Δείπνο.

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14 Οκτωβρίου 2024
ΕΚΘΕΣΗ VIDEOART ABORA 3 ΑΠΟ ΔΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΥΤΑΒΟΥ ΣΤΟ…
14 Οκτωβρίου 2024
Μετά τις επιτυχημένες sold out παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα Στουτγκάρδη, Φραγκφού…
14 Οκτωβρίου 2024
Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά μας για το μεράκι τους και όλη τους την καλή διάθεση να καθαρίσουν…
13 Οκτωβρίου 2024
Μια Κυριακή με μεγάλο νόημα ήταν η σημερινή, όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλο το νησί. Στα πλα…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σπάνιος πίνακας του Μονέ επέστρεψε στους ιδιοκτήτες του 80 χρόνια μετά την κλοπή του από τους Ναζί
12 Οκτωβρίου 2024
Το «Bord de Mer» του Claude Monet, ένας πίνακας του 1865, παστέλ σε χαρτί. US District …
Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει να ομορφαίνει
13 Σεπτεμβρίου 2024
Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζει και ο…
Στο κατάστημα DMK Professional στο Αργοστόλι θα βρεις όλα τα προϊόντα που χρειάζεσαι
27 Αυγούστου 2024
Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από όλα τα προ…
Το κατάστημα Paprika Grill House στην καρδιά της Πλατείας Καμπάνας
22 Αυγούστου 2024
Καλοκαιρινό βράδυ Αυγούστου και τι πιο ωραίο από ένα απολαυστικό σουβλάκι στην Πλατεία Καμπάνας….
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU