Skip to main content
30 Σεπτεμβρίου 2010

O Eμπορικός Σύλλογος «Η Κράνη» για την περαίωση

Ο Εμπορικός Κόσμος της χώρας μπήκε στο διάλογο με ειλικρίνεια, καταθέτοντας τις απόψεις του και δηλώνοντας από την αρχή σύμφωνος στην εφαρμογή του άδικου και ισοπεδωτικού μέτρου της περαίωσης. Το κάναμε γιατί αναγνωρίζουμε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η σχέση φορολογούμενης επιχείρησης – φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού, καθαρά με υπαιτιότητα του δεύτερου. Αναγνωρίζουμε ότι ο επιχειρηματίας φορολογούμενος, μέσα από το φαύλο και αναποτελεσματικό σύστημα, βρίσκεται έρμαιο στις διαθέσεις της εκάστοτε φορολογικής αρχής, αλλά πολύ περισσότερο, των εκάστοτε ελεγκτών του, με τις όποιες διαθέσεις συναλλαγής αυτοί έχουν.Εργαστήκαμε για να συμβάλλουμε στη βελτίωση του σχεδίου που μας παρουσιάστηκε για την περαίωση των ανέλεγκτων οικονομικών χρήσεων. Βελτίωση, που στόχευε σε δύο κατευθύνσεις:

· Να καταστεί η διαδικασία της περαίωσης το λιγότερο δυνατόν άδικη, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου και

· Να είναι εφικτή η αποδοχή της εκ μέρους των φορολογούμενων, με βάση το ύψος της συνολικής επιβάρυνσης, και τη δυνατότητα αποπληρωμής της, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και των συνθηκών της αγοράς.

Δυστυχώς, αντιλαμβανόμαστε ότι η προσπάθεια που καταβάλαμε, έπεσε στο κενό. Οι υπεύθυνοι δεν αντιλήφθηκαν ότι ο διάλογος επ’ ουδενί είχε την έννοια της διαπραγμάτευσης, ιδίως ως προς τα νούμερα. Οι υπεύθυνοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει στην αγορά. Η λογική του παζαρέματος του ύψους της φορολογικής επιβάρυνσης, είναι εκ των πραγμάτων ξεπερασμένη.

· Πόσο θελκτικότερη νομίζουν ότι έχουν κάνει τη ρύθμιση μειώνοντας πχ την προκαταβολή από 25% σε 20%;

· Πόσο δίκαιο και συνεπές είναι το κράτος έναντι του πολίτη, λέγοντάς του ότι θα τον φορολογήσει με έκπτωση, όταν του είχε πει ότι έχει εξαντλήσει την φορολογική του υποχρέωση;

· Ποια είναι η λογική εξαίρεσης από τη ρύθμιση επιχειρήσεων που ο ιδιοκτήτης τους έχει ένα σπίτι και ένα μαγαζί στην ιδιοκτησία του από κληρονομιά, για τα οποία πληρώνει τους δυσβάσταχτους φόρους που επιβάλλονται επί των ακινήτων, χωρίς οπωσδήποτε να εσοδεύει από αυτά;
Βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μια μυωπική απόπειρα στυγνής φορολογίας. Χωρίς καμία συνέπεια λόγων και πράξεων. Γιατί είναι αδύνατο να πειστούμε ότι το κράτος σέβεται το συνεπή φορολογούμενο, όταν δεν υπάρχει καμία μέριμνα, καμία διάκριση για αυτόν. Είναι αδύνατο να πειστούμε ότι μπαίνει μια νέα αρχή για να πάψει «η πλημμέλεια του φορολογικού συστήματος» και η μη «ανοχή της φοροδιαφυγής». Δε φτάνει τα λόγια να μας τα λένε τα πρωθυπουργικά χείλη για να μας πείσουν. Πρέπει να τεκμηριώνονται κιόλας. Και δε τεκμηριώνονται με καμία διαδικασία.

Είναι ξεκάθαρο πως το μόνο που επικρατεί στη σκέψη των υπευθύνων είναι τα 2,5 δις Ευρώ σε βάθος διετίας και τα 500 εκατομμύρια για φέτος, που υπολογίζουν να πάρουν από την αγορά. Αλλά, υπολογίζουν λάθος, γιατί απλούστατα εθελοτυφλούν ή είναι ανίκανοι να καταλάβουν τις συνθήκες της αγοράς. Σήμερα κάποιος αποφασίζει να μην πληρώσει τον τρέχοντα ΦΠΑ ή τις τρέχουσες ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.

Σήμερα ο επιχειρηματίας διαλέγει μεταξύ των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει, ποια θα καλύψει και ποια θα αφήσει ακάλυπτη, καθαρά λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί σε όλες. Πού θα χωρέσει μια πρόσθετη και μάλιστα μεγάλη επιβάρυνση για να κλείσουν μέχρι και 10 οικονομικές χρήσεις σε ελάχιστο χρόνο;

Κάναμε ειλικρινή προσπάθεια, μέχρι την τελευταία στιγμή, να καταστήσουμε τη ρύθμιση της περαίωσης λειτουργική. Ένα εργαλείο απεγκλωβισμού από το αμαρτωλό παρελθόν και εισόδου σε μια νέα υγιή φορολογική πραγματικότητα. Δυστυχώς, με το τελικό πλαίσιο της ρύθμισης, πιστεύουμε ότι ούτε οι εισπρακτικοί στόχοι θα επιτευχθούν, λόγω μη συμμετοχής των φορολογουμένων, ούτε θα γυρίσουμε σελίδα στη μαύρη φορολογική ιστορία τόσων και τόσων χρόνων.

Περιμέναμε έργα ουσίας. Μείναμε σε λόγια κενά.
Τέλος Οκτωβρίου θα διοργανωθεί ημερίδα στην Λευκάδα και με την συμμετοχή του συλλόγου μας για τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΠΑΘΗΣ Σταύρος ΣΚΛΑΒΟΥΝΑΚΗ Μαρία

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24 Ιουλίου 2024
Γιάννης Κότσιρας live στην Κεφαλονιά Κυριακή 4 Αυγούστου 2024 Αύλειος χώρος Ξενία – Αργοστόλι Μα…
23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU