Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Άνοια: Μικρότερος κίνδυνος και μυαλό «ξυράφι» με 5 απλές συνήθειες – Τις συστήνει γιατρός του Χάρβαρντ
Αναζητάτε εύκολους τρόπους να διατηρήσετε ακμαίο τον εγκέφαλό σας μέχρι τα γηρατειά; Τότε ακολουθείστε τα μοτίβα συμπεριφοράς που προτείνει ο Saurabh Sethi, πιστοποιημένος γαστρεντερολόγος από το Χάρβαρντ. Όπως ανέφερε στο περιοδικό Newsweek, υπάρχουν κινήσεις-κλειδιά που προφυλάσσουν τον μυαλό και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η άνοια αποτελεί έναν όρο ομπρέλα που αναφέρεται στην «μειωμένη ικανότητα να θυμάσαι, να σκέφτεσαι ή να παίρνεις αποφάσεις, η οποία παρεμποδίζει την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων». Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί τον συχνότερο τύπο άνοιας.
Στις ΗΠΑ περίπου το 10% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω πάσχουν από άνοια, με άξονα αναφοράς την Εθνική Στατιστική Έκθεση για την Υγεία που δημοσίευσε το CDC τον Ιούνιο. Μάλιστα, το 2014 εκτιμάται ότι 5 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω ζούσαν με άνοια, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει σε σχεδόν 14 εκατομμύρια μέχρι το 2060, σύμφωνα με το CDC.
Οι 5 συνήθειες που «ακονίζουν» το μυαλό:
1. Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
Αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη ποτά, ανατρέπουμε τη συρρίκνωση του εγκεφάλου. «Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε νευροτοξικότητα (βλάβη στο νευρικό σύστημα του οργανισμού) και απώλεια εγκεφαλικού ιστού, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο ιππόκαμπος (τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη), με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου ή την εγκεφαλική ατροφία», όπως ισχυρίζεται ο ειδήμονας.
2. Επαρκής ύπνος
Ο γαστρεντερολόγος εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, «το γλυμφατικό σύστημα του εγκεφάλου [ένα σύστημα για την απομάκρυνση των τοξινών] διευκολύνει την απομάκρυνση των νευροτοξικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου του β-αμυλοειδούς που εμπλέκεται στη νόσο Αλτσχάιμερ, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο άνοιας». «Ο ύπνος επτά με εννέα ώρες τη νύχτα είναι κρίσιμος για τον εγκέφαλό» αποκαλύπτει.
3. Επιλογή νευροπροστατευτικών τροφίμων
«Τα καρύδια, τα μούρα, ο σολομός, τα φυλλώδη λαχανικά και η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και άλλες βιοδραστικές ενώσεις, που συμβάλλουν στη ελάττωση της πιθανότητας εκδήλωσης άνοιας, καθώς μειώνουν τη νευροφλεγμονή, ενισχύουν την εγκεφαλική ροή του αίματος και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες», σύμφωνα με τον επιστήμονα.
4. Πρόσληψη ω-3 λιπαρών και βιταμίνης D
Τόσο τα ω-3 λιπαρά όσο και η βιταμίνη D, έχουν «νευροπροστατευτικές επιδράσεις, επειδή ρυθμίζουν τις φλεγμονώδεις οδούς, υποστηρίζουν τη συναπτική πλαστικότητα (την ικανότητα των νευρώνων να αλλάζουν την ισχύ των συνδέσεών τους) και προωθούν τη νευρωνική επιβίωση». Έτσι θωρακίζουν τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
5. Μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης
«Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης προάγει τη φλεγμονή του εγκεφάλου, η οποία μέσα από σύνθετες εγκεφαλικές διεργασίες, μπορεί να συμβάλλει σε νευρωνική βλάβη και στον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης», όπως υποστηρίζει ο Saurabh Sethi.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr