Skip to main content
«Χόρεψε στο φτερό του Καρχαρία»: μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στους μεγάλους συνθέτες!
«Χόρεψε στο φτερό του Καρχαρία»: μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στους μεγάλους συνθέτες!
«Χόρεψε στο φτερό του Καρχαρία»: μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στους μεγάλους συνθέτες!
«Χόρεψε στο φτερό του Καρχαρία»: μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στους μεγάλους συνθέτες!
1 Μαρτίου 2020

«Χόρεψε στο φτερό του Καρχαρία»: μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στους μεγάλους συνθέτες!

Με αφορμή τις live εμφανίσεις του Γιάννη Κούτρα (29/2 & 1/3) στο Kuro Siwo Bistrot Bar στο Αργοστόλι, μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε με τον τραγουδιστή κ. Γ. Κούτρα.

Συνέντευξη στην Άντζελα Πρίφτη

Νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και σεβασμό προς το πρόσωπο αυτό και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Γεράσιμο Καππάτο, ιδιοκτήτη του Kuro Siwo, για την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στον καλλιτέχνη!

Τον Γιάννη Κούτρα τον συνοδεύουν η Σάσα Παπαλάμπρου στη φωνή και το πιάνο, ο Απόστολος Καλτσάς στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Δημήτρης Χουντής στο σαξόφωνο και ο παραγωγός Θάνος Κανούσης.

Στη συνάντηση αυτή μιλήσαμε για τις παλαιότερες εμφανίσεις του στην Κεφαλλονιά, το νησί του Καββαδία όπως το αποκαλεί και ο ίδιος, για τον αείμνηστο και στενό φίλο του Γιάννη Κούτρα, Θάνο Μικρούτσικο, καθώς και για την πορεία του στην μουσική και τα μελλοντικά του σχέδια.

Έχετε έρθει στο νησί μας παλαιότερα, είτε για κάποια live εμφάνιση είτε για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα;

Ναι έχω έρθει πάρα πολλές φορές στην Κεφαλλονιά κατά το παρελθόν. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, το 2009 με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, όπου είχαμε τραγουδήσει σε ένα ξενοδοχείο στο Ληξούρι, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Θάνο Λεοντή, τον Δημήτρη Λάγιο, την Ελένη Βιτάλη, αλλά και μόνος μου.

Την Κεφαλλονιά δεν μπορώ να πω πως την έχω ζήσει αρκετά, γιατί ερχόμασταν στο νησί, προετοιμαζόμασταν για την παράσταση και φεύγαμε την επόμενη μέρα. Ευτυχώς αυτή την φορά οι μέρες θα είναι περισσότερες, οπότε είναι μία καλή ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να τραγουδήσουμε, να απολαύσουμε και τον κόσμο που είναι τόσο ανοιχτός και εκδηλωτικός μαζί μας, αλλά και να δούμε τις ομορφιές του νησιού.

Πόσα χρόνια είχατε να έρθετε στο «νησί του Καββαδία»;

Τελευταία φορά είχα έρθει το 2009 και όλα από τότε έχουν αλλάξει. Έχουν πραγματοποιηθεί όμορφα έργα, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι η επιθυμία των ανθρώπων, η προσμονή και η αγάπη τους είναι ίδια και απαράλλακτη. Στο ξενοδοχείο που μείναμε στο Ληξούρι και εδώ στο Αργοστόλι είναι όλοι κοντά μας και νιώθω έτσι σαν την οικογένεια μου. Θέλω αυτοί οι μουσικοί που βρίσκονται μαζί μου, να έχουν την ανταμοιβή που τους αξίζει.

Απόψε και την Κυριακή θα σας απολαύσουμε στο Kuro Siwo Bistrot & Bar. Τι ρεπερτόριο θα ακούσουμε;

Το πρώτο μέρος πάντα το αφιερώνουμε στον Νίκο Καββαδία. Θα ακούσουμε τραγούδια σε ποίηση μελοποιημένα από τους Θάνο Μικρούτσικο, Μαρίζα Κωχ, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Λάκη Παπαδόπουλο, αφών Κατσιμίχα, Ξέμπαρκοι.

Στο δεύτερο μέρος, θα γίνει μια αναδρομή στο Ελληνικό τραγούδι ανατρέχοντας στα τραγούδια που έμειναν ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου. Θα ακουστούν τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μάνου Λοΐζου, Γιάννη Σπανού, Σταύρου Κουγιουμτζή, Βασίλη Τσιτσάνη. Όλους αυτούς είχα την τύχη σαν τραγουδιστής ναι τους έχω και συνεργάτες. Αυτές οι συνεργασίες ήταν η προίκα, το εφόδιο για να προχωράω.

Γνωρίζουμε πως πέρα από την επαγγελματική σχέση με τον αείμνηστο Θάνο Μικρούτσικο, σας σύνδεε και μία φιλία πολλών χρόνων…

Ο Θάνος υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια φίλος, πατέρας, αδερφός, ένας συγκινητικός και πολύ γενναίος άνθρωπος. Ταυτόχρονα μεγαλώσαμε και ταυτόχρονα αρρωστήσαμε κιόλας. Εγώ μπόρεσα και τα κατάφερα, αυτός όμως όχι. Ο Θάνος ήταν κομμάτι του εαυτού μου, με πόνεσε πάρα πολύ ο χαμός του. Αυτό το παράλογο της απώλειας δεν μπόρεσα να το διαχειριστώ καλά, με τσάκισε… αλλά αυτό ήταν μια μεγάλη περιπέτεια για έμενα. Τώρα το ξεπερνάω μέσα από τα τραγούδια του, τον βλέπω πιο φωτεινό, του μιλάω, «για σένα τραγουδάω απόψε»… Και όλο αυτό είναι το μέρος της συγκίνησης. Και έπειτα προχωράμε στο μέρος της διασκέδασης.

Τι να πρωτοπώ για τον Θάνο… Τον γνώρισα το 1975-76. Εγώ τότε ήμουν 20 και αυτός περίπου 28-30. Ήρθε ένα βράδυ και με άκουσε στην Πλάκα που τραγουδούσα και μου είπε χαρακτηριστικά «…εσύ μικρέ θέλω να έρθεις σπίτι μου να σου προτείνω δυο έργα». Πράγματι, πήγα στο σπίτι του και ξεκινήσαμε πρόβες για την “Mουσική πράξη στον Μπρεχτ”, που περιείχε τραγούδια του μεγάλου Γερμανού ποιητή Μπρεχτ και ακολούθησε “ο Σταυρός του νότου” το 1979, όπου προγραμματιζόταν για ένα σίριαλ και έπειτα το κάναμε και δίσκο.

Τί έχει μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη σας από την μέχρι τώρα 45ετη πορεία σας στην μουσική;

Πέρα από υπέροχους και σπουδαίους ανθρώπους πολύ σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η συνεργασία μου τον Μάνο Χατζηδάκι. Για μένα αυτό αποτέλεσε ένα πραγματικό σχολείο. Με τον Μίκη Θεοδωράκη κάναμε “Tο τραγούδι του νεκρού αδερφού”. Συνεργάστηκα με Γ. Νταλάρα και με τον Ζορμπαλά και με διεύθυνση του Μ. Θεοδωράκη, στο θέατρο Αθηνών πραγματοποιώντας τότε και 60 συναυλίες σε όλη την επαρχία την δεκαετία του ’80.

Ο Μάνος Λοΐζος ήταν ο πρώτος από όλους τους συνθέτες που με άκουσε. Είχα επίσης την τύχη να γνωρίσω και τον Σταμάτη Σπανιουδάκη, όπου κάναμε το “Κύριε των δυνάμεων”, την Ελένη Βιτάλη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Μπλέσα, τον Λεοντή και πάρα πολλούς άλλους. Αλλά αυτόν που αγαπώ λίγο ιδιαίτερα είναι το Σταμάτη Σπανιουδάκη. Πρόκειται για έναν ταπεινό άνθρωπο και ένα καλό φίλο, παρά τις διαφωνίες που κατά καιρούς είχαμε στην πολιτική ή σε άλλα θέματα!

Προσωπικά έχω κάνει 45 βινύλια. Το τελευταίο έγινε το 2015 με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Ξυπόλητες ψυχές”.

Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο, ίσως και λίγο χιουμοριστικό. Ο Χ. Θηβαίος έλεγε και λέει ακόμα στις συνεντεύξεις του πως εγώ, ο Θ. Μικρούτσικος και ο Ν. Καββαδίας βρεθήκαμε ένα βράδυ βροχερό πάνω στην Λεωφόρο Αλεξάνδρειας, στο διαμερισμένα του Θάνου και κόψαμε τις φλέβες μας. Τότε είναι που γίναμε αδέρφια.

Τί θα συμβουλεύατε έναν καλλιτέχνη που κάνει τα πρώτα του βήματα στην μουσική;

Θέλω να ακολουθήσω αυτό που ο Θάνος είχε σαν όραμα. Δεν πίστεψε ποτέ κανείς στον Καββαδία όσο ο ίδιος ο Θάνος. Στην αρχή όλοι πίστευαν πως άπλα πρόκειται για ναυτικούς όρους, όμως είχε βάλει σαν στόχο να περάσει όλο αυτό και στην νέα γενιά. Λέγοντας αυτά λοιπόν, και η αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσει να δίνω οδηγίες προς ναυτιλλομένους, θα ήθελα τα νέα παιδιά να έχουν γερό στομάχι, υπομονή, πολλή δουλεία και αντοχή, γιατί ο δρόμος είναι μακρύς και πολλές φορές δύσκολος. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ο καλλιτέχνης να αγαπάει και να εκτιμάει την δουλεία του για να μπορέσει να εξελιχθεί. Υπάρχουν βέβαια άνθρωποι που συνθέτουν καλά τραγούδια όπως ο Γιώργος Ανδρέου, ο Κώστας Λειβαδάς κ.α. Θυμάμαι ένα περιστατικό του Μανώλη Μητσιά. Ήταν ένας από τους πιο τυχερούς τραγουδιστές γιατί έχει ερμηνεύσει Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Κραουνάκη κ.α. Ξεχωρίζω και την φωνή της Μαρίνας Σάττι.

Τώρα, οι νέοι καλλιτέχνες έχουν ταλέντο αλλά δεν έχουν σταθεί τυχεροί γιατί δεν έχουν γνωρίσει μεγάλους συνθέτες. Βρίσκονται στην εποχή των social media και του internet. Αυτό βέβαια δεν είναι κακό, όμως δεν σε βοηθάει να ξεχωρίσεις. Πολλοί άνθρωποι εκτελούν όμορφες συνθέσεις, αλλά δεν μπορούν να κάνουν δισκογραφία και αυτόματα ο λόγος τους δε μπορεί να περάσει στον κόσμο. Ο Καββαδίας θέλησε να φτάσει τα δημιουργήματά του να διαβάζονται από περισσότερες από 5 γενιές ανθρώπων, παραμένοντας επίκαιρος και λυρικός. Και τον ακούν ακόμα οι νεότεροι με την ίδια αγάπη.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ο νέος δήμαρχος της Αιδιψού στην Εύβοια, απ’όπου και κατάγομαι, διοργανώνει μια μεγάλη συναυλία στις 12 Αυγούστου στην παραλιακή οδό με ελεύθερη είσοδο. Εκεί θα παρευρεθούν ο Διονύσης Τσακνής, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Βασίλης Καράς, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και πιθανότατα ο Χρήστος Θηβαίος. Την συναυλία αυτή θα τη καταγράψουμε και έπειτα θα συλλέξουμε τα κομμάτια δημιουργώντας κάποια CD. Αυτό θα αποτελέσει ένα μοναδικό ντοκουμέντο από ανθρώπους που συμβιώνουν μέσα από ετερόκλιτα σημεία.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΤΕΛΕΤΗ» Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 21:00…

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…

Στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές καρδιές για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Στο στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές γιορτινές καρδιές για να γιορτάσετε…

Λαχταριστά γλυκά από τον «Φούρνο Τρίτη Γενιά» για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Γλυκά σε σχήματα καρδιάς και όχι μόνο θα βρείτε στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» για να γιορτάσετε την …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

16 Απριλίου 2024

Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς: Ομιλία «Κεντρικά Σημεία της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού» @Κέφαλος [15.04.2024]

Πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα τα «Κεντρικά Σημεί…
16 Απριλίου 2024

Επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα: «Πανηγύρια Κεφαλονιάς» @Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη [15.04.2024]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την εχθές 15 Απριλίου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη η επιμορφωτική ε…
15 Απριλίου 2024

Η Τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Την Κυριακή το βράδυ, 14 Απριλίου, έπεσε η αυλαία για το Επιστημονικό Συνέδριο τηςΙακωβατείου Βι…
14 Απριλίου 2024

Τερματισμός «Κefalonia Backyard Ultra» και παιδικά αγωνίσματα @Θαλασσόμυλος [14.04.2024]

Σήμερα το πρωί ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο, με περίσσια υπομονή και ενθουσιασμό όλοι περίμεναν τον τε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»
20 Μαρτίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΤΕΛΕΤΗ» Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 21:00…
Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU